Skocz do zawartości
IGNORED

USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mowiac o wspolczesnych USA nalezy nie zapominac, ze jedynie tam grupa intelektualistow, czy jak po polsku sie mowi inteligencji, potrafila zorganizowac rzeczowy protest na Wall Street przeciwko kascie finansowej praktycznie rzadzacej krajem i po dzis dzien sie trzymaja. Ciekawym czy ktos z nich czytal " Currency war " czyli "Wojna o pieniadz". O ile sie nie myle ta ksiazka nie zostala wydana w zadnym z krajow anglo-jezycznych z wiadomych powodow. W Polsce zostaly wydane dwa tomy ale chyba malo kto czytal a wielka szkoda bo warto. Nie chodzi o interpretacje faktow ale o same fakty i calkiem rzetelne przedstawienie jak dziala system finansowy panstw zachodu i kto jaka role w nim odgrywal i odgrywa.

W takich dyskusjach jak na tym watku warto tez odroznic klase rzadzaca i jej poczynania od zachowania sie samych ludzi bo demokracji to niestety tam nie ma choc rewolucja amerykanska miala na celu zaprowadzenie takiego ustroju. Niestety, tworcy konstytucji mimo dobrych intencji zapomnieli o zapewnienu spoleczenstwu kontroli nad rzadem i parlamentem.

pozdrawiam,

No właśnie. Największą plagą i zmorą obecnego systemu jest praktycznie przejęcie całej kontroli przez banki i korporacje. Moim zdaniem tendencje idą w kierunku utworzenia globalnego rządu i trwa wyścig po trofeum, jakim będzie pełna kontrola nad światem. Pytaniem jest - kto: Rosja Chiny Iran czy USA. Z boku stoją jeszcze Indie, które też można chyba zaliczyć do głównych graczy. Jakby się zastanowić, to wszystkie wojny i konflikty to chyba też rozgrywki głównych graczy bankowych i korporacyjnych. Takie roszady wymagają potężnych środków finansowych, a wiadomo kto ma kasę. Jedno jest pewne; milionerzy są obecnie miliarderami, robolom zabrano co mieli, a mieli niewiele. Wizja świata nie maluje się za kolorowo. Korporacjonizm i jego rozwój to moim zdaniem gwóżdż do trumny. Nikt się nie oprze tej zarazie.

Parker's Mood

gracz jest jeden, czyje są wszystkie pieniądze świata?

nie wszystkie? jak nie wszystkie, 90% bankow

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mowiac o wspolczesnych USA nalezy nie zapominac, ze jedynie tam grupa intelektualistow, czy jak po polsku sie mowi inteligencji, potrafila zorganizowac rzeczowy protest na Wall Street przeciwko kascie finansowej praktycznie rzadzacej krajem i po dzis dzien sie trzymaja.

To chyba dowcip roku!

gracz jest jeden, czyje są wszystkie pieniądze świata?

nie wszystkie? jak nie wszystkie, 90% bankow

Nie zapominajmy, że za chwilę może się okazać, że pieniądze jako fizyczny środek płatniczy znikną. Tendencje są wyrażne.

Parker's Mood

Mowiac o wspolczesnych USA nalezy nie zapominac, ze jedynie tam grupa intelektualistow, czy jak po polsku sie mowi inteligencji, potrafila zorganizowac rzeczowy protest na Wall Street przeciwko kascie finansowej praktycznie rzadzacej krajem i po dzis dzien sie trzymaja.

To chyba dowcip roku!

Jak znasz lepszy to opowiedz! Koniecznie!

pozdrawiam,

Dziwne ale mnie USA kojarzą się ostatnimi laty z dziadostwem i penerstwem złdziejstwem korporacyjnym i niskim poziomem umysłowym amerykanów. :))))) oczywiscie nigdy tam nie byłem ale nie marzę o tym. Pogląd wyrobiłem sobie na podstawie filmów dokumnetalnych takich jak ; "kapitalizm moja miłosc" itp.....:)))))))

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

WikiLeaks znowu publikuje. Tym razem: http://wiadomosci.onet.pl/raporty/wikileaks-publikacja-tajnych-dokumentow/portal-wikileaks-publikuje-e-maile-osrodka-stratfo,1,5038203,wiadomosc.htm.

Wolałbym, aby ten portal opublikował na ten przykład USAmerykańskie materiały na temat Polski z lat 1939-89. A tak muszę być w niektórych sprawach ciągle zdany na takie: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20120227&typ=po&id=po02.txt.

Te przecieki wydają mi się zbyt spontaniczne. Ciekaw jestem co znowu knują USA?

