Skocz do zawartości
IGNORED

Iran, Izrael, pora zacząć obserwować

mamel

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak szkoda że Jan III Sobieski zatrzymał islamistów. Teraz w Europie mielibyśmy same meczety, a ty Gonzo po operacji nosa pierdolnął byś się na mahoń i być może awansował w hierarchii fanatycznych wyznawców Mahometa. Oj! Dziki ten nasz lud, oj dziki!

Salam Alaikum

Załatwiłbym ci latanie na dywanie, po okręgu, może by ci się jednak coś odkręciło.

Izrael i USA zbroja się w nowe bomby. Ponieważ: "Przeprowadzone testy wykazały, że nawet gigantyczna 13,6-tonowa bomba przeciwbunkrowa "Massive Ordnance Penetrator" zawiedzie, ponieważ Iran dodatkowo zabezpieczył swoje obiekty i ukrył je na dużej głębokości."

Pełny tekst artykułu:http:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Gdzieś tutaj wcześniej w wątku ktoś pisał że USA i Zachód za długo zwlekały z atakiem, ale z tego co pamiętam, to nie przeprowadzały właśnie dlatego, że irańskie badania od początku były prowadzone w głęboko zakopanych bunkrach. Gdyby nie to to pewnie dawno puściliby to wszystko z dymem.

A Iran prowokuje jak może, bliski wschód stoi na nienawiści do Zachodu i trzeba być fanem islamu i meczetów, żeby tego nie zauważać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Załatwiłbym ci latanie na dywanie, po okręgu, może by ci się jednak coś odkręciło.

Fuck dywan. Ja lubię wojny lądowe. Czy kupiłeś już podręcznik młodego terrorysty??? ;)

Pozdr, M.

Parker's Mood

A Iran prowokuje jak może, bliski wschód stoi na nienawiści do Zachodu i trzeba być fanem islamu i meczetów, żeby tego nie zauważać.

Jak wchodzisz do kogoś z buciorami w życie, to trudno aby Cię do serca przytulił.

Żyj i dać żyć innym - tej maksymy nie rozumieją niektórzy, a już na pewno nie stosują jej ci, co wywołują kolejne konflikty.

Głupio się przez chwilę zrobiło wszystkim, jak nie znaleźli broni biologicznej i chemicznej.

Później wszystko, za sprawą mas-mediów, wróciło do normy.

Teraz dla potwierdzenia swoich chorych teorii potrafią nawet Sobieskiego ruszyć w grobie.

A tego, do którego pałają teraz taką nienawiścią, widzieli, ale na obrazku - bo do niedawna nie wiedzieli nawet gdzie te państwa się znajdują.

Jak wchodzisz do kogoś z buciorami w życie, to trudno aby Cię do serca przytulił.

Żyj i dać żyć innym - tej maksymy nie rozumieją niektórzy, a już na pewno nie stosują jej ci, co wywołują kolejne konflikty.

Zobacz jak dają żyć innym islamscy imigranci w Europie Zach. W niektórych szkołach dzieci autochtonów przechodzą na islam ze strachu przed muzułmańskimi gangami. Jeżeli teraz damy im żyć w spokoju u siebie, oni dla nas za 20 lat już tacy wyrozumiali nie będą jak urosną w siłę, włączając w to piątą kolumnę.

A tego, do którego pałają teraz taką nienawiścią, widzieli, ale na obrazku - bo do niedawna nie wiedzieli nawet gdzie te państwa się znajdują.

Wiedzieli, wiedzieli... pamiętam newsy w PRLu o niekończącej się wojnie Iran-Irak. A może to były kłamstwa i manipulacje? Tłuką się z kim się da, ze sobą, z Izraelem, a później z nami... Taka religia.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zobacz jak dają żyć innym islamscy imigranci w Europie Zach. W niektórych szkołach dzieci autochtonów przechodzą na islam ze strachu przed muzułmańskimi gangami.

