Skocz do zawartości
IGNORED

PRL audio hi-fi

excel

Rekomendowane odpowiedzi

- dawniej za PRL-u muzyka była dużo lepsza, mógłbym z marszu wyrecytować kilkanaście nazwisk topowych wykonawców, czy nazw zespołów, a teraz ? Na myśl przychodzi mi tylko Golec, ale to nie ten poziom i nie ta klasa :(

excelvinyl winylmania blog szukaj

W mojej PRL-owskiej winylotece pierwsze miejsce zajmowaly:

Rezerwat (fajny skladany album)

Mech

Perfect

Lombard

Maanam

Exodus

Kapitan Nemo

OZ

obok z bolem wyciulanych importow Pewexowskich

Hall & Oates

Eurythmics

Genesis

Pink Floyd

Pet Shop Boys

Niewiele tego ale byla jaaaaaazda...

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

Dokładnie, w jednym worku z etykietą "nie słucham".

A ja słucham i Maryli i Diany, a czasem też Janusza Laskowskiego, ostatnio jednak najczęściej Polish Jazz i Poljazz - nie wiem jaka to różnica ale płyty z obu serii są super :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Niczego nie ujmując Pani Maryli, jednak trochę przegiąłeś Termicie :-)

Może tak, ale wiesz punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia. Pamiętam pierwszy swój encounter z wystepem pani Maryli Rodowicz, miałem wtedy chyba 5 albo 6 lat i siedząc w letnie popołudnie przed TV w domu rodzinnym, zobaczyłem długowłosą blondynkę z gitarą i nie mogłem się oderwać choć byłem zasrańcem. Pamiętam też moją uwagę występem podzielał też mój już nieżyjący dziadek a przechodząca obok babka skwitowała Marylę w te słowa

"- Co oni teraz pokazują w tej telewizji, dziewuchy z kudłami i gitarą jak jakiś cyganów[...]".

Nie chodzi im o to co komu się podobało, ale od tego momentu Rodowicz została w mojej pamięci jako długowłosa blondynka z gitarą i taką ją pamiętam do dzisiaj. Jej repertuar już mniej.

Naciągnąłeś mnie na retrospekcje. Pierwszy raz widziałem Marylkę na plaży w Kołobrzegu kiedy miałem 11 lat. Prześliczna dziewczyna.

Następny raz widziałem Panią Marylę w Zakopanem na parkingu przed Pocztą, podjechała Porschem 911 Targa niebieskim, piękna kobieta. Jednak porównanie do muzyka i wokalistki jazzowej klasy Diany Krall jest troszkę chybione. Jeśli to tylko Twój osąd, to de gustibus non est disputandum.

Pozdrawiam Włodek.

Fajna historia. Nie rozumiem tylko dlaczego macie do mnie pretensje że porównuję DK z MR. Nigdy nie miałem takie zamiaru, po prostu dla mnie obie artystki są znane, ale ich repertuar mnie absolutnie nie interesował i nadal nie interesuje i dlatego powiedziałem że obie wpadły do tego samego worka pt. nie słucham. To wszystko. Dajcie sobie już spokój z obiema paniami, bo cokolwek by tu nie padło i tak to nie zmieni mojego zdania, a raczej jego braku na powyższy temat. I rest my case. i Pozdr.

Fajna historia. Nie rozumiem tylko dlaczego macie do mnie pretensje że porównuję DK z MR. Nigdy nie miałem takie zamiaru, po prostu dla mnie obie artystki są znane, ale ich repertuar mnie absolutnie nie interesował i nadal nie interesuje i dlatego powiedziałem że obie wpadły do tego samego worka pt. nie słucham. To wszystko. Dajcie sobie już spokój z obiema paniami, bo cokolwek by tu nie padło i tak to nie zmieni mojego zdania, a raczej jego braku na powyższy temat. I rest my case. i Pozdr.

Napisales ze DK to taka 'hamerykanska' MR, wiec o co chodzi? Nota bene DK nie jest wcale amerykanska.

No coz ja mam i Krall i ,,Italo disco,, wcale a wcale sie tego nie wstydze ,bo to okres mojej mlodosci kiedy problemy nie istnialy wiec sentyment zostanie juz do konca.

Marylki nienawidze od czasu jak ciotka wystawiala mniew wozku ( 3-4 latka) na balkon w pelnym sloncu i puszczala ,,Malgoska mowia mi...fuuuj ,, !

robix

No coz ja mam i Krall i ,,Italo disco,, wcale a wcale sie tego nie wstydze ,bo to okres mojej mlodosci kiedy problemy nie istnialy wiec sentyment zostanie juz do konca.

Marylki nienawidze od czasu jak ciotka wystawiala mniew wozku ( 3-4 latka) na balkon w pelnym sloncu i puszczala ,,Malgoska mowia mi...fuuuj ,, !

robix

Marylka to niewatpliwa klasa, jedna z tych naprawde 'wielkich' na polskiej scenie muzycznej. No i pomyslec ze to dziewczyna po AWF-ie. No i te skandale 'obyczajowe' od ktorych az chuczalo w Krakowie! To byly czasy...

