Skocz do zawartości
IGNORED

Xavian Accorda - wzmacniacz

dawidjj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie raz jeszcze witam szacowne grono.

Wszedłem właśnie w posiadanie tytułowych Xavian Accorda. Grają z Sony 700ES, zastąpiły Tannoy M2.

Z pierwszych wrażeń, tak w skrócie: jest dobrze. Słychać więcej - nagle w znanym nagraniu pojawia się gdzieś w kąciku gitarka, której wcześniej "nie było". Ponadto różnorakie uderzenia perkusyjnych drewnianych zaczęły pięknie wybrzmiewać. Pojawił się bardzo przyjemny i niski (względem Tannoy M2 :P ) bas. Bardzo znacząco (!) wzrosło poczucie stereofonii i zdolności lokalizowania źródeł poszczególnych dźwięków.

Jedno, co mi póki co przeszkadza, to to że czasem jest dla mnie tego za dużo, jakby jakiś nieporządek, dźwięki aż przytłaczają - powodów, myślę, może być dwa: przyzwyczajenie i zbyt mała odległość od głośników - niecałe 2 m od ucha (bez gruntownego przemeblowania tymczasowego ! lokum jest to jednak akustycznie wyjście najlepsze), a wydaje mi się, że te kolumny wolałyby dużo więcej przestrzeni.

Zastanawia się nad odpowiednim wzmacniaczem. I tu pytanie czy Sony 700ES jest bardzo wąskim gardłem i czy jego wymiana jest wskazana (jak się mają do siebie te elementy, na jakich są względem siebie "półkach"?)? Przez paręnaście minut słuchałem ich w tym samym miejscu z Denonem PMA-920 i to nie było to... (dla mnie Sony 700ES gra lepiej).

Byłbym wdzięczny za propozycje wzmacniaczy którym warto się bliżej przyjrzeć (myślę oczywiście o sprzęcie używanym). Parokrotnie spotkałem się z informacją, jakoby udanym połączeniem był Electrocompanieta ECI-3. Niestety, to lekko licząc 4500... Jeśli chodzi o budżet, to jest elastycznie, ale wiadomo im taniej i nie gorzej, tym lepiej :) - powiedzmy 1000 - 4500 zł.

Ogólnie, patrząc na "mnogość" recenzji i informacji o Accordach, można odnieść wrażenie, że jakoś mało popularne to zabawki.

Pozdrawiam

Dawid

https://www.audiostereo.pl/topic/92062-xavian-accorda-wzmacniacz/

Niestety Electrocompaniet ECI-3 to za mało. Musiałbyś kupić jedynkę, którą można dostać właśnie za około 4500zł. Poza tym Krell, Bladelius, może Vincent 226, mocna hybryda z możliwością "regulacji" brzmienia za pomocą lamp. Generalnie silne wzmaki za jakieś 10000-12000zł i oczywiście używane.

• Redaktorzy

Zgadzam się z AA - poniżej Hegla H100 może być ciężko znaleźć coś, co wyciśnie z tych kolumn wszystko to co najlepsze.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ze swojej strony mogę polecić marantza pm 14. Przez rok przetrenowałem ok. 20 integr z przedziału 1000-4000 i to jest klocek który gra. Znacznie tańszy PM 16 nie odbiega istotnie brzmieniem od 14, również polecam. Miałem górę różnych marantzów, es'ów, głównie Japończyków - stąd ten wniosek. Forumowicz w temacie klub marantza ostatnio napisał, że pm 14 pogonił u niego accu e-350. Podejrzewam, że klocki, które wymienili koledzy powyżej również są bardzo warte rozpatrzenia. Trudno jest się zawieść na mocnym tranzystorze, z nastawieniem na jakość wykonania takim jak większość krelli. Z Chińczykami nie mam pozytywnych doświadczeń, ale może źle trafiałem.

