Skocz do zawartości
IGNORED

Międzynarodowy spisek przeciwko Syrii.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu pojawiły się informacje o obecności obcych wojsk w Syrii: http://konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Brytyjskie-wojsko-wkroczylo-do-Syrii,wid,14705260,wiadomosc.html?ticaid=1eb30. Początek konfliktu międzynarodowego, czy tylko podjudzanie rebeliantów?

Ktoś w komentarzach do powyższego artykułu napisał tak :

''

Wojny z islamistami są i były faktycznie religijnymi, związanymi z innym postrzeganiem świata i jego dalszego rozwojem cywilizacyjnym, dlatego praktycznie każde słowa krytyki pod kątem aktualnie zaangażowanych sił zachodnich w takie wojny lub akcje jest strzelaniem sobie w stopę przez tzw wolnościowców. Z islamistami nie ma cacy cacy. Maja koran i są świecie przekonani o swojej samobójczej misji. Albo toczymy wojny na swojej ziemi albo co jest chyba bardziej korzystne na ich. U nas juz takie wojny przerabialiśmy ;-)))''

Na co zacytuję innego posta z poniższego artykułu :

''Baszir zabija i tępi islamistów a chrześcijanie cieszą się pełnią praw co jest niespotykane w bliskim wschodzie, no może oprócz Iraku za Saddama Benedykt XVI o Syrii: „Syria to przykład tolerancji, koegzystencji i

harmonijnych relacji pomiędzy chrześcijanami i muzułmanami.” Czyli jak Baszir upadnie powtórka z rozrywki jak w Iraku albo raczej''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniżej jest o wyznaniu religijnym Assada :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W swietle obowiązującego prawa to Baszir jest przestępcą i powinien być ścigany.Na tej samej zasadzie byłbyś zapewne przeciwny wojnie prewencyjnej z Hitlerem np. w 36r.?Przecież Hitler w przeciwieństwie do naszego doktorka objął władzę legalnie.

P.S.Wiem,wiem taka wojna była nierealna ale chodzi o zasadę.

Ależ była realna jak najbardziej! Długowzroczna polityka Piłsudskiego sprawiła, że po dojściu Hitlera do władzy jak najbardziej poważnie rozpatrywano prewencyjny atak na Niemcy. Polska wówczas militarnie była w stanie po prostu zmieść słabą niemiecką armię. Ale jakoś się to rozmyło, Dziadek umarł a następcom zabrakło jaj.

Zresztą wkrótce potem armia niemiecka przestała być słaba... i było po herbacie.

Co jest pięknym dowodem na tezę, że zło należy dusić w zarodku.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nawet w 1936 roku były to mrzonki Marszałka, a nie realna możliwość. Do wojny prewencyjnej przeciwko Niemcom nie wystarczyłby tylko silniejsza armia. Polaka musiałaby mieć także realne i pewne sojusze. Już trzy lata później okazało się, że ich nie miała. W 1936 też tak było. Nie zależy też zapominać o ówczesnych sąsiadach: Litwie, ZSRR i Czechosłowacji. Nie ma pewności czy byliby neutralni w tym konflikcie. Francja byłaby chwiejna jak zwykle, a w końcu opowiedziałaby się przeciwko Polsce - tak samo jak Anglia - tylko, że ta od samego początku. Polska zostałaby okrzyknięta agresorem i stłamszona.

Baszir w przeciwieństwie do Hitlera, nie zamierz eksportować przy pomocy wojny zbrodniczej ideologii na cały świat i okolicę.

Il Dottore

Tę sprawę historycy już dawno wyjaśnili.Nie było mowy o żadnej wojnie prewencyjnej,to tylko plotki.Polska nigdy oficjalnie z czymś takim nie wystąpiła a mocarstwa zach. mentalnie nie były na nią gotowe.

