Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Ten bajzel tylko kolejny raz utwierdzil mnie w przekonaniu że nie warto dzielić się na forum swoimi spostrzeżeniami o czymkolwiek i zostawić je dla siebie. Szkoda nerwów i przepychania się z betonami. Mimo że nie miałem zlych intencji wyszło jak zwykle. Żenada i politowanie.

yamaha jeszcze chyba tylko żelaska nie zrobiła ,choć mają dobre klocki ale nigdy nie będą wybitnie dobre , bo nie mogą ,nie mają tego czegoś ,,pasji duszy

O tym się właśnie różnimy. Dla mnie mogą produkować nawet wibratory. Nigdy nie zwracałem uwagi na to co jaka marka produkuje. Jeszcze nie dawno nawet nie patrzyłem w stronę polskich kolumn, a teraz mam takie i bardzo sobie chwalę (pewnie sprzedać chce).

PS. Czy to nie Yamaha produkuje instrumenty? Chociażby fortepiany? Jak Hegel zacznie daj znać.

?👈

Użytkownik freju dnia 25.02.2017 - 22:39 napisał

yamaha jeszcze chyba tylko żelaska nie zrobiła ,choć mają dobre klocki ale nigdy nie będą wybitnie dobre , bo nie mogą ,nie mają tego czegoś ,,pasji duszy

http://archiwum.allegro.pl/oferta/zelazko-yamaha-1000w-i6600067151.html

Na dobry początek dnia :)

Edytowane przez Bartoszweah

Rafał jak masz tak zestawiać systemy to najlepiej żebyś się nie dzielił tymi spostrzeżeniami dla dobra wszystkich użytkowników. Nie zapomnij tylko odwiedzić tego wątku jak już będziesz te hegle sprzedawał, aby napomknac że już są dostępne dla zainteresowanych.

Nigdy nie uprawialem i nie będę tu uprawiał kryptoreklamy. I może w końcu odpowiedzcie mi na pytanie z tym zestawianiem, bo nadal nie wiem o co wam chodzi? Na kobierec mam zabrać klocki i połączyć je węzłem małżeńskim przed podłączeniem czy jak?

Użytkownik freju dnia 25.02.2017 - 22:39 napisał

http://archiwum.allegro.pl/oferta/zelazko-yamaha-1000w-i6600067151.html

Na dobry początek dnia :)

Tyle mocy nigdy z żadnego Hegla nie wycisniesz :)

Widzicie różnica jest taka że ja sobie przynajmniej zadaje trud i słucham różnych klocków w domu i je konfrontuje ze sobą. Wam pozostaje tylko biadolic i zaklinac rzeczywistośc :) ew wklekac linki żelazek i obracać fakty w żart.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Rafał

Takie zdanie miałem na początku drogi i takie samo zdanie mam po 20 latach przyjemnej zabawy w Audio , nie ma w Audio jednego gralla bo ludzie słyszą różnie . Dobrze że słuchasz i sam porównujesz to zawsze klucz do sukcesu odnalezienia swojego dźwięku . Jak sam wiesz Audio nie jest proste bywa że zestaw grający tragicznie po zmianie tylko jednego elementu wskakuje na niewyobrażalnie wysoki poziom . Grunt to znaleźć dźwięk dla siebie i cieszyć się muzyką .

Nigdy nie uprawialem i nie będę tu uprawiał kryptoreklamy. I może w końcu odpowiedzcie mi na pytanie z tym zestawianiem, bo nadal nie wiem o co wam chodzi? Na kobierec mam zabrać klocki i połączyć je węzłem małżeńskim przed podłączeniem czy jak?

Podstawa to dobry preamp. Minimum P2A lub P20. Blacknote moze byc sobie dobrym DAC'iem, ale preampem to on nie jest, choc ma taka funkcje. Jezeli tego nie rozumiesz to do konca zycia bedziesz wlasnie tak sobie przerzucal klockami. O pozadnym transporcie do zrodla nawet nie wspominam bo to takze podstawa.

