Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości Pana Marka z Lublina jestem w posiadaniu 009+717, przede mną kilka dni porównań,

SR-007Mk1 vs SR-009 oraz SRM-717 vs SRM007tII z raythonami BP :)

Można się wprosić na jakiś krótki odsłuch?

Może kolega escaflowe zabrałby swój staxowy wzmacniacz a ja parę innych zabawek.

No Robercie to będzie się działo:-)

Czekamy z niecierpliwością na rzetelna relację.

A Pan Marek M to dobry człowiek. Może i On się ujawni u nas na forum? Panie Marku zapraszamy serdecznie :-)

PS. Robercie a powiadają, że kable nic nie wnoszą do systemu

:-)

Dzięki uprzejmości Pana Marka z Lublina jestem w posiadaniu 009+717, przede mną kilka dni porównań,

SR-007Mk1 vs SR-009 oraz SRM-717 vs SRM007tII z raythonami BP :)

Załączone miniatury

Załączona grafika: DSCF1437.JPG

Robercie czekam z niecierpliwością na opis wrażeń:)

Robert SZOK:))

Takiego boa kablowego jeszcze nie widziałem koniecznie opisz cały skład:)

audiomagia.blogspot.com

Robercie czekam z niecierpliwością na opis wrażeń:)

Robert SZOK:))

Takiego boa kablowego jeszcze nie widziałem koniecznie opisz cały skład:)

Wrażenia są, ufff, ale masakra... napiszę za kilka dni krótką recenzję, leciwa lampa nie poddaje się! :)))

Robercie, tak właśnie myślałem. W moim T1S lampy RCA dają również niepowtarzalną atmosferę z lambdami. Czego nie mogę powiedzieć o nadesłanych ze Stanów amperexach, które wstawiłem zamiast RCA (i oczywiście zestroiłem wzm). Właściwie dobrze grają, ale nie czuję "dotykania, podmuchu" dźwięku, to coś, co jest trudne do opisania z RCA. Domyślam się, - co dopiero Raytheon u Ciebie.

Robercie, tak właśnie myślałem. W moim T1S lampy RCA dają również niepowtarzalną atmosferę z lambdami. Czego nie mogę powiedzieć o nadesłanych ze Stanów amperexach, które wstawiłem zamiast RCA (i oczywiście zestroiłem wzm). Właściwie dobrze grają, ale nie czuję "dotykania, podmuchu" dźwięku, to coś, co jest trudne do opisania z RCA. Domyślam się, - co dopiero Raytheon u Ciebie.

SRM-007tII z Raytonami + 007mk1 to duet, kóry podoba mi się najbardziej, klimat leciwej lampy niesamowity,

717 nie gra jak tranzystor, jest bardzo przyjemna, uwodziecielska, gra bardzo równo, dla mnie nudnie z mk1.

Napisze więcej pod koniec week-endu. Dzisiaj jeszcze krótkie odsłuchy.

Wyświetl postUżytkownik ductus dnia 17.03.2012 - 13:57 napisał

SRM-007tII z Raytonami + 007mk1 to duet, kóry podoba mi się najbardziej, klimat leciwej lampy niesamowity,

717 nie gra jak tranzystor, jest bardzo przyjemna, uwodziecielska, gra bardzo równo, dla mnie nudnie z mk1.

Napisze więcej pod koniec week-endu. Dzisiaj jeszcze krótkie odsłuchy.

Robercie pisz bo czekamy :)

Ja mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie Robercie abyś krok po kroku z możliwie najdokładniejszymi zdjęciami i instrukcjami opisał ja należy zestroić lampiaki 007t,007t II .

Rozmawiałem o tym z Wiktorem i zasugerował że zrobisz to dobrze więc prosimy:)

A swoją droga chciałbym swój klocek też poustawiać tylko nie wiem czy dam radę , nie jestem elektronikiem i moja wiedza w tym temacie jest nikła:)

audiomagia.blogspot.com

...

