Skocz do zawartości
IGNORED

REGA P2 poprawa dżwieku

arron696

Rekomendowane odpowiedzi

arron we wpisie numer 19 napisałeś że przesunąłeś wkładkę maksymalnie do przodu. NIE OTO CHODZI! Masz szablon ustaw wkładkę wg szablonu!

Przeczytaj wątek w całości. Wtedy o to właśnie chodziło. Nie było wyjścia, musiałem to doradzić, bo zaczynał od pra pra pra początków, w ogóle nie wiedział od czego zacząć, i to generalnie, wkładka w shellu była straszliwie przekoszona, do tego w niewłaściwą stronę. Obejrzyj sobie zdjęcie, 3-cie od lewej. Żeby w ogóle od czegoś zacząć, trzeba było udzielać rad jak najprostszych, odsyłanie do szablonu na tamtym etapie kompletnie mijałoby się z celem. Teraz, gdy wykonał kilka podejść i prób, może da sobie radę z szablonem, ale nie jest to wcale takie pewne. Rzucenie kolegi na samodzielną głęboką wodę szablonów i linków do analizy na tym etapie może być jeszcze zbyt trudne. To raczej jest jeszcze etap pokazywania palcem, to zrób tak a tamto tak.

Swoją drogą, chyba coś z tą wkładką może być nie tak, już taka wkładka typu AT120E założona do tego ramienia równo ale jeszcze bez szablonu, i niewygrzana, powinna dać dźwięk, który byłby co najmniej obiecujący, jakiś Ortofon w cenie ok. 400 zł być może dałby jeszcze lepszy dźwięk, również jeszcze bez szablonu i niewygrzany. Szablon i wygrzanie podciągają zdecydowanie poziom jakości dźwięku do góry, jednak najpierw powinien wystąpić pewien początkowy, obiecujący poziom jakościowy, tak od razu, na początku, przy prostym ustawieniu wkładki.

No i jest jeszcze reszta toru kolegi.

Zgadza się Ryszardzie masz rację jednak mnie chodziło o to żeby kolega Arron zaczął myśleć, chyba zgodzisz się ze mną że pewne rozwiązania do których doszliśmy dzięki pewnym naprowadzeniom bardziej owocują w przyszłości jako tzw. doświadczenie niż te podane na tacy.

Co do wkładek zgadzam się coś może być nie tak z tą obecną i należałoby igłę wymienić jeśli jest ona wymienna. reszcie toru też bym się przyjrzał, choć nie chce mi się wierzyć żeby przedwzmacniacz w Sonym 550ES był aż tak słaby, w końcu seria ES była trochę wyżej niż produkty podstawowe.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Panowie - oczywiście zrozumiałem intencje z wkładką.

Co do samej wkładki czy raczej igły prawdopodobie macie rację. Przyjżałem się igle od czoła wkładki i mam wrażenie że jest skoszona z pewnym skręceniem na zwenątrz. Robi wrażenie jak by ktoś przycisnoł ramię wkierunku środka płyty i igła się poddała nie wracając do pionu. Robiłem próbę odciążając ramię i stopniowo zaczyna grać słabiej lewy kanał. Przy nacisku jakiś 1g jest to bardzo bardzo wyrażne.

Trenuję ustawianie tej wkładki ale wg. szablonu jest to dość trudne ze względu na jej kszałt troszkę romboidalny bez wyrażnych równoległych krawędzi bocznych.

Jako ciekawostkę powiem że najlepszy efekt uzyskałem ustawiając ją na słuch :) Pierw przesuwając przód-tył a potem a potem luzując jedną ze śróbek delikatnie skręcałem bocznie.

W tej chwili jest wyrażnie lepiej ale to jeszcze nie to.

Jako ciekawostkę powiem że z tych 3ech płyt które posiadam Pink Floyd gra chyba najlepiej :)No może poza basem bo tu jest kompletna katastrofa. Akurat i tę płytę i brzmienie P.F. znam bardzo dobrze więc pomimo wszystko łatwiej mi na niej ustawiać wkładkę.

Przyglądając sie wkładce wydaje się że igła jest niewymienialna chyba że metalowy dół można zdjąć i wtedy jest dostęp do mocowania igły ?

Doczytałem że jednak igła niewymienialna w BIASie.

