Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon avr 156....proszę o opinie

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

przyjemny pod wzgledem muzycznym. bardzo lekki pusty w srodku. brak componenta. Zmieniowy w poruwnaniu do starych modeli Wyswietlacz na gorsze. Brak auto kalibracji. Dosc awaryjny

Nowe Harmany są do d... - konkurencja za podobne pieniądze oferuje znacznie lepsze urządzenia.

Jedynie na sklepowym HDforum cwani sprzedawcy (w tym kolega powyżej - czemu NIE NA NIEBIESKO!!!) wciskają to g... LAIKOM, najlepiej w komplecie z jeszcze większym badziewiem jakim są gnioty Jbla.

brak komponenta i auto kalibracji co tzn?? a co w podobnej cenie bedzie lepsze od tych głośników jesli wogole cos jest lepszego w podobnej cenie...dodam że chciałbym mieć odczyt muzyki z usb wiem ze avr tego nie ma..ale glownie zalezy mi na jakosc dxwieku

dużo mocnych słów tu padło.

Dosc awaryjny

poprosimy o wyciąg ze statystyki...

konkurencja za podobne pieniądze oferuje znacznie lepsze urządzenia

poprosimy o bardziej szczegółowe porównanie do produktów konkurencji...

Ja bym tutaj nie był aż tak radykalny w tych stwierdzeniach RADUL'a, ale za to zwróciłbym uwagę na zapiski w karcie gwarancyjnej od polskiego dystrybutora Harmana. Stoi tam, że dystrybutor tej firmy w Polsce udziela 12 m-cy gwarancji na sprzęt, podczas gdy cała reszta opisywanych tu na forum marek (Onkyo,Yamaha,Denon) daje nam spokojnie 3 lata gwarancji, oczywiście pewnie nie jest to wykładnik wyższej awaryjności, ale daje do myślenia. Ja już opisywałem to w innym wątku tu na forum: Sam u siebie na sklepie nie polecam HK'ów ze względu właśnie na fakt że mają krótką gwarancję, a nie że grają lepiej czy gorzej od innych. Klient rzuci mi takiego uwalonego Harmana na przysłowiową ladę i ma to gdzieś, bo ma 24 miesiące z tytułu niezgodności z umową, a wiąże się to później w ten sposób, że ja tego komfortu co klient nie mam, bo ten przepis nie obowiązuje pomiędzy podmiotami. Efekt jest taki że w powiedzmy 15 czy 16 miesiącu to ja muszę pokryć koszty ewentualnej naprawy - dlatego ich nie polecam. Kwestia awaryjności ma tu drugorzędną sprawę.

szczerze, ale boli. nie polecasz bo tak Ci jest wygodniej.

co do tego, czy dłuższa gwarancja daje do myślenia - zależy na ile znasz historię wejścia na rynek światowy azjatyckich marek.

Hyundai daje 7 lat gwarancji. czy to oznacza że jest lepszy od Forda, VW czy Opla? Nie, po prostu musi dać więcej, aby klient go wybrał.

i taka jest też historia wejścia na światowe rynki azjatyckich marek - od przemysłu samochodowego po audio. aby konkurować z lokalnymi wyrobami Azjaci dołożyli więcej od siebie.

i taka jest też etymologia dłuższych gwarancji Onkyo, Yamahy i Denona.

Kolega STUDIO 7 ma w tym wypadku 100 proc racji.Sam miałem Harmana na którego miałem 12 miesięcy gwarancji producenta,a kolejne 12 musiał dać sklep w którym kupiłem ten amplituner.Dodam jeszcze że w ciągu 7 miesięcy użytkowania dwa razy lądował w serwisie w Katowicach,gdzie go trzymali dwa razy po 23 dni.MASAKRA.Dlatego sprzedałem go i nie chciałem dłużej się męczyć.

szczerze, ale boli. nie polecasz bo tak Ci jest wygodniej.