Dziwne ale mnie USA kojarzą się ostatnimi laty z dziadostwem i penerstwem złdziejstwem korporacyjnym i niskim poziomem umysłowym amerykanów. :))))) oczywiscie nigdy tam nie byłem ale nie marzę o tym. Pogląd wyrobiłem sobie na podstawie filmów dokumnetalnych takich jak ; "kapitalizm moja miłosc" itp.....:)))))))

i dobrze ci sie kojarzy, do tego pelna biernosc spoleczenstwa w dzialaniach majacych na celu ulepszania zycia spoleczenstwa...

chwilowy brak działalności w audio.

antos,

" Pogląd wyrobiłem sobie na podstawie filmów dokumnetalnych takich jak ; "kapitalizm moja miłosc" itp.... "

ale w USA zrobili tez inne filmy jak: "Inside Job" czy "No End in Sight". Oprocz slum'sow i wszystkich negatywow maja tez troche plusow. Jakby nie bylo jednak wiecej Polakow jedzie do USA zarobic niz odwrotnie. I powoli zaczynaja sie ludzie w USA budzic z letargu oglupienia. Moze zdaza sie obudzic zanim bedzie za pozno. W Polsce natomiast oglupienie wzrasta. Terapia szokowa Balcerowicza wymazala wszytkim oszczednosci a ceny wzrosly ile razy??? A ludzie cichutko bez szemrania akceptowali. A zaledwie dekada uplynela od okresu Solidarnosci.

pozdrawiam,

Oto fajny przyklad na tych 'skurw..li' Amerykanow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto fajny przyklad na tych 'skurw..li' Amerykanow

No widzisz jak to jest. Wydali na nielegalną emigrantkę nie płacącą podatków, $ 1.3 mln i zostali skurwielami jak to ich nazwałeś, bo nie mają już ochoty na utrzymywanie pacjentki. Swoim tekstem obrażasz mnie i wielu Amerykanów, również tych polskiego pochodzenia. Dodam tylko, że Amerykanin w życiu nie wyraziłby się ta jak ty, nawet w prywatnej rozmowie. Proponuję trochę więcej pokory i analizy, a mniej bezpodstawnych emocji. Jesteś małym człowieczkiem! Tyle w temacie!

Parker's Mood

No widzisz jak to jest. Wydali na nielegalną emigrantkę nie płacącą podatków, $ 1.3 mln i zostali skurwielami jak to ich nazwałeś, bo nie mają już ochoty na utrzymywanie pacjentki. Swoim tekstem obrażasz mnie i wielu Amerykanów, również tych polskiego pochodzenia. Dodam tylko, że Amerykanin w życiu nie wyraziłby się ta jak ty, nawet w prywatnej rozmowie. Proponuję trochę więcej pokory i analizy, a mniej bezpodstawnych emocji. Jesteś małym człowieczkiem! Tyle w temacie!

Chlopie! Czy ty zauwazyles ze napisalem to w cudzyslowie?????? Wez moze napij sie wody z lodem....

Wydaje mi się, że dał to specjalnie w cudzysłowie. Chyba niepotrzebnie się uniosłeś.

Ciekawe jest jednak, kto i jak to finasował i z czego? Bo to zbyt bajkowo wygląda.

W większości płacą ubezpieczalnie, chociaż na pewno szpital ma jakieś fundusze w przypadku takich sytuacji. Jest wiele dróg w US do otrzymania bezpłatnej i bezzwrotnej pomocy, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić i gdzie się udać. Przypadków jest mnóstwo, a jednym ze szpitali, które świadczą usługi za darmo, to w przypadku np. Chicago - Cook County Hospital

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zresztą nie tylko Cook County, bo równie dobrze zajmują się pacjentem w prywatnych szpitalach, nawet bez żadnego ubezpeczenia. Znam dziesiątki przypadków wśród Polaków, którzy byli wręcz skazani na śmierć lub trwałe kalectwo, a jednak żyją i mają się co niektórzy całkiem dobrze ;) Udzielono im pomocy bez inwestycji nawet jednego centa przez poszkodowanego, a koszty leczenia były przecież potężne. Bankructwa są w głównej mierze spowodowane właśnie takimi nagłymi i niespodziewanymi sytuacjami i oczywiście brakiem jakiegokolwiek ubezpieczenia co w efekcie doprowadza do życiowej katastrofy.

Pozdr, M.

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Oto fajny przyklad na tych 'skurw..li' Amerykanow:

Ukryta Zawartość

Uważaj, bo agenci w ambasadzie USA mogą namierzyć Twój IP i zawrócą Cię z granicy albo w ogóle odmówią wizy. Terytorium Stanów nie dla wrogów Ameryki (he,he he).

Ukryta Zawartość

Uważaj, bo agenci w ambasadzie USA mogą namierzyć Twój IP i zawrócą Cię z granicy albo w ogóle odmówią wizy. Terytorium Stanów nie dla wrogów Ameryki (he,he he).

Jak to sie mowi? Nie strasz, nie strasz bo sie.....

Moge jezdzic kiedy chce a wizy nie potrzebuje.

Jak to sie mowi? Nie strasz, nie strasz bo sie.....

Moge jezdzic kiedy chce a wizy nie potrzebuje.

Wot kultura (dla ubogich).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

I jak tu nie zajmować się USAmeryką: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,11270172,Skradziony_laptop_NASA__wyciekly_tajne_dane__W_tym.html !

Czy ktoś wiem dlaczego to mocarstwo ciągle wszystko... ?

