Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo na początek

mpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Trafiłem na Wasze forum ponieważ postanowiłem zakupić swój pierwszy zestaw stereo. Nie jestem audiofilem, dopiero się uczę więc nie bijcie po głowie za mocno.

Chciałbym zakupić sprzęt do muzyki rock-blues, zależy mi na wyraźnym dźwięku jednak z odpowiednią dawką basu, może to nieprofesionalne określenia, więc wybaczcie. Pomieszczenie odsłuchowe to ok 30mkw z możliwością ustawienia kolumn nie przy ścianach. Docelowo zestaw będzie grał z CD i odtwarzaczem sieciowym. W przyszłości planuję rozbudowę o dodatkowy amplituner av 5.1 pod kino domowe, jednak na razie chce się skupić na stereo.

Teraz trochę konkretów-na zestaw chciałbym przeznaczyć 3000zł z możliwościa rozdmuchania 'aż' do 4000 w uzasadnionym przypadku :D

Jeżeli chodzi o wzmacniacz/cd to mam kilka opcji, które biorę pod uwagę:

1. Denon PMA 510AE+ DCD 510 AE

+mam wzmacniacz i CD

-moc wzmacniacza nie powala (ale może wystarcza?)

-jest to najniższa pułka Denona (ale czy to źle?)

-brak tunera

2. Denon DRA 700AE

+jest moc ;)

+jest tuner

-brak CD

3. Denon PMA 710AE

+moc minimalnie większa od 510

-moc nie tak duża jak przy DRA 700AE

-brak CD

-brak Tunera

4. Harman Kardon seria 980 wzmacniacz+piec

+jest moc

+jest CD

-brak tunera

-jeszcze go nie słuchałem

5. Harman Kardon HK 3390 + CD HK 980

+ jest moc

+jest cd

+jest tuner

-jeszcze go nie słuchałem

Jeżeli chodzi o kolumny to:

1.Jamo S606

2.Jamo s608

3.TONSIL MAESTRO II 180

4.MONITOR AUDIO MR4

5.MONITOR AUDIO MR6 (tutaj musiałbym rozszerzyć budżet)

6.MAGNAT QUANTUM 657 (tutaj musiałbym rozszerzyć budżet)

7.MAGNAT QUANTUM 655

8.Tannoy Mercury V4

Z ww kolumn odsłuchałem na razie tylko 7. i 8. (+kilka innych, które nie przypadły mi do gustu) i wyciągnąłem wniosek, że idealnym (jak na chwilę obecną) rozwiązaniem byłyby kolumny powstałem z połączenia Magnata 655 i Tannoy V4. Kolumnz miałem okazję odsłuchać na Guns 'n' Roses :D (czyli to czego też słucham) i w Magnatach było fajne uderzenie basu, którego brakowało mi a Tannoy. Natomiast Tannoy bił na głowę Magnata jeśli chodzi o brzmienie gitary i wokalu jednak zdecydowanie brakowało mi uderzenia bębna, po podbiciu basu na wzmacniaczu bas poprawił się jednak kosztem gitar, czego wolałbym uniknąć (przepraszam za brak stosowania profesionalnych pojęć na temat brzmienia ale nie znam się na nich i nie będę się silić na coś o czym jeszcze nie mam pojęcia, wolę opisać to na instrumentach i moim odczuciu).

Podsumowując, prosiłbym Was o weryfikację podanych zestawów wzmacniaczy/cd/ampitunerów, dorzucenie może czegoś od siebie? Przesłuchałem te Denony na ww kolumanch. Odsłuchałem też ONKYO, niestety w tym przypadku ONKYO np. przy Magnatach wycofał trochę środek, czyli gitary i wokal, czego akurat w tym przypadku i tak brakuje. Oraz bardzo bym prosił o poradę w sprawie kolumn. Na pewno jeszcze wybiorę się na odsłuchy w inne miejsca, na pewno chcę odsłuchać Tonsile i Monitory bo czytałem o nich dużo dobrego. O Jamo są różne opinie więc też byłoby dobrze je odsłuchać.

Jeżeli ktoś zechciałby mi pomóc, podsunąć coś to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92360-zestaw-stereo-na-pocz%C4%85tek/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

1. Denon PMA 510AE+ DCD 510 AE

+mam wzmacniacz i CD

-moc wzmacniacza nie powala (ale może wystarcza?)

-jest to najniższa pułka Denona (ale czy to źle?)

-brak tunera

Możesz wziąć pod uwagę zestaw F107 Denona. Ma miniaturowe rozmiary ale duże możliwości. Jest tuner, dobry cd czytający mp3, wejście usb, chyba nawet preamp gramofonowy i do tego całkiem niezły wzmacniacz.

I będzie to wcale niezła półka

http://www.hifiklubben.dk/produkter/stereo/systemer/denon_f107_system.htm

Postaraj się posłuchać Quantuma 657 w cenie nie jest duża różnica ale w dźwięku zdecydowanie tak .

Nie żałuj pieniędzy na dobre kolumny bo później będziesz żałował.Kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje.

Mam Quantumy 657 i dziwne bo nie zauważyłem aby gitara na nich była słaba .Na denonie AVR 911 jest dobrze ale na np Acam alpha 7 jest zgitara bardzo dobrze .Satriani pomyka aż miło.

CD możesz kupić taniej używane i też będzie ok .

