Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

No to może Eton ER4.

Jakoś tak niezaciekanie wygląda w roli głośnika topowego. Nie byłaby lepsza ceramiczna kopułka od Etona ?

Jeśli już mamy rozmawiać o wstęgach topowych to może raczej może coś większego - na przykład Beyma TPL-150 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Także w wykonaniu z tubą:

Ukryta Zawartość

Wiecie co, rozmawianie w wątku o topowym tweeterze na temat Seasów za dwie stówy w sumie nie ma sensu. Pogadajmy lepiej o Heilu i o wstęgach.

Jeśli wybieramy głośnik do zestawienia z jakimś 5" midwooferem, to Seasy za dwie stówy są - moim zdaniem - w takim rozwiązaniu "topowym" głośnikiem.

Ale jeśli wybierzemy Beymę TPL-150H to od razu będziemy ją łączyć z głośnikiem raczej większym niż 5" i prawdopodobnie znacznie droższym niż przeciętne i dobre głośniki 5"

Zastosowanie znajdą w czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubri

Jakoś tak niezaciekanie wygląda w roli głośnika topowego. Nie byłaby lepsza ceramiczna kopułka od Etona ?

Niemcy się strasznie podniecają tym głośnikiem. Nie wiem na ile to jest uzasadnione.

Jeśli wybieramy głośnik do zestawienia z jakimś 5" midwooferem, to Seasy za dwie stówy są - moim zdaniem - w takim rozwiązaniu "topowym" głośnikiem.

Dla mnie jest do głośnik budżetowy tak samo jak tanie morele (drogich bym nie kupił nie są warte swojej ceny) wszystkie vify bez wyjątku, i wszystkie seasy z serii Prestige. Niestety nie są to głośniki bezkompromisowe i trzeba sobie postawić jasne priorytety czego się oczekuje od głośnika a co można mu wybaczyć gdy się go kupuje.

Ja powiem szczerze byłbym w stanie dużo wydać na głośnik wysokotonowy pod warunkiem że miałbym pewność że zadowoli mnie w 100 procentach. No ale tu nie ma żadnej gwarancji nawet jak się kupuje głośnik za 2000 zł.

No właśnie jak pod tym względem napisałem, bo Niemcy zawsze się zachwycają swoim, a nie wiadomo ile w tym reklamy. Głośnik jest chyba dość leciwą konstrukcją. O ile pamiętam miałem go jeszcze w katalogu Interechniki z 2000 albo 2003 roku. Konstrukcja ma co najmniej 15 lat. była w kilku projektach DIY z Intertechniki, zestawiana z mniejszymi midwooferami Etona. Chyba nie widziałem jej w innych projektach więc raczej nie jest bardzo popularny.

Ogólnie to ceny całości projektów na Etonach były takie mocno "niemieckie" natomiast osiągi raczej nie powalały. Raczej jest to głośnik do zastosowania z midwooferami 5-7". Wszystko jest kwestią ceny oczywiście. ER-4 nie znalazłem w polskiej dystrybucji

Magnezowo ceramiczny 26 HD-1 kosztuje 560 złotych więc

ER-4 kosztuje w Niemczech 318 Euro za sztukę.

Ukryta Zawartość

Przy Beymie TPL-150 kosztującej 1300 złotych wygląda jak zabawka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubri
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie byłaby lepsza ceramiczna kopułka od Etona ?

Mam w domu parę CELLi 25mm, poza niskimi harmonicznymi na kilku kHz - nie jaram się. Głośnik jak dla mnie zdecydowanie za drogi. Czy Eton może być lepszy? Nie sądzę. Waszczyszyn wstawił go do Holography II, bo nie było dostępu do Ravenów R1, które były w "jedynce". Słyszałem "jedynkę" i "dwójkę", moim zdaniem bardzo duży regres, w stosunku do Ravena.

Jeśli już mamy rozmawiać o wstęgach topowych to może raczej może coś większego - na przykład Beyma TPL-150 ?

To nie jest wstęga.

KrzysiekA: podaj najlepiej brzmiący głośnik wysokotonowy, jaki słyszałeś. Interesuje mnie to, co słyszałeś u siebie, na dłużej, nie gdzieś tam na wystawie przez chwilę. Coś, co znasz.

Edytowane przez Father_PiO

Ja powiem szczerze byłbym w stanie dużo wydać na głośnik wysokotonowy pod warunkiem że miałbym pewność że zadowoli mnie w 100 procentach. No ale tu nie ma żadnej gwarancji nawet jak się kupuje głośnik za 2000 zł.

No to myślimy jak widać inaczej. Gdybym robił monitorek na 5" głośniku nie musiałbym wydawać 2000 zł. na wysoko-tonowy do takiego rozwiązania bo ceny za sensowne głośniki są od tych 200 zł. do 560 zł. za już absurdalnie drogie rozwiązania Etona.