''Rosja ma dostarczyć Syrii 12 myśliwców MiG-29 najnowszej generacji, naprawione śmigłowce bojowe Mi-25, systemy obrony przeciwlotniczej Buk-M2E, których dostawy rozpoczęły się w 2010 roku, a także 36 przeciwlotniczych zestawów artyleryjsko-rakietowych Pancyr-S1. Dzięki nowoczesnemu wyposażeniu myśliwców MiG-29 Syria byłaby w stanie przełamać strefę zakazu lotów nad swoim terytorium.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''jordańska partia Tahrir potępiła rosyjskiego prezydenta jako "wroga, który nie jest mile widziany w Jordanii".

Putin to "arcywróg islamu i muzułmanów" - powiedzieli członkowie partii, wskazując jego bliskie relacje z syryjskim prezydentem Baszarem el-Asadem. - Jego wizyta w Jordanii to aroganckie wyzwanie rzucone muzułmanom i wyraz pogardy dla krwi niewinnych ludzi przelewanej w Syrii - podkreślili.

Rosja jest obecnie jednym z najważniejszych sojuszników reżimu w Syrii''

Ukryta Zawartość

-----------------------

No bo w sumie taka jest prawda że Assad jest największym wrogiem fundamentalistów religijnych tamtej odmiany islamu której wyznawcy są tam w większości.

Gaddafi w sumie też nie był typowym fundamentalistą (a nawet gdzieś mi się obiło o uszy że był nawet przez pewien czas ateistą) bo stworzył dla Libii swoją wersję religji, no a znowu przywódca Iranu który sprzyja Assadowi już jest radykalnie religijny, no ale persowie zdaje się mają jakąś nieco inną odmianę islamu od tego islamu który wyznaje bractwo muzłumańskie stojące za tą całą ''arabską wiosną ludów''. No ale ja tam nie jestem ekspertem w tych sprawach dlatego bardziej pytam niżli coś w tej kwestii stwierdzam .

Ukryta Zawartość

wbrew pozorom zabicie asada moze spowodowac jeszcze wieksze zawieruchy i totalna wojne klanową w syrii i totalna nierownowage na dluższy czas.Izolowany israel to czynnik napedzajacy muzulmanow i w koncu polska bedzie musiala wyslac F16 w rejon zeby chronic dupy fantastow w irlandii zeby mogli sobie dalej kochac ojczyzne za granicom za niegodne pieniadze.

i pisac swoje pierdoly z lat mlodzienczych.

Baszar Assad sam urwał kurze złote jaja. Podtrzymując w samej Syrii gospodarkę centralnie planowaną a wpuszczając z drugiej strony handlowców z krajów sąsiednich doprowadził do opanowania handlu hurtowego i spedycji przez Turków. Lokalni przedsiębiorcy nie mogą się rozwijać, szyici są zwalczani a za byle papierek z urzędu trzeba dać łapówkę (nie mówiąc o czymś grubszym i przeróżnych urzędowych pozwoleniach na tysiąc i jeden czynności). Przez to rozwinął się czarny handel który policja i służby bezpieczeństwa tępią na ostro, opozycja polityczna nadal wsadzana jest do więzień i obozów pracy (system podobny do rosyjskiego), prasa jest kontrolowana niczym w PRLu za Gomułki a wyższe stanowiska w administracji lokalnej nie mówiąc o państwowej są zastrzeżone dla mniejszości sprzyjających klanowi Assadów i alawitom.

A Baszar mógł wprowadzić reformy, coś tam nawet zaczęto w 2000 i 2001 ale kiedy lokalna prasa zaczęła pisać o korupcji i bandytyzmie wojska Baszar zaraz zawrócił z drogi reform. Szkoda bo nie jest ćwokiem tylko wykształconym człowiekiem, wbrew pozorom on sam za bardzo się chyba rządzeniem nie zajmuje, robią to jego krewni i znajomi w administracji i służbach bezpieczeństwa.

