Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Mag,

To urzędzenie umożliwia podłączenie dowolnej końcówki mocy (lub wzmacniacza, w przypadku samej koncówki potrzebny jest jeszcze preamp) pod słuchawki Staxa, czyli mamy np. zwykły wzmacniacz stereo(np. firmy Rotel) i aby go użyć do wzmocnienia sygnału dla naszych słuchawek, potyrzebny jest LTR.

Czegoś tu nie rozumiem skoro lrt nie gra , na 95 procent i więcej nie ma go w torze to czemu piszesz że srd nie jest tak wyrafinowane brzmieniowo ??? Johny zaprzeczasz samemu sobie no chyba ze czegoś nie zrozumiałem?

Johny ma rację :-) Tak na 100% to jakość brzmienia LTR to jakość transformatorów podwyższających napięcie z wyjść głośnikowych.

SRD działa dokładnie na tej samej zasadzie co LTR jednak ma słabej jakości tanie trafka - stąd słabsze brzmienie. Nie ma tu żadnej sprzeczności.

Trafa Lundahl zastosowane w LTR to majstersztyk i dlatego cały LTR jest bardzo przeźroczysty dla sygnału.

<br />

Mag,<br />

<br />

To urzędzenie umożliwia podłączenie dowolnej końcówki mocy (lub wzmacniacza, w przypadku samej koncówki potrzebny jest jeszcze preamp) pod słuchawki Staxa, czyli mamy np. zwykły wzmacniacz stereo(np. firmy Rotel) i aby go użyć do wzmocnienia sygnału dla naszych słuchawek, potyrzebny jest LTR.<br />

<br />

<br />

Docelowo kiedyś może i to dla mnie będzie dobre rozwiązanie hmm...

Które transformatory są w ltr ten pierwszy czy drugi?

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma tu żadnej sprzeczności.

Trafa Lundahl zastosowane w LTR to majstersztyk i dlatego cały LTR jest bardzo przeźroczysty dla sygnału.

Krzysztofie wiem że są dobre:-) słuchałem wzmacniaczy na tych trafach u mnie są bardzo popularne więc potwierdzam wysoka klasa .

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

w przypadku samej koncówki potrzebny jest jeszcze preamp

Można się także obejść bez preampu posiadając odtwarzacz lub dac jak w moim przypadku z cyfrową regulacją głośności, co często nawet jest lepszym rozwiązaniem, gdy nie mamy na stanie klasowego pre.

Czy jest "lepszy" od ductusa na tej samej koncówce mocy Accu ?

jak z "twoją" koncówką gra w stosunku do Accu ?

Według opinii subiektywnej ductusa oba urządzenia graja na bardzo podobnym poziomie z minimalną przewagą na V2, ( prostsza konstrukcja z innymi terminalami głosnikowymi, z oryginalnymi gniazdami Stax i bez selektora biasu) lecz ja tego nie słyszałem, bo porównywaliśmy dwa wzmacniacze podłączone do dwóch LRT.

Jeden to końcówka Accu p500, a drugi to stara, tańsza integra Luxmana. Co zagrało zdecydowanie lepiej, pisać nie muszę.

Alghar jeszcze nie słuchałem przez LRT. Czekam na nowy serwer muzyczny.

Które transformatory są w ltr ten pierwszy czy drugi?

lundahl LL1630 P-P

Peter zastosował push-pulle

Potwierdzam wyjaśnienia Johnego. Tak naprawdę to nie powinno być większych różnic między oboma LRT, gdyż prowadzanie sygnału podobne, a transformatory Lundahla tego samego typu LL1630. W moim starszym jest parę gadżetów - jak przełączanie między gniazdami oraz dodatkowy podwyższony BIAS.

Johny: Na zmodyfikowanej płytce pcb, która również wbudowana jest do mojego nowego LRT-TS (dostaję niebawem), masz to drugie napięcie 640V. I tylko potrzeba wbudować na płycie tylnej przełącznik z połączeniem do odpowiednich punktów na pcb. To wszystko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15050-0-43728000-1334867607_thumb.jpg

Jak lundahle się znudzą...

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15050-0-43728000-1334867607_thumb.jpg

Jak lundahle się znudzą...

C-core.. hm.. najlepsze trafa....a cena?? :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p-p tribute około 4,5-5 kzł :-(

A tu już bentleye na wzmaki

Order Code Recommended Valves wiring Primary - Secondary Core material Price each (exc. vat)

TRANS-305/IE 300B or 2A3 PSE copper/copper M4 IE Core £375.00

TRANS-305 300B or 2A3 PSE copper/copper High B, 0.23mm £644.00

TRANS-305/01-A 300B or 2A3 PSE copper/copper AN Ultra HiB £1162.00

TRANS-305/01-B 300B or 2A3 PSE copper/copper AN Perma 55% Nickel 0.08mm £1365.00

TRANS-305/01-D 300B or 2A3 PSE copper/copper AN Super Perma 55% Nickel 0.08mm £1900.00