A ja sądzę żę kolumny, akustyka i piec to podstawa, potem źródło. Reszta jest dla mnie mało istotna, transport też mam dobry jeżeli o taki pytasz, bo stoi Meridian 500. Może ma swoje lata, ale to typowy transport (nie CD Player).

Końcówka mocy jest fajna. Napisałem tylko że H1 w opcji wzmaka jest słaby i wlaśnie sami to teraz przyznaliście (po raz drugi), a mi na głowe weszliście bez powodu. Nie rozumiem tego. Napisałem tylko że jest torchę za dużo basu jak dla mnie (mimo że jestem zwolennikiem basu i lubię dużo). Pewnie z innymi kolumnami, albo ustawieniu było by lepiej. To oczywiste. A jakbym w ogóle ominął Preamp i wyszedł np bezpośrednio z CD Playera? Też nie dobrze? Bo ja wychodzę z założenia że im mniej elementów w systemie tym lepiej. Nawet taki zestaw z H1 jako Preamp to dość duży wydatek, jest mnóstwo innych klockow za tą kasę. Dziwi mnie tylko jedno - ten neutralizm o którym tutaj dużo się pisze. Jak dla mnie moja yamaha jest bliżej neutralności. jest po prostu równiejsza, gładsza i tyle. Pomijając już ten bas. Srednica i góra wydaje się być lepiej zszyta ze sobą i ma więcej smaczków. Przez to, na początku jak przekładalem kable wydałą mi się nudna.

?👈

Nie wiem ile dałeś za h1 ale to jest piec który kosztuje teraz 2000zl max. Ograniczasz możliwości tej końcówki łącząc h1 w funkcji preamp, to samo tyczy się dacow. Może cena ci to zobrazuje bo teraz na allegro leci p20. Już jest prawie 4000. Jeśli już się chcesz zdecydować na dzielony system to zrób to porządnie i zapoluj na p2a lub p20.

Tyle mocy nigdy z żadnego Hegla nie wycisniesz :)

Widzicie różnica jest taka że ja sobie przynajmniej zadaje trud i słucham różnych klocków w domu i je konfrontuje ze sobą. Wam pozostaje tylko biadolic i zaklinac rzeczywistośc :) ew wklekac linki żelazek i obracać fakty w żart.

Ja obróciłem żart w fakt :)

Życie jest zbyt krótkie drogi Rafale by się męczyć, nie pasuje Ci Hegel to go sprzedaj...

Nie wiem ile dałeś za h1 ale to jest piec który kosztuje teraz 2000zl max. Ograniczasz możliwości tej końcówki łącząc h1 w funkcji preamp, to samo tyczy się dacow. Może cena ci to zobrazuje bo teraz na allegro leci p20. Już jest prawie 4000. Jeśli już się chcesz zdecydować na dzielony system to zrób to porządnie i zapoluj na p2a lub p20.

No i Blacknote to też gowno. Wszystko jasne :)

Życie jest za krótkie żeby kopać się z koniem :)

?👈

A ja jestem ciekawy Rafał jakby ta dzielonka zagrała, gdyby wpiąć tam Hegla HD30. Gra w moim systemie miesiąc i uważam, że to niezły DAC. Choć wczoraj usłyszałem, coś chyba jeszcze lepszego, ale póki nie odsłucham w swoim pokoju to nie powiem co.

Po wielu testach jakie miałem u siebie, wyszło mi że "dobry" DAC zewnętrzny musi być. Koledzy na odsłuchu powiedzieli, że to pudełko ze sterydami:) Coś w tym musi być, bo dopasowany do reszty DAC zagina czasoprzestrzeń:)

Zgodzę się z ps39, próbowałem wielu kombinacji, lecz pominięcie HD20ki w systemie było najbardziej zauważalne. Podpiąłem stare dvd Yamahy i z HD 20 zagrało lepiej niż sam CDP2

A to bardzo intrygujące. Możesz opisać "lepszość" konfiguracji Yamaha / HD20?