Co za brednie wypisujesz ...

... zobacz jak w usa wszyscy się nacierają sadzą, bo tam gangi czarnuchów latają z pałami po mieście,

... we Włoszech wszyscy wpier.....ą spaghetti, aby się nie różnić od włoskiej mafii,

... a jak pojadą do ruskich to piją ... no bo nie można się wyróżniać ...

Mam wrażenie, że tą nienawiść podsycają, i w mediach i na portalach społecznościowych, takie właśnie obrzezane "polaki".

Chcą załatwić sprawę czyimiś rękoma, podjudzają podburzają i czekają na efekty.

Jak są tacy mocni w gębie i bitni, nic prostszego, wasza armia czeka - do boju.

a TO NIE JEST NASZ KONFLIKT, TO NIE JEST NASZA WOJNA.

Wiedzieli, wiedzieli... pamiętam newsy w PRLu o niekończącej się wojnie Iran-Irak. A może to były kłamstwa i manipulacje? Tłuką się z kim się da, ze sobą, z Izraelem, a później z nami... Taka religia.

dał ci któryś z nich przynajmniej w mordę, że takie bzdety wypisujesz ?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zobacz jak dają żyć innym islamscy imigranci w Europie Zach. W niektórych szkołach dzieci autochtonów przechodzą na islam ze strachu przed muzułmańskimi gangami. Jeżeli teraz damy im żyć w spokoju u siebie, oni dla nas za 20 lat już tacy wyrozumiali nie będą jak urosną w siłę, włączając w to piątą kolumnę.

No pięknie! Krucjatę zrobić, ogniem i mieczem potraktować, wszystkich mężczyzn zamordować, a kobiety może tylko zgwałcić! Jak oni w ogóle mogą myśleć o tym, że dobrotliwy Zachód da im spokojnie żyć u siebie? Przecież to bezczelność z ich strony.

To, że tak jest w Europie jak piszesz, to tylko pokazuje, że Zachód pogubił się totalnie we wszystkim. Najpierw były podboje i kolonialny wyzysk, potem importowano do siebie muzułmanów, aby ich ochronić prze zemstą współplemieńców lub zrobić z nich tanią siłę roboczą. Liczono,że pieniądze załatwią wszystko, potem próbowano ten kocioł wyciszyć polityką wielokulturowości. Też gówno to dało. Teraz mamy wojenki jedna za drugą - to też nic nie rozwiąże. Pakistan już ma, a inne kraje muzułmańskie tez będą miały broń jądrową. Zdaje się,że uzyskał to w drodze nielegalnego importu myśli technicznej z Izraela. Wszystko co dzieje się złego współcześnie to przede wszystkim wina Izraela, USA i ich sojuszników. USA zawsze muszą mieć wroga. Kiedyś był to obóz socjalistyczny - teraz jest to świat muzułmański.

Może ktoś skorzysta i wklei to video,ja nie umię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... zobacz jak w usa wszyscy się nacierają sadzą, bo tam gangi czarnuchów latają z pałami po mieście,

... we Włoszech wszyscy wpier.....ą spaghetti, aby się nie różnić od włoskiej mafii,

... a jak pojadą do ruskich to piją ... no bo nie można się wyróżniać ...

Mam wrażenie, że tą nienawiść podsycają, i w mediach i na portalach społecznościowych, takie właśnie obrzezane "polaki".

Chcą załatwić sprawę czyimiś rękoma, podjudzają podburzają i czekają na efekty.

Jak są tacy mocni w gębie i bitni, nic prostszego, wasza armia czeka - do boju.

a TO NIE JEST NASZ KONFLIKT, TO NIE JEST NASZA WOJNA.

Głupek.