Najlepiej polować na rynku wtórnym i w miarę możliwości organizować odsłuchy za kaucją. Jak sprzedający ciekawych urządzeń mają oryginalne opakowania i chęć by wypożyczyć klocek na testy, to koszt kuriera w dwie strony jest niską opłatą za zdobyte doświadczenie.

Dziękuję za propozycje.

Vincent 226MK2 to niecałe 5000pln - używek jakoś nie znalazłem.

Krell... najniższe modele wchodzą w grę? - KAV-300i - 4200pln?

Marantz PM-14 KI - 4500pln

A np. taki Rotel RA 1070 - 2900pln, albo NAD C-372 (na papierze ma trochę mocy) - 2100pln?

Witam.

Zastanawiam się nad wspomnianymi przeze mnie wcześniej wzmacniaczami:

Rotel RA 1070

NAD C-372

Dadzą radę napędzić przyzwoicie moje Xaviany czy nie bardzo (znaczny krok w przód względem Sony 700ES czy raczej kosmetyczna zmiana?)? Faktycznie można się spodziewać, że Vincent 226 poradzi sobie lepiej niż wspomniany Rotel?

Z góry piękne dzięki

Pozdrawiam

Dawid

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Vincent będzie lepszy a już po wymianie lamp np. na Tungsole będzie prawie czarował.

Czy to się odnosi do wszystkich Vincentów? To znaczy czy wymiana lamp rzeczywiście wiele poprawia? Interesuje mnie ten sprzęt, chociaż tu na forum nie cieszy się chyba powodzeniem.

Przepraszam za off topic.

Mnie akurat najbardziej przypadł do gustu 226 MkII. Jest najlepiej ułożony ze swoją łagodnością i detalami. Brzmieniem możemy kierować jak chcemy, w zależności od tego jakie lampy zastosujemy. Różnice są bardzo duże.

Jestem przekonany, że faktycznie tak jest.

Nie ulega jednak wątpliwości, że prawdopodobieństwo, że zagra to fajnie z danym wzmacniaczem, a kiepsko z innym jest czasem spore. Pytam, aby wybrać typy które kupię i później w razie nietrafionego wyboru odsprzedam.

Jak z teoretycznym dopasowaniem tego NAD M3 do Accordów? Mogę go dostać za 4500. Czy w tych pieniądzach mogę dostać coś co z dużym prawdopodobieństwem da lepszy efekt? Czy najlepiej będzie spróbować kupić tego NADa M3 (nówka 12 500). Czy może dołożyć troszkę do nowego Vincenta 226MKII (4 950) - używek nie widziałem.

Nad M3 będzie od Vincenta szybszy. Wszystkie instrumenty będą miały lepszy atak i kontury i tym samym będą bardziej czytelne na scenie. Bas będzie miał lepszy impuls i ogólnie tło w Nadzie będzie bardziej czarne. Vincent natomiast poprzez wymianę lamp może mieć lepszą barwę i na pewno inną prezentacje środka. Instrumenty mogą być lekko zaokrąglone, ale ogólnie brzmienie nie straci na rytmice.

Będę wdzięczny za prognozę na temat sprawdzenia się CEC AMP6300 z tytułowymi Accordami.

Pan Wojciech Pacuła, co do sedna, wypowiada się pozytywnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie, czy prądowo niepozorny C.E.C da radę? (w specyfikacji ma 190 W przy 8 omach)

Jak się ma ten sprzęt do wcześniej wspomnianego NAD M3? (NAD był już ugadany, miałem po niego jechać, lecz niestety ktoś inny otrzymał prawo pierwokupu :/ ). Może lepiej poczekać trochę na jakąś ofertę z NADem

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Witam!

Zamykając niejako temat, stanęło na przedwzmacniaczu Linn Wakonda i końcówce Meridian 556.

Do tego jako źródło Copland cda 288. I kilka kabelków ;).

Gdy przyjąć mój poziom wymagań gra to to naprawdę przyjemnie.

ps. wyrazy wdzięczności dla właściciela salonu Linia Dźwięku w Rzeszowie.

Pozdrawiam

D. J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.