Od jakiegoś czasu korzystam z CDP2 i nie uważam aby czegokolwiek mu brakowało.

Zrezygnowałem w głównym systemie z przetwornika na rzecz CD.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

No i Blacknote to też gowno. Wszystko jasne :)

Życie jest za krótkie żeby kopać się z koniem :)

Lubisz fabrykowac fakty. Gdzie napisałem że to gowno? Napisałem że nie nadaje się jako preamp.

Lubisz fabrykowac fakty. Gdzie napisałem że to gowno? Napisałem że nie nadaje się jako preamp.

Pre determinuje finalną sygnaturę i jest tu najważniejszym ogniwem. Koszt dobrego Pre przekracza koszt zakupu dobrej końcówki. Myślę tu o rynku wtórnym. Bardzo mało osób sprzedaje dobre Pre. To często podstawa dobrej elektroniki wokół której buduje się resztę systemu.

A DAC nigdy dobrym Pre nie będzie!

A to bardzo intrygujące. Możesz opisać "lepszość" konfiguracji Yamaha / HD20?

Od jakiegoś czasu korzystam z CDP2 i nie uważam aby czegokolwiek mu brakowało.

Zrezygnowałem w głównym systemie z przetwornika na rzecz CD.

Różnica była spora, HD20ka rozciągnęła scenę, wyselekcjonowała instrumenty i ich lokalizację a przede wszystkim ociepliła brzmienie. Za każdym razem jak testuje jakieś kable i pominę DACa po kilku utworach do niego wracam. Polecam sprawdzić u siebie w systemie koszt używki przecież nie jest duży.

Pre determinuje finalną sygnaturę i jest tu najważniejszym ogniwem. Koszt dobrego Pre przekracza koszt zakupu dobrej końcówki. Myślę tu o rynku wtórnym. Bardzo mało osób sprzedaje dobre Pre. To często podstawa dobrej elektroniki wokół której buduje się resztę systemu.

A DAC nigdy dobrym Pre nie będzie!

To zazwyczaj dodatek, ja w HD30 pominąłem pre i korzystam z tego w integrze.

Różnica była spora, HD20ka rozciągnęła scenę, wyselekcjonowała instrumenty i ich lokalizację a przede wszystkim ociepliła brzmienie. Za każdym razem jak testuje jakieś kable i pominę DACa po kilku utworach do niego wracam. Polecam sprawdzić u siebie w systemie koszt używki przecież nie jest duży.

Bartosz - warto przy okazji abys wspomnial o sygnalowkach w Twoich porownaniach.Rca czy xlr bowiem w przypadku cdp2a uzycie wyjscia zbalansowanego wplywa zdecydowanie na jego bardzo dobre granie.serwus

Bartosz - warto przy okazji abys wspomnial o sygnalowkach w Twoich porownaniach.Rca czy xlr bowiem w przypadku cdp2a uzycie wyjscia zbalansowanego wplywa zdecydowanie na jego bardzo dobre granie.serwus

Cenna uwaga, Hegle lubią XLR i tu nie ma co dyskutować. Teraz mam Kimbera KCAG jako XLR i Albedo GEO jako RCA. Przez system przeszło kilka VdH i Chordów lecz w/w grają najpełniej. Oczywiście wszystko setki razy przełączane między urządzeniami. Widocznie moje kolumny lubią srebro (żeby jeszcze żona je lubiła :) Nie o kablach był wątek lecz o DACu który będę powtarzał z uporem maniaka robi robotę!

Peace

Cyt.:

...rozciągnęła scenę, wyselekcjonowała instrumenty i ich lokalizację a przede wszystkim ociepliła brzmienie...

Napewno? Według mnie istnieje tu pewna sprzeczność...

