Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  598 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, sojer2005 napisał:

Dzięki za odpowiedź, a testowałeś to pod tym kątem?
Ja też nie zauważyłem tego przez kilka pierwszych miesięcy.
Uważam, że to dziwny zbieg okoliczności, że zarówno mój egzemplarz (H120) i kolegi @pablos84 mają podobnie - czy wszystkie H120 tak mają? - . Jego był w serwisie i wady nie stwierdzono? Nie rozumiem, to jest usterka, czy to normalne, że są takie przebicia z XLR na jeden kanał? Moim zdaniem nie jest to normalne. Dlatego prosiłem kogoś o testy na innych modelach.

Jakiś czas temu przeglądając grupę Hegel Music System na Facebooku natknąłem się na post użytkownika, który również w swoim wzmacniaczu Hegel H390 zauważył taką samą przypadłość jaka występuje w naszych H120.

https://www.facebook.com/groups/hegelmusicsystem/posts/10160382389813131/

17 godzin temu, pablos84 napisał:

Jakiś czas temu przeglądając grupę Hegel Music System na Facebooku natknąłem się na post użytkownika, który również w swoim wzmacniaczu Hegel H390 zauważył taką samą przypadłość jaka występuje w naszych H120.

https://www.facebook.com/groups/hegelmusicsystem/posts/10160382389813131/

Fajne znalezisko, fajnie, że podałeś tutaj tego linka. Jest tam też "wytłumaczenie" przedstawiciela Hegla, że to niby celowe. Nie kupuję tego "wytłumaczenia", skoro, że nie wszyscy taka mają... Bardzo to dziwne.

Edytowane przez sojer2005
1 godzinę temu, sojer2005 napisał:

Fajne znalezisko, fajnie, że podałeś tutaj tego linka. Jest tam też "wytłumaczenie" przedstawiciela Hegla, że to niby celowe. Nie kupuję tego "wytłumaczenia", skoro, że nie wszyscy taka mają... Bardzo to dziwne.

Mam podobną przypadłość w pre/ wzmacniaczu słuchawkowym Niimbus us4+ i po kontakcie z producentem dostałem identyczną odpowiedź 

5 godzin temu, Qaz12 napisał:

Mam podobną przypadłość w pre/ wzmacniaczu słuchawkowym Niimbus us4+ i po kontakcie z producentem dostałem identyczną odpowiedź 

Wygodne ...

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Witam serdecznie klubowiczów Hegla. Co prawda nie posiadam jeszcze w domu urządzenia tej firmy jednak obecnie zastanawiam się nad H190 jako pierwszego urządzenia tej firmy, ale mam pewne obawy . Dodam iż w audio siedzę ponad 20 lat, różne systemy miałem od najtańszych po droższe typu Boulder 865, Rockna, dCS, Moon, Leema Tucana 2 , Accuphase i wiele innych ... Jednak z przyczyn osobistych porzuciłem droższe zabawki i obecnie siedzę w tanich zabawkach . Obecnie sprzedaje końcówkę mocy od Hypex Nilai w klasie D ( chyba najlepszy obecnie wzmacniacz tej klasy ) i chcę kupić coś taniego z klasy AB . Kiedyś gdy miałem  Bouldera 865 otrzymałem do naprawy od kolegi integrę Leema Tucana 2 , który bardzo mi się spodobał . Obecnie można kupic poza krajem pierwsza wersje tej integry , która gra bardzo podobnie ( jako elektronik wiem co zmienili :)) . Mogę ją kupić za 5tys zł lub dołożyć kolejne 2 tys i kupić u nas H190 . Pytanie czy faktycznie Hegle prezentują dźwięk beznamiętny, stonowany , detaliczny bez emocji w muzyce jak to niektórzy opisują ? Leema pamiętam miała fajną barwę , czy Hegel taki jest ?

Lubie dźwięk dokładny rozdzielczy , Accuphase mi nie przypasował . 

Czy dac zawarty w H190 ( mimo ograniczeń układu USB Tenor ) jest lepszy niż np zabawki typu Tooping E70 na ESS ?

Czy moduł do streamingu Libre zawarty w tym Heglu będzie dużo gorszy niż w SOTM sms200 ?

Na razie nie mogę sobie pozwolić na zakup lepszego daca niż ten Tooping a okazałoby się, że dac zawarty w H190 spowoduje iż będę mógł sprzedać swojego Toppinga to było by fajnie. To samo z Libre w Heglu, jeśli po DLNA zagra przynajmniej tak samo dobrze jak SOTM sms200 ( w co wątpię) to byłoby również świetnie . 

