Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Na giełdzie masz ździebko taniej HD12 niż na OLX, a można zagadać i może gość jeszcze zejdzie.

http://www.hifi.pl/gielda/audio-lista.php?grupa=cdtrdac

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Czego tym razem przybyło...tylko proszę nie pisz, że dźwięk zrobił się gładki i bardziej kulturalny...

Kwiecista mowa jest fajna, dobrze się ją czyta. Ale my tu słuchamy, od samego czytania nasze systemy nie zaczną lepiej grać. Pojawienie się HD30 u mnie zbiegło się z piątkowym odsłuchem systemu wielokrotnie lepszego od mojego. Co mi się w nim podobało, czystość dźwięku, klarowność. Porównałbym do krystalicznej źródlanej wody. To jakby każda nutka była wycyzelowana i pozbawiona grama kurzu. Jak przyjechałem i włączyłem swój system już z HD30 to odnalazłem porównanie do tamtego systemu. Myślę, że jak gra się z plików, Tidala i płyt CD to może być to niezła inwestycja. Edytowane przez ps39
Gość

(Konto usunięte)

Kwiecista mowa jest fajna, dobrze się ją czyta. Ale my tu słuchamy, od samego czytania nasze systemy nie zaczną lepiej grać. Pojawienie się HD30 u mnie zbiegło się z piątkowym odsłuchem systemu wielokrotnie lepszego od mojego. Co mi się w nim podobało, czystość dźwięku, klarowność. Porównałbym do krystalicznej źródlanej wody. To jakby każda nutka była wycyzelowana i pozbawiona grama kurzu. Jak przyjechałem i włączyłem swój system już z HD30 to odnalazłem porównanie do tamtego systemu. Myślę, że jak gra się z plików, Tidala i płyt CD to może być to niezła inwestycja.

Nie bierz do siebie mojego wpisu...cieszę się, że odczuwasz progres. ..

Ja już dawno nie testuję, nie próbuję bo doszedłem do wniosku, że urządzenia które są oferowane w bajońskich sumach wcale nie dają progresu...dla mnie...mam dźwięk cholernie czysty, krystaliczny, emocjonalny i dynamiczny, kolejne próby usłyszenia czegoś co może to zastąpić kończą się fiaskiem...A cholernie nie znoszę spowolnienia dźwięku nawet w najmniejszym stopniu...

Myślę, że ta czystość którą usłyszałeś wynika nie z samego DAC, a w końcu z odpowiedniego w Twoim przypadku zestawienia...

Musisz mi uwierzyć na słowo, że moje doświadczenie podpowiada mi, że to właśnie odpowiednie zestawienie urządzeń, nie koniecznie w bajońskich sumach i z tej samej "półki" gwarantuje taki dźwięk o jakim piszesz...

Postęp jest, i zaprzeczyć sie nie da. Szczególnie w technologii cyfrowej. Warto jednak sobie uświadomić, ze nie jest to jakaś dźwiękowa przepaść. I jak zwykle, nie sama techologia gra ale konkretny sposób jej implementacji.

Jarek wie co mówi...

Edytowane przez Gość

Nie wiedziałem. To jak to HD12 obsługuje a model HD25 nie?

ano tak to jest z tym HD25 :) - podłączanie pod H360 HD12 wydaje mi się również delikatnie mówiąc pozbawione sensu bo Hegel oczywiście wprost nie pisze ale wg mnie dokładnie HD12 tam w środku siedzi. Wprost jednak można to odczytać z nazwy pliku w sterownikach na stronie hegla pod win10 do H360 - "HD12H360drivers" - pzdr

@t_rex_

Tak, tylko to nie jest jakiś wyznacznik brzmienia dużo zależy od implementacji elektroniki, to że w H360 jest taka sama kość jak w HD12 jeszcze o niczym nie świadczy i nie decyduje. Pytanie jaka kość obsługuje np. wejdź USB, bo H160 był to popularny Tenor TE7022, a w HD 12 w sekcji wej. cyfrowych pracuje CM6632A.

W HD12 serduchem jest bardzo dobry 32-bitowy przetwornik AKM AK4399EQ, a w Heglu H360 AKM AK4490EQ.

Cyt.

"Przetwornik w Heglu to w przybliżeniu implementacja modelu HD12, skądinąd świetnego. Co zrozumiałe, HD12 solo brzmi lepiej."

P.S.

HD12 to nie to samo co HD11, raz że różne kości, dwa nie brzmi tak samo. Jak ktoś nie słyszy różnicy niech się weźmie za akustykę.