Natomiast użycie głośnika wstęgowego (czy takiego panelowego Beymy) za 1200-2000 oznacza zwykle takie jego parametry że racjonalne jego zastosowanie będzie wymagało odpowiednio dużych i drogich głośników niskotonowych do zestawu.

Jak pokazałem dwa projekty na Beymie TPL-150 to tam widzę jakieś głośniki PHL na średnich i niskich a to już oznacza wysoką cenę no i efektywność która nie zawsze każdemu jest potrzebna.

Kiedyś planowałem zastosowanie Beymy TPL-150 w układzie 2,5 drożnym z wooferami RCF L8S800

Ukryta Zawartość

To mogła być najmniejsza sensowna wersja kolumny z tak dużą wstęgą wysoko-tonową. przy jeszcze dość małych gabarytach całości.

Nie podjąłem tematu z powodów finansowych i podstawowego pytania - czy zestaw domowy wymaga rzeczywiście takich głośników. Nie ma nawet za bardzo gdzie się przekonać jak te przetworniki brzmią.

To nie jest wstęga.

Wiem. Określają to jako "diafragma".

Na tymże forum misiomor kiedyś opisał różnice między tymi głośnikami i fakt że wstęga to rozpięta taśma aluminiowa między magnesami, dookoła której jest otwarta przestrzeń między przednią a tylna stroną tej membrany.

Jeśli coś pokręciłem to poprawcie, bo nie kojarzę już w jakiej dyskusji o tym była mowa.

Ale chyba Eton ER4 to także nie jest wstęga ?

Na wygląd przypomina diafrgmę Beymy - dlatego podałem TPL-150 jako konkurenta ER4

Ukryta Zawartość

Waszczyszyn wstawił go do Holography II, bo nie było dostępu do Ravenów R1, które były w "jedynce"

Cudów z tego R1 nie było tak ze nie demonizujmy, dobry głośnik ale czy sam top, raczej nie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W AA Hollography II jest leciwa konstrukcja wysoko tonowej kopułki Eton 25SD-1 Głośnik interesujący bo wg producenta ma bardzo małą masę ruchomą 0,22g. Ale chyba nie jest to głośnik mocno przewyższający Seasy na przykład 27TFF w wersji 650 czy 900 No ferro.

Kosztuje 70 Euro czyli jakieś 280-290zł.

Ale jest jeszcze magnezowo-ceramiczny 26HD1 dostępny w Loudspeakershop.pl za ok. 580 złotych.

Oraz podobny z wyglądu 28HD1 za 165 Euro (680zł.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W AA Hollography II jest leciwa konstrukcja wysoko tonowej kopułki Eton 25SD-1

Masz rację, mi się wydawało, że tam był ceramiczny.

Cudów z tego R1 nie było tak ze nie demonizujmy, dobry głośnik ale czy sam top, raczej nie.

Na pewno był lepszy niż ten z Holography II.

Ale chyba Eton ER4 to także nie jest wstęga ?

Tak. ER4 i TPL150 to to samo.

Na pewno był lepszy niż ten z Holography II.

Oj za daleko powiedziane, o brzmieniu Holography1 decydował głośnik niskotonowy bo tam w dźwięku dzieje się bardzo dużo!

Może inaczej w 2005 jak go pierwszy raz słuchałem był to fajny głośnik lepiej zaaplikowany niż np wstęgi w kolumnach aktywnych ADAM-a (firmy która już podobno nie istnieje)

Pan Jarek Waszczyszyn miał parę udanych konstrukcji ale niepotrzebnie naciskany przez klientów żądnych nowinek zaprzestał ich produkcji.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

o brzmieniu Holography1 decydował głośnik niskotonowy bo tam w dźwięku dzieje się bardzo dużo!

Tylko że akurat basu to z niego wiele nie było. Aplikowałem wielokrotnie Etona 7-360 i uzyskiwałem dużo lepszy dół.

Tylko że akurat basu to z niego wiele nie było. Aplikowałem wielokrotnie Etona 7-360 i uzyskiwałem dużo lepszy dół.

One były dedykowane do konkretnego niedużego pomieszczenia, Bas to był taki Etonowy naleśnikowy :) kto tego nie słyszy ten kiep, moim zdaniem Etonowe plastry miodu szkoda w ogóle umieszczać w kolumnie!

Tak rozumując to w ogóle mimo że mam 15" w kolumnach na dole innych kolumn nie powinienem w ogóle słuchać :)

Edytowane przez ASURA

A moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie.

Napiszę dokładnie co słyszę, słyszę!!! kawałek folii którą ktoś trzyma w ręce i macha, dźwięk jest bardzo dłuuuugiii a co za tym ciąąąągnie się jak ta folia po linii ugięcia. Wydawało by się że plaster pszczeli powinien być idealny ale taki np Rohacel spisuje się znacznie lepiej!