A swoją droga chciałbym swój klocek też poustawiać tylko nie wiem czy dam radę , nie jestem elektronikiem i moja wiedza w tym temacie jest nikła:)

Najważniejsze, mieć dobry przyrząd pomiarowy, ja preferuję analog ze staroświecką igłą wychyłową...

A potem trochę zręczności w dotykaniu czujnikami do TP i jednoczesnym pokręcaniu wrażliwych trymerów... Robeeert, czekamy.

Najważniejsze, mieć dobry przyrząd pomiarowy, ja preferuję analog ze staroświecką igłą wychyłową...

A potem trochę zręczności w dotykaniu czujnikami do TP i jednoczesnym pokręcaniu wrażliwych trymerów... Robeeert, czekamy.

Duktus to w takim razie muszę się udać z moim wzmacniaczem do któregoś z Was , jest jeszcze Krzysztof nasz konstruktor:)

Robert wspominał że po długim nie użytkowaniu może trzeba coś poustawiać itd, ja się tego raczej nie podejmę.

Co do odtwarzania nie zaobserwowałem nic złego abym już musiał coś ustawiać wzmacniacz jest stabilny słucham na godzinie 10-10:30 wystarczająco pięknie gra.

Potencjometr gdy go przekręcam w prawo nawet do 2,3 godziny - cisza jak makiem zasiał:)

audiomagia.blogspot.com

robeeert a 009 ??????

009 to bardzo dobre słuchawki, dużo powietrza, bardzo dużo szczegółow, scena imponująco szeroka, według mnie za bardzo "nadmuchane".

Najlepiej grają z tranzystorem 717, chociaż to rzecz gustu, koledzy escaflowne i jjurek, którzy u mnie dzisiaj gościli również nie do końca byli

przekonani o wyższości tranzystora nad lampą w przypadku 009.

mk1 + lampa to duet, który wypadł najlepiej, słychać było np., że pudło rezonansowe wiolonczeli jest z drewna, klimat i barwa cieżka do pobicia.

717 + mk1 zagrało najgorzej ze wszystkich możłiwych kombinacji. Przekaz bez emocji, za bardzo podkolorowany.

Jeżeli miałbym pokusić się o wskazanie zwycięscy to według mnie zdecydowanie 007tII+mk1,

chciaż duet 717+009 zagrał również bardzo ciekawie.

Rożnice pomiedzy 009 i mk1 na trazystorze są bardzo duże na lampie dystans zdecydowanie zmniejsza się.

Mieliśmy również 507, kóre wypadły słabo na tle swoich konkurentów.

Robercie pisz bo czekamy :)

Ja mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie Robercie abyś krok po kroku z możliwie najdokładniejszymi zdjęciami i instrukcjami opisał ja należy zestroić lampiaki 007t,007t II .

Rozmawiałem o tym z Wiktorem i zasugerował że zrobisz to dobrze więc prosimy:)

opiszę procedurę wymiany lamp i biasowania wraz ze zdjęciami w przyszłym tygodniu.

Robercie ciekawe spostrzeżenia czy napiszesz coś więcej?

Może koledzy też coś by napisali było by super:)

audiomagia.blogspot.com

Na statorach pojawia się napięcie nawet do plus-minus 650V (razem 1300V w Stax SRM-T2), a membrana ładowana jest w obecnych staxach napięciem 580V

Czy to nie ma wpływu na zdrowie?

Fajny przyrząd do elektrowstrząsów w razie- odpukać- awarii izolacji.

