Skocz do zawartości
IGNORED

Zdalna regulacja głośności

anuel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym stworzyć pewien regulator głośności, którym możnaby sterować za pomocą WiFi lub bluetooth. Sygnał wychodziłby z miksera (sygnał liniowy), a dochodził do monitora odsłuchowego (lub raczej jego wzmacniacza), a pomiędzy tym byłoby owo urządzenie, które chcę wykonać. Nie tyle pytam o to, czy się da coś takiego zrobić, bo to nic niezwykłego, ale chodzi mi o to, jak to wykonać, aby nie tracić jakości dźwięku. Czy można tu zastosować przeciętny potencjometr cyfrowy (logarytmiczny rzecz jasna)? Jeśli tak, to czy przed nim powinien być ADC, a za nic DAC? Jak Wy byście to zrealizowali?

Jeśli tak, to czy przed nim powinien być ADC, a za nic DAC? Jak Wy byście to zrealizowali?

Taki zabieg na pewno nie ma sensu. Potencjometr cyfrowy, np pga2311, nie jest potencjometrem cyfrowym, a jedynie sterowanym cyfrowo. Oczywiście możesz to na takowym zrealizować. Możesz też zrobić to na analogowym z silnikiem, czyli pasywnie lub wybrać jakiś wyszukany wariant jak drabinka rezystorowa. Jest na forum projekt tzw. PVC-volumer.

Co do sterowania po wifi czy BT już się nie wypowiadam, bo sie nie znam. Całkiem prosto można to zrobić natomiast zwykłym pilotem rc5.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ja wzmiankę o WiFi lub Bluetooth zrozumiałem jako chęć sterowania głośnością wzmacniacza np. przez smartfona z Wifi lub Bluetooth. Nie znam się na elektronice i nie mam pojęcia jak się realizuje sterowanie wzmacniaczem, ale mam pojęcie o IT. W założonej sytuacji musimy mieć nadajnik, a to nie jest ów smartfon, ale aplikacja na smartfonie, która wyśle określony sygnał. Taką aplikację trzeba sobie napisać. No dobra, załóżmy, że jest już gotowiec do sterowania whatever, który wykorzystamy. Ale po drugiej stronie musi być antena, karta wifi lub BT i odbiornik, czyli jakiś minikomputerek z aplikacją, która rozumie i wykonuje sygnał odebrany.

Jak dla mnie pomysł kompletnie od czapy, takie drapanie się prawą ręką za lewym uchem. Zwyczajny pilot będzie tańszy, sprawniejszy i łatwiejszy do wdrożenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.