Sam urwał kurze złote jaja - przykład Maroka pokazuje że można to robić (tam też była dyktatura wojskowa, co prawda dużo łagodniejsza niż syryjska).

Warto zauważyć że te wybuchy to przede wszystkim działalność większości sunnickiej (zarówno arabskiej jak innych grup etnicznych) bo i oni mają w tym systemie przesrane pracując wraz z paroma innymi licznymi grupami (np. Kurdami) za resztę (np. Alawici zajmują się praktycznie tylko pracą na stołkach partii BAAS, w urzędach, wojsku i zarządzaniu państwowymi przedsiębiorcami). Prosty, krańcowy wyzysk większości społeczeństwa usankcjonowany prawem i praktyką resortów siłowych.

Syria jest dużo bardziej rozwiniętym kulturowo regionem niż Półwysep Arabski, pełnym zdolnych ludzi. Szkoda że od czasów socjalistycznej panarabskiej rewolucji i późniejszego przewrotu Hafiza Assada władze nie potrafią tego wykorzystać.

Teraz kiedy jest kryzys problemy gospodarcze się wzmogły (tak samo jak w Tunezji, Egipcie i Libii). Dokładając do tego "pomoc" paru zachodnich wywiadów łatwo było o rozruchy a okazało się że i wojnę domową.

Il Dottore

Tę sprawę historycy już dawno wyjaśnili.Nie było mowy o żadnej wojnie prewencyjnej,to tylko plotki.Polska nigdy oficjalnie z czymś takim nie wystąpiła a mocarstwa zach. mentalnie nie były na nią gotowe.

Ci "historycy" pewno z okolic Łubianki... :)

Doradzam mniej wierzyć "historykom" z Łubianki a więcej czytać materiałów źródłowych.

Ot, choćby pamiętnik por. Rzepeckiego: "Byłem adiutantem Marszałka Piłsudskiego".

Wiedza z pierwszej ręki, nie z Łubianki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Il Dottore

Rzepeckiego to ja czytałem jak Ciebie jeszcze na świecie nie było!Historycy nie zajmują się plotkami tylko faktami.A fakty są takie,że Polska nigdy z takim pomysłem nie wystąpiła w stos. do mocarstw zach.

Tak więc nie liczy sie to co kto komu powiedział na imieninach u cioci ale co jest w dokumentach.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Autorem "Pamiętnika adiutanta Marszałka Piłsudskiego" jest mjr Mieczysław Bohdan LEPECKI. Ckliwa to powieść oficera zapatrzonego w Komendanta. Może ciekawsze byłyby wspomnienia Kasztanki.

Kontrakt na dostawę do Syrii szeregu baterii rakiet przeciwlotniczych S-300 został wstrzymany. Poniżej piszą też nieco o tym co już rosja zdążyła dostarczyć :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ron Paul – kandydat na prezydenta USA, podczas swojego przemówienia w Kongresie z 19 czerwca 2012 poruszył kwestię zaangażowania się Stanów Zjednoczonych w konflikt syryjski.

''Moim zdaniem wszystkie dowody, które miałyby uzasadnić atak na Syrię – są fałszywe. Te rzekome dowody są takim samym pretekstem, jak te, wykorzystane podczas inwazji na Irak w 2003 roku lub w czasie ataku na Libię w 2011 roku.''

Ukryta Zawartość

---------------------

''Biorąc to pod uwagę członkostwo Ankary w NATO, neopanturkizm jest nie tylko ideologią nowego tureckiego imperium, ale także potężną bronią w wymiarze geopolitycznym, za pomocą której Stany Zjednoczone kontrolują źródła energii i drogi transportowe z Azji Środkowej i Morza Kaspijskiego. Czy założona przez Rosję i Chiny w czerwcu 2001 roku Szanghajska Organizacja Współpracy będzie w stanie skutecznie sprostać wyzwaniu rzuconemu przez Ankarę?

.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Il Dottore

Rzepeckiego to ja czytałem jak Ciebie jeszcze na świecie nie było!Historycy nie zajmują się plotkami tylko faktami.A fakty są takie,że Polska nigdy z takim pomysłem nie wystąpiła w stos. do mocarstw zach.

Tak więc nie liczy sie to co kto komu powiedział na imieninach u cioci ale co jest w dokumentach.

Jakimi plotkami u cioci?

To nie są plotki, tylko relacja z pierwszej ręki MAJĄCA RANGĘ MATERIAŁU ŹRÓDŁOWEGO.

Tym cenniejsza, że nic o planach prewencyjnego uderzenia Polski na Niemcy po zdobyciu władzy przez Hitlera nie ma w oficjalnych dokumentach. Ani polskich ani zagranicznych. Całość dyskutowano w zaciszu gabinetów na najwyższym szczeblu i Bogu dziękować, że Rzepecki dostarczył nam owo świadectwo politycznej długowzroczności Marszałka.

Żadne tam zachodnie mocarstwa nie były wówczas Polsce do niczego potrzebne. Niemcy były politycznie podzielone, wewnętrznie skłócone, praktycznie pozbawione siły militarnej. Kaszka z mleczkiem...

Oczywiście po kilku latach już było po herbacie. Niemcy dysponowali nie tylko najlepiej wyszkoloną armią na świecie ale przewyższyli Polskę również w technice militarnej i taktycznej myśli wojskowej.

Choć, gdy przeczyta się książkę Sikorskiego "Przyszła Wojna" to i z naszą teorią militarną nie było tak źle.

Tylko, że w przedwojennej Polsce Sikorski nie miał (delikatnie mówiąc) najlepszej pozycji i rozkochani w swoich szabelkach szwoleżerowie jakoś przeoczyli rozwój lotnictwa i broni pancernej.

Tzn. widzieli ale nie chcieli dostrzec. I inwestycje 'na tym odcinku" w przedwojennej polskiej armii zaniedbano.

IL Dottore

Nie jest to na temat ale trudno.Żadna akcja Polski w stosunku do Niemiec w tamtym czasie nie mogła mieć miejsca bez poparcia i udziału Francji i Anglii.A na to nie można było liczyć( zwłaszcza Anglii).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jeszcze raz LEPECKI, a nie Rzepecki! O zamiarach wojny prewencyjnej z Niemcami czytałem jeszcze w dobie przed internetowej. Sikorski może i były niezłym teoretykiem, nie można jednak zapominać,że był oskarżany (i słusznie moim zdaniem) o utratę Armii Polskiej we Francji w 1940 roku. Nie jest to jednak dyskusja na ten wątek.

IL Dottore

Nie jest to na temat ale trudno.Żadna akcja Polski w stosunku do Niemiec w tamtym czasie nie mogła mieć miejsca bez poparcia i udziału Francji i Anglii.A na to nie można było liczyć( zwłaszcza Anglii).

Zgoda. Pisałem już o tym wcześniej - dodając Litwę, ZSRR i Czechosłowację, a i o żywiole ukraińskim należy wspomnieć.

Myślę, że gdyby Dziadek ostatecznie się zdecydował ruszyć na Zachód i zrobić tam porządek, to by uprzejmie po prostu sajuzników uprzedził na godzinę przed faktem.

Znów odsyłam do Rzepeckiego który wielokrotnie wspominał o niewierze Piłsudskiego w jakąkolwiek czynną pomoc z Zachodu. Piłsudski wierzył tylko we własną siłę a nie w wątpliwe sojusze.

Kolejny dowód na jego polityczny geniusz.

Il Dottore

Bredzisz i tyle!Daj sobie spokój ze wspomnieniami LEPECKIEGO, w oficjalnych dokumentach nie było takiej propozycji.Ponadto była ona niewykonalna bo Polska nie mogła działać samotnie.Natomiast na wschodzie tylko czekał Stalin.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Myślę, że gdyby Dziadek ostatecznie się zdecydował ruszyć na Zachód i zrobić tam porządek, to by uprzejmie po prostu sajuzników uprzedził na godzinę przed faktem.