No, masz rację tak mi jest wygodniej, podejrzewam gdybyś był na moim miejscu też na pewno nie chciałbyś brać na siebie odpowiedzialności za producenta, nie zależnie czy to Mercedes czy KIA. Tak się składa, że zajmuję się (już w mniejszym stopniu) też sprzedażą sprzętu komputerowego i podobna jest sytuacja z niektórymi notebookami HP i Toshiby. Kiedyś klientowi padła matryca w jakimś notebooku (seria G) gdzie na obudowie tego notebooka było napisane 1yr (na pavilonach jest 2yr) padła matryca w 17 miesiącu i koszty naprawy pokrywałem ja - wierz mi - nigdy więcej - zarobiłem netto na laptopie 100 zł, a ponad 400 kosztowała mnie matryca. Choćby Harman miał pokrętło Volume ze szczerego złota - nie polecę go nikomu - i nie chodzi tu o jego walory, wady czy ich brak (oczywiście dopóki dystrybutor w Polsce nie pójdzie po rozum do głowy, żeby dla dystrybutora te minimum 24 miesiące od sprzedaży zapewnić) Po co mam trzepać portkami przez następne 2 lata czy sprzęt się zepsuje u klienta czy nie. Pozostała konkurencja (i nie mówię tu o jakiejś mega sympatii do którejś z tych firm)jakoś sobie z tym radzi.

Posiadam w domu dwa ampy: Harmana 155 oraz onkyo 856. Harman gra już 2 lata i nic się z nim nie dzieje, onkyo ma jeszcze gw. ale myślę o sprzedaży gdyż naczytałem się że są bardzo awaryjne. Cóż jeżeli chodzi o dźwięk to harman zjada na śniadanie przeszło 2 razy droższego onkyo i to zarówno w kinie a szczególnie w stereo. Dźwięk jest pełniejszy , bardziej muzykalny.

Jeżeli chodzi o awaryjność. Jak kupisz ampa zapewnij mu odpowiednią wentylację. Główną przyczyną psucia się sprzętu jest temperatura. Ona doprowadza do pęknięć połączeń cyny pozbawionej ołowiu(dyrektywa UE)

Posiadam w domu dwa ampy: Harmana 155 oraz onkyo 856. Harman gra już 2 lata i nic się z nim nie dzieje, onkyo ma jeszcze gw. ale myślę o sprzedaży gdyż naczytałem się że są bardzo awaryjne. Cóż jeżeli chodzi o dźwięk to harman zjada na śniadanie przeszło 2 razy droższego onkyo i to zarówno w kinie a szczególnie w stereo. Dźwięk jest pełniejszy , bardziej muzykalny.

Jeżeli chodzi o awaryjność. Jak kupisz ampa zapewnij mu odpowiednią wentylację. Główną przyczyną psucia się sprzętu jest temperatura. Ona doprowadza do pęknięć połączeń cyny pozbawionej ołowiu(dyrektywa UE)

Dużo jest pozytywnych opinii o amplitunerach Harmana - zwłaszcza o ich graniu w stereo, co dla wielu amplitunerów jest nie lada wyczynem, wystarczyłoby żeby tylko polski dystrybutor dostosował się do wymogów rynku i byłoby git.

Dosc awaryjny

poprosimy o wyciąg ze statystyki...

Przedstawie moje statystyki AVR 360 wymieniana 2 krotnie - caly czas palace sie ganiazdo od subufera. W koncu wymiana na 708

160 ostatnio sprzedawal znajomy facetowi ktory nie chcial kupic niz poza harmanem, ten mu odradzal i powiedzial do zobaczenia, jak na zlosc w ciagu 14 dni facet amplituner przyniosl. juz nawet nie wiem co mu bylo.

Nowe Harmany są do d... - konkurencja za podobne pieniądze oferuje znacznie lepsze urządzenia.

