Skocz do zawartości
IGNORED

REGA P2 poprawa dżwieku

arron696

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie podpowiedzcie co zrobić żeby poprawić dzwięk z REGI P2. Właśnie zakupiłem taką z 2giej ręki w przyjemnym stanie wizualnym , techniczne robi wrażenie również w porządku choć i w technice i w analogu jestem zielony. Wkładka jest prawdopodobnie fabryczna ( zielona :)Podłączyłem do dość przyzwoitego Sony 550ES który posiada przedwzmacniacz gram. i ....nie za ciekawie. Dżwiek zza koca, mało dynamiczny, matowy bez blasku i wybrzmień, nie angażujący , mocno zabrudzony Przy gęstrzym graniu zlewa się w " muzyczną pulpe". Nie ma ani przestrzeni ani poprawnej lokalizacji. TAKI BEZ WYRAZU. Porównując do żródła cyfrowego czyli transport DVD Pioneer DV300 i lampucera z lampką jest sporo sporo gorzej. Jedyne na plus to brak swoistej techniczności CD. Mam świadomość że z zajechanej starej płyty "POLSKIE NAGRANIA" wygrzebanej na strychu nie uzyskam dobrego zapisu i pewnie stąd trzaski i "brud" ale tez nigdy nie słyszałem choć poprawnie grającego gramiaka i brak porównania jak powinno to brzmieć ( bo może w tej klasie własnie tak) trochę mnie zniechęciło. Mam mały dylemacik czy brnąć w ten kierunek czy dać sobie spokój. Teoretycznie słyszę w tym dżwieku tą tzw. analogowość i jej potencjał tylko czy wkładając pieniązki w np. wkladkę 500-1000zł i przedwzmacniacz za kilkaset ( bo raczej tu są braki ) uzyskam efekt przewyższający dżwięk z lampucery czy też trzeba tu większych pieniążków. Być może nie potrafię go wyregulować ale akurat to nie wydaje mi się specjalnie skomplikowane chyba że potrzeba tu więcej precyzji niż sposób w jaki robię to ja.

https://www.audiostereo.pl/topic/91721-rega-p2-poprawa-d%C5%BCwieku/

Po pierwsze dowiedz się jaką masz wkładke, ew.zrób zdjęcie. Po drugie znajdź "normalną" płyte w miare dobrym stanie, najlepiej coś co znasz. To wymaga cierpliwości i troche wiedzy, gramofon niestety nie jest sprzętem plug&play. W taki sposób jak opisałeś nie bardzo jesteśmyw stanie Ci pomoc.

Po pierwsze dowiedz się jaką masz wkładke, ew.zrób zdjęcie. Po drugie znajdź "normalną" płyte w miare dobrym stanie, najlepiej coś co znasz. To wymaga cierpliwości i troche wiedzy, gramofon niestety nie jest sprzętem plug&play. W taki sposób jak opisałeś nie bardzo jesteśmyw stanie Ci pomoc.

ok. rozumię - dziekuję za szybką odpowiedż.

- rozumię też że integra jako przedzwacniacz nie zdeformuje tak poważnie dżwięku

- czy zużycie wkładki ( rega odkupiona 5 letnia, wkładka nie mam pojęcia ilo letnia ) może powodować taką degradacje

- czy jest możliwość sprawdzenia organoleptycznie zużycia igły.

zdjęcie wkładki postaram się dodać jutro, za płytą się rozglądam ale kupowanie na allegro to też loteria a innego żrodła nie znam.

arron: wkładka teoretycznie może kwalifikować się do kosza, igła może być brudna. Zielona wkładka Rega to pewnie Bias, najniższy i najsłabszy model. Tanie wkładki Regi nie zbierają raczej dobrych opinii.

Przede wszystkim zanim zaczniesz oceniać dźwięk z gramofonu, zakup kilkanaście/dziesiąt płyt, powinno Ci się trafić kilka dobrze nagranych płyt, wtedy będziesz wiedział, czy to problem płyty, czy gramofonu. Płyta testowa ułatwi Ci sprawdzenie wkładki i igły (zniekształcenia).

Dwa, zapewnij Redze odpowiednie podłoże. Półka na ścianę albo stolik Ikea Lack (do kawy).

