Skocz do zawartości
IGNORED

Tord Gustavsen Quartet - The Well

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem na razie tylko fragmentów, ładne, pewnie kupię, natomiast ciągle najbardziej podoba mi się absolutnie depresyjny Changing Places.

Cena The Well w PL to 70 zł przy 50 zł w Amazonie, więc nie dostaną ode mnie ani grosza...

ciągle najbardziej podoba mi się absolutnie depresyjny Changing Places.

Też lubię Changing Places, ale żeby nazwać tę muzykę depresyjną, albo absolutnie depresyjną to duże przegięcie. Według mnie płyta ta posiada jeden z najbardziej nastrojowych klimatów jakie słyszałem. Spokój, melancholia, proste nieskomplikowane dzwięki i poetyckie koneksje z Bill'em Evans'em. Druga płyta - Ground - jest już delikatnie odjechana, lecz w dalszym ciągu bardzo przyswajalna i nieprzekombinowana. Trzecia płytka to Being There, która jest moim zdaniem totalną porażką i na której to zakończyłem kolekcjonowanie muzyki Tord'a i jego trio.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Nie.

VAT w Wielkiej Brytanii to 20% i ceny w Amazonie go uwzględniają. Przy zamówieniu do Polski sklep dolicza jeszcze 3% do ceny, żeby wyrównać do naszego 23%. Cena rośnie na etapie podsumowania zamówienia, ale są to grosze (3 zł na każde 100 zł). Cena książek rośnie o 5% (0% -> 5%).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od dawna nie kupuję już ECM-ów w Polsce ze względu na bandyckie ceny (poza sporadycznymi wyjątkami, kiedy płyta w Amazonie jest trudno dostępna i ma cenę z kosmosu, albo ktoś na Allegro sprzedaje z prywatnego importu).

Płyty z Amazonu przychodzą DHL-em zawsze dokładnie piątego dnia roboczego od kliknięcia zamówienia. Dla przykładu Gigant przez tydzień kompletował mi zamówienie, przesyłkę miałem płatną i ceny wiadomo jakie.

Ukryta Zawartość

Płyty z Amazonu przychodzą DHL-em zawsze dokładnie piątego dnia roboczego od kliknięcia zamówienia. Dla przykładu Gigant przez tydzień kompletował mi zamówienie, przesyłkę miałem płatną i ceny wiadomo jakie.

przychodza tez dwa, trzy dni od wyslania:)

Jeśli ktoś chciałby jednak zamówić w Polsce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna płyta.

Okładka ładna...jak zwykle w ECM ;)

Sorry,pewnie się nie znam,ale album totalnie smętny i dołujący...

jak ktoś to porównuje do pierwszych dysków TG to chyba lekkie nieporozumienie...

nie mówię ,że album jest zły(bo nie jest),

tylko klimat jest strasznie duszny(nawet "The Ground" tego nie miał)...

Jak zawsze z Tordem...

pierwsze przesłuchania i niespecjalnie mi się podoba...

ale minęły kolejne dni i jest coraz lepiej :)

Z koncertu w Trójce...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Prawdziwa perełka dla miłośników takich klimatów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdziwa perełka dla miłośników takich klimatów:

Ukryta Zawartość

Eee,to już stare... ;)

Świetne,świetne,Bjornstad jako pierwszy lata temu zwrócił moją uwagę na skandynawskich pianistów,uzbierało się od tamtego czasu ponad 30 jego płyt w mojej kolekcji.

Jak jesteśmy przy Brunborgu to polecam "Gravity" z Wesseltoftem i Danielssonem,oraz "Prima Luna" z organami.

Jako,że Gustavsen to mój "konik",to jakby ktoś chciał poznać troszkę innego Tordka to polecam nagrania zespołu Nymark Collective,także formacji Skruk,gdzie na basie Mats Eilertsen.

Poza tym Tordzik pięknie akompaniował swego czasu paniom: Siri Gjare,oraz oczywiście Kristin Asbjornsen,m.in. i świetna muzyka z filmu "Factotum".

P.S.

Płytę "Humans & Places" Ulricha Drechslera,gdzie Tordzik nie jest liderem stawiam na równi z najlepszymi płytami samego Torda.

Byłem w Warszawie na kameralnym koncercie tego klarnecisty,w jakiejś studenckiej knajpie (było ze 30 osób),niebywały klimat.

Klarnet basowy,dwie wolonczele i perkusja,program z płyty "Concinnity",polecam.

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Płytę "Humans & Places" Ulricha Drechslera,gdzie Tordzik nie jest liderem stawiam na równi z najlepszymi płytami samego Torda.

Byłem w Warszawie na kameralnym koncercie tego klarnecisty,w jakiejś studenckiej knajpie (było ze 30 osób),niebywały klimat.

Klarnet basowy,dwie wolonczele i perkusja,program z płyty "Concinnity",polecam.

dzięki za wskazówki "gustavsonowskie"

a tego koncertu to "troszkę" zazdroszczę ...

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Płyta The Well trafiła w moje obecne preferencje i zauroczyła mnie. Lubie słuchać płyt do których trzeba cierpliowści i które potrafią to wynagrodzić piękną melodią czy "momentem". Nie rozumie też pretensji o duszność i smętność, mnie płyta podeszła za pierwszym razem i na długo w sobote nie wyszła z odtwarzacza.

Płyta wydaje mi się znacznie ciekawsza od poprzednich (czy lepsza, to już nie wiem), natomiast i tak w kółko słucham Remembrance :) To zdecydowanie mój najlepszy zakup w tym roku (zaraz obok Purcor).

Płyta The Well trafiła w moje obecne preferencje i zauroczyła mnie. Lubie słuchać płyt do których trzeba cierpliowści i które potrafią to wynagrodzić piękną melodią czy "momentem". Nie rozumie też pretensji o duszność i smętność, mnie płyta podeszła za pierwszym razem i na długo w sobote nie wyszła z odtwarzacza.

No to zamówię Tord'a jak już tak rekomendujesz ;) Być może polubię na nowo jego muzykę. Pierwsze dwie płyty są niezłe. Od trzeciej; przestałem śledzić karierę Tord'a.

Pozdr, M

Parker's Mood

Ta płyta jest nie tylko ładna, jak wcześniej napisałem - jest świetna :)

Za każdym przesłuchaniem lepsza. Dużo dla ogólnego klimatu muzyki dała obecność saksofonu.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kolejna polecanka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.