Przeglądam sobie allegro i natrafiłem na cos takiego. Jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Od złotówki idzie ostro w góre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeglądam sobie allegro i natrafiłem na cos takiego. Jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Od złotówki idzie ostro w góre.

Było o tym wynalazku na forum i to dość burzliwie, z zadrażnieniami, a jakże :) Tyle tylko, że ten facet (o pardon - Pan z Nysy) chciał sprzedawać te gramniaki za 7000 zł sztuka. Zobaczymy ile go usatysfakcjonuje.

Ukryta Zawartość

Trzeba przyznac ,ze Pan Z Nysy bierze sobie do serca krytyczne uwagi braci forumowej i zamiast piaskowanego logo na ,,nagrobku,,w jego miejsce pojawila sie grawerowana tabliczka:)

Sam gramofon wyglada calkiem niezle mimo skojarzen z ,,karniszem,, i dzielonym akrylowym talerzem reszta schludna co sie chwali.

robix

I jak zwykle żadnych parametrów technicznych. Wkład materiałowy i wartość wytworzenia dość znaczna. Jeśli Denon 103 to stałe wyposażenie tego gramofonu, to jak na razie oddaje go darmo:-) Trudno uwierzyć, że 103 gra na tym karniszu powieszona na takim patyczku. Opis Firmy i produktu kuriozalny. Aż ciekawi gdzie i ile nagród zebrały produkty tak zacnego wytwórcy. Nie czepiam się gramofonu, bo go nie słyszałem. Dziwi mnie tylko sposób wprowadzania go na rynek. Któryś już raz widzimy go w ofercie i dalej nic obiektywnie potwierdzonego o tym gramofonie nie wiemy. Kiedyś były jakieś pseudoopisy któregoś z inwestorów, który wpłacił na top wersję ale dostał chwilowo najuboższą grającą tak, że łyknęła wszystkie inne gramofony:-) Ten cudaczny marketing skutecznie zraził potencjalnych klientów i wzbudził nieufność. Teraz wystawienie nowego produktu o tak znacznej wartości materialnej od 1zł również mu nie pomoże.

a ja, wszystkim którym się chce, dla tak pogiętej klienteli, coś w tych pogiętych chińszczyzną realiach wytworzyć, , życzę wszystkiego najlepszego!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

To nie jest gramofon. To przyneta dla tanich imitacji nadetych snobow. Nabywca bedzie musial uwazac zeby mu sie krawat w pasek nie wkrecil. To dopiero bylaby tragedia.

A na serio to nigdy nie ufalem i nie ufam tangencostam karuzelom. Mam zawsze wrazenie ze jak sie mechanizm zatnie to mi igla przez rowki przeskoczy i to najpewniej na moim ulubionym krazku.

Teraz już wiadomo, czemu sprzęt z PRL grał tak słabo - trzeba po prostu do kolumny wsypać paczkę Viagry - i od razu bas lepszy, średnica spokojna i wysokie nie takie natarczywe.

Ja mam te kolumny, ale moje mają impedancję, więc grają bez dodatkowego wspomagania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po raz pierwszy 910 pln.

Ukryta Zawartość

Oj moja biedna szafka z wiórków.... strop drewniany ... gdyby nie to, to bym go kupił. Taki pomnik kamienny...Te nagrobne kamyczki wyglądają super, no i złodziej by tego nie ruszył ! bardzo bezpieczny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Fiatem 125, z kolegą, jeździłem na ryby, 1-razowo 30km w 1 stronę, no ale nad morze 600km bysmy ne jechali.

Tem bardziej do Turcji. I ten Fiat chyba jakoś się w powietrzu rozpuścił, za to Audi 80 sąsiada c. 1980r dalej fruuwa...ho, ho, ho!

(inni odeszli od tematu, też sobie pozwolam, auto Fiat 125, jak i P.Maryla, wszak, to ne PRL a u d i o h i-f i)

Te nagrobne kamyczki wyglądają super

Jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego granit kojarzy się tylko z nagrobkami. Granit to budulec rynek Wrocławia wykonany jest cały z tej skały, rynki wielu innych miast też, ostatnio rynek Wadowic przechodzi remont i materiałem jest właśnie granit. Mało tego robi się z niego parapety ,schody, krawężniki , kostkę, płyty chodnikowe, ławki, płytki posadzkowe, żezby i ozdoby ogrodowe oraz wiele innych tam takich. To też jest granit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eee kiedyś pracowałem u jednego takiego kamieniarza... takie małe skojarzenie, klimaty się trochę przypominają... na przykład taka Budka Suflera - "Noc nad Norwidem" ..... fajnie by brzmiała na tym ... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.