No ale jak Tobie to nie przeszkadza to jak robisz wyrób tylko dla siebie to OK!

Edytowane przez ASURA

Słucham własnie Bugge Weselltofta "IM" i byłbym bardzo nie kontent słuchać tego z Etonów

One były dedykowane do konkretnego niedużego pomieszczenia, Bas to był taki Etonowy naleśnikowy :) kto tego nie słyszy ten kiep, moim zdaniem Etonowe plastry miodu szkoda w ogóle umieszczać w kolumnie!

Piszecie cały czas o Holography II który jest małą konstrukcją podstawkową za 28tys. złotych para. Przy takiej cenie za całość to użyte w nich głośniki raczej trudno nazwać "topowymi".

Mindbass Etona nazywa się chyba 7-372/32 HEX, tak sądzę po wyglądzie, bo nie widzę takiego już w ofercie Intertechnik.de. W Jamo Oriel robił jako głośnik średniotonowy wsparty od dołu dwoma filtrami akustycznymi.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Przy takiej cenie za całość to użyte w nich głośniki raczej trudno nazwać "topowymi".

Bo tu marka jest "topowa", więc i cena może być taka :-)

Bo tu marka jest "topowa", więc i cena może być taka :-)

Jak się rozwiniesz to też będziesz ,czego Ci życzę; dowalał takie ceny :)

Pan Waszczyszyn oprócz tzw. czuja i dużej praktyki w audio ma jeszcze odpowiednie wykształcenie a nawet się nim dzielił na uczelni.

No ale młode wilczki ambitne są, tak ze wszystko jeszcze przed nimi no może poza pokorą :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W takim razie wyjaśnij, jak to jest możliwe, że ma takiego czuja i praktykę, a jego kolumny grają co najwyżej tak sobie, natomiast z pewnością nie kosztują tak sobie. Pokora nie ma tu nic do rzeczy.

Edytowane przez Father_PiO

Powiedz mi facet dlaczego zawsze i na każdego jesteś"anty"oprócz własnej osoby?

Na świecie się zarabia,kupuje i sprzedaje...

Waszczyszyn chce zarabiać.

Zarzucisz mu nieuczciwość bądz brak niedostatecznego wkładu wiedzy w projekt bo wycenił monitorki na 28 tyś.zł?

Drażni ciebie to,że zbyt wysoko wycenił te monitorki?

Z ciekawości,co to znaczy"tak sobie"i ile według ciebie powinny kosztować skoro grają tak sobie?

Tak rozumując to w ogóle mimo że mam 15" w kolumnach na dole innych kolumn nie powinienem w ogóle słuchać :)

Najlepsi umieszczają etony na dół dla przykładu kharma czy avalon.

Edytowane przez nautilus81
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Powiedz mi facet dlaczego zawsze i na każdego jesteś"anty"oprócz własnej osoby?

To pytanie jest tak bzdurne, że nie będę tracił na nie czasu.

Zarzucisz mu nieuczciwość bądz brak niedostatecznego wkładu wiedzy w projekt bo wycenił monitorki na 28 tyś.zł?

A ty mu zarzucisz? kolejne bzdurne pytanie.

Drażni ciebie to,że zbyt wysoko wycenił te monitorki?

Nie, mam to w dupie. Jak znalazł sobie jeleni, to ich teraz doi. Dobrze dla niego, słabo dla tych jeleni, ale za głupotę się płaci.

Z ciekawości,co to znaczy"tak sobie"

Ty skończyłeś jakąś szkołę? http://pl.wiktionary.org/wiki/tak_sobie

• Użytkownicy+

Jeśłi zgodzimy sie z twierdzeniem ze "topowy" znaczy drogi to postanie do wyboru jeden diamentowy Accutton i pod nim długo, długo nic. To chyba nie byłoby zbyt rozsądne podejście do tematu.

Topowy, to odzwierciedlający najlepiej dźwięk. Cena? Cena może być dowolna, kwestia wyobraźni księgowego. To mnie nie interesuje, proszę nie ciągnąć tematu w tą stronę. Jeden z topowych głośników na papierze, to STX za 77 zł. Niedługo sprawdzę to empirycznie. A to, czy zblazowany audiofil potrafi to przełknąć, to temat na inny wątek.

Kto kurna ma rację? żeby coś z garnka wyjąć to trzeba najpierw coś do niego włożyć; Materiały, technologie i tego bym się czepiał. Cenę kto inny narzuca przeważnie księgowi czasem kreatywni :)

W takim razie wyjaśnij, jak to jest możliwe, że ma takiego czuja i praktykę, a jego kolumny grają co najwyżej tak sobie, natomiast z pewnością nie kosztują tak sobie. Pokora nie ma tu nic do rzeczy

Tu nie ma wiele do wyjaśniania. Działa wg zasady "sprzedawaj drogo, będziesz miał bogatych klientów". Tylko że rozwiązania techniczne wybiera trochę mało unikatowe jak na ceny których wymaga. Chyba że mieści w tej cenie jeszcze cyfrowe zwrotnice i dwie pary lampowych końcówek mocy.