Lepsza lokalizacja i wysoka selekcja instrumentów przy jak zaznaczasz najważniejszym, a mianowicie ociepleniu brzmienia?

Konkrety proszę.

Czyli mam rozumieć że jak wepne Pre za milion do tej końcówki to wyrwie z butów?

Tak! Dobrze rozumiesz. ;-)

Ceny klasowych Pre nie biorą się z d.... ;-)

Edytowane przez iambr

A ja wyznaje inną ideologię. Niech ktoś mi wytłumaczy czemu wpiecie w tor skomplikowanego Pre, który ma w sobie z setke elementów, albo i więcej ma poprawić brzmienie? Ja wolę to ominąć, po co mi to w torze? W jakim celu? Tak samo zbudowane są moje kolumny. Prosta zwrotka, montowana bezpośrednio na przewodach, bez zbędnej pajęczyny kabli i cyny, maksymalnie krótkie kable. Tak samo tor, źródło, power. Po co w torze skomplikowane pre? Jak one ma poprawić brzmienie?

Ja po prostu w to nie wierzę. Jak najkrótsza droga sygnału. Moim zdaniem to jest bardziej neutralne niż wpinanie w tor wszystkiego co popadnie, bo drogo kosztuje.

?👈

Cyt.:

...rozciągnęła scenę, wyselekcjonowała instrumenty i ich lokalizację a przede wszystkim ociepliła brzmienie...

Napewno? Według mnie istnieje tu pewna sprzeczność...

Lepsza lokalizacja i wysoka selekcja instrumentów przy jak zaznaczasz najważniejszym, a mianowicie ociepleniu brzmienia?

Tak! Dobrze rozumiesz. ;-)

Ceny klasowych Pre nie biorą się z d.... ;-)

Tak dokładnie, gitarzysta jest bardziej z prawej strony wokalisty, ale mocy mu przybyło :)

Tak dokładnie, gitarzysta jest bardziej z prawej strony wokalisty, ale mocy mu przybyło :)

..... i brzmienie się tym sposobem ociepliło?

A ja wyznaje inną ideologię. Niech ktoś mi wytłumaczy czemu wpiecie w tor skomplikowanego Pre, który ma w sobie z setke elementów, albo i więcej ma poprawić brzmienie? Ja wolę to ominąć, po co mi to w torze? W jakim celu? Tak samo zbudowane są moje kolumny. Prosta zwrotka, montowana bezpośrednio na przewodach, bez zbędnej pajęczyny kabli i cyny, maksymalnie krótkie kable. Tak samo tor, źródło, power. Po co w torze skomplikowane pre? Jak one ma poprawić brzmienie?

Ja po prostu w to nie wierzę. Jak najkrótsza droga sygnału. Moim zdaniem to jest bardziej neutralne niż wpinanie w tor wszystkiego co popadnie, bo drogo kosztuje.

Totalne bzdury Panie R wypisujesz!!! Czasami warto doczytać i dosłuchać.

Wiemy tyle i pewni możemy być tego czego doświadczyliśmy!!!

Serdecznie pozdrawiam :-)

Edytowane przez iambr

Napisano dziś, 15:39

Użytkownik Bartoszweah dnia 26.02.2017 - 15:31 napisał

``Wiemy i pewni możemy być tego czego doświadczyliśmy!!!``

Serdeczniej pozdrawiam

Edytowane przez Bartoszweah

Bartoszweah

Co rozumiesz przez ocieplenie dźwięku?

No dalej....

Jak u ciebie wygląda cały tor?

Edytowane przez iambr

Totalne bzdury Panie R wypisujesz!!! Czasami warto doczytać i dosłuchać.

Wiemy tyle i pewni możemy być tego czego doświadczyliśmy!!!

Serdecznie pozdrawiam :-)

Właśnie, żadnych konkretów. Typowe. Lepiej słuchać, mniej czytać. A od czytania Audiostereo to w ogóle mozgownoca się lasuje.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.