Najgorsze jest to iż nie mam możliwości przesłuchać obu naraz . 

Martwi mnie również ilość sprzedawanych sztuk na hifi shark , Hegli H390 jest 38 sztuk a H190 aż 68 sztuk! Albo są takie słabe że tyle osób się ich pozbywa , trudno powiedzieć , Leemy natomiast jest raptem kilka sztuk ( obecnie Leema 2 to koszt 25-29tys zł, zaś 1 wersję mogę wychaczyc tak jak wspomniałem za 5 tys i za około 1tys przerobic na Tucane 2 .  

O kolumnach nie napiszę gdyż jestem na etapie  nowych na topowych przetwornikach ( obecnie siedzą jeszcze Accutony i Purifi, niedługo będzie coś dużo lepszego . 

10 godzin temu, KrzysztofPL napisał:

Hegli H390 jest 38 sztuk a H190 aż 68 sztuk! Albo są takie słabe że tyle osób się ich pozbywa

Swojego czasu bardzo dużo tych wzmacniaczy było sprzedawanych, jak sam szukałem kilka lat temu to nie było prawie w ogóle na rynku wtórnym, ale czas leci i jest dużo fajnych nowości a wiadomo jak z tym hobby jest...

W dniu 9.03.2025 o 09:51, KrzysztofPL napisał:

Pytanie czy faktycznie Hegle prezentują dźwięk beznamiętny, stonowany , detaliczny bez emocji w muzyce jak to niektórzy opisują ?

Dzisiejsze modele zupełnie nie i jest to powielana opinia tych, którzy nowszych modeli nie słuchali. To tak jak gadanie, że Yamaha gra ostro i technicznie. 

W dniu 9.03.2025 o 09:51, KrzysztofPL napisał:

Najgorsze jest to iż nie mam możliwości przesłuchać obu naraz . 

Hegla H190v możemy wypożyczyć 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dzisiejsze modele zupełnie nie i jest to powielana opinia tych, którzy nowszych modeli nie słuchali. To tak jak gadanie, że Yamaha gra ostro i technicznie. 

Hegla H190v możemy wypożyczyć 😉

Dziekuje za propozycje ale moj budzet łapie używane a te sa juz za 7tys zl . 

miałem 190 i toppinga e70 velvet też kiedyś miałem 😉 190 na pewno nie gra zupełnie beznamiętnie, moim zdaniem h190 gra wręcz ciepło 🙂 Informacji pokazuje sporo, ale nie jest to też jakieś wyczynowe granie. Na pewno dynamiczne, czyste i mocny bas. Dla mnie było trochę za mało ekscytujące po latach słuchania muzyki na naim'ie. Dac też bardzo ok - czy lepszy od chińskiego? Na pewno ciemniejszy trochę. Streamer też ok, ale dla mnie fatalny jest brak tidal connect.

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

190 na pewno nie gra zupełnie beznamiętnie, moim zdaniem h190 gra wręcz ciepło 🙂 Informacji pokazuje sporo, ale nie jest to też jakieś wyczynowe granie. Na pewno dynamiczne, czyste i mocny bas. Dla mnie było trochę za mało ekscytujące po latach słuchania muzyki na naim'ie.

Ja bym powiedział, że Hegel gra łagodnie i spokojnie, a to co Hegla wyróżnia na pewno to budowanie sceny w głąb i przestrzeń. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 1 miesiąc później...
4 godziny temu, Qaz12 napisał:

Czy jest sens dopłacać do 390 mając h190 i zewnętrzny dac?

Wszystko zależy od oczekiwań...

190 na pewno warto wymienić na 390, co daca zależy ! jaki dac, co chcesz osiągnąć ?, może ten w 390 będzie na tyle dobry że nie będziesz potrzebował zewnętrznego itd...

Od kilku dni cieszy mnie Hegel H120, więc dołączam do klubu.

Pozostałe elementy toru, to Kef R3 i jako transport Wiim Pro Plus.

W przyszłości planuję dokupić osobnego DACa. Tu jeszcze nie mam określonych preferencji ale chodzi po glowie jakiś  R2R(Denafrips) lub Delta-Sigma na poziomie Gustarda R26.

Wypożyczę,  posłucham,  zadecyduję. 

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Hegla !

Hegel H120 & KEF R3

12 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Hegel H120, więc dołączam do klubu.

Pozostałe elementy toru, to Kef R3

świetne połączenie. Jak mieliśmy w ofercie Kef, to do nich nic innego niż Hegel nie chciało się sprzedawać 😉

www.tophifi.pl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.