Trzy, przedwzmacniacz to również istotna sprawa, choć ostatnio spotkałem się z samodzielnym przedwzmiacniaczem gramofonowym, który grał zdecydowanie gorzej od phono stage wbudowanego we wzmacniacz.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

ok. może podpowiedz w jaką wkładke mam celować - może niezbyt drogą na poczatek - ogólnie analogiem jestem zainteresowany tylko troszkę przerażony :) Spodziewałem się że z marszu uzyskam sporo więcej a włożenie dodatkowo kilku setek złoty spowoduje że wpadnę w zachwyt :) a tu niestety schody

(...) Być może nie potrafię go wyregulować ale akurat to nie wydaje mi się specjalnie skomplikowane chyba że potrzeba tu więcej precyzji niż sposób w jaki robię to ja.

Zanim zaczniesz inwestować w nową wkładkę lub kilkadziesiąt płyt do oceny jakości sprzętu licząc na to, że któraś z nich w końcu Cię zachwyci, zacznij od zupełnie podstawowej sprawy tj. regulacji / kalibracji gramofonu. Najlepsza wkładka, najlepsza płyta itd. itp. się nie sprawdzi, gdy nie ustawisz poprawnie wszystkich parametrów, a precyzji potrzeba bardzo dużo, przynajmniej takie są moje doświadczenia. W necie, na forum jest wiele informacji o tym, jak to zrobić. Jak będziesz wiedział jak skalibrować, to dopiero w następnym kroku możesz zastanawiać się co zmienić, na co wydać pieniądze. Wcześniej musisz mieć oczywiście 100% pewność, że dotychczasowa wkładka jest nieuszkodzona, przy czym do nauki kalibracji nie musi być wcale super wkładka i ten podstawowy model Regi zupełnie wystarczy na tym etapie.

pozdr

donic

Zanim zaczniesz inwestować w nową wkładkę lub kilkadziesiąt płyt do oceny jakości sprzętu licząc na to, że któraś z nich w końcu Cię zachwyci, zacznij od zupełnie podstawowej sprawy tj. regulacji / kalibracji gramofonu.

Kolega pisał, że ma wkładkę Rega. Wkładki Rega są mocowane w gramofonach Rega na trzy śrubki, tym samym nie wymagają żadnej kalibracji. Jedynie sprawdzić nacisk/bias.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kolega pisał, że ma wkładkę Rega. Wkładki Rega są mocowane w gramofonach Rega na trzy śrubki, tym samym nie wymagają żadnej kalibracji. Jedynie sprawdzić nacisk/bias.

Czyli nie poziomuje się chasis, nie ustawia się azymutu, nie poziomuje się talerza, nie ustawia się antyskatingu i nie robi się jeszcze kilku innych rzeczy, gdyż wszystko załatwiają te 3 śrubki. No cóż, być może. Faktycznie nie znam gramofonu REGI, a zatem wycofuję się z mojej poprzedniej rady, gdyż na takich gramofonach się nie znam.

Donic: Rega jest na sztywnym zawieszeniu, poziomowanie sprowadza sie do tego, by stała prosto :) Azymutu się nie ustawia, talerza się nie poziomuje. Antyskating (bias) się ustawia, wg producenta na taką wartość, jak VTF.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Mam świadomość że z zajechanej starej płyty "POLSKIE NAGRANIA"

Czy tą płytą nie jest DSTOM Pink Floyd, Muza SX 2656 ? Jeśli tak, to to wydanie jest w stanie zapewnic Ci wszystkie wymienione uroki brzmienia.

Przed inwestowaniem pieniędzy w upgrade gramofonu posłuchaj kilku różnych płyt najlepiej wypożyczonych i na tej podstawie wyciągnij wnioski czy to płyta, czy gramofon nie spełnia Twoich oczekiwań.

No tak piszecie kalibracja ale jak chłopak ma to zrobić skoro nie ma o tym zielonego pojęcia! Prozę elementarz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to też warto poczytać powodzenia, jednak nic na siłę chociaż na początku zawsze boli ;)

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna sprawa. Nie dorabiaj sobie dodatkowych teorii. To musi dobrze grać, nie możesz sobie wmawiać że jest lepiej. Czasem na niektórych zestawach analogowych jest po porostu inaczej żeby było "bardzo lepiej" w każdym aspekcie brzmienia niestety trzeba doświadczenia oraz pieniędzy.