Znów odsyłam do Rzepeckiego który wielokrotnie wspominał o niewierze Piłsudskiego w jakąkolwiek czynną pomoc z Zachodu. Piłsudski wierzył tylko we własną siłę a nie w wątpliwe sojusze.

Kolejny dowód na jego polityczny geniusz.

W II RP i później ciągle (poza Lepeckim i T. Nałęczem - obecnie doradcą) wątpiono w geniusz Piłsudskiego, który słuchał się jeno Kasztanki (W legendzie Marszałka odgrywa chyba jeszcze większą role niż on sam. Mój dziadek na początku lat 60 XX w. opowiadał mi jak szła za trumną i płakała.). I to już przy okazji Bitwy Warszawskiej.

Stalin wiedział, że Polsce nie podskoczy w tamtych czasach pamięć o rzezi sowietów nad Wisłą była zbyt świeża.

Oczywiście też budował w międzyczasie potęgę swojej armii i gdyby Hitler nas nie najechał to Stalin by nie czekał na 17 września i spółkę z Adolfem, tylko sam by to zrobił. Tym razem czołgami i samolotami i żadnego Cudu nad Wisłą po raz drugi by nie było.

Pamiętajmy, że Niemcy porwali się trochę z motyką na Słońce: w dniu inwazji Hitlera na Związek Sowiecki, po stronie rosyjskiej stało więcej czołgów, niż miały WSZYSTKIE POZOSTAŁE ARMIE ŚWIATA, sowieci przeważali też nad Niemcami w ilości żołnierza, w ilości samolotów (tak!), mieli genialnych konstruktorów broni pancernej i latającej, nieprzebrane zaplecze surowcowe, mogli odsunąć całe zaplecze produkcyjne poza zasięg lotnictwa Niemiec i bezpiecznie produkować broń w dowolnych ilościach, mieli też rezerwy ludzkie o jakich Niemcom się nie śniło.

Swoje wstępne sukcesy Niemcy zawdzięczali nie przewadze liczebnej, nie lepszemu uzbrojeniu ale lepszemu WYSZKOLENIU wojska i genialnej myśli taktycznej.

Do dziś klasycznych niemieckich dzieł dotyczących broni pancernej jak np. "Achtung - Panzer!" Guderiana używa armia USA do szkolenia pancerniaków.

Na zdjęciu poniżej Guderian i jego sowiecki sojusznik - wspólna defilada po upadku Polski.

Armia_Czerwona%2CWehrmacht_23.09.1939_wsp%C3%B3lna_parada.jpg

Jeszcze raz powtarzam co do ma do tematu wątku?Aby zakończyć od poczatku lat 30 równowaga sił pomiędzy Polską i jej głównymi przeciwnikami przesunęła się na niekorzyść Polski.Był to trend trwały i nieodwracalny.

to było do doktora.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pamiętajmy, że Niemcy porwali się trochę z motyką na Słońce: w dniu inwazji Hitlera na Związek Sowiecki, po stronie rosyjskiej stało więcej czołgów, niż miały WSZYSTKIE POZOSTAŁE ARMIE ŚWIATA, sowieci przeważali też nad Niemcami w ilości żołnierza, w ilości samolotów (tak!), mieli genialnych konstruktorów broni pancernej i latającej, nieprzebrane zaplecze surowcowe, mogli odsunąć całe zaplecze produkcyjne poza zasięg lotnictwa Niemiec i bezpiecznie produkować broń w dowolnych ilościach, mieli też rezerwy ludzkie o jakich Niemcom się nie śniło.

Swoje wstępne sukcesy Niemcy zawdzięczali nie przewadze liczebnej, nie lepszemu uzbrojeniu ale lepszemu WYSZKOLENIU wojska i genialnej myśli taktycznej.