Cytat z wikipedii (pewnie finansują ją obrzezani) o Arabii Saudyjskiej:

Mniej więcej 98% mieszkańców wyznaje islam. Pozostali to chrześcijanie i wyznawcy hinduizmu, głównie są to pracownicy zagraniczni. Zdecydowana większość muzułmanów to sunnici. Oficjalna doktryna religijna to wahhabizm (najsurowsza odmiana islamu, z powodu której w Arabii Saudyjskiej są łamane nagminnie prawa człowieka). Inne religie w zasadzie nie mają prawa bytu, nie istnieją inne świątynie (oprócz kapliczek na terenie ambasad), kościoły chrześcijańskie działają nielegalnie, np. na zasadzie grup domowych, obchodzenie świąt jest praktycznie niemożliwe.

W Arabii panują surowe obyczaje, kobiety muszą okrywać ciała od szyi aż po kostki. Chodzenie w "mini" czy w szortach jest niedopuszczalne. Policja "muttawa" reaguje natychmiast. Za przewinienia przewidziana jest kara chłosty. System karny jest bardzo surowy. Za kradzież przewidziana jest kara obcięcia palca, a nawet całej dłoni. Śmiercią poprzez ścięcie arabskim mieczem, karani są nie tylko mordercy i gwałciciele, ale także ludzie, którzy porzucili islam. Egzekucje wykonywane są publicznie.

W Arabii Saudyjskiej właściwie nie ma przestępczości i patologii takich jak narkomania, alkoholizm i przemoc w szkole. Jest obecna jednak bezdomność, analfabetyzm, bieda i bezrobocie.

Turyści przybywający do Arabii Saudyjskiej (o ile tam się dostaną, ze względu na surowe procedury wizowe) nie znajdą kasyn, nocnych klubów, czy dyskotek takich jak w Europie.

Chrześcijanie są także objęci surowymi zasadami, jakie obowiązują muzułmanów. To znaczy, że europejska kobieta musi zaopatrzyć się w kompletny strój tzw. czador czy też hidżab. Chrześcijanin nie może ożenić się z muzułmanką, nie może też z nimi rozmawiać, ani ich fotografować. Obecnie nawet zagraniczni wyznawcy odwiedzający ten kraj nie mają prawa zgromadzać się razem w celach religijnych i modlić. Cudzoziemcom jednak wolno, po ukazaniu paszportu potwierdzającego brak obywatelstwa Arabii Saudyjskiej, korzystać z kapliczek na terenie ambasad. Obowiązuje zakaz posiadania Biblii i publikacji chrześcijańskich oraz krzyży. Chrześcijanom nie wolno też przebywać na terenie Mekki i Medyny, świętych miast islamu.

To właśnie ten kraj buduje w Warszawie wypasiony meczet.

Opierałem się głównie na doniesieniach polskiej prasy katolickiej - dość słabo sympatyzującej z amerykańskim imperializmem. Życie chrześcijanina albo post-chrześcijańskiego agnostyka pod muzułmańskimi rządami do przyjemności nie należy.

• Moderatorzy

ale muzułmanie ze wschodu w europie nie są u siebie, więc powinni cicho siedzieć, a jeśli im to nie leży to mogą przesiedlić się do dowolnego kraju jaki ich przyjmie, jeśli władza każe im nosić krzyzyki to niech zakładają

Francja i Niemcy same ich do siebie zaprosiły , dały obywatelstwo więc niech się cmokają

a spróbój posłać dziecko z koszulką Wisły czy Widzewa do warszawskiej szkoły gdzie kochają Legię

co nie zmienia faktu że Iran czy bliski wschód mają prawo by mówić że mają usa/izr w 4 literach i żeby im się nie mieszali w gary

nie chodzi mi o pokój czy inne pitolenia - tylko właśnie o nazywanie rzeczy po imieniu:

napadamy na was bo chcemy ropę jaka leży na terenach przez was zajęte, wynoście się albo was wystrzelamy

a zamiast prawdy politycy karmią nas humanitaryzmem , pokojem, prawami człowieka czy póściem do chrześcijańskiego nieba - Ha Ha Ha