Tak się składa że tor analogowy to nie jest perpetum mobile, zawsze trzeba "wlać paliwa" w tym przypadku "paliwo" zastępują sprawy o których wspomniałem wyżej.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Płyta to rzeczywiścia P.F Dark side.... SX2556 B ( gratulacje jestem pod wrażeniem :) ale wygrzebałem kolejne dwie spod pajęczyn pamietających jeszcze stan wojenny Cocto Twins - TONPRES i Mike Oldfield tłoczenie zachodnio niemieckie i jest podobnie.

Wkładka to przypuszczam jednak nie Rega jak ktoś sugerował bo nie ma 3ciej śróbki ani też otworu na nią.

Jest szablon do ustawiania wkładek ale zakladam że każda wkładka ma swój indywidualny szablon a ten który mam może być szablonem Regi dołączanym do nowego zestawu - może choć nie musi - ustawiałem wg. niego ale i przed moimi ustawieniami grało podobnie.

Ustawień Rega nie ma zbyt skomplikowanych - ciężar nacisku igły ustawia się b.prosto , może niezbyt precyzyjnie ale prosto. Z dugiej strony aby ustawić nacisk pewnie trzeba znać parametry wkładki a ja to robię w ciemno tzn. ustawiałem na 1.7g tak jak zaleca w instrukcji Rega ale do swojej wkładki.

Jest też 3 stopniowe ustawienie Anti skatingu na ramieniu ( tak myślę że to to :) i tu za bardzo nie wiem jak się to ustawia ale zmiany nie powodują wyrażnych zmian w dżwieku.

Próbuję dodać fotki ale mam problemy z dodaniem zdjęć.

Dzieki za linka i wszelkie sugestie od wszystkich - wieczorem będzie więcej czasu to się zagłebię w temat.

ok. udało sie z fotkami

Ukryta Zawartość

post-16564-0-79299500-1328795331_thumb.jpg

post-16564-0-83763400-1328795340_thumb.jpg

post-16564-0-69285800-1328795347_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest szablon do ustawiania wkładek ale zakladam że każda wkładka ma swój indywidualny szablon a ten który mam może być szablonem Regi dołączanym do nowego zestawu - może choć nie musi - ustawiałem wg. niego ale i przed moimi ustawieniami grało podobnie.

To wygląda na wkładkę Rega Bias, sprawdziłem i w przeciwieństwie do droższych modeli Elys i Exact, Bias jest jednak mocowana na dwie śrubki, nie trzy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wkładka Rega-bias, szablon odpowiedni do niej. Wymyj igłę, wymyj te stare płyty chocby wodą destylowaną z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń za pomocą nowego zwykłego pędzelka o szerokości kilku centymetrów i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Antyskating ustaw na wartośc zgodną z siłą nacisku wkładki 1,7g. Posłuchaj ponownie płyt.

Płyta to rzeczywiścia P.F Dark side.... SX2556 B ( gratulacje jestem pod wrażeniem :) ale wygrzebałem kolejne dwie spod pajęczyn pamietających jeszcze stan wojenny Cocto Twins - TONPRES i Mike Oldfield tłoczenie zachodnio niemieckie i jest podobnie.

Wkładka to przypuszczam jednak nie Rega jak ktoś sugerował bo nie ma 3ciej śróbki ani też otworu na nią.

Ustawień Rega nie ma zbyt skomplikowanych - ciężar nacisku igły ustawia się b.prosto , może niezbyt precyzyjnie ale prosto. Z dugiej strony aby ustawić nacisk pewnie trzeba znać parametry wkładki a ja to robię w ciemno tzn. ustawiałem na 1.7g tak jak zaleca w instrukcji Rega ale do swojej wkładki.

Jest też 3 stopniowe ustawienie Anti skatingu na ramieniu ( tak myślę że to to :) i tu za bardzo nie wiem jak się to ustawia ale zmiany nie powodują wyrażnych zmian w dżwieku.