Kto cie synu historii uczył? Większych bredni to ja w życiu nie słyszałem. Dobrze że Sowieci łaskawie przyjmowali te niepotrzebne im "dary wojenne" od USA, bo by Amerykanie w depresję wpadli.

Gdy Niemcy rozpoczynali inwazję na ZSRR to oczywiście mieli przewagę wyszkolenia armii, bo większość dowódców Stalin zdążył już zabić lub przynajmniej zesłać do gułagu. Ale też uzbrojenie armii sowieckiej było beznadziejne. Stare karabiny, kompletny brak broni maszynowej, brak butów nawet, ale przewagę liczby ludzi to mieli, zdaje się, że wtedy właśnie powstało określenie "mięso armatnie".

Synu, historii mnie uczył historyk a ciebie chyba sprzątaczka, skoro masz odwagę publicznie pleść takie banialuki.

Tu masz dokładne wyliczenia, mam nadzieję, synu, że chociaż matmę opanowałeś w stopniu postawowym, bo będzie dużo cyferek.

W skrócie więcej cyferek = więcej czołgów. :)

Niemieckie czołgi

„Na dzień 1 czerwca 1941 liczba wszystkich niemieckich czołgów i wozów pancernych przyjętych z fabryk, przekazanych do armii czynnej i rezerw, a także tych znajdujących się w ośrodkach badań artyleryjskich i technicznych wynosiła 5639 sztuk.

PzKw I – 877 szt.

35 (t) – 187 szt.

PzKw II – 1072 szt.

czołgi miotacze ognia – 85 szt.

38 (t) – 754 szt.

PzKw III – 1400 szt.

PzKw IV – 517 szt.

wozów dowodzenia - 330 szt.

Razem – 5362 szt.

Wozów bojowych – 377 szt.

Łącznie w amii na Froncie Wschodnim 22 czerwca 1941 roku było bez czołgów miotaczy ognia 3332 szt. (B. Mueller-Hillebrandt, Informator „Wojska Lądowe Niemiec 1933-1945).

Ilość według uzbrojenia była następujące:

PzKw I z dwoma karabinami maszynowymi 7,92 mm – około 180 szt.

PzKw II z armatą 20 mm i karabinem masz. 7,92 mm – 746 szt.

38 (t) z armatą 37 mm i 2 karabinami maszynowymi 7,92 – 772 szt.

PzKw III działo 37 lub 50 mm, 3 karabiny maszynowe – 965 szt.

PzKw IV działo krótkolufowe 75 mmm, 2 karabiny maszynowe 7,92 – 439 szt.

czołgi dowódców – 230 szt.

Nie zapadła decyzja o włączeniu w skład jednostek pancernych natarcia zdobycznych czołgów francuskich, dlatego na uzbrojeniu tych dywizji nie występowały.

Teraz kilka wyjaśnień dotyczących wojsk pancernych sojuszników Niemiec (Finlandii, Słowacji, Węgier, Rumunii o Włoch), które w naszych publikacjach są wymieniane jako znacząca część sił pancernych. W rzeczywistości liczył się sprzęt fiński i rumuński. Armia fińska liczyła 86 czołgów, w tej liczbie były sowieckie zdobyczne przestarzałe T-26 i BT, także samochody pancerne zbudowane na ich bazie, oprócz tego mieli kilka naszych średnich czołgów T-28 z ostatnich lat ich produkcji z długim armatą 76,2 mm ze wzmocnionym pancerzem.

Na uzbrojeniu rumuńskiej brygady pancernej było 60 szt. czeskich czołgów LTvz35 i część czołgów „Renault” z lat 20-tych.

