Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD-160, mam - co dalej?

dementor

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w posiadaniu w/w gramofonu. Wymieniony pasek, IC dlugosci oryginalu, przesmarowany i wyczyszczony, ramie oryginalne, wkladka Philips 400. Dziala jak nalezy, teraz pytanie - jaka wkladka? Muzyka od klasyki, jazzu do rocka. Tor to pre-amp music fidelity, koncowy preamp Argon hybryda, koncowka mocy Sansui. Jest to moj pierwszy gramofon, nie jestem w temacie wkladek optymalnych do tego patefonu. Chce uzyskac jak najszersze spektrum dzwieku, powiedzmy ze maksymalna kwota na wkladke to jakies 800 zl. Prosba do kolegow juz doswiadczonych i osluchanych, bez zapedow wojowniczych, jaka wkladke najlepiej nabyc do mojego toru?

https://www.audiostereo.pl/topic/91794-thorens-td-160-mam-co-dalej/

Znając życie koledzy polecą ortofona 2m bronze za tys. albo goldringa 1042 który jeszcze podrożał. Ramie orygialne tzn? do 160 montowali różne - sprawdź tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy ma inny gust do wkładek, niektórzy wychwalają AT440,niektórzy polecą denona. Myślisz o MM czy rozważasz też MC?

Ukryta Zawartość

Dzieki za naprowadzenie. Wiec ramie mam TP 16 I, chcialbym troche zainwestowac we wkladke, gdyz gramofon jest w stanie idealnym, mysle ze warto sie pobawic nim na poczatek. Chyba pozostane przy MM, pozniej pomyslimy...

Pzy okazji - jest cos warta oryginalna wkladka Philips 400?

Gratulacje. Najpierw posłuchaj jak jest. Poszukaj w sieci/na forum o ustawieniu wkładki i postaraj się zrobić to jak najdokładniej. Zobacz tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zacznij od wyregulowania zawieszenia. Posłuchaj trochę i możesz popróbować tweakowania czyli przede wszystkim wytłumiania (opis również na powyższej stronie) zrezygnowałbym tylko z wytłumiania subplatera. Jakkolwiek gość pisze że jest super to wyważenie szlag trafia. Na ebayu gość sprzedawał takie zestawy do tweakingu 160. Głównie gumowe pierścienie do wytłumiania talerza łożysk etc. Miał jednak w tych zestawach 2 ciekawe rzeczy - teflonową płytkę którą umieszczało się na dnie głównego łożyska i zewnętrzne "łożysko" dla osi silnika - to było takie ustrojstwo które przyklejało się pod silnikiem w środku była stalowa kulka pod nią śruba, dzięki temu można było nieco unieść oś silnika która teraz opierała się wyłącznie o kulkę - u mnie zlikwidowało to delikatne cykanie które miałem w dwóch silnikach. Bardzo dużo daje umieszczenie tego gramofonu na półce zawieszonej na ścianie. Tak czy owak powoli. Ciesz się gramofonem i w miarę wolnego czasu coś sobie przy nim podłub. Moim zdaniem po pierwsze: "powieś" go na ścianie, po drugie - dokładna regulacja, tweaki pomogą później.

Ukryta Zawartość

Dzieki za naprowadzenie. Wiec ramie mam TP 16 I, chcialbym troche zainwestowac we wkladke, gdyz gramofon jest w stanie idealnym, mysle ze warto sie pobawic nim na poczatek. Chyba pozostane przy MM, pozniej pomyslimy...

Pzy okazji - jest cos warta oryginalna wkladka Philips 400?

Bardzo dobrze gra, ale z igłą Shibata.

Można kupic u JICO za ok 350 zł.

Potwierdzam, wytłumienie daje spore efekty, gramofon jest teraz absolutnie nieslyszalny, u mnie na cykanie z silnika wystarczyło oklejenie obudowy silnika. Użyłem niefirmowej maty butylenowej, coś jak dynamat, tylko 3 razy tańsze. Bardzo relaksujące zajęcie i dające słyszalne efekty, polecam:)

Nie znam wkładki philispa, z tego co patrze to było kilka wersji tej wkładki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.