Skocz do zawartości
IGNORED

Open Baffle pod PP el84

TattooYakuza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Potrzebuję pomocy w realizacji DIY Open Baffle.Mam zamiar stworzyć sobie otwarte kolumny pod wzmacniacz lampowy PP na EL84 i ecc83.Zwracam się do was z prośbą o rade odnośnie głośników.Mój wybór padł na Monacor ( niewielki budżet jaki posiadam) Rozważam dwie możliwości przegrody z jednym głośnikiem szerokopasmowym albo system 2-drożny.Jeżeli system 2 drożny to proszę o radę i informację o wpływie zwrotnicy na dźwięk mam do dyspozycji 8 omowe wyjście ze wzmacniacza.Proszę również o propozycję niedrogich a dobrej jakości głośników mam przeznaczone 1000zł na głośniki do open baffle.

https://www.audiostereo.pl/topic/91733-open-baffle-pod-pp-el84/

Słuchałeś kiedyś starych głosników, np. saba, rft, philips, grundig itd. jeśli nie to polecam. Spróbuj przeczytać wątek odgrody na starych szerokopasmowcach, setki projektów i lektura na długie zimowe wieczory.

Tu masz np gotowy sprawdzony projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Materiał myślę że ok 300 zł, deski możesz wykorzystać także do testowania innych głosników, zawsze się przydadzą później, bo gwarantuję że jak zaczniez budować odgrody to nie skończysz na jednym projekcie.

Wtawiasz do tego np. philipsa 9710 (ostatnio chodzą max po 600 zł para), zawsze później sprzedasz z małą stratą lub nawet z zyskiem jak dobrze kupisz.

Osobiście nie słuchałem nowych przetworników w open baffle.

Ogólnie to srasznie uzależnia, uważaj, bo wielu ludzi wdepło w to kilka lat temu i nie może przstać. W systemie dwudrożnym przeważnie odcinasz tylko wysokotonowy kondensatorem i to wszystko, a ma to służyć głównie jego zabezpieczeniu przed uszkodzeniem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Od razu powiem, że pod słabą lampę lepiej będzie zrobić bas w zamkniętej lub BR, a tylko górę w otwartej odgrodzie. Np. Beyma 12br70 w 60 litrach daje efektywność 94db/w

Jeśli chodzi natomiast o średnicę w OB to niestety potrzeba 1.5m do ściany za głośnikami, żeby zagrało. Ja u siebie mam kompromis i przy odległosci 1m mocny przysłaniam tylną część odgrody grubą, gęstą gąbką.

Co powiecie Panowie na ten projekt?:

Ukryta Zawartość

Przekracza trochę budżet ale gdyby rozejrzeć się za używanymi głośnikami na Ebayu można by spróbować się zmieścić w kwocie trochę przekraczającej 1000zł.

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Słuchałeś kiedyś starych głosników, np. saba, rft, philips, grundig itd. jeśli nie to polecam. Spróbuj przeczytać wątek odgrody na starych szerokopasmowcach, setki projektów i lektura na długie zimowe wieczory.

Tu masz np gotowy sprawdzony projekt:

Ukryta Zawartość

Materiał myślę że ok 300 zł, deski możesz wykorzystać także do testowania innych głosników, zawsze się przydadzą później, bo gwarantuję że jak zaczniez budować odgrody to nie skończysz na jednym projekcie.

Wtawiasz do tego np. philipsa 9710 (ostatnio chodzą max po 600 zł para), zawsze później sprzedasz z małą stratą lub nawet z zyskiem jak dobrze kupisz.

Osobiście nie słuchałem nowych przetworników w open baffle.

Ogólnie to srasznie uzależnia, uważaj, bo wielu ludzi wdepło w to kilka lat temu i nie może przstać. W systemie dwudrożnym przeważnie odcinasz tylko wysokotonowy kondensatorem i to wszystko, a ma to służyć głównie jego zabezpieczeniu przed uszkodzeniem.

Pozdrawiam.

Witam szanownych kolegów,

Jestem pierwszy raz na tym forum i chciałem się nieco podpytać bo mam podobne zagadnienie co kolega Tatto Yakuza.

Otóż też posiadam słabowity wzmacniacz lampowy na EL84 w konfiguracji SE (ok.5W mocy). Do niego dorobiłem sobie monitorki na szerokopasmowcu Fostexa:

Ukryta Zawartość

Całość gra bardzo ładnie tylko czasami zdecydowanie brakuje basu (mimo zastosowania tzw. "notch filtra"). Pomyślałem więc o tym aby dorobić do tej kolumienki głośnik niskotonowy w obudowie otwartej - po jednym na kanał.

Nie wiem jednak, czy jest to słuszna droga. Czy przy tej mocy są w ogóle szanse, że wzmacniacz pociągnie ten niskotonowiec? Jeżeli tak, to jak połączyć ze sobą te dwa głośniki - dodatkowa zwrotnica oprócz istniejącego "notch filtra", czy też może sama zwrotnica a ten filter wyrzucić?

Będę wdzięczny za jakieś ukierunkowanie a resztę postaram się już doczytać w internecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej i najprościej będzie zrobić/kupić subwoofery. Np. Rel w zamkniętych skrzynkach. Kolejnym krokiem może być dołożenie wstęgi:

Ukryta Zawartość

Być może również przydałby się filtr BSC dla Fostex'a

Ukryta Zawartość

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Kolega zainspirował mnie tym linkiem i chyba pójdę tą drogą szczególnie, że obudowę którą mam da się przerobić. Wystarczy obrócić kolumienkę do góry nogami a w miejsce bass reflexu dać tweetera, a tunel BR na tylnej ściance. Zwrotnica jest też tam dokładnie podana więc powinno się udać.

Co do subwoofera to Rel jest dla mnie za drogi. Generalnie ten monitorek, który mam choć dobry, to nie jest docelowy (może na najbliższe 2 lata) i dlatego nie chciał bym zbyt wiele inwestować w jego ulepszanie. Pomyślałem więc o Open Baffle z głośnikiem niskotonowym (bo można to szybko zmajstrować), ewentualnie nieduży subwoofer wg. sprawdzonego projektu. Nie wiem tylko, czy wystarczy jeden subwoofer czy lepiej zrobić dwa (po jednym na kanał) i czy aktywny czy też pasywny da radę.

Autor artykułu, który mi kolega podesłał napisał takie zdanie: "If you need more bass, ad a sub at 80-100 Hz and possibly a 1st order high-pass filter for the Fostex, 200 uF or more." Rozumiem, że chodzi o sub grający od dołu do tych 100Hz? Tylko nie za bardzo wiem o jaki filtr autorowi chodzi, który jakoby należało jeszcze podłączyć do Fostexa, czy tylko kondensator 200uF? A propos co oznacza BSC, bo nie mogę namierzyć tego terminu w Googlach.

Mam nadzieję, że choć trochę mój wpis trzyma się wątku. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.