Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

hali nimi nie napędzisz... wymagające dobrego ustawienia i dobrego towarzystwa. W moich skromnych 20 metrach, ustawieniu na długiej ścianie i okiełznaniu akustyki bardzo sobie chwalę to zestawienie. Kupując głośniki testowałem w PREMIUM SOUND - KEF LS50, AUDIOSOLUTIONS - GUIMBARDE, AUDIOSOLUTIONS - EUPHONY 40, XAVIAN- PERLA i KARISY podłączone do h100 byłem pod wrażeniem Kefów, Xaviany mnie zauroczyły a Karisy zaczarowały na tyle że przekonały aby dopłacić różnice na rzecz Diapasonów.

czy da sie coś wydusić... oj da...

hali nimi nie napędzisz... wymagające dobrego ustawienia i dobrego towarzystwa. W moich skromnych 20 metrach, ustawieniu na długiej ścianie i okiełznaniu akustyki bardzo sobie chwalę to zestawienie. Kupując głośniki testowałem w PREMIUM SOUND - KEF LS50, AUDIOSOLUTIONS - GUIMBARDE, AUDIOSOLUTIONS - EUPHONY 40, XAVIAN- PERLA i KARISY podłączone do h100 byłem pod wrażeniem Kefów, Xaviany mnie zauroczyły a Karisy zaczarowały na tyle że przekonały aby dopłacić różnice na rzecz Diapasonów.

czy da sie coś wydusić... oj da...

Generalnie u mnie większość monitorów jakie odsłuchiwałem miało problemy z niskimi tonami.

Charakter brzmienia w każdych będzie inny to oczywiste ale tu się rozchodzi o bas.

Słyszałem o KEFach również, że to udany model za rozsądne pieniądze (mógłbyś określić jak to z Heglem wypadło).

Ja gram obecnie na PMC 5.22, bardzo łagodne granie, góra nie wyostrzona, niskie tony nie są pompowane ale to z H360 tak wygląda. Przyjemnie się słucha muzyki, bardzo analogowo to wypadło, nie ma mowy o jakiejś suchości jak to niektórzy opisują.

Ale uważam, że cena tych kolumn jest nie adekwatna do jakości brzmienia i do wykonania bo wykonanie jest standardowe, niczego sobie.

Słyszałem o KEFach również, że to udany model za rozsądne pieniądze (mógłbyś określić jak to z Heglem wypadło).

uważam że to dobra relacja jakości do ceny z czym się zgodziliśmy z panami z PS. jak dla mnie Kef świetna rozdzielczość, kapitalna przestrzeń, efekciarska czarodziejskość (w dobrym tego słowa znaczeniu) , fantastyczny wygląd ale miałem wrażenie że ta kopułka metalowa może męczyć na dłuższą metę, no i wymagające przestrzeni wokoło. Podobno świetnie się zgrywa z dużo mocniejszym towarzystwem

ale tu się rozchodzi o bas.

tutaj akustyka odegra niebanalną rolę. Ja zastosowałem za głośnikami https://addictivesound.pl/produkt/absorber-100-x-50-x10/ co mi bardzo pomogło ujarzmić nieprzyjemne dudnienie

i do wykonania bo wykonanie jest standardowe

małe włoskie orzeszki bardzo zyskują, są swietnie wykonane

Jako właściciel KEF LS50 - bardzo trudne kolumny, ale mi się udało, grają swobodnie i nic nie męczy. Zajęło to rok intensywnych testów, ale naprawdę było warto :)

Jako właściciel KEF LS50 - bardzo trudne kolumny, ale mi się udało, grają swobodnie i nic nie męczy. Zajęło to rok intensywnych testów, ale naprawdę było warto :)

A jakie jest towarzystwo tych głośników?

Wzmacniacz, kable głośnikowe ogólnie cała biżuteria.

Co możesz powiedzić o tych kolumnach. Mała średnica głośnika zaledwie 11 cm. Da się coś z nich wydusić?

post-24365-0-39477600-1486113009_thumb.jpg

Spadek -10dB przy 52 Hz na dodatek stromy opad charki na basie, sam sobie odpowiedz czy da się z nich coś wydusić ;-).