Znana i długoletnia dziennikarka, a tak mało ogólnodostępnej wiedzy o niej: "Marie Catherine Colvin (ur. 12 stycznia1956 w Oyster Bay, zm. 22 lutego 2012 w Hims) - amerykańska dziennikarska korespondentka wojenna pracowała dla The Sunday Times, zginęła podczas walk w Hims razem z Remi Ochlik."!

W wersji angielskiej wikipedii tylko trochę więcej!

I jak tu nie zajmować się USAmeryką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !

Czy ktoś wiem dlaczego to mocarstwo ciągle wszystko... ?

w sumie ciekawe czemu nie szyfruja dyskow, chociaz podejrzewam ze na wykradaniu co poniektorzy pracownicy (w tym pewnie wazni) uczynili sobie dodatkowe zrodlo dochodow i dlatego dazy sie do minimalizacji zabezpieczania danych...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Straszliwa groźba zawisła nad USArmy: http://konflikty.wp.pl/kat,1356,title,Straszliwa-grozba-waszym-zolnierzom-bedziemy,wid,14326146,wiadomosc.html ! Będą im łby ciąć przy samej dupie - w Afganistanie! I bardzo dobrze! Ale czy tio czegoś nauczy USAmerykę(?) - myślę ,że wąptię!

"USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?" tytul bardzo fajny tylko szkoda ze obecnie to tylko zart, bo prawda o hamerykanach jest calkiem inna, jak ostatnio czytalem w jednym artykule "ze po hamerykanach we wspolpracy z hamerykanskimi korporacjami mozna sie wiecej spodziewac jak po nazistach" i obserwujac dzoialania hamerykanow i przekruj spoleczenstwa zaczynam juz calkiem realnie podejrzewewac ze autor cytatu ma racje,

takze w przyszlosci hameryka bedzie najwiekszym zagrozeniem kapitalizmu i demokracji (zreszta juz jest)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?" tytul bardzo fajny tylko szkoda ze obecnie to tylko zart, bo prawda o hamerykanach jest calkiem inna, jak ostatnio czytalem w jednym artykule "ze po hamerykanach we wspolpracy z hamerykanskimi korporacjami mozna sie wiecej spodziewac jak po nazistach" i obserwujac dzoialania hamerykanow i przekruj spoleczenstwa zaczynam juz calkiem realnie podejrzewewac ze autor cytatu ma racje,

takze w przyszlosci hameryka bedzie najwiekszym zagrozeniem kapitalizmu i demokracji (zreszta juz jest)

Wydaje mi się, że tytuł ma sens. Nie jest to żart, bo jest przy nim "?". Chciałem, aby zachęcał do patrzenia na temat bez różowych okularów. :-)

Ukryta Zawartość

tak się rodzi totalna kontrola nad informacją!!! wszystko będą mogli czesać, trzeba będzie szyfrować swoimi partyzanckimi metodami mejle , z fb czyli dawcy danych dawno już się wypisałem tak samo z naszej wiejskiej klasy, wszędzie anonimowo trzeba nadawać , przez telefon też dwuznacznie rozmawiać bo rozmowy są nagrywane, zaczyna się robić ciekawie.....

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

tak się rodzi totalna kontrola nad informacją!!! wszystko będą mogli czesać, trzeba będzie szyfrować swoimi partyzanckimi metodami mejle , z fb czyli dawcy danych dawno już się wypisałem tak samo z naszej wiejskiej klasy, wszędzie anonimowo trzeba nadawać , przez telefon też dwuznacznie rozmawiać bo rozmowy są nagrywane, zaczyna się robić ciekawie.....

to co hameryka ostatnio wyprawia juz przez wielu ludzi jest uwazane: "po hamerykanach mozna sie spodziewac wiecej jak po nazistach" ale po przeczytaniu tego sie juz pogubilem,

powiedzccie mi jaki jest cel az takich inwestycji w szpiegowanie obywateli bo sie pogubilem?

mam pewne hipotezy o ktyorych na razie nie bede wspominal (np kontrola antybuntowa spoleczenstwa celem utrzymania wladzy) tylko ze srodki sa za duze zeby stwierdzic ze mam racje

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Najpierw artyści wspierali Obamę laureata pokojowego Nobla, który nic nie zrobił w imię światowego pokoju, a nagrodę dostał na wyrost.

Teraz artyści protestują przeciwko polityce Obamy laureata pokojowego Nobla. Jeden z nich - Clooney "(...) mówił podczas przesłuchania w Senacie USA, że Waszyngton musi zająć twarde stanowisko wobec prezydenta Sudanu Omara el-Baszira i dwóch innych przedstawicieli sudańskich władz, oskarżonych przez Międzynarodowy Trybunał Karny o zbrodnie w prowincji Darfur."

Potem protestował i został zatrzymany: http://film.wp.pl/idGallery,9593,idPhoto,306486,galeria.html. USA to ostoja światowej wolności i demokracji, praw człowieka i innych takich głupot dla maluczkich! A prezydent Obama? No, laureatem nagrody pokojowej jest!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.