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ty Gonzo to chyba naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Proponuję trzeżwość umysłu i wyprostowanie kręgosłupa. Nie opowiadaj jak jest w USA, ponieważ twoja wiedza na temat tego kraju jest minimalna, albo zerowa. Tak się składa, że moimi klientami są ostatnio cywilizowani Arabowie. Nawet nie masz pojęcia jaka to jest mentalność, tak że proponuję złapanie oddechu i wstrzymanie się ze swoimi nietrafionymi spostrzeżeniami. Podejrzewam, że nigdy ich nie poznałeś, a twoja wiedza opiera się na własnych emocjach i TV. A tak w ogóle to jakie są twoje doświadczenia ze światem Islamu???

Parker's Mood

ale muzułmanie ze wschodu w europie nie są u siebie, więc powinni cicho siedzieć, a jeśli im to nie leży to mogą przesiedlić się do dowolnego kraju jaki ich przyjmie, jeśli władza każe im nosić krzyzyki to niech zakładają

Ha ha ha, to jakieś science fiction?

Co to znaczy, że powinni siedzieć cicho? Chcesz ich jakoś uciszyć? Władza jeszcze płaci im socjal, a krytykę gett islamskich nazywa rasizmem. Polityka jak widać skuteczna, bo tacy jak ty dają się na nią złapać.

Ekspansja islamu to fakt statystyczny i demograficzny. Mało kto wie, że najbardziej islamskie miasto w europie w tej chwili to Bruksela - stanowią 1/4 mieszkańców. 30 lat temu nie było tam pewnie nawet promila muzułmanów.

co nie zmienia faktu że Iran czy bliski wschód mają prawo by mówić że mają usa/izr w 4 literach i żeby im się nie mieszali w gary

Ty uznajesz ich prawo do samostanowienia. Ciekawe czy oni odwzajemniliby się tym samym gdyby mieli dość siły żeby militarnie podbić nas...

• Moderatorzy

Ty uznajesz ich prawo do samostanowienia. Ciekawe czy oni odwzajemniliby się tym samym gdyby mieli dość siły żeby militarnie podbić nas...

jeśli ich wolność naruszyłaby moją wolność potraktowałbym ich całym arsenałem "plag egipskich"

krewniak w latach 80 był taxidrajwerem grupki arabów z różnych "plemion" czsem jak się poili to zaczynali rżnąć się między sobą nożami

nie jestem ich miłośnikiem czy zwolennikiem miękkiej polityki tylko zwolennikiem nazywania rzeczy po imieniu i wrogiem fałszywej poprawności

p.s. jeśli niemiaszkowie/żaby płacą im taki socjal to normalne że się mnożą ale jak niemcy chcą niech płacą

ja bym nie płacił, a jak zaczełyby się burdy to normalnie pałowanie i do pierdla bez tv

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

???

nie posuwasz się za daleko ?

Gonzo, wreszcie jakaś refleksja... .Twój kolega zrobił ze mnie faszystę, a ty żyda, przyznasz, że za grosz tu logiki:)

Gonzo, wreszcie jakaś refleksja... .Twój kolega zrobił ze mnie faszystę, a ty żyda, przyznasz, że za grosz tu logiki:)

No jak nie ma tu logiki ?

Żydzi już od dłuższego czasu faszyzują.

Nie napisałem Ci tego wprost, bo Cię nie znam.

Twoje, i nie tylko Twoje wpisy, sprawiają że taki można wysnuć wniosek - o obrońcach narodu wybranego.

Żydzi już od dłuższego czasu faszyzują.

A to skąd ?

Twoje, i nie tylko Twoje wpisy, sprawiają że taki można wysnuć wniosek - o obrońcach narodu wybranego.

Jakie horyzonty takie wnioski.