TRANS-305/02 300B or 2A3 PSE copper/silver HiB, 0.23mm £1568.00

TRANS-305/02-A 300B or 2A3 PSE copper/silver AN Ultra HiB £2176.00

TRANS-305/02-B 300B or 2A3 PSE copper/silver AN-Perma 55% Nickel 0.08mm £3089.00

TRANS-305/02-D 300B or 2A3 PSE copper/silver AN Super Perma 55% Nickel 0.08mm £5450.00

TRANS-305/03-A 300B or 2A3 PSE Audio Note™ silver AN Ultra HiB £3258.00

TRANS-305/03-B 300B or 2A3 PSE Audio Note™ silver AN-Perma 55% Nickel 0.08mm £4248.00

TRANS-305/03-D 300B or 2A3 PSE Audio Note™ silver AN Super Perma 55% Nickel 0.08mm £6925.00

Ukryta Zawartość

Takie wielowatowe wyjściowe smoki nie są potrzebne do słuchawek.

Lepiej szukać wśród kategorii transformatorów liniowych.

Parametry lepsze a cena wielokrotnie mniejsza.

Lepiej szukać wśród kategorii transformatorów liniowych.

Parametry lepsze a cena wielokrotnie mniejsza.

Zgadza się, mniejsze trafa sprawdzą się o wiele lepiej z racji niewielkich prądów płynących w takich obwodach. LL 1630 nie zostało wybrane bez przyczyny - jest właśnie w idealnym rozmiarze. Gdyby chcieć to trafo zmienić na inne, to na pewno nie na większe.

Przejrzałem naprędce ofertę innych producentów dobrych traf. Liczyłem głównie na Jensena i Hashimoto.

Jednak LL1630 nie ma konkurenta.

Parka Lundahli to koszt ok. 1kzł, więc to chyba najlepsza opcja.

Jednak LL1630 nie ma konkurenta.

Zgadza się, mniejsze trafa sprawdzą się o wiele lepiej z racji niewielkich prądów płynących w takich obwodach. LL 1630 nie zostało wybrane bez przyczyny - jest właśnie w idealnym rozmiarze. Gdyby chcieć to trafo zmienić na inne, to na pewno nie na większe.

Ductus już czeka w blokach na najnowszego LRT na Lundalhach ,,smokach,, Okaże się czy małe jest piękne,

• 2 tygodnie później...

Johny, "małe jest piękne". Od trzech dni testuję (jeżeli pozwala odrobina wolnego czasu) LRTTS. Z kolegą muzykiem przeprowadziliśmy dwa ślepe ekspresowe testy porównawcze do "małego" LRT. Różnice nie są znaczne, mimo to nie pomyliliśmy się nigdy. W LRTTS pracują Lundahle typu 9202 AM (amorficzne). Są niesamowicie szybkie, dają nieco lepszą dynamikę, głębszy bas i scenę. Są to niuanse, jednakże słyszalne. Może 1630 są bardziej wyrafinowane - może. Nie wiem, ale na metę przychodzą prawie razem z 9202AM. To są wstępne wrażenia.

Ponieważ 9202AM są duże i mocowane na specjalnych amortyzatorkach, wyposażyłem TS w nadbudówkę z siatki metalowej.

Przłączanie BIAS z 580V na 660V daje doskonałe rezultaty z Omegą (Mk1).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43029-0-46754100-1335973306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jednak!

W ostatniej rozmowie z kolegą ( wielbicielem wzmacniaczy lampowych) wspomniał mi o wygrzewaniu traf lundahla....

Sporo wody w rzece jeszcze upłynie...

no i dac który mam potrzebuje 250h grania :-)

doszły kolejne kable ,nowe...ehh

a wzmaka docelowego jeszcze nie mam...

No to koledzy do następnego roku

To rozumiem, że do dyspozycji są aż 3 LRT?

Wiktorze tajemnicze zapytanie?

Słucham od paru dni na Berkeley Alpha Dac 2 a za napęd chwilowo robi... odtwarzacz dvd za kilkaset zł. RCA i coax za 10zł. LRT w połączeniu z końcówką mocy push-pull diy na Emmision Labs 320B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie mogę wyjść z podziwu jak tak beznadziejne połaczenie może dać tyle frajdy ze słuchania trudnych instrumentów. Fortepian Mozdżera może nie jest neutralny i szybki jakbym sobie tego życzył a kontrabas Danielsona w pełni kontrolowany i plastyczny ale aż chce się słuchać. Sporo tu psuje dvd, ale namiastka wielkiego grania spora przed właściwym wyborem.

Naprawdę czuć potencjał!!! Zapowiada się ciekawie.

Ukryta Zawartość

Trzy do dyspozycji?! Są tylko trzy w tej wersji na świecie. Orfeuszy zbudowano trochę więcej.

Jeden mój jest "do dyspozycji", jeżeli mi go za chwilę nie wyrwą... Już się zameldowała Szwajcaria.

A Johny swojego chyba też szybko nie odda. Szczególnie jak znajdzie pasujący wzmacniacz.