Źródło: http://www.hi-fi.ru/magazine/stereo/etalon-krasoty-test-akusticheskih-sistem-diapason-karis-nw/

A jakie jest towarzystwo tych głośników?

Wzmacniacz, kable głośnikowe ogólnie cała biżuteria.

Cała elektronika to oczywiście HEGEL a kable Tellurium Q Black + zasilający Furutech 314 Ag II.

Zestawienie całego systemu to 1/3 sukcesu, reszta to ustawienia oraz akustyka czyli niby standard......o podstawkach i wszystkiego co z nimi związane już chyba mówić nie trzeba :)

Witam wszystkich,

jestem jedną nogą w Heglu. Mam pytanie, bo słyszałem, że gdzieś na stronie Hegla można sprawdzić nr seryjny a tym samym datę produkcji. Czy coś jest wiadomo gdzie?

Pozdr

post-24365-0-39477600-1486113009_thumb.jpg

Spadek -10dB przy 52 Hz na dodatek stromy opad charki na basie, sam sobie odpowiedz czy da się z nich coś wydusić ;-).

Źródło: http://www.hi-fi.ru/magazine/stereo/etalon-krasoty-test-akusticheskih-sistem-diapason-karis-nw/

Dziś się złożyło, że człowiek wpadł do mnie z Diapasonami Karis. Jako właściciel tych monitorów się rozczarował kiedy to podłączyliśmy później ProAc DB1.

Źródło CDP4 + H360, kable głośnikowe Nordost Red Down, Audioquest Rocket 88.

Diapason pięknie wykonany..... i niech tak zostanie.

Z bliskiej odległości 1.5m było ok, siedząc dalej już słyszalne były braki (pomieszczenie 15m),

nie domaganie na basie (choć jak na monitor tych rozmiarów i tak nie ma tragedii), problem z konturami, jedyne co bylo dobre to stereofonia.

ProAc DB1 troszeczkę przekłamują dźwięk ale świetnie to robią.

Moje wcześniejsze Dynaudio f160 również zdyskwalifikowały Diapason Karis.

w recenzji napisane jest, że wymagają droższej elektroniki od siebie.Ja myślę, że droższa elektronika nie koniecznie wymaga Karisów.

Moje wcześniejsze Dynaudio f160 również zdyskwalifikowały Diapason Karis.

w recenzji napisane jest, że wymagają droższej elektroniki od siebie.Ja myślę, że droższa elektronika nie koniecznie wymaga Karisów.

Ale przecież H360 to droższa elektronika w stosunku do Diapason Karis, pewnie trzeba je podpiąć do dzielonki Hegla :)

Panowie czy warto dopłacać do Albedo Monolith Monocrystal względem Albedo Monolith ?

Chodzi mi o głośnikowe jak i o interkonekt.

Nie słuchałem nie-monokrystalicznych, ale mam mono (interkonekt XLR) i - o ile zazwyczaj jestem dość sceptyczny co do wpływu interkonektów - to tym razem usłyszałem ich zalety, zwłaszcza w zakresie przestrzenności (połączyły DAC Hegla HD10 z integrą Abrahamsena - skądinąd b. miłe zestawienie) i ogólnej przejrzystości, właściwie trudno mi sobie wyobrazić, co można by w tym brzmieniu polepszyć. Wiem, że to nie tablica ogłoszeń, ale być może będę miał ten kabel (XLR, 0.7 m) na zbyciu, z żalem, bo zmieniam konfigurację sprzętu i nie będę miał połączenia zbalansowanego w torze.

Edytowane przez MacP

Panowie czy warto dopłacać do Albedo Monolith Monocrystal względem Albedo Monolith ?

Chodzi mi o głośnikowe jak i o interkonekt.

U mnie najlepiej sprawdził się GEO jako interkonekt, monocrystal jako głośnikowy

Czy ktoś reflektuje na końcóweczkę H2A srebrna. Nigdzie nie ma ogłoszenia, bo wolę zapytać klubowiczów i oddać w dobre ręce.

