Skocz do zawartości
IGNORED

UKL - Uniwersalny Bufor Lampowy

DeTom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Trochę wody upłynęło od moich ostatnich postów na forum, ale audio jest jak nałóg, który można odstawić ale nie rzucić ;-) Wracam więc z kilkoma pomysłami może ktoś skorzysta.

Ostatnio dłubałem trochę w lampach, a że potrzeby układowe miewam różne postanowiłem zaprojektować uniwersalny druk, na którym można zmontować kilka podstawowych układów. Za pomocą kilku zworek oraz odpowiedniego obsadzania elementami płytki można poskładać na jednym druku: 2 x WK, 2 x WA, WK-WA, Kaskodę, Wtórnik White'a, SRPP. Płytka pod podstawkę noval czyli popularne lampy ECC83, 6n6p, ECC88, itp. Podstawkę montuje się od strony druku tak by Ci, którzy chcą lampę wystawić przez obudowę nie mieli z tym problemu. Pomysły na wykorzystanie układów i konkretne aplikacje będę proponował na forum. Mam nadzieję, że swoje propozycje i pomysły na wykorzystanie UBL-ki przedstawicie również i Wy. Tak mogłaby powstać baza fajnych projektów na różnych lampach. Oczywiście można się też posiłkować projektami z sieci, których jest przecież nie mało.

W załącznikach przypominam podstawowe układy lampowe. Ich właściwości można sobie przypomnieć np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W następnym jest widok pcb. Jeśli będziecie zainteresowani tematem zamieszczę schemat i konfigurację poszczególnych układów.

Będę zamawiał druki więc gdyby był ktoś zainteresowany to proszę dać znać. Cena będzie zależna od ilości płytek ale myślę, że powinna być poniżej 20zł za szt.

Serdecznie pozdrawiam.

post-1340-73033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91632-ukl-uniwersalny-bufor-lampowy/

Na tych schematach układy 2xWA,WA-WK i Kaskoda mają błędy i nie będą wogóle działać.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Rzeczywiście są tam kondensatory których nie usunąłem i w kaskodzie błąd, dzięki za czujność stern. Wybaczcie robiłem te rysunki wieczorem, zaraz to poprawię.

No teraz już poprawne schemaciki i widok na ścieżki pcb.

Ukryta Zawartość

post-1340-0-53927500-1328565492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz będą działać:) Mam jeszcze taką sugestię dotyczącą płytki. Ścieżki obwodu żarzenia uniemożliwiają żarzenie lampy np.ECC83, napięciem 6,3V, bez drobnej przeróbki płytki. Wskazuję na to, ponieważ być może tego nie zauważyłeś. Jeżeli natomiast tak ma być, to ok.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Między pinem 9 a masą można tam przewidzieć jakąś zworkę, przydatną do lamp, które mają ekran międzysekcyjny na tym pinie.

Między pinem 9 a masą można tam przewidzieć jakąś zworkę, przydatną do lamp, które mają ekran międzysekcyjny na tym pinie.

Dokładnie tak. Albo zwora i pin 9 do masy lub przewód z żarzenia na 6,3V dla ECC82, 83.

No to można jeszcze dodać zworę zwierającą pin 4 z 5 aby było ładnie.

No to można jeszcze dodać zworę zwierającą pin 4 z 5 aby było ładnie.

Trochę tam mało miejsca, ale jakby się udało, to rzeczywiście będzie ładnie:)

Dodałbym jeszcze rezystory anty parazytowe w siatki lamp i rozdzielił masę na sygnałową i "brudną".

Rezystory antyparazytowe to dobry pomysł ma być przecież uniwersalnie. Nigdy nie wiadomo kiedy trafi się na lampę która ni z tego ni z owego zacznie się wzbudzać. Będzie pewniej i bezpieczniej. Ok.

Co do rozdzielenia mas to już nie jestem przekonany. Taki układ jaki mamy teraz gwarantuje stosunkowo niską impedancje ścieżki masy. Rozdzielenie jej będzie się wiązało z jej zwiększeniem, zwiększy się też pętla (antena), która potencjalnie może łapać zakłócenia. Ciężko też w moim odczuciu mówić o masie "brudnej" w pojedyńczym stopniu wzmocnienia. Teoretyzując można jeszcze zauważyć że gdyby je rozdzielić i jako wspólny punkt przyjąć kondensator C7 to spadek napięcia na impedancji ścieżki miedzy katodą a wspomnianym kondensatorem będzie powodował pewne "drgania" sygnału wejściowego (odniesionego do "sztywnego" potencjału C7) względem katody. Oczywiście ich wpływ pewnie będzie marginalny ale teoretycznie... Taki układ jak teraz gwarantuje nam, że wpinamy się do układu na potencjał katody. Jeśli zachowamy odpowiednią kolejność czyli obwody coraz "brudniejsze" coraz bliżej zasilania to wynik powinien być dobry. Tak to widzę.

Zrobię poprawki na płytce i wrzucę ją do pooglądania.

Tak jak obiecywałem wrzucam widok pcb, które uwzględniają poprawki o których dyskutowaliśmy. Dodatkowo zoptymalizowałem trochę ścieżki dbając o zmniejszenie ich długości zwłaszcza dla czułych obwodów siatkowych.

Za czas jakiś przedstawię podobną płytkę dla podstawki octalowej oraz dodatkowe płytki stabilizatora napięcia anodowego i napięcia żarzenia.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-1340-0-63947300-1329044922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-1340-0-63947300-1329044922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Panowie nadszedł czas na aktualizacje tematu. Przedstawiam gotowe płytki pod obie podstawki, oraz zmontowany pakiet. Na początek prezentuje wzmacniacz napięciowy mojego nowego wzmacniacza na 6SN7. Płytki mają tak polutowane zworki aby uzyskać 2 x WK.

Gra to bardzo dobrze, szczególnie zachwyca góra pasma. Niezwykle szczegółowa ale nie natarczywa, pięknie wpisująca się całość pasma. Ciekawe wokale, ciepłe, konturowe takie jakie lubię. Bas krótki sprężysty, jak na gumce. To mnie zresztą zupełnie zaskoczyło bo na moich rozwleczonych nieco kolumnach raczej trudno taki uzyskać. Nie zauważyłem żadnych problemów ze wzbudzaniem się czy przydźwiękiem. Oczywiście należy dodać, że to ocena całego wzmacniacza. Uważam jednak, że to lampa ma główny wpływ na brzmienie, a końcówka ma nie przeszkadzać i wiernie oddać co dostanie. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nie takie proste ;-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-1340-0-82549300-1341147055_thumb.jpg

post-1340-0-36456800-1341147065_thumb.jpg

post-1340-0-13524800-1341147072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Poniżej zamieszczam ostateczną wersję schematu do 6SN7 (układ powyżej). Jest to pojedyńczy stopień WK. Zasilanie jest dość niskie - 256V, prąd anodowy ok. 6 mA. Wzmocnienie około 13. Dodam jeszcze, że taki stopień z powodu jego dość wysokiej impedancji wyjściowej nadaje się do sterowania stopni o wysokiej impedancji wejściowej i raczej spinany na krótko. U mnie kolejnym stopniem są fety co gwarantuje mi komfort pracy lampy. W przypadku gdyby stopień miał pracować obciążony niskimi impedancjami lub na kabel zalecam bufor (jakiś wtórnik katodowy, ewentualnie White'a).

Pojawiło się jakieś zainteresowanie płytkami więc być może coś zamówię. Dajcie znać gdyby ktoś jeszcze chciał się dołączyć.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.