Robert jeszcze do pełnego obrazu Twoich zmagań z elektrostatami prosiłbym abyś chwilę uwagi poświęcił porównując SRM 007TI na oryginalnych ruskich lampach vs 717. To porównanie u mnie nie dało żadnych złudzeń i praktycznie w każdym aspekcie 717 było górą. Lampa się nie wyrabiała i nadawała zbyt spory charakter na całość przekazu. No ale także dysponujemy całkiem innymi źródłami i okablowaniem, co ma tu kolosalne znaczenie no końcowy efekt.

pozdr

Robert jeszcze do pełnego obrazu Twoich zmagań z elektrostatami prosiłbym abyś chwilę uwagi poświęcił porównując SRM 007TI na oryginalnych ruskich lampach vs 717. To porównanie u mnie nie dało żadnych złudzeń i praktycznie w każdym aspekcie 717 było górą. Lampa się nie wyrabiała i nadawała zbyt spory charakter na całość przekazu. No ale także dysponujemy całkiem innymi źródłami i okablowaniem, co ma tu kolosalne znaczenie no końcowy efekt.

pozdr

Ruskich lamp nie wkładałem, musiałbym ustawiac bias, a tego nie chcę robić. Dokładnie pamiętam brzmienie srm007tII na ruskich lampach, słuchalem na nich kilka miesięcy. Raytheon 6CG7 BP i ruski Harminix 6FQ7 to dwa zupełnie inne światy. Tak jak piszesz, ruska lampa jest płaska, bez życia, skrzecząca i zbyt bardzo narzuca swój charakter. Bez wątpienia 717-ka jest duzo lepsza od 007t na standardowych lampach.

Raytheon dodaje głębi, wybrzmiewań, zdecydowanie zwiększa kontrast i dynamikę, w wokalach można się zakochać, mk1 z 007t na raytheonach miażdzy 717 z mk1. Wszyscy mieliśmy takie same odczucia.

Źródło i okablowanie napewno ma duży wpływ, na lepszym źródle i okablowaniu różnica na korzyść lampy myślę że jeszcze by się zwiększyła.

Jestem tego pewnien.

Inaczej sprawa wygląda z 009+717 oraz 009+007t. Tutaj zdania były podzielone, ja chyba wybrałbym tranzystor, lepiej kontrolował 009, ale barwa podoba mi sie bardziej na 007t.

Johny, Robeeert: Pisałem już o tym, że mocno używane 2 lampy RCA w T1S przeskakują lekko przez 4 lampy E-Harmonix ruskiej produkcji w 007t II. Przekonuję się o tym na codzień, wszystko jedno czy z lambdami czy z omegą. Zastanawiam się nad ofertą Raytheon japońskiej produkcji, ale to chyba nie to samo, co wyprodukowane wcześniej w Stanach. 717 do 007t (I, czy II) jest z omegami I czy II dźwiękowo lepsze, co uzasadnia "głód napięciowo-prądowy" omeg. Porównajmy: 007t = 340V rms; 717= 450V rms i już widać, nie tylko słychać, dlaczego. Poza tym 007t na harmonixach gra jakby sterylnie, czy jak Robert określił - nudno. 507 nie wrzucałbym do kosza na śmieci - Robercie. To świetne słuchawki, zależy do jakich nagrań. Nie mając omeg czy 009 nie będzie się odczuwało jakiś braków mając tylko 507 do dyspozycji np. z 717 czy 727.

Fajny przyrząd do elektrowstrząsów w razie- odpukać- awarii izolacji.

Trzeba tylko zapoznać się z kwotą reklamacji i zażaleń dotyczącym tego tematu w 30-letnim okresie używania staxów czy innych elektrostatów na całym świecie - ta kwota jest zero przecinek zero. Po co więc dysputować tu napędzając celowo stracha ludziom słuchającym elektrostatów? Jeżeli ktoś wyrywa kabel, bo jest słoniem w składzie porcelany, to już inna para butów. Ale nawet przypadek, gdzie kot przegryzł kabel lambd i nie padł pokazuje, że nie jest tak źle...

A jak wygląda naprawdę niebezpieczne powstawanie fal elektromagnetycznych w przetwornikach dynamicznych?

Potrzebuje porady które z tych lamp wybrać ( nowe nieużywane) :

1.Westinghouse 6CG7 made in Canada

2.RCA 6CG7

Pytam bo mam możliwość zakupu tych lamp chcę wybrać lepsze ale nie znam się na tych wszystkich oznaczeniach ???

audiomagia.blogspot.com

Ten temat mają "lampowcy" lepiej opanowany, ale o ile wiem Westinghouse nie nadaje się specjalnie. I też nie wszystkie RCA. Jeżeli nie znasz roku produkcji i nie jest to lampa NOS, albo pomierzona "very strong"...

507 nie wrzucałbym do kosza na śmieci - Robercie. To świetne słuchawki, zależy do jakich nagrań. Nie mając omeg czy 009 nie będzie się odczuwało jakiś braków mając tylko 507 do dyspozycji np. z 717 czy 727.

Ductus,

Nie znam 507, słuchałem ich przez kilka chwil, warte są swojej ceny. Gdyby nie omegi kupiłbym je napewno.

Nie kupuj Raytheonów japońskiej produkcji, to nie to samo, tylko made in USA i tylko BP.

Wczoraj słuchalismy "Uniline - fisrt in quality".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten temat mają "lampowcy" lepiej opanowany, ale o ile wiem Westinghouse nie nadaje się specjalnie. I też nie wszystkie RCA. Jeżeli nie znasz roku produkcji i nie jest to lampa NOS, albo pomierzona "very strong"...

Napisałem że będą Nieużywane co oznacza NOS,NIB

tylko muszę zdecydować które?

Z tych RCA ma gość zwykłe i z czystą górą (przeźroczyste)

A tych nie znam Westinghouse 6CG7 made in Canada

I być tu mądry , człowiek się uczy całe życie i głupi umrze hehe:)

Ductus,

Nie znam 507, słuchałem ich przez kilka chwil, warte są swojej ceny. Gdyby nie omegi kupiłbym je napewno.

Nie kupuj Raytheonów japońskiej produkcji, to nie to samo, tylko made in USA i tylko BP.

Wczoraj słuchalismy "Uniline - fisrt in quality".

Robert a rok produkcji ?

I które z tych ze zdjęcia pionowy czy poziomy napis?

Dzieki.

audiomagia.blogspot.com

Mag,

Jak chcesz kupic RCA to tylko Black Plates. Są niezłe - dużo lepsze od tych z czystą górą (clear topów), ale nie tak dobre jak Raytheon BP amerykańskiej produkcji.

Na zdjęciu RCA 6CG7 "triple Black Plates".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam zdjęcie poglądowe ale nie dokładne

Ukryta Zawartość

post-4738-0-42068100-1332078058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mag,

Z prawej strony 2szt (poziomy i pionowy napis - to te same lampy) są z końca lat '50, z lewej strony z połowy lat '50(napis Raytheon 6CG7 po łuku). Tych z lewej strony raczej nie kupisz, są extremalnie rzadkie.

Wszystkie lampy przedstawione na Twoich zdjęciach mają "grey plates", tych raczej nie kupuj. Szukaj BP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega escaflowe i ja dziękujemy Robertowi za gościnę i mozliwość posłuchania muzyki na dobrym sprzęcie.

System Roberta jest świetnie zgrany- do ostatniej nutki.

To być może rzutowało na słabszą ocenę niebędących jego własnością przepinanych klocków.

Różnice między wzmacniaczami były wyraźne- nasze wrażenia z odsłuchów mniej więcej pokrywały

się.

Dzwięk był determinowany jednak przez słuchawki:

dziewiątki- największe poczucie obcowania z osobami wykonującym muzykę, czasami wręcz nadrealne

siódemki- dzwięk miększy, brak " nadrealności" ( Robert określał to nadmuchaniem). Najwygodniejsze z tesowanych.

pięćsetsiódemki- wyraźnie słabsze od powyższych pod wieloma względami, chociaż cały czas co najmniej poprawne

siódemki- dzwięk miększy, brak " nadrealności" ( Robert określał to nadmuchaniem). Najwygodniejsze z tesowanych.