Jedynie na sklepowym HDforum cwani sprzedawcy (w tym kolega powyżej - czemu NIE NA NIEBIESKO!!!) wciskają to g... LAIKOM, najlepiej w komplecie z jeszcze większym badziewiem jakim są gnioty Jbla.

A tutaj tez sie zgodze, olszyn jest najlepszym miastem pod wzgledem sprzedazy Harmana. HDTV nagminie sprzedaje na swoim forum produkty Harmana JBl i Jamo 606 :) przez swoj sklep locoloco.

Dziwna sprawa ze w dobie takiego marketing takiej walki o klienta tego sklepu nie ma w gazetach ceneo allegro itp. Forum wystarcza - ma w koncu renome

5z0p3n

Pisanie o tym, że "Harman się często psuje" bo Ci się akurat zepsuł jest grubym nadużyciem. Nie wiem, za jak ważną personę się uważasz, ale jesteś przypadkiem jednostkowym, a nie zbiorem statystycznym. HDTV to gruba patologia z tego co słyszę, ale pisanie o tym, że nikt inny Harmana nie sprzedaje to z całym szacunkiem bajkopisarstwo. Nie jest żadną tajemnicą, że interes dystrybutora Harmana kręci się mocno - wystarczy spojrzeć na to w jakiej prasie się reklamuje, ba nawet w TVN ich pokazują. To są potężne pieniądze.

co do Twojej zgody na to, że nowe Harmany są do niczego. Zerknijmy w dane pomiarowe magazynu Audio:

Harman AVR165

Stosunek sygnał/szum - 88 dB

Dynamika - 108 dB

Denon AVR-1911

Stosunek sygnał/szum - 87 dB

Dynamika - 107 dB

Yamaha RX-V671

Stosunek sygnał/szum - 85 dB

Dynamika - 107 dB

Z Hi-Fi Choice - Onkyo NR609

dynamiki nie zmierzyli.

nie widzę tu żadnych słabości - raczej b dobre pomiary.

Nie uwazam sie za "personę" Owszem to moje zdanie i osob z ktorymi dane mi było pracowac. Sam widziałem tez podobne historie. Ale dobrze aby ukrucic ten temat. Uznajmy że ja uwazam ze sa awaryjne nie mam na to dowodow statystyk ani zepsutego amplitunera. To jest moje zdanie kto chce Wierzyc a kto nie jemu pozostawiam wybor. No i już po problemie :)

5z0p3n

Pisanie o tym, że "Harman się często psuje" bo Ci się akurat zepsuł jest grubym nadużyciem. Nie wiem, za jak ważną personę się uważasz, ale jesteś przypadkiem jednostkowym, a nie zbiorem statystycznym. HDTV to gruba patologia z tego co słyszę, ale pisanie o tym, że nikt inny Harmana nie sprzedaje to z całym szacunkiem bajkopisarstwo. Nie jest żadną tajemnicą, że interes dystrybutora Harmana kręci się mocno - wystarczy spojrzeć na to w jakiej prasie się reklamuje, ba nawet w TVN ich pokazują. To są potężne pieniądze.

co do Twojej zgody na to, że nowe Harmany są do niczego. Zerknijmy w dane pomiarowe magazynu Audio:

Harman AVR165

Stosunek sygnał/szum - 88 dB

Dynamika - 108 dB

Denon AVR-1911

Stosunek sygnał/szum - 87 dB

Dynamika - 107 dB

Yamaha RX-V671

Dynamika - 107 dB

Z Hi-Fi Choice - Onkyo NR609

dynamiki nie zmierzyli.

nie widzę tu żadnych słabości - raczej b dobre pomiary.