Jakie wkładki byście mi polecili do tego ramienia ? Nie specjalnie drogie bo jednak jeszcze sporo treningów przede mną więc szkoda coś dobrego z marszu skatować a z drugiej strony aby jednak była szansa na przyzwoity dżwięk który mnie zachęci zamiast odstraszyć :)

Oczywiście pod Regę Ortofon 2M serie. Będziesz Pan zadowolony:-)

jakiej mogę się spodziewać różnicy pomiędzy blue a red ? Jest to słyszalna poprawa czy bardziej marketing.

Jest różnica w szlifie igły. Słyszałem blue na innym systemie, na pewno gra lepiej niz red. Charakter brzmienia jest ten sam, po prostu więcej detali i stereofonii. Z resztą igłe z blue można założyć do wkladki red i na odwrót.

Jest różnica w szlifie igły. Słyszałem blue na innym systemie, na pewno gra lepiej niz red. Charakter brzmienia jest ten sam, po prostu więcej detali i stereofonii. Z resztą igłe z blue można założyć do wkladki red i na odwrót.

I ta różnica w detalach jest stosunkowo wyrażna czy jest to tak jak z kabelkowym voodoo za 300 a za 600zł :)

Ta różnica jest znaczna, jednak zależy to od reszty systemu. Im lepiej zestrojony wyższej klasy system, tym różnica wyraźniejsza. Jak w kinie domowym, różnice w jakości obrazu z różnych klas projektorów bywają nieznaczne jeśli ekran jest średniej jakości, od pewnej granicy różnica rozdzielczości jest znikoma.

Niestety nie odpowiem Ci bo nie miałem blue u siebie i nie miałem bezpośredniego porównania. Wiesz jak to jest w świecie audio i czym jest "olbrzymia" różnica w dźwięku poparta zwrotem "wydaje mi się że gra lepiej", "mam wrażenie że bas jest głębszy" i wszystkie inne slogany. Róznica we wkładkach to nie voodoo, ale nie wiem czy róznica między red i blue jest warta 300zł. Przez pół roku red podrozała o 50 zł, blue o ponad 100, wydaje mi się że troche przesadzili z cenami. Zawsze możesz kupic red na początek, pograć na niej rok-2lata i potem kupić igłe blue jeżeli będzie Ci pasować brzmienie, zawsze to jakaś oszczędność, choć cena igły do wkładki jest prawie rowna cenie całej wkładki.

Swoją drogą - żywotność wkładek określana jest na 1500-3000 godzin, w zależności od firmy/modelu. Ortofony jakoś grają mi znacznie bez wyraźnej straty jakości, na 2m red zrobiłem pewnie ponad 4000 godzin, kilka razy źle potraktowałem igłe, a wciąż jest świetnie.

a co powiecie o Goldring elektra - mogę mieć za 200zł używaną wkładkę z kompletnie nową igłą czyli w sumie za cenę igły. Ma szanse to zagrać z Regą czy 2m red byłby lepszy.

Nowa lektra kosztuje równo 300zł to pewnie poziom podobny do RED.

W tanich gramofonach goldringa są montowane ramiona regi rb250, wiec pewnie będzie się zgrywać. Nie znam tej wkladki,więc o brzmieniu się nie wypowiem. 200 zł to niezła cena jesli igła faktycznie jest nowa.

W tanich gramofonach goldringa są montowane ramiona regi rb250, wiec pewnie będzie się zgrywać. Nie znam tej wkladki,więc o brzmieniu się nie wypowiem. 200 zł to niezła cena jesli igła faktycznie jest nowa.

Nowa na 100%

Miałem Goldring Elektrę i jakoś mi nie grała.Nie sprawdziła się w moim systemie kompletnie.Rock brzmiał na niej tak mułowato,że musiałem się jej pozbyć.Postawiłem na Ortofona z serii OM i nie zawiodłem się.

Postawiłem na Ortofona z serii OM i nie zawiodłem się.

Paul a którego konkretnie? Mam OM10 Super i zastanawiam się, jak brzmiałaby OM40 w porównaniu z Denonem DL110.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Miałem Goldring Elektrę i jakoś mi nie grała.Nie sprawdziła się w moim systemie kompletnie.Rock brzmiał na niej tak mułowato,że musiałem się jej pozbyć.Postawiłem na Ortofona z serii OM i nie zawiodłem się.

Ja słucham głównie starego rocka więc być może mi też nie podejdzie.

