Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do muzyki i filmów

ovation

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w sklepie (Saturn) doradzono mi zestaw stereo gdyż zastanawiam sie nad głosnikami do filmow (50%) i słuchania muzyki na której jakości bardzo mi zależało (50%):

2 głośniki Canton GLE 407.2 - 1399 sztuka

do tego:

Wzmacniacz stereo

Denon PM-a 710

Marantz PM 5004

Lub Amplituner

Onkyo TX-NR 604

Denon AVR-1912

Znów gdzie indziej doradzono mi takie zestawy:

Harman AVR 980 + kolumny JBL Studio (nie wiem czy 180 czy 190)

Naim Nait 5i + kolumny Dali Zensor 5

Marantz 7004 + Monitor Audio mR 6

Zależy mi na muzyce i filmach z podkreśleniem MUZYKA!!!!

Chce sprzęt podłączyć tak abym dźwięk miał w

- TV LG 47LW570S

- PS3

- TV N

Dodatkowo nie wiem czy kupić odtwarzacz CD i PS3 używać jako odtwarzacz filmów bluray 3d, czy kopic jakiś odtwarzacz bluray...

Proszę was o pomoc i opinie o tym sprzęcie. Czy będzie nadawał się do słuchania muzyki, oglądania filmów i grania w gry.

Wiem że do kina i gier lepsze jest kino domowe, ale wolę postawić na dobrą jakość w muzyce jednocześnie nie stracić zbyt na dźwięku podczas grania i oglądania.

Może wy coś innego mi polecicie?? Cena to kwestia trudna bo chce wydać jak najmniej a jednocześnie mieć dość dobry sprzęt.

i ostatnie pytanie :)... jak podłączyć wzmacniacz stereo tak aby dział zarówno przy Cd, PS3, TV i TV N?????? A może jednak lepszym rozwiązaniem jest amplituner?? Lub kupno w tej samej cenie jakiegos kina domowego, ale zaznaczając że nie chce zbyt stracić na brzmieniu w muzyce!!!

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/91605-stereo-do-muzyki-i-film%C3%B3w/

Stawianie Denona PMA-710AE obok Naima jest conamniej nie na miejscu, chociażby spoglądając na cenę. :) Jednak to nie ona tu decyduje. Proponuję wybrać się do salonu audio/wideo i dokonać odsłuchu, wziąć kilka swoich płyt, a i PS III jak trzeba i posłuchać.

Stanowczo odradzam markety RTV, tam ludzie w ogóle się nie znają, a i z ich słuchem muzycznym nie jest dobrze. Dodatkowo akustyka takiego miejsca działa destrukcyjnie na dźwięk.

Jeśli chodzi o podłączenie Twoich urządzeń do wzmacniacza stereo, to najprościej zrobić to przewodami RCA. Jeśli TV nie ma takich wyjść, a jedynie Optical Out to albo szukać wzmacniacza z wejściem optycznym, albo zainwestować w DAC.

Pozdrawiam,

Piotr

I tu kłania się smutna prawda o sklepach zarówno AV jak i 'specjalistycznych' - Audio....

Zauważyłem ostatnio , że sprzedawcy którzy mają ograniczony asortyment - chwalą swoje...

Co najlepsze - ich porady nijak mają się do racjonalnych i subiektywnych przesłanek ( wspomnę chociażby bardzo ograniczone spojrzenie sklepu Denon w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku lub podejście 'młodego adepta' w sklepie Albatros ) .

Najszerszą wiedzę niestety można poznać jedynie w sklepach , które oferują dużo sprzętu i bez różnicy ( finansowej ) - czy sprzedadzą markę X czy Y .

Nie zastąpi to naturalnie odsłuchu - ale nie zawsze wszystko da się pogodzić :)

Podsumowując - sam przejechałem się na 5.1 - nie warto...aktualnie szukam wzmacniacza stereo ( kolumny już mam ) i z całą pewnością pozbędę się dodatków kinowych - na stereo też da się fajnie obejrzeć film :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.