Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Yaqin 100B pociągnie Magnepany 1.6

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega mnie męczy chce zrobić test ale nie wiem czy ma to sens. Obecnie u niego gra Musical Fidelity A5. Lampa go oczarowała podoba mu się ten rodzaj dźwięku, ale czy Yaqin da radę z tymi kolumnami.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

pociągnąć- pociągnie :) ale nie liczył bym na wspaniałe efekty.

Do magnepanów i 200W to za mało.

Bzdura...co ma piernik do wiatraka??? to znaczy ze jak podlacze 200 watowy sprzet, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to mi wysteruje magnapeny bez problemu bo ma 200 wat??? wat watowi nie rowny, liczy sie wydajnosc pradowa wzmacniacza w tym wypadku takze lampy, a lampy kt88 sa bardzo wydajne. Sluchalem yaqina ms100b na nisko efektywnych kolumnach Akustyka, sluchalem tez bazujacgo na tej samej lampie japonskiego TRI z moimi dahlquistami ktore maja efektywnosc 85db i slyna z tego ze sa bardzo trudne do napedzenia...w obu przypadkach 45 wat jakie oferuja te konstrukcje bylo az nadto. Mysle ze yaqin nie bedzie mial najmniejszych problemow z magnepanem, skoro macie sprzet do dyspozycji nie rozumiem co stoi na przeszkodzie zeby to sprawdzic...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to spróbuj, ja słuchałem magnepanów z lampami różnymi, i każda nie dawała rady (były w tym kt88 PP), masz rację chodzi o wydajność prądową. Dobrze napędziły je dopiero mostki 200W na kanał, a i tak miało się wrażenie, że chciał by pożreć więcej.

Słucham tylko muzyki.

rochu słyszałeś coś lampowego, czy tylko tak klepiesz w klawiaturę z nudów ?

Wat to wat, praw fizyki szanowni panowie nie obejdziecie, chodzi o coś innego w konstrukcjach lampowych.

Wat to wat, praw fizyki szanowni panowie nie obejdziecie, chodzi o coś innego w konstrukcjach lampowych.

Przecież właśnie o tym napisał, czytanie ze zrozumieniem się kłania ;-)

Pitu, pitu, teoretyków prawdy absolutne.

Pędziłem jakiś czas MG 2,7 Jolidą na EL34 100W - do tej pory najlepsze zestawienie, potem jakiś czas była Jolida na 6550 60W, no tu było czuć ograniczenie przy głośniejszym słuchaniu. Lecz tak na prawdę procentowo ile czasu słucha się głośno? Większość czasu muzyka tworzy tło a wtedy nawet ta słabsza lampa robiła czary. Tym bardziej, że Magnepany napędzane tranzystorem cicho nie grają, brzmią jak radiobudzik. Na lampie ożywają przy cichym słuchaniu. Zależy co kto lubi, posłuchaj i będziesz wiedział.

Przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, i przemyśl swój wpis.

A wracając do tematu, bardzo często jest wykonywane zestawienie typu lampy EL34/KT88 itd do możliwości napędzenia danego głośnika.

Natomiast w moim odczuci należało by wyjść od parametrów transformatorów wyjściowych które w tym wypadku mają kluczowe znaczenie w tym jak wzmacniacz radzi sobie z "trudnym" obciążeniem. Powyższe stwierdzenie w szczególności dotyczy wzmacniaczy SE. Mam aktualnie okazję porównać organoleptycznie jak trafo 3,5kR vs 5kR oraz lampa 300B dramatycznie różne radzi sobie z takim samym głośnikiem. W pierwszym zestawieniu powiedział bym 300B nie daje rady w drugim 300B wymiata ;-) ten sam wzmacniacz ta sama lampa te same głośniki wnioski dramatycznie różne..

Reasumując czy 100B pociągnie Magnepany 1.6 odpowie tylko test empiryczny..

Artur

Gość rochu

(Konto usunięte)

Gdybyś był mniej leniwy to zajrzałbyś wcześniej do wpisów w moim "O mnie" i znalazłbyś tam SET-a 300B i Amplifona.

mnie zastanawia co innego,

czemu jako dźwięk dynamiczny tutejsi audiofile przytaczają zawsze dwie lampki EL34 i KT88 , kiepskie lampki pod względem barwy, dające brzmienie średniej dyskoteki

nawet w takim chinolu zamiast mieszać miedzy RFT a Teslą można niewielkim nakładem zmian spróbować znacznie ciekawszych KT66 czy KT77

człowiek który był kiedyś u mnie po RFT z takim Jankiem, gdy usłyszał go na 6CA7 Sylvanii w triodzie stwierdził, że to ostatnie jego el34 w tym wzmacniaczu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No to sam jestem ciekaw co pokaże 100B, w tym tygodniu testujemy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No to sam jestem ciekaw co pokaże 100B, w tym tygodniu testujemy.

Magnepany oprócz watów wymagają także jakości żeby pokazały na co je stać.

Żeby był zwarty bas musi być moc. I nie ma zmiłuj.

Przerabiałem kilka wzmacniaczy z różnymi magnepanami i wiem co mówię.

Wysokie serie Musical Fidelity dobrze się sprawują. Tak mi wychodzi z testów na ucho ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 1 rok później...

Yaqin nie wyrobił za słaby :) Skończyło się na ASR

Pytam bo ostatnio u mnie zrobilismy probe ukrainskiego phasta i infinity re90

Braklo szmocy ale tylko ciut

W sumie jak by sie czlowiek uparl to moze by ten niedobor basu lamapmi wyciagnal ...

Bo wszystko oparlo sie o wydajnosc pradowa i kontrole watkinsa

W magnepanach jest bas i to potrafi zadziwić. Te kolummny potrzebują mocno wydajnego pieca.

Musical Fidelity M5 i ASR Emitter. Tylko zawsze jest pytanie co nazwamy głębokim basem tj. nisko schodzący ale kontrolowany czy napompowany bez konturu szwendający się bas po całym pomieszczeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.