Kontakt na priv.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Witam!

Pozwolę też wtrącić swoją opinię i doświadczenia...

LS50 to rewelacyjne kolumny za te pieniądze, jakby przed ceną postawić "1" też za bardzo by nie podpadło, o ile wogóle..

Grały u mnie z Heglem H100+HD25 (kable to również Tellurium Q Black - głośnikowe oraz XLR) i byłem bardzo zadowolony, dźwięk bardzo dojrzały, zrównoważony, bardzo "wciągający", rewelacyjna przestrzeń i barwa, góra wcale nie była przejaskrawiona czy denerwująca, może czasami brakowało basu... ale Heglowi, z całym szacunkiem podziękowałem na rzecz Pathos Logos mkII (H360 choć też ciekawy to nie sprostał rywalizacji!) i... niemalże wszystko się zmieniło na "+"! To jakby zmienić cały system! Już basu nie brakuje! Dynamika weszła na jeszcze wyższy poziom a te barwy... coś niesamowitego. Czasem mówię pół żartem, pół serio, że trzeba będzie kupić kolejną parę na zapas (ten szafirowy kolor jest fantastyczny!).

Polecam posłuchać tych kolumn z o wiele, wiele droższymi wzmacniaczami, dopiero wtedy usłyszycie to, co one potrafią i gwarantuję, że zaskoczenie będzie duże.

Pozdrawiam

Edytowane przez Music&Hi-Fi

Kefy w sobotę będą u mnie na odsłuch.

Być może z Pathosem fajnie się zgrały, nie mam co do tego wątpliwości. Jednak Pathos to nie moje granie, nie zajmuje miejsca po jasnej stronie moich oczekiwań.

Czasem mówię pół żartem, pół serio, że trzeba będzie kupić kolejną parę na zapas

Dokładnie mam to samo :)

Poza tym zgadzam się całkowicie z tym co napisałeś.

Z Pathosem nie słuchałem ale może będzie okazja.

Ja mam Hegla H360 z dyniami f160 i nie zamierzam zmieniać ani wzmacniacza ani głośników.

Jestem zadowolony a ten zestaw przewyższył moje oczekiwania bo nie sądziłem, że można aż tak swobodnie słuchać każdego gatunku muzycznego.

Byłem na odsłuchu (lampowca Cayin A55 i AtollIN100) u znajomego.

W Heglu jest coś bardziej ciekawszego, słyszę więcej.

H360 godny polecenia piecyk i dosyć mocny, ruszy praktycznie wszystko.

LS50 to rewelacyjne kolumny za te pieniądze, jakby przed ceną postawić "1" też za bardzo by nie podpadło, o ile wogóle..

Miałem kiedyś Hegla H100 i słuchałem z LS50. Dla mnie to LS50 na równi ze Spendorami 2/3 r2 były najlepsze kolumny do tego wzmacniacza.

Miałem kiedyś Hegla H100 i słuchałem z LS50. Dla mnie to LS50 na równi ze Spendorami 2/3 r2 były najlepsze kolumny do tego wzmacniacza.

Spendory też ciekawe. Ja nie miałem możliwości posłuchania ich z Heglem.

Zobaczcie ile tego jest, tak naprawde to te wszystkie zalecane połączenia to jest tylko jakiś procent możliwości.

Producentów jest masę, o których w Pl nawet nie słychać.

Spendory są specyficzne i albo się je kocha albo nienawidzi. KEF LS50 to klasa i raczej przemówią do każdego. Ale jeżeli ktoś posiada H100 i szuka kolumn to te pozycję są obowiązkowe do przesłuchania. Nie gwarantuję że każdemu się spodoba ale moim zdaniem to świetne połączenia.

Pytanko.

Słyszałem, że kablami głośnikowymi można zmienić kierunek brzmienia Hegla.

Czy znacie kabel, którym można ocieplić trochę brzmienie?

A Tellurium?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.