Próbuję dodać fotki ale mam problemy z dodaniem zdjęć.

Dzieki za linka i wszelkie sugestie od wszystkich - wieczorem będzie więcej czasu to się zagłebię w temat.

ok. udało sie z fotkami

Zdjęcie 3 od lewej, główka z wkładką - widok od góry.

Powiem tak, Jezu, co ty kombinujesz z tym tragicznym przekoszeniem wkładki względem główki? No i jak to ma w ogóle grać? Przecież to nigdy nie zagra, żadne mycia płyt nie pomogą. Główkę ramienia masz OK - równolegle do linii szablonu, ale wkładka tragicznie przekoszona względem główki!!! Wyprostuj dokładnie wkładkę w główce, linia łącząca śrubki ma być prostopadła do bocznej krawędzi główki ramienia, a dokładniej krawędzie boczne zarówno główki ramienia jak i WKŁADKI maja być równoległe do linii szablonu.

Jeśli masz wątpliwości, wysuń wkładkę maksymalnie, do oporu na zewnątrz tak, żeby obie śrubki oparły się o otwory w główce ramienia, dokręć śrubki, ustaw nacisk na uniwersalną wartość 1,8 grama,albo jak chcesz to na te 1,7, a antiskating na ok 2.

I sprawdź jedną rzecz. W trakcie ustawiania nacisku, gdy ramię z wkładką buja się swobodnie w stanie zrównoważenia, sprawdź czy ramię rzeczywiście buja się swobodnie tzn. bez najmniejszych oporów i czy w tym stanie zrównoważonego lekkiego bujania - antiskating nastawiony na 2 ściąga je na zewnątrz talerza - ma ściągać. Dopiero potem ustaw przeciwwagę na nacisk ok. 1,7 - 1,8. Musi lepiej grać. Jesli nie, trzeba przyjrzeć się wkładce i reszcie systemu.

PS. - płyta DSOTM w wrsji polskiej jest znanym i szeroko omawianym przykladem tego, do jakiego stopnia mozna zepsuć tłoczenie płyty winylowej w ogóle.

Wkładka Rega-bias, szablon odpowiedni do niej. Wymyj igłę, wymyj te stare płyty chocby wodą destylowaną z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń za pomocą nowego zwykłego pędzelka o szerokości kilku centymetrów i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Antyskating ustaw na wartośc zgodną z siłą nacisku wkładki 1,7g. Posłuchaj ponownie płyt.

ok. dzieki ale jeszcze pomęczę małym pytankiem jeśli można.

- Rozumię że ten model wkladki Regi nie posiada tej 3ciej śrobki ?

- w czym mogę wymyć igłę jakimś domowym sposobem - spirytus ?

- jak poznać na ramieniu wartośc antyskatngu 1.7g - tam są trzy pozycje ustawień - 0 1 i 3

ok. dzieki ale jeszcze pomęczę małym pytankiem jeśli można.

- Rozumię że ten model wkladki Regi nie posiada tej 3ciej śrobki ?

- w czym mogę wymyć igłę jakimś domowym sposobem - spirytus ?

- jak poznać na ramieniu wartośc antyskatngu 1.7g - tam są trzy pozycje ustawień - 0 1 i 3

Nie znam tej Regi i tu ci niestety nie pomogę. 3-cią śrubką na razie nie zawracaj sobie głowy, w tym przypadku to w żadny wypadku nie jest sedno sprawy. Do ustawiania nacisu przydałaby się jakaś waga np. jubilerska.

Igłę można myć domowym sposobem spirytusem, ale robić to rzadko, i trzeba uważac żeby nie chlapać do wnętrza wkładki, minimalna ilość spirytusu, robić to maksymalnie delikatnie, dotykać tylko samej igiełki diamentowej, wkładka w położeniu igłą do dołu, robić to ruchem wyłącznie w kierunku od tyłu tzn od bolców wkładki do jej czoła, nigdy odwrotnie, bo uszkodzisz igłę.

O Jezu, faktycznie. Nie powiększałem zdjęc a tu taki zonk.