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie żałuj pieniędzy na dobre kolumny bo później będziesz żałował.

Jest w tym sporo racji.

Dawno temu, gdy kompletowałem pierwszy zestaw komputerowy poradzono mi przede wszystki zwrócić uwagę na monitor, bo on będzie używany najdłużej i faktycznie przez długie lata obserwowałem siebie i znajomych. Monitor jest najważniejszym elementem i jednocześnie zwykle był najrzadziej zmieniany. Dopiero dziś staniały tak bardzo, że można zmienić bez trudu.

Trochę podobnie jest z kolumnami, to one bezpośrednio dają nam wrażenia muzyczne. Jak beda kiepskie, to i najlepszy wzmacniacz nie pomoże.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Odradzam DENONY PMA-510 i PMA-710. Ładnie wyglądają, nieładnie grają. Bardzo mało szczegółów w dźwięku, płytka scena. Dźwięk jest jakby zbity, zlepiony razem.

A jak z jakością DRA 700AE?

Ja bym się skupił odrazu na Amplitunerze jesli kiedys chcesz zrobić kino domowe. Po co kupować wzmak zeby go za jakiś czas sprzedać. Amplituner także pociągnie stereo i w wielu przypadkach dużo lepiej na wzmacniacz, i przy ampli masz mozliwość rozbudowy. Co do kolumn to jamo 608 albo monitorki mr 6. Magnaty będą buczeć jak sub w golfie jedynce u wieśniaka pod domem. Przerabiałem Magnaty i byłem zachwycony dopóki nie przesiadłem się na jamo classic 8 :P A co do napędu jak mówię polecam jakiś amplik najlepiej: Onkyo z seri sr 6XX i wyżej DS 6XXi w wyżej( troche starsze ale fajne) Denonki AVR 19XX ( ale ja nie przepadam za Denonami) Cambridge Audio praktycznie każdy, Marantz. To w sumie tyle co mogę polecić.

To ciekawe co piszeesz. Od jakiegoś czasu wertuję internet bo na początku też rozważałem zakup KD 5.1 ale po przeczytaniu wielu opinii odszedłem od tego pomysłu na korzyść stereo. Głównie zależy mi na muzyce a później dopiero na ewentualnej rozbudowie KD, przez rozbudowę mam na myśli amplituner 5.1 z wyjściem pre out i podpiętym pod wzmacniacz stereo. Takie rozwiązanie wydało mi się najkorzystniejsze jeżeli chciałbym zachować jakość muzyki i też dlatego teraz szukam wzmacniacza/amplitunera stereo.

Co do kolumn to jamo 608 albo monitorki mr 6. Magnaty będą buczeć jak sub w golfie jedynce u wieśniaka pod domem. Przerabiałem Magnaty i byłem zachwycony dopóki nie przesiadłem się na jamo classic 8

Polecasz festyniarskie Jamo S608? - przecież tego gówna nie można porównywać z całkiem przyzwoitymi Magnatami z serii Quantum...

Rozumiem, że te Jamo to takie uzupełnienie "dla wieśniaka" do domu.

Magnaty będą buczeć jak sub w golfie jedynce u wieśniaka pod domem.

Jak je postawiłeś przy ścianie to buczały .Mają podwójny podkreślam podwójny Bas reflex z tyłu i muszą stać min 40 -50 od ściany!!!

Skoro twierdzisz że kino domowe zagra lepiej w streo niż wzmak to "dobrego" stereo słuchałeś chyba tylko w tym golfie o którym piszesz.

Bez urazy ale które to magnaty tak cię skrzywdziły? Jedna kolumna Magnata z serii Quantum kosztuje mniej wiecej tyle co ten golf o którym pisałeś a Quantumy z serii 1000 to jest juz 10 tys sztuka.

Pozdrawiam

Kolejne pytania:

1. Jak z jakością Denona DRA 700AE?

2. Co możecie powiedzieć o CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640A v.2? Niestety nie miałem okazji odsłuchu żadnego wzmacniacza tej firmy. Na papierze wydaje się interesujący, również cenowo bardzo mnie zainteresował ;)

To jeszcze teraz inna kwestia. MOC. Jaką optymalna moc zalecacie na początek jeżeli chodzi o wzmacniacz? Pomieszczenie tak jak pisałem-30mkw, 2 kolumny podłogowe tak jak wyżej i teraz ile watt mi się przyda? Wiem, że im więcej tym lepiej i nie po to, żeby sąsiedzi odchodzili od zmysłów ale po to, żeby mieć "zapas" i móc działać nie na pełnych obrotach a co za tym idzie "nie męczyć" wzmacniacza.

Trochę pocztyłem, posprawdzałem i ze wzmacniaczy, które biorę pod uwagę można teoretycznie wyodrębnić 2 grupy mocowe- ok.40 i ok.80watt/8ohm. Dodatkowo w każdej z grup można wyodrebnić droższe i tańsze wersje, i tak są 40wattowe tanie ale są i takie, które są w cenie 80watt, zakładam, że jakościowo wtedy te 40watt jest lepsze od 80 więc jeśli ktoś zrozumiał mój bełkot i zechciał mi powiedzieć czy 40 dobrych wattów podpasuje pod moje wymagania czy jednak lepiej by było szukać może nieco gorszych ale 80 wattów to będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.