Niemniej jednak dobrze by zrobili, jakby te 24 m-ce dawali ludziom. Podejrzewam, że dystrybutorzy Harmana w innych krajach dają te 24 miesiące gwarancji. Jeśli chodzi o pomiary o pomiary to wiesz ... pomiary nie grają. Musi ci się podobać i już, wczoraj dostałem na sklep Monitor Audio RX8, i od razu miałem klienta co ma Harmana 355 i chciał tych kolumn na nim posłuchać . Podłączyliśmy te RX-y do niego, no i mała konsternacja - fakt to nowiutkie, niewygrzane RXy, ale to co jest siłą RX'ów czyli ta neutralność, cudowna średnica powodująca świetną scenę właściwie w połączeniu z HK'iem nie istniała - Bon Jovi zagrał jak jakiś grajek z ulicy - płasko i bez pazura, a Fleetwood Mac - Seven Wonders totalna porażka. Znam te kolumny, podłączałem je do Denonów, Onkyo i tam jakoś było tak inaczej. Ale to kwestia gustu i moja subiektywna ocena, więc nie chciałbym tu niczego, nikomu sugerować. Na pewno ten Harman gra dobrze z Paradigmami Monitor 11v7, i taki komplet jest do przyjęcia za w sumie mniejsze pieniąchy niż z RX8

Nie uwazam sie za "personę" Owszem to moje zdanie i osob z ktorymi dane mi było pracowac. Sam widziałem tez podobne historie. Ale dobrze aby ukrucic ten temat. Uznajmy że ja uwazam ze sa awaryjne nie mam na to dowodow statystyk ani zepsutego amplitunera. To jest moje zdanie kto chce Wierzyc a kto nie jemu pozostawiam wybor. No i już po problemie :)

dziękuje, jestem miło zaskoczony odpowiedzią. mam nadzieję, że jeszcze podyskutujemy nieraz :)

Studio7 - padło tu zdanie o kiepskiej jakości Harmana - więc przytoczyłem obiektywne dane. Gdyż nie widzę tej kiepskiej jakości. Co do tego z czym się Harman zgra a z czym nie to odrębna historia. nie rób proszę na siłę tyłów jakiejkolwiek marce na tym forum. już dość tu krytyki z gatunku bo komuś żona nie dała, albo nie mam interesu w tym, żeby jakąś markę chwalić.

Studio7 - padło tu zdanie o kiepskiej jakości Harmana - więc przytoczyłem obiektywne dane. Gdyż nie widzę tej kiepskiej jakości. Co do tego z czym się Harman zgra a z czym nie to odrębna historia. nie rób proszę na siłę tyłów jakiejkolwiek marce na tym forum. już dość tu krytyki z gatunku bo komuś żona nie dała, albo nie mam interesu w tym, żeby jakąś markę chwalić.

No Ok, Ok, ale nie mów, że nie czuł byś się lepiej mając w papierku 24 m-ce a nie 12 ;) Wiesz.... jeśli o mnie chodzi, to Harmany mi nie leżą, co nie znaczy, że są złe - ot moje skromne zdanie. Każdy ma inne ucho i inaczej czuje i wyobraża sobie tą perfekcyjną jakość. Jak już napisałeś mi wcześniej - ja to potwierdzam "nie polecam ich bo mi tak wygodniej" po prostu nie chcę się boksować potem z klientami, a wierz mi że w takiej sytuacji w każdym sądzie jestem na przegranej pozycji - po co więc wywoływać wilka z lasu ?! Może on i 20 lat będzie hulał, ale wiesz - chodzi o to "ryzyko"

(oczywiście dopóki dystrybutor w Polsce nie pójdzie po rozum do głowy, żeby dla dystrybutora te minimum 24 miesiące od sprzedaży zapewnić)

Kupiłem w dniu 10.10.2011 KH 980 , sklep Mega -HZ , oficjalny dystrybutor Ryszard Bałys , na gwarancji jest pieczątka .

Gwarancja importera przedłużona do 24 miesięcy .

Serwis door to door .

Ważność certyfikatu - do 31.12.2011

no to bardzo nieładnie. chyba nie do końca się znamy i orientujemy, co w ogóle sprzedajemy. lub wprowadzamy ludzi celowo w błąd.

Powiem więcej w wcześniej wspomnianym Katowickim sklepie internetowym ,w ofercie tego wzmacniacza było napisane jakoś tak : " prawdziwa gwarancja 24 miesiące " , było tam wspomniane o tym że towar jest " rozprowadzany "( nie wiem jak to poprawnie nazwać ) przez oficjalnego dystrybutora na Polskę Ryszarda Bałysa .

Kiedyś kupiłem w swoim mieście kolumny JBL E 90 , przyszły z Katowic , a na pudełkach było nazwisko wcześniej wspomnianego oficjalnego dystrybutora , jednak długości gwarancji nie pamiętam , kolumny sprzedałem razem z papierami .

Podejrzewam ,że sprzęt kupiony nie przez oficjalnego dystrybutora , nie zostanie bezpłatnie naprawiony w trakcie gwarancji , pomimo przedstawienia dowodu zakupu w Polsce . Dochodzi tu jeszcze wsparcie . Mogę się jednak mylić .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Gwarancja: 2 - letnia polskiego dystrybutora PH RB. " ( PH Ryszard Bałys )

Ukryta Zawartość

no to bardzo nieładnie. chyba nie do końca się znamy i orientujemy, co w ogóle sprzedajemy. lub wprowadzamy ludzi celowo w błąd.

Więc może pod naciskiem takich ludzi jak ja, już to zmienili, w końcu czas najwyższy przestać stawiać swoich dealerów pod ścianą (ostatniego Harmana sprzedałem w lipcu 2010 roku i potem nie sprawdzałem zmian w gwarancjach) - w każdym bądź razie swojego czasu z recepcją serwisu wspomnianego wyżej dystrybutora przetoczyłem długą dyskusję na ten temat i oczywiście Pani na recepcji zapewniała mnie o tym, że pomimo tego, że pisze na karcie dwanaście m-cy, to oni naprawią to nawet w 19 miesiącu - OK! uwierzyłem na słowo, ale na papierze, który klient ode mnie dostał JAK BYK stało 12 m-cy i ani słowa o żadnym certyfikacie, przedłużaniu gwarancji czy czymś podobnym. Mam jednak pytanie do ciebie, na jakiej podstawie twierdzisz, że nie do końca się znam i orientuje co sprzedaję ? albo wprowadzam ludzi w błąd ?? udowodnij mi to. Ja ci się nie muszę tłumaczyć, a klientom mówię prawdę przytaczam tylko to co widziałem i przeczytałem na karcie gwarancyjnej - po prostu stwierdzam fakt.

Tak wyglądała karta gwarancyjna, jaką swojego czasu dawał dystrybutor HK w Polsce - taką samą dałem swojemu klientowi w 2010 do AVR160, Pierwsze słowo "roczna gwarancja" mi mówi wszystko a Panu Roninowi ..... no cóż, każdy czyta i rozumie po swojemu. No chyba, że faktycznie zmienili to ostatnio, wtedy stawiam Jim Beam'a ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gwarancja 24-miesiące door to door obowiązuje na Harmana i JBL od marca 2011 roku. zbędny luksus przy awaryjności Harmana ale miło, że myślą o klientach.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Harman to u nas podstawowy amplituner do 2000zł, który klienci wybierają po odsłuchach. sprzedaliśmy ilości trzycyfrowe i nie wróciła ani jedna sztuka, więc nie wiem, w czym problem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 11 miesięcy później...
HDTV nagminie sprzedaje na swoim forum produkty Harmana JBl i Jamo 606 :) przez swoj sklep locoloco.

Potwierdza.

Rozważam Pioneer VSX-322/422 lub Yamaha RX-V373 + Taga TAV-606 (czyli budżetowy zestaw do 2000), otrzymałem odpowiedź, że lepiej AVR 158+ Jamo S606.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.