Do czyszczenia igły w tym szczególnym przypadku kiedy nie posiadasz żadnego osprzętu niezbędnego analogowcowi użyj wacika na patyczku, może byc ten do czyszczenia uszu. Zamocz w spirytusie i delikatnie kilkakrotnie pozwól igle dziobnąc wacik, no bardziej obrazowo nie umiem. Zobacz czy pozostawiła czarne kropki brudu.

Resztę regulacji przeprowadź dokładnie tak jak opisał Ryszard. No antyskating ustaw w położeniu gdzie powinno wynosic prawie 2 na skali:-)

wkładkę dałem maksymalnie do przodu , ramię chodzi lużniutko bez żadnych oporów , antyskating działa raczej prawidłowo - widać zmiany w ściąganiu ( na sucho ) zwiekszające się w miarę dodawania na skali.

Poustawiałem jeszcze raz nacisk , choć rega nie ma żadnych oznaczen i robi sie to na oko. Wg. instrukcji pól obrotu śróby przeciwważnej to 1g nacisku ale na śróbie są tylko dwa przeciwstawne zagłębienia więc reulacja mocno na oko:)

Właczyłem Oldfielda no jest lepiej - da się słuchać ale mam sporo zastrzeżeń do tego dżwięku . Kompletnie nie znam tej płyty więc nie mam odniesienia. Możliwe że jest to też jakieś marne mocno zniszczone tłoczenie. Myślę że raczej muszę kupić jakis krążek który znam dobrze i do którego będę miał pewność że pownien brzmieć co najmniej poprawnie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Jeżeli chodzi o siłę nacisku igły na płytę

zrób tak,ustaw jak ci się wydaje nacisk 1,5g odsłuchaj utwór

następnie zwiększ nacisk mniej więcej na 1,6 odsłuchaj ten sam utwór

nastepnie zwiększ znowu nacisk igły itd,małymi kroczkami zwiększaj nacisk i słuchaj

usłyszysz w ten sposób z którym naciskiem gra najlepiej,powodzenia,wszyćko na spokojnie:)

PS.zacznij tak na oko od nacisku 1,2g.

Antyskating może daj na 1-1,5 na skali.

wkładkę dałem maksymalnie do przodu , ramię chodzi lużniutko bez żadnych oporów , antyskating działa raczej prawidłowo - widać zmiany w ściąganiu ( na sucho ) zwiekszające się w miarę dodawania na skali.

Poustawiałem jeszcze raz nacisk , choć rega nie ma żadnych oznaczen i robi sie to na oko. Wg. instrukcji pól obrotu śróby przeciwważnej to 1g nacisku ale na śróbie są tylko dwa przeciwstawne zagłębienia więc reulacja mocno na oko:)

Właczyłem Oldfielda no jest lepiej - da się słuchać ale mam sporo zastrzeżeń do tego dżwięku . Kompletnie nie znam tej płyty więc nie mam odniesienia. Możliwe że jest to też jakieś marne mocno zniszczone tłoczenie. Myślę że raczej muszę kupić jakis krążek który znam dobrze i do którego będę miał pewność że pownien brzmieć co najmniej poprawnie.

Jeszcze w sprawie nacisku - tymczasowe wyjście, tylko dla oceny sytuacji - gdy nie ma wagi, nie ma skali na przeciwwadze i nie wiadomo w ogóle nic - stosuje sie stary ale jary trick analogowców, stosowany przez mnie czasem, chyba gdzieś od połowy lat 70-tych.

Polska Mennica Państwowa tłoczy monety o wadze restrykcyjnie przestrzeganej, precyzyjnej - z precyzją niemal odważników laboratoryjnych. Obecna moneta 1 groszowa waży dokładnie, bardzo dokładnie - 1,64 grama, sprawdzałem na różnych wagach.

Link:

Ukryta Zawartość

Opis tricku:

- założony nacisk będzie ok. 1,8 grama

- antiskating na zero, równoważy sie ramię dokładnie, ramie buja sie w równowadze,

- wyprowadza się delikatnie ramię ze stanu równowagi kręcąc (prawie nie kręcąc) delikatnie przeciwwagą tak, by dalej się bujało ale z bardzo lekuchną tendencją do przechylania się na stronę wkładki, bardzo delikatnie.

- na samą końcówkę główki ramienia (najlepiej jakoś tak nad igłą) kładzie sie monetę (nową, nie jakąś wyszczerbioną) : współczesny , 2012 rok, jeden grosz polski (waga 1,64 grama), można przykleić małym kawałeczkiem cieniutkiej, lekkiej taśmy - przeciwwagi juz nie dotykamy

- tak ustawiony nacisk na igłę powinien wynosić ok. 1,8 grama

- w następnym kroku kupujemy odpowiednia wagę, bo z tym groszem na główce długo jeździć nie wypada.

Ukryta Zawartość

dzieki spróbuję :) choć przyznam że po ustawieniu przeciwwagi w punkcie który uważam za 1.7g i w którym to ustawieniu jest pewnie jakiś minimalny błąd robiłem próby lżejszych/mocniejszych dociążeń i odciążeń i zmian specjnie w dżwieku nie zauważam.

zgrałem na CD z neta Cocto Twins dla porównania z analogiem. Ogólnie realizacja płyty słaba ale w porównaniu z analogiem wszystkiego jest więcej. Przede wszystkim przestrzeń i głębia. Spora róznica w konturowośći/zarysowaniu dżwieku, więcej detali i namacalności. Sam nie wiem czy ta moja lampucera taka dobra poczyniona reką jednego z forumowiczów :)Podskórnie czuję jednak że to co słyszę z Regi to nie jest to co można z niej wydusić.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Jeżeli przeszedłeś drogę nacisku igły malutkimi kroczkami np od 1,g do nawet ponad 2g

i różnicy w dżwięku nie ma to igła chyba do wymiany.

Dasz radę zrobić dobre foto igły? wprawne oko co niektórych może by pomogło w ocenie jej zużycia.

dzieki spróbuję :) choć przyznam że po ustawieniu przeciwwagi w punkcie który uważam za 1.7g i w którym to ustawieniu jest pewnie jakiś minimalny błąd robiłem próby lżejszych/mocniejszych dociążeń i odciążeń i zmian specjnie w dżwieku nie zauważam.

zgrałem na CD z neta Cocto Twins dla porównania z analogiem. Ogólnie realizacja płyty słaba ale w porównaniu z analogiem wszystkiego jest więcej. Przede wszystkim przestrzeń i głębia. Spora róznica w konturowośći/zarysowaniu dżwieku, więcej detali i namacalności. Sam nie wiem czy ta moja lampucera taka dobra poczyniona reką jednego z forumowiczów :)Podskórnie czuję jednak że to co słyszę z Regi to nie jest to co można z niej wydusić.

Wyciągniecie jakości dźwięku z instalacji analogowej - jakości dorównującej CD nie jest takie banalne, jakości przewyższającej CD - nisłychanie trudne i drogie.

Niezależnie od wszystkiego - na początek moim zdaniem raczej wkładka do wymiany. Na jakąś typu MM chwaloną przez ludzi - Ortofon albo Audiotechnica.

arron we wpisie numer 19 napisałeś że przesunąłeś wkładkę maksymalnie do przodu. NIE OTO CHODZI! Masz szablon ustaw wkładkę wg szablonu!

W linku który Ci podałem jest uniwersalny szablon bardzo dobry zresztą. Przeczytaj zawartość linków które Ci podałem przemyśl wszystko i postaraj się to zrozumieć. Przeczytaj jeszcze raz ostatni post ryszarda pp i wcześniejszy mój, powtarzam raz jeszcze to nie jest tak hop, a to co piszą inni forowicze że za pięć stów tor analogowy gra lepiej niż średniej klasy CD to są Bajki z mchu i paproci.

Pozdrawiam,

Paweł.

BTW,

Przeglądarka ma funkcję która podkreśla błędy ortograficzne postaraj się z tego korzystać bo niektóre wyrazy bardzo brzydko wyglądają.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

arron we wpisie numer 19 napisałeś że przesunąłeś wkładkę maksymalnie do przodu. NIE OTO CHODZI! Masz szablon ustaw wkładkę wg szablonu!