Miałem Goldring Elektrę i jakoś mi nie grała.Nie sprawdziła się w moim systemie kompletnie

To bardzo możliwe.

>>Wysokie były jak za kotary, a tego nie lubię.Wkładka była nowa, wyprodukowana w Japonii.<<

To zaś wina niedopasowania do reszty systemu, kable, pre itd. Jeśli nie była dotarta ok 60godz również ma to znaczenie.

Posiadam tę wkładkę i często polecam jako doskonale zgrywającą się z produktami Foniki.

W moim nostalgicznym systemie, wisi na ramieniu GS-438 podpinanym pod Radmory, Merkurego czy Elizabeth HiFi i głośniki ZG-30-C-114 Tonsil. W odtwarzaniu nagrań rock'a np. mojego ulubionego UFO kotary wywiało oknem, a wysokie powodują krwawienia z hemoroidów. Słuchałem jej również na reszcie gramofonów i na lekkich i średnich ramionach gra pełnym pasmem bez zbytniego "kotary" zaciemnienia. Jak zwykle wszystko zależy od aplikacji.

W przypadku Twojego systemu 2m Red nie wniesie wielkiego postępu w górze pasma, o ile w ogóle wniesie.

Zgodzę się z tym,że to wszystko zależy od całego systemu.U mnie niestety Elektra nie zagrała choć już miała za sobą kilkadziesiąt godzin pracy.Kombinowałem z rożnymi kablami i bez zamian.

Zgodzę się z tym,że to wszystko zależy od całego systemu.U mnie niestety Elektra nie zagrała choć już miała za sobą kilkadziesiąt godzin pracy.Kombinowałem z rożnymi kablami i bez zamian.

Paul, bo tu trzeba pokombinować ustawieniem pojemności w pre gramofonowym, a nie kablami.

Pozdro,

Yul

Vlado - to ma sie odnosić do mojego systemu czy kolegi Paul 67

0

Pawła oczywiście. Seria 2M z ramieniem Rega współpracuje bardzo dobrze. Dobranie pre pod swoje preferencje da poprawny nie gorszy od brzmienia CD dźwięk.

a co powiecie o tym ? . O ile zrozumialem to po ustawieniu igły w punkcie A po przesunięciu nad punkt B igła powinna być gdzieś stosunkowo blisko tego punktu.

Jest to szablon z linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do ustawienia kąta styczności.

Oczywiście ramię przesuwam poniżej punktu aby było wrażniej widać że nie jest nad tylko sporo przesuniety.

post-16564-0-29092300-1329070542_thumb.jpg

post-16564-0-62860500-1329070548_thumb.jpg

post-16564-0-01343800-1329070554_thumb.jpg

post-16564-0-01515500-1329070570_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile zrozumialem to po ustawieniu igły w punkcie A po przesunięciu nad punkt B igła powinna być gdzieś stosunkowo blisko tego punktu.

Niestety nie zrozumiałeś zasady posługiwania się szablonem. Jednak popatrz jeszcze raz na ramię gramofonu i podstawiony pod nim szablon. Punkty A i B szablonu to punkty w których musisz umieścic tip igły. Ramię jest osadzone na osi więc może się poruszac wyłącznie po łuku będącym wycinkiem koła jakie może opisac tip igły obracany wokół osi obrotu ramienia. Teraz na spokojnie ustaw tip igły w punkcie A i odpowiedz sobie na pytanie, jaki kataklizm mógłby spowodowac umiejscowienie igły w punkcie B porzez sam ruch ramienia wokół jego osi obrotu? Oczywiście jak przedstawiłeś na fotografiach nie poruszając szablonem.

Proszę abyś odszukał na forum i w sieci wszystkiego na temat regulacji ramienia i posługiwania się szablonem, jest tego sporo. Jeśli po tej lekturze coś będzie dla Ciebie nie jasne wytłumaczymy, jednak podstawową wiedzę musisz zdobyc sam. Inaczej musielibyśmy każdemu adeptowi analogu pisac wciąż te same instrukcje.

Pozdrawiam

a co powiecie o tym ? . O ile zrozumialem to po ustawieniu igły w punkcie A po przesunięciu nad punkt B igła powinna być gdzieś stosunkowo blisko tego punktu.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz szablony do swojego ramienia. Skorzystaj z oryginalnego szablonu Rega lub szablonu Stevensona, który jest do niego zbliżony i gotowe.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.