Niemcy do jesieni 1939 roku, do napadu na Polskę mieli 6 dywizji pancernych wzoru 1939 i 4 lekkie dywizje piechoty mające na uzbrojeniu czołgi. Po przekształceniu tych ostatnich dywizji w pancerne na dzień 1 kwietnia 1940 r. (przed atakiem na Zachód) ogółem mieli 10 dywizji pancernych. Utworzono, na początek jedną, a następnie kolejne trzy grupy pancerne Kleista, Guderiana i Hatha, które w wyniku koncentracji miały zwiększyć siłę uderzenia wojsk pancernych. Do napadu na ZSRR przygotowano cztery pancerne grupy (od grudnia 1941 nazwane „armiami”). Dowództwo wojskowe Niemiec sprawdziło działanie tych sił nie tylko teoretycznie ale także w trakcie walki manewrowej oddziałów pancernych, których podstawowym wyposażeniem były ciężkie czołgi. Hitler uznał, że 10 dywizji pancernych to niewystarczająca siła i podjął decyzje o formowaniu kolejnych jedenastu od 11 do 21. Szybkim sposobem realizacji tego rozkazu było przekształcenie w dywizjach pancernych, które składały się z dwóch pułków, jednego pułku w jednostkę organizacyjną nowej dywizji. W rezultacie jądro pancernej dywizji w czasie kampanii na Zachodzie stanowiła brygada pancerna złożoną z dwóch pułków, to po reorganizacji podstawą dywizji pancernej był jeden pułk pancerny dwu lub trzy batalionowy. 22 czerwca 1941 roku na granicy z ZSRR skancerowano 17 dywizji pancernych.

CZOŁGI ZSRR

Stan czołgów na 1 czerwca 1941 roku wynosił ponad 25 tysięcy, w tym sprawnych było 18 844 szt. W czerwcu 1941 wyprodukowano dodatkowo 305 czołgów.

Typy i rodzaje czołgów, w nawiasie liczba sprawnych)

T-35 z armatą 76 mm, z 2 armatami 45 mm i 5 karabinami maszynowymi 7,62 mm – 59 szt. (42. szt.)

KW-1 z armatą 76 mm, 4 karabinami masz. 7,62 mm – 412 szt. (410)

KW-2 z haubicą 152 mm 4 karabinami masz. 7,62 mm – 135 szt. (134)

T-28 z działem 76 mm 4 karabinami masz. 7,62 mm – 442 (292)

T-34 z armatą 76 mm, z 2 karabinami msz. 7,62 – 1030 szt. (1029)

BT-7M z armatą 45 mm 1 karabin masz. 7,62 – 704 szt. (668)

BT-7 z armatą 45 mm 1 karabin masz. 7,62 – 4563 szt. (3791)

BT-5 z armatą 45 mm 1 karabin masz. 7,62 – 1688 szt. (1261)

BT-2 z armatą 37 mm 1 karabin masz. 7,62 – 594 szt. (492)

T-26 z armatą 45 mm 2 karabiny masz. 7,62 – 9998 szt. (8423)

T-40 z 2 karabinami masz. 12,7 mm i 7,62 mm – 160 szt. (159)

T-38 z 1 karabinem masz. 7,62 – 1129 szt. (733)

T-37 z 1 karabinem masz. 7,62 – 2331 szt. (1483)

T-27 z 1 karabinem masz. 7,62 – 2376 szt. (1060)

SU-5 z 1 armatą 76 mm – 28 szt. (16)

W sumie 25 621 czołgów będących na stanie, z tego 19 997 sprawnych gotowych do działań bojowych to jest 78%.

Do tego należy dodać jeszcze około tysiąca wozów bojowych wyposażonych w armaty 45 mm.

Pieprzenie o gołej i bosej armii sowieckiej jest echem żałosnych prób czynionych przez historyków sowieckich by usprawiedliwić jakoś potworne klęski odniesione we wstępnym etapie realizacji Planu Barbarossa. W rzeczywistości - mieli czym walczyć, tylko za bardzo nie umieli.

Na szczęście dla nich - uczyli się szybko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.