@t_rex_

Tak, tylko to nie jest jakiś wyznacznik brzmienia dużo zależy od implementacji elektroniki, to że w H360 jest taka sama kość jak w HD12 jeszcze o niczym nie świadczy i nie decyduje. Pytanie jaka kość obsługuje np. wejdź USB, bo H160 był to popularny Tenor TE7022, a w HD 12 w sekcji wej. cyfrowych pracuje CM6632A.

W HD12 serduchem jest bardzo dobry 32-bitowy przetwornik AKM AK4399EQ, a w Heglu H360 AKM AK4490EQ.

Cyt.

"Przetwornik w Heglu to w przybliżeniu implementacja modelu HD12, skądinąd świetnego. Co zrozumiałe, HD12 solo brzmi lepiej."

P.S.

HD12 to nie to samo co HD11, raz że różne kości, dwa nie brzmi tak samo. Jak ktoś nie słyszy różnicy niech się weźmie za akustykę.

I wszystko jasne.

sir.jax

Apropo kości to AK4490EQ użyty w H360 jest następcą kości AK4399EQ co wynika z dat wprowadzenia urządzeń - również jest 32bitowy z obsługą DSD do 11.2 i na pewno nie jest gorszy od użytego w HD12 a to, że okrojony przez hegla do 24bit i w HD12 i w H360 to jedno ale DAC H360 czyta natywnie DSD128 czego HD12 chyba nie potrafi ale pewności nie mam. Na wejściu H360 również znajdziemy Cmedia

Wracając do Hegla H160 zgodzę się co do Tenora i okrojonej HD11 w H160 po USB (też go miałem) ale ma to się nijak do H360 bo różnica między nimi jest dokładnie taka jak kolega napisał w PS - jak między HD11 a HD12 (nie rozumiem tylko co ma do tego wspomniana później akustyka)

Marketingowo patrząc hegel nie stworzył nowego DACa ani do H160 do H360 bo byłoby to zupełnie nieopłacalne i bez sensu mając gotowe konstrukcje - wsadził tam HD12, mając w ofercie HD25 i wprowadzając HD30 - wiadomym jest, że kupując topową integrę przyszły użytkownik spojrzy szybciej w stronę HD30 niż HD12 więc jak dla mnie niczym nie ryzykowali..

Tyle teoretyzowania - HD12 podłączę pod H360 i posłucham ale nadal twierdzę, że to to samo a już bardziej uwierzę w to, że to DAC z H360 zagra lepiej. Opinii wszechwiedzących opłacanych recenzentów pozwolisz, że nie będę komentował.

Pozdrawiam

Edytowane przez t_rex_

Ja już dawno nie testuję, nie próbuję bo doszedłem do wniosku, że urządzenia które są oferowane w bajońskich sumach wcale nie dają progresu...dla mnie...mam dźwięk cholernie czysty, krystaliczny, emocjonalny i dynamiczny, kolejne próby usłyszenia czegoś co może to zastąpić kończą się fiaskiem.

Ja znów odwrotnie, lubię chodzić na odsłuchy, zwłaszcza jak wiem, że właściciel poświęcił trochę czasu aby zbudować swój system. Czasem nawet nie samym brzmieniem się zachwycam tylko przestrzenią, jaką buduje. Oczywiście tak jak mówisz musi zagrać cały system. Czasem testuję coś z ciekawości, bo przecież czytam jakieś recenzje i zawsze się zastanawiam, a jak zagra to u mnie i co sam usłyszę.
Gość

(Konto usunięte)

Ja znów odwrotnie, lubię chodzić na odsłuchy, zwłaszcza jak wiem, że właściciel poświęcił trochę czasu aby zbudować swój system. Czasem nawet nie samym brzmieniem się zachwycam tylko przestrzenią, jaką buduje. Oczywiście tak jak mówisz musi zagrać cały system. Czasem testuję coś z ciekawości, bo przecież czytam jakieś recenzje i zawsze się zastanawiam, a jak zagra to u mnie i co sam usłyszę.

Miłych odsłuchów... :-)

t_rex_ trudno się z Tobą nie zgodzić, chociaż prasa pisze że HD12 ma 32bitowy przetwornik.

nie rozumiem tylko co ma do tego wspomniana później akustyka

A no tak, że łatwiej wychwycić zmiany w systemie.

Tyle teoretyzowania - HD12 podłączę pod H360 i posłucham ale nadal twierdzę, że to to samo a już bardziej uwierzę w to, że to DAC z H360 zagra lepiej.