Kolumny Holography II nie sprzedają się masowo, jak widać bowiem umieszczonego w nich midbasowego Etona nie ma już od dłuższego czasu w sprzedaży. Gdyby dotyczyło to bardziej chodliwego sprzętu już powinna na rynku być Holography III z aktualnie dostępnymi głośnikami. Jednak przy takim modelu biznesowym wystarczy sprzedać dwadzieścia sztuk na rok albo raz na pięć lat jednego Winga i wychodzi się na swoje.

Topowy, to odzwierciedlający najlepiej dźwięk. Cena? Cena może być dowolna, kwestia wyobraźni księgowego.

Eton 25SD-1 - sądząc po parametrach - jest całkiem dobrym głośnikiem.

Dodać też warto że producentem jest ta sama firma - albo przynajmniej ci sami konstruktorzy, którzy produkują oem-owe głośniki w firmie LPG. Między innymi produkują również wysokotonowego Monacor DT-350nf czy midbas Monacor SPH-176 umieszczany w kolumnach Xavian i opisywany przez nich jako Eton.

Są to przeważnie dobre głośniki i śmiało można niektóre z nich nazywać topowymi, ale oczywiście w konstrukcjach adekwatnych do ich ceny. Takie Etony w konstrukcjach kolumn głośnikowych do 3000 złotych można nazwać "topowymi". Jednak kiedy dodamy jedno zero więcej do ceny kolumny wtedy topowość tych głośników przestaje być zauważalna. Po prostu samo pojecie "topowy" oznacza tyle co "ze szczytu oferty" - na przykład oferty danego producenta.

Jeżeli chcemy się odnieść tylko do jakości brzmienia, wykonania czy parametrów, to powinniśmy mówić o głośniku lepszym lub gorszym, ponieważ samo pojęcie "topowy" bez wyznaczonego punktu odniesienia nic nie znaczy.

Edytowane przez Kubri

Tu nie ma wiele do wyjaśniania. Działa wg zasady "sprzedawaj drogo, będziesz miał bogatych klientów". Tylko że rozwiązania techniczne wybiera trochę mało unikatowe jak na ceny których wymaga. Chyba że mieści w tej cenie jeszcze cyfrowe zwrotnice i dwie pary lampowych końcówek mocy.

Kolumny Holography II nie sprzedają się masowo, jak widać bowiem umieszczonego w nich midbasowego Etona nie ma już od dłuższego czasu w sprzedaży. Gdyby dotyczyło to bardziej chodliwego sprzętu już powinna na rynku być Holography III z aktualnie dostępnymi głośnikami. Jednak przy takim modelu biznesowym wystarczy sprzedać dwadzieścia sztuk na rok albo raz na pięć lat jednego Winga i wychodzi się na swoje.

To nie tak koledzy, specjalnością pana Jaromira jest elektronika, robi kapitalne wzmacniacze, odtwarzacze CD; kolumny niejako są przy okazji. Może pomyślcie jak szerokie spektrum produktów on wykonuje. Kolejna sprawa każda firma w swojej ofercie ma zarówno produkty super jak i mniej udane; dla czego z Ancient Audio ma być inaczej? Ja rozumię zawiść co do np. Winga, przecież to takie ludzkie :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

robi kapitalne wzmacniacze

Taa, zwłaszcza końcówki za 100 tysięcy z -3dB na 20 kHz :-) W "Audio" był pomiary. Kapitalny wynik.

pomyślcie jak szerokie spektrum produktów on wykonuje

To jest usprawiedliwienie dla sprzedawania takich sobie produktów za bezsensowną kasę? Ciekawy punkt widzenia. Branżowy, jak domniemywam.

każda firma w swojej ofercie ma zarówno produkty super jak i mniej udane; dla czego z Ancient Audio ma być inaczej?

To ty nam powiedz. To ty twierdziłeś, że Ancient jest taki super. Nagle się okazuje, że ma też produkty mniej udane :-)

Ja rozumię

A ja nie rozumiEM.

zawiść co do np. Winga, przecież to takie ludzkie :)

Każdy mierzy swoją miarą.

Taa, zwłaszcza końcówki za 100 tysięcy z -3dB na 20 kHz :-) W "Audio" był pomiary. Kapitalny wynik.

A to były zawody w płaskości charakterystyki a to ja bardzo przepraszam, Ty jeszcze słyszysz 20kHz? bo jak tak to nie masz więcej jak 22 lata i stąd takie teksty ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi