Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny PC - kontrola tabletem

Konio

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem dokończyć w tym wątku temat ,który kiedyś poruszyłem mianowicie kontrola systemu audio opartego o bezgłośny PC za pomocą tabletu dotykowego.

Wreszcie znalazłem wolny weekend żeby przysiąść do tematu.

System oparłem na następującym sprzęcie (złomie :wink: ):

-bezgłośny terminal (120zł) :http://allegro.pl/terminal-hp-5700-1ghz-512mb-256-t5700-win-xp-pci-i2165162513.html

-karta pamięci 4GB (30zł) (jest to chyba kingston nie mam ochoty już zaglądać pod obudowę)

-chiński tablet (270zł) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-przejściówka aby podłączyć kartę pamięci po wyjście ata (20zł)

-konwerter usb/spdif (150zł) teraz zastąpiony DACiem NuforceUdac, który pełni tak naprawdę tylko funkcje konwertera bo wysyła sygnał cyfrowo do drugiego DACa

-odbiornik wifi na usb (20zł):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 96369.html

W sumie można się zmieścić w 600zł.

Najtrudniejsze było wgranie systemu operacyjnego ponieważ nie radze sobie z linuxem. Poświęciłem więc sporo czasu i udało mi się zainstalować Windowsa XP z pamięci USB na kartę pamięci co jest naprawdę sporym osiągnięciem :) Namęczyłem się ale w końcu mam system ,który znam na wylot. W następnej kolejności zainstalowałem Winampa bo na AndroidMarket jest dużo fajnych aplikacji do kontroli zdalnej tego programu (w przypadku Foobara jest dużo gorzej)

Ja używam aWARemote, banalnie się konfiguruje w sieci bezprzewodowej, działa niezwykle szybko a płatna profesjonalna wersja kosztuje niecałe 7zł :-D

W windowsie wyłączyłem ekran powitalny, ustawiłem automatyczne włączanie Winampa i aWARemote oraz wyłączyłem plik stronicowania pamięci (przedłuży to żywotność karty SD). Odpowiednio skonfigurowany Winamp wykrywa automatycznie podłączenie dysku zewnętrznego i sam wrzuca nowe piosenki do playlisty. System radzi sobie bez problemu z wszystkimi plikami, tablet ma przyjazny interfejs, wyświetla okładki, pozwala kontrolować wszystkie aspekty odtwarzania łącznie z equalizerem.

System jest całkowicie bezgłośny (pomijając dźwięki zewnętrznego dysku, ja mam dobrze wygłuszony 2,5 calowy dysk i nie słychać go wcale). Do terminala mam podłaczony tylko DAC i antene WIFI nie potrzebuję monitora ani klawiatury czy myszy po prostu naciskam przycisk system się ładuje, naciskam kolejny raz wszystko się ładnie zamyka.

Tutaj zdjęcie "kontrolera" - normalnie zamiast tej nutki jest piękna okładka ale fotkę strzeliłem na początku konfiguracji.

W skrócie mam com chciał :)

post-22432-0-69269800-1330380916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie tylko koszt już ponad 900zł, no ale faktycznie efekt całkiem miły

A mógłbyś dodać parę fotek, jak np. wygląda przeglądanie folderów itp.

Coś nowy silnik nie za bardzo, edycja szwankuje.

Gratulacje! Ja ostatnio bawiłem się u @anxiona tabletem sterującym jRiver Media Player.

Kosmos, jak dla mnie! Sterowanie z tabletu to bardzo fajna sprawa.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A jak sprawuje się sam tablet ? Czy z doswiadczenia widzisz,że nadaje się tylko na pilota do zestawu audio czy też od biedy mozna na nim przeglądać strony internetowe (oczywiście będąc w kawiarni, na wczasach). No i czy mozna podczepić modem 3G ?

A jak wygląda ekran komputera na tablecie w przypadku użycia połączenia VNC ? Czyli masz pulpit PC na tablecie.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Absolutnie genialna jest obsługa foobara iPadem, ale płatna. Koszt iPada też jest spory - ale to zakup nie tylko do sterowania, nadaje się do różnych rzeczy. Filmiki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak sprawuje się sam tablet ? Czy z doswiadczenia widzisz,że nadaje się tylko na pilota do zestawu audio czy też od biedy mozna na nim przeglądać strony internetowe (oczywiście będąc w kawiarni, na wczasach). No i czy mozna podczepić modem 3G ?

Nad czym tu dumać? Każdy tablet z rezystywną matrycą nie nadaje się do jakichkolwiek ambitniejszych funkcji niż pilot :)

A jak wygląda ekran komputera na tablecie w przypadku użycia połączenia VNC ? Czyli masz pulpit PC na tablecie.

Tablet do przeglądania stron nadaje sie jak najbardziej. Nowszy model chhyba V70 pozwala o ile wiem podłaczyć modem.

Nie próbowałem zdalnego pulpitu ale da się to zrobić.

Co do systemu operacyjnego to jestem słaby z Linuxa ale pewno przysiąde i w końcu zainstaluje jakąs jego odsłonę.

Witam - ciekawy pomysł - A znacz program - //xbmc.org ?

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

A jaki masz program sterujący na telefonie ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 28.02.2012 - 21:04 napisał

Wszystko pięknie... ale nie Windows i to XP :/

Ja steruję telefonem z androidem serwerem MPD pod Linuksem.

Bo to jedyna słuszna droga ;)

Do sterowania z androida używam programiku Unified remote. Już z darmową wersją da się sporo zrobić, ale pełna kosztująca mnie całe 11 zł jest genialna - obsługuje bez problemu Win7 x64 i pozwala sterować dokładnie wszystkim w systemie - ma między innymi sterownik do foobara, itunes, media player classic, można zdalnie sterować systemem plików i uruchamiać dowolne playlisty z plików w dowolnych programach, nie mówiąc zupełnie o obsłudze klawiatury czy myszy, do tego można tworzyć własne "piloty", generalnie ilość możliwości sterowania komputerem jest wielka. Polecam wypróbowania demka z android market.

super że powstał taki wątek od dłuższego czasu chodzi mi po głowie takie rozwiązanie jak by ktoś poprowadził za rączkę w tym problemie to super;)

1. jaki tablet który najlepiej budrzetowy będzie obsługiwał pulpit Win7 (proszę niech piszą ci co maja sprawdzi i korzystają, bez zbędnej teorii tylko praktycy)

2. program do odtwarzania Foobar 2000

3. konfiguracja sieci

Postanowiłem dokończyć w tym wątku temat ,który kiedyś poruszyłem mianowicie kontrola systemu audio opartego o bezgłośny PC za pomocą tabletu dotykowego.

Wreszcie znalazłem wolny weekend żeby przysiąść do tematu.

System oparłem na następującym sprzęcie (złomie :wink: ):

-bezgłośny terminal (120zł) :http://allegro.pl/terminal-hp-5700-1ghz-512mb-256-t5700-win-xp-pci-i2165162513.html

[...]

Jest jeden szkopuł. Ten komputer ma usb 1.1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.