Właśnie tak trzeba zrobić, a to czy dodatek w H360 w postaci DACa zagra lepiej od konstrukcji od początku do końca przemyślanej jako DAC HD12 to się okaże, trzeba posłuchać.

Koniecznie daj znać, tylko bez naciągania faktów żeby podtrzymać już raz wypowiedziane słowa ;)

t_rex_ trudno się z Tobą nie zgodzić, chociaż prasa pisze że HD12 ma 32bitowy przetwornik.

A no tak, że łatwiej wychwycić zmiany w systemie.

kość AK obsłuduje max 32bity/768 zaimplementowana w daca już tylko 24/192 zarówno w jednym i drugim.

Ps: AK4490EQ ta sama co siedzi w H360 siedzą również w referencyjnym heglowskim HD30 (dwie z racji dual mono) - pzdr

Edytowane przez t_rex_

Kolega, który modyfikował hd20, pisał mi że samo przerobienie w nim zasilania na zewnętrzne bardzo dużo dało.W tym kontekście skoro h360 jest w jednym opakowaniu z dac`em to nie jest najlepsze połączenie.

Kolega, który modyfikował hd20, pisał mi że samo przerobienie w nim zasilania na zewnętrzne bardzo dużo dało.W tym kontekście skoro h360 jest w jednym opakowaniu z dac`em to nie jest najlepsze połączenie.

W H360 ma osobne małe trafo - zasilanie oczywiście warto dostarczyć odpowiednie do samego H360 a i mini trafko tylko na tym skorzysta.

Wiem, że dla wielu temat zasilania USB to audio-voodoo tak jak dla mnie jeszcze nie dalej jak kilka dni temu...ale proponuję wpiąć na test ifiUSBpower + ten ich kabel 2xUSB i na wejściu do DACa pufifiera (też od nich) - albo już zgłupiałem albo to działa... jedno z dwóch ale to wszystko co miałem w gramo a brakowało mi w plikach się nagle pojawiło... nie namawiam, nie zachwalam - po prostu jak ktoś będzie miał okazję przetestujcie i podzielcie się wrażeniami bo trzeci dzień siedzę i qwa nie wiem czy iść do lekarza czy to zostawić :)

Nie słuchałem HD12, ale słuchałem HD25 i HD30. Mam wzmacniacz podobnej klasy i uważam że H360 jest wart tego aby do niego podpiąć bardzo dobry DAC.

Ja proponuję do Hegla wpiąć DAC'a Exogal Comet. Tańszy od HD30 i bardzo dobrze się zgrywa z H360.

Myślę, że jednak zostanę narazie przy Dacu w H360.

Zadowolony jestem bardzo z tego wzmacniacza. Dopiero zrozumiałem co znaczy słuchać każdego gatunku muzycznego bez marudzenia. Zdaję sobie jednak sprawę, że ograniczają mnie też kolumny moje, no ale cóż... może w przyszłości się kupi coś lepszego.

Widziałem na forum, że bardzo chwalone Xaviany są.

Edytowane przez Gustaw W.

Radzę posłuchać HD20, ponieważ wbudowany DAC w H360 na pewno nie jest rewelacją -:) HD20 ma świetną cenę.

Oczywiście ja polecam Exogal DAC'a do H360 - to fajny duet.

Zadowolony jestem bardzo z tego wzmacniacza. Dopiero zrozumiałem co znaczy słuchać każdego gatunku muzycznego bez marudzenia. Zdaję sobie jednak sprawę, że ograniczają mnie też kolumny moje, no ale cóż... może w przyszłości się kupi coś lepszego.

Widziałem na forum, że bardzo chwalone Xaviany są.

moje Xaviany z heglem wrzuciłem na you tube dla kumpla z UK i wczoraj wyrzuciłem jak posłuchał ale dostałem prośbę od innego typa abym umieścił jeszcze raz (tag: Hegel H360 + Xavian XN250) - ocena nie bedzie miarodajna gdyż oczywiście mikrofon robi swoje (ten akutat delikatnie wyostrza górę i zabiera basu z tego co jest live) ale mniej więcej można usłyszeć jak to razem ze sobą gra. Dynamika jest porażająca w tym zestawie i nie piszę, bo mam tylko qwa serio ten scanspeak na dole z dobrym prądem wznosi się dwie klasy wyżej - pzdr!

Obecnie zaczynam polowanie na Sonusy Cremona M (ten sam scanspeak ale poddany modyfikacjom przez sonusa i zobaczymy jak to zagra jak trafię) - pzdr!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.