Jeszcze na chwilę wskoczę do tego wątku bo generalnie nuda na forum, a dalszy ciąg Bielskiej Zadymki Jazzowej dopiero jutro. A więc moi drodzy przyjaciele, nasunęła mi się taka refleksja, że przecież te dwie nacje - czyli żydowska i arabska - jest mentalnie bardzo do siebie zbliżona, więc nie rozumiem tego całego zamieszania na forum. Może dlatego nasi kochani Arabowie i Żydzi tak się nie lubią i wzajemnie torturują życiowo.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Pewnie, że mają związek. Ciężko mi ich zrozumieć, po wojnie, z ich pieniędzmi i determinacją po przeżytym holokauście mogli kupić jakąś słoneczną wyspę od murzynów i tam sobie zrobić państewko miodem i mlekiem płynące. Zamiast tego pchali się na bliski wschód, jak żuk w mrowisko.

Brytyjczycy w czasie dużej migracji Żydów do Palestyny a więc przed II WŚ trzymali swoje kolonie, w tym samą Palestynę, dość niewielkimi siłami - pewnie Żydzi myśleli że skoro są nawet cwańsi, to też łatwo dadzą sobie radę. I przez długi czas sobie radzili, dokładnie zgodnie z tymi założeniami - te wszystkie w pięknym stylu wygrywane wojny, i mądrze po nich zawierane traktaty pokojowe - z Egiptem chociażby. Ciekawe że pomimo opanowania Wzgórz Golan, Izrael oddaje Syrii (jak również Jordanii) część wody z Jeziora Genezaret - towaru w owej okolicy wielce deficytowego. Dopiero program nuklearny Iranu stwarza dla nich poważne zagrożenie.

Dopiero program nuklearny Iranu stwarza dla nich poważne zagrożenie.

a ile w tej informacji prawdy, dowiemy się po wojnie

jak z Irakiem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wiadomo jedno - bez testów nie da się zrobić porządnej broni jądrowej, chyba że komuś miałoby wystarczyć kilka uranowych bomb gun-type - na tyle pewnych co do zadziałania, że można je testować "na sucho", jak to zresztą było z "Little Boy" - jego ostateczny test był w warunkach bojowych, USA zwyczajnie nie miały HEU na drugą taką bombę. Za to trzeba długo i pracowicie wzbogacać uran, trudno też zbudować w ten sposób duży potencjał niszczący. Próby z plutonem - są sejsmografy w okolicznych krajach, przy dzisiejszych technologiach łączności trudno byłoby ukryć wybuch w oceanie.

Mysle, ze Iran bedzie mial bron jadrowa (czy jakies ekwiwalenty typu masowago razenia) predzej czy pozniej bo chce ja miec. Rowniez Turcja i pewnie Indonezja z muzulmanskich o to sie postaraja. Chyba zeby doszlo do zabojczej wojny USA - Chiny w miare bliskiej przyszlosci. Jesli nie to uklad sil militarnych miedzy USA a Chinami znajdzie sie w pewnym okresie przyszlosci w rownowadze. Wtedy te wyzej wymienione panstwa beda mogly z wieksza swoboda lawirowac miedzy jednym a drugim i wygrywac swe interesy. Rope jeszcze dlugo wszyscy beda chcieli miec i sojusznikow w strategicznych punktach naszego globu poki co jeszcze w jednym kawalku.

pozdrawiam,

PS ale gdyby Zydy namowily USA na wojne to znow bedzie co w TV ogladac ale konsekwencje ekonomiczne dla zwyklych ludzi nie beda ciekawe.

czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie że niewielu tu ludzi którzy potrafią myśleć samodzielnie (szybki gonzo chyba jedyny w tym wątku) trzeba dojrzeć do tego. Ja już wyrzuciłem telewizor dawno temu, a kiedy czytam gazety to czuję się zażenowany poziomem propagandy i tanich sposobów na dezinformację . Mało istotnych informacji. Pewnie ch.j wiem i gó.no widziałem, ale kiedy władze niektórych państw zasobnych w ropę np. Libia lub Iran zapowiedziały że nie mają już ochoty na rozliczanie się za ropę w dolarach tylko w np. euro to wiadomo jaki ich los czeka. Wojny we współczesnym świecie to dobrze obliczone przejmowanie rynków, i to nie na zasadzie wolnego rynku. Dziwnym zbiegiem okoliczności obywatele w krajach którym jankesi pomagają są coraz biedniejsi. Chyba milton friedman powiedział że pomiędzy krajami w których istnieje mc'donald nigdy nie będzie wojny...

Wojny we współczesnym świecie to dobrze obliczone przejmowanie rynków, i to nie na zasadzie wolnego rynku

Zasada wolnego rynku już nie istnieje,tak samo jak wolny rynek.

Zasada wolnego rynku już nie istnieje,tak samo jak wolny rynek.

wolny rynek to nigdy nie istnial bo nawet w najdawniejszych czasach pan z maczuga myto pobieral albo wogole konfiskowal wedle wlasnego uznania i kamratow mu podobnych.

arteqq

Trafne spostrzezenie o rozliczaniu handlu nafta w dolarach i tym co sie dzieje na politycznym i finansowym rynku nafty. To zostalo narzucone w latach 1970siatych przez finansjere amerykanska ktora praktycznie jest akuratnie w ogromnej wiekszosci zydowska.

Co do wyrzeczenia sie ogladania TV i czytania prasy calkowicie rozumiem bo sam mam takie podejscie z malymi wyjatkami (czasami ogladam np Al Jazira) ale za to czytam to co trzeba (np chinska fachowa prase ekonomiczna/finansowa) wlaczajac poufne raporty. W drugiej polowie roku albo na poczatku nastepnego szykuje sie druga runda. No chyba zeby kierownicy postanowili rozegrac partie inaczej. W kazdym razie czasy beda coraz ciekawsze.

pozdrawiam,

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie że niewielu tu ludzi którzy potrafią myśleć samodzielnie (szybki gonzo chyba jedyny w tym wątku) trzeba dojrzeć do tego. Ja już wyrzuciłem telewizor dawno temu, a kiedy czytam gazety to czuję się zażenowany poziomem propagandy i tanich sposobów na dezinformację . Mało istotnych informacji. Pewnie ch.j wiem i gó.no widziałem, ale kiedy władze niektórych państw zasobnych w ropę np. Libia lub Iran zapowiedziały że nie mają już ochoty na rozliczanie się za ropę w dolarach tylko w np. euro to wiadomo jaki ich los czeka. Wojny we współczesnym świecie to dobrze obliczone przejmowanie rynków, i to nie na zasadzie wolnego rynku. Dziwnym zbiegiem okoliczności obywatele w krajach którym jankesi pomagają są coraz biedniejsi. Chyba milton friedman powiedział że pomiędzy krajami w których istnieje mc'donald nigdy nie będzie wojny...

To szkoda, bo może zbyt pochopnie wyrzuciłeś. Wczoraj, w wieczornym paśmie TVP Info, komentator od spraw międzynarodowych powiedział otwarcie, że w Syrii po stronie rebeliantów działają komandosi brytyjscy i z Kuwejtu, którzy walczą po ich stronie, szkolą ich i zbierają dane wywiadowcze pod katem przyszłego ataku.

Jeżeli dołożymy komandosów izraelskich, niezależnych dziennikarzy na pasku służb specjalnych i broń płynącą strumieniami dla rebeliantów - to rysuje się na obraz syryjskiej rzeczywistości - zupełnie taki sam jak w polskich i zachodnich mediach: bohaterska i bezbronna ludność cywilna wystąpiła przeciwko zbrodniczemu reżimowi.

A podobno Michael Moore jest tendencyjny...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.