Jurku Robert napisał tak o 009

Mag,

Z prawej strony 2szt (poziomy i pionowy napis - to te same lampy) są z końca lat '50, z lewej strony z połowy lat '50(napis Raytheon 6CG7 po łuku). Tych z lewej strony raczej nie kupisz, są extremalnie rzadkie.

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 18.03.2012 - 14:41 napisał

Wszystkie lampy przedstawione na Twoich zdjęciach mają "grey plates", tych raczej nie kupuj. Szukaj BP.

Załączone miniatury

Robert serdeczne dzięki teraz wiem czego szukać .

audiomagia.blogspot.com

@robeeert

Sorki za mały OT.

Co takiego (technologicznie) jest w tych lampach sprzed ponad pół wieku (?!), że współczesne odpowiedniki im nie dorównują ?

Przecież to nie jest żadne audio-voodoo... Nie potrafię tego ogarnąć. To przecież byłby złoty biznes jakb ktoś wznowił produkcję.

Tak BTW sam bym chętnie coś kupił na próbę do swojego 007t (bez II), ale niestety dla mnie jest to kompletne kupowanie kota w worku :-(

Mieliśmy również 507, kóre wypadły słabo na tle swoich konkurentów.

No to ja aż takiej różnicy w stosunku do Mk1 nie zauważyłem.

Chociaż moja recenzja również wygląda na bardzo krytyczną, a w perspektywie czasu sam jestem zaskoczony dlaczego aż tak zradykalizowałem postrzeganie różnic wcześniej.

Robeert - 507 w brzmieniu bardziej przypominały Ci Mk1 (w co wątpię oczywiście) czy 009 (tak przypuszczam)?

Chociaż moja recenzja również wygląda na bardzo krytyczną, a w perspektywie czasu sam jestem zaskoczony dlaczego aż tak zradykalizowałem postrzeganie różnic wcześniej.

Robeert - 507 w brzmieniu bardziej przypominały Ci Mk1 (w co wątpię oczywiście) czy 009 (tak przypuszczam)?

Co prawda pytanie nie do mnie, ale powiem że IMHO 507 zdecydowanie bliżej do 009 niż do starych omeg.

Duet 507/009 to ta sama szkoła dźwięku - dla mnie całkiem inna (lepsza) od omeg.

Robeeert, dzięki za radę. Coraz bardziej jestem przekonany, że warto poszukać tych właściwych "jarzeniówek" do 007t.

Koledzy, w sprawie omega 007 a 009 możemy długo spierać się o wyższość gruszki nad jabłkiem czy odwrotnie. Jedno i drugie smakuje, ale każdemu inaczej... A ja jeszcze dodam, że z pewnymi nagraniami preferuję 009, z innymi 007. Też pod nagranie dobieram wzmacniacz do nich.

Krzysztof, u mnie różnica kolosalna pomiędzy 507 a 007mk1. To ZUPEŁNIE inaczej brzmiące słuchawki.

507 to bardzo podobna szkoła dźwięku co 009.

przewagą 009 jest większa przestrzeń, lepsza separacja intrumentów i barwa, która moim zdaniem nie odbiega dużo od tej jaką mają instrumenty grające na żywo.

powiem szczerze im dłuzej obcuję z 009+717 tym bardziej mi sie podobają.

Robeeert, dzięki za radę. Coraz bardziej jestem przekonany, że warto poszukać tych właściwych "jarzeniówek" do 007t.

Koledzy, w sprawie omega 007 a 009 możemy długo spierać się o wyższość gruszki nad jabłkiem czy odwrotnie. Jedno i drugie smakuje, ale każdemu inaczej... A ja jeszcze dodam, że z pewnymi nagraniami preferuję 009, z innymi 007. Też pod nagranie dobieram wzmacniacz do nich.

x 2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.