W linku który Ci podałem jest uniwersalny szablon bardzo dobry zresztą. Przeczytaj zawartość linków które Ci podałem przemyśl wszystko i postaraj się to zrozumieć. Przeczytaj jeszcze raz ostatni post ryszarda pp i wcześniejszy mój, powtarzam raz jeszcze to nie jest tak hop, a to co piszą inni forowicze że za pięć stów tor analogowy gra lepiej niż średniej klasy CD to są Bajki z mchu i paproci.

Pozdrawiam,

Paweł.

BTW,

Przeglądarka ma funkcję która podkreśla błędy ortograficzne postaraj się z tego korzystać bo niektóre wyrazy bardzo brzydko wyglądają.

ok. dzięki

a z ortografią racja :) zawsze miałem z nią problemy

Postaram się zrobić to poprawnie choć troszkę mnie zniechęciłeś bo sądziłem że jest dokładnie odwrotnie i z analogu uzyskam "taniej" dżwięk "droższy" czyli nie mechaniczno/techniczny. Być może tak jest ale kosztem całej reszty którą daje taniej średnie klasy CD. Pewnie aby mieć to wszystko razem - zalety CD + zalety gramofonu trzeba poświęcić sporo kasy i do tego drugie tyle czasu,wiedzy i doświadczenia.

Twój gramofon ma spore możliwości, koledzy chyba troche za bardzo postraszyli. Dźwięk z analogu jest inny, niekoniecznie lepszy w każdym aspekcie niz CD, ale niesłychanie muzykalny. Na forach krążą plotki jakoby cały tor analogowy za 4 stówy zagrał lepiej niż jakiekolwiek CD, stąd te posty. Uważam że dobry dźwięk z gramofonu nie jest drogi, okolice 1000-1500zł wystarczą za bardzo satysfakcjonujący dźwięk, oczywiścia używany sprzęt. Gorzej z płytami, te ostatnio bywają cholernie drogie. Na pewno do analogu trzeba mieć troche cierpliwości, zwłaszcza na początku, potem już z górki.

Do przebicia swojej lampucerki potrzebujesz tylko czterech składników. Wszystkie firmy "Porządne". Porządnego transportu, porządnego przetwornika MC, porządnego w pełni regulowanego pre (może nawet byc lampowe), porządnych kabelków które to zepną nie szkodząc.

Jednak "Porządne" do "taniej" w żaden sposób nie pasuje.

Tanio możesz stac się jednym z fanatyków lepszości jednego formatu nad drugim, czego oczywiście Ci nie życzę. Jednak widząc Twoje podejście do zagadnienia, raczej Ci to nie grozi.

Pozdrawiam.

Do przebicia swojej lampucerki potrzebujesz tylko czterech składników. Wszystkie firmy "Porządne". Porządnego transportu, porządnego przetwornika MC, porządnego w pełni regulowanego pre (może nawet byc lampowe), porządnych kabelków które to zepną nie szkodząc.

Jednak "Porządne" do "taniej" w żaden sposób nie pasuje.

Tanio możesz stac się jednym z fanatyków lepszości jednego formatu nad drugim, czego oczywiście Ci nie życzę. Jednak widząc Twoje podejście do zagadnienia, raczej Ci to nie grozi.

Pozdrawiam.

Nie staram się sam przekonać siebie że coś jest lepsze od innego. Do analogu przemierzałem się od dawna. Świadomie wybrałem Rege z względu na opinie o ramieniu , prostotę i przystępną cenę. Chcę ją poustawiać optymalnie , dokupić wkładkę do kilku setek która się sprawdza z tym ramieniem i w muzyce której słucham ( głównie rock prog. i okolice ) Może jeśli jest szansa że to spowoduje wyrażną poprawę dokupić przedwzmacniacz równiez za kilka stówek (secend hand). Do tego kilka płytek i posłuchać czy taki dżwięk mi odpowiada. Jeśli tak to brnąć w to dalej. Jeśli nie dać sobie spokój , sprzedać i kupić lepsze CD już raczej z wyższej półki. Taki był plan ale na razie wiem że nic nie wiem :) Oczywiście czytałem artykuły z linków no i....troszkę zabawy jest z tym wszystkim. W niedzielę poswięcę więcej czasu i postaram się z tym zawalczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.