LRTTS został zbudowany z dużym ryzykiem - nie było przecież do tej pory żadnych informacji jak mogą grać te duże LL. Uważam, że LRT 1630 i duże Lundahle są w 150% warte poniesionych inwestycji. Przystanek końcowy?

Uważam, że LRT 1630 i duże Lundahle są w 150% warte poniesionych inwestycji. Przystanek końcowy?

Czy próbowałeś zmieniać przekładnię napięciową tych 9202 ?

Do dyspozycji jest kilka kombinacji. Daje to szansę jeszcze lepszego dostrojenia toru.

Jurek: Na razie jestem zbyt zadowolony, żeby eksperymentować z przelutowywaniem. Trafa chodzą w p-p przy połączeniu secondary według "F" (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i dają przełożenie na wyjściu 1 : 13,25. Obciążenie P-500 impendancją ok. 3 Ohm (przy większych napięciach) nie gra roli. Ten wzmak nie ma problemu nawet z 1 Ohm.

Ukryta Zawartość

Elektrostaty to nie tylko Staxy.

Słuchał ktoś Kossów? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas to raczej ryzykowne je kupować. Podobno wykonanie nie stoi na dobrym poziomie i przetwornik lubi puścić dymek. Koss daje nieograniczoną gwarancję, ale wyślij to za granicę + za darmo to chyba wiadomo czego się można spodziewać :).

I po testach :)

Szczęśliwie zakończonych dlaczego? otóż spieszę z wyjaśnieniem :

Słuchawki elekrostatyczne Stax 009 są bardzo dobre ale nie na tyle lepsze w kształtowaniu dźwiękowego krajobrazu aby zbiły z tropu moje 007 BL :)

Wrażenia ze słuchania 009 są bardzo pozytywne ale nie tak bardzo nad to co oferują 007 BL są bardziej inne w oddawaniu np szorstkości , tak są szorstkie czy bardziej naturalne w moim odczuciu bardziej ostrzej podają całość ale nie znaczy to że neutralni ej .

Ciekawi mnie zestawienie 007 BL z takim zestawem jakiego używa Duktus? ile można by % zwiększyć w 007 punktum przekazu , choć przyznam się szczerze że 009 po ponad 3 godzinnej batalii z płytami KKV z gramofonu jak i CD dały mi lekko popalić chwilami miałem ochotę szybko powrócić do 007 BL ale wytrzymałem atak .

Oddając 009 mam taki spokój ducha , nie czuje potrzeby czegokolwiek zmieniać /zamieniać różnice są niewielkie i to jest moje odczucie na temat , w dodatku na korzyść 007 przemawia Znaczna suma jaką można zaoszczędzić w stosunku do 009 .

Oczywiście pod jednym względem 009 mają fory , dostępny serwis od ręki tych słuchawek sprawia że zakup 009 jest pewnym bezpiecznym krokiem, natomiast zakup 007 musi być zawsze ostrożniejszy gdyż nie ma juz przetworników MK I są tylko MK II .

audiomagia.blogspot.com

Jakoś te MK1 się ostatnio na ebayu sprzedają szkoda że nie w komplecie z HEV90-bardzo fajne granie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jakoś te MK1 się ostatnio na ebayu sprzedają szkoda że nie w komplecie z HEV90-bardzo fajne granie.

Jedni sprzedają aby kupić 009 inni zostawiają kwestia gustu i kasy:)

audiomagia.blogspot.com

Jaką masz pewność że posiadasz MK1 przy takim rozrzucie jakości robionej przez Staxa? Wpłacona kasa? :)

Jeśli chodzi o mój egzemplarz to jest jak nowy i jest to wersja słuchawek Stax 007 BL mk 1 mam pewność:)

Większość które mogłem do nich porównać (kilka par starszej generacji z brązowymi padami ) grała ciszej jedne nawet miały zaburzenia balansu , natomiast mój wybór padł początkowo - nieświadomie na BL-e potem Wiktor mnie uświadomił aby się nie zastanawiać i były moje widząc w jakim są stanie nie trwało to długo:)

Jedno jest pewne jestem zadowolony . Po przesłuchaniu kilkunastu modeli dynamicznych i elektrostatycznych zestawów stwierdzam że z 007 można wypoczywać wsłuchując się w ulubiona muzykę bez myślenia o innych:)

Niedługo planuję odsłuchy w towarzystwie elektrostatycznym będą 009 ,wzmacniacz 727,717,i wiele starszych modeli , już się nie mogę doczekać .

audiomagia.blogspot.com

No to nic innego jak ci życzyć odsłuchów nagrań zrealizowanych na ELA M 250 :)

Lrt nie miało być, przynajmniej teoretycznie czułe na kabel zasilający. Słucham go od kilku dni ze zwykłą sieciówką komputerową. Dziś wpiąłem kolejnego w moim systemie Mit-a Oracle ZIII (najniższy model z serii Oracle za AC1 i AC2) i oniemiałem. Zmiany na plus są tak duże że w ogóle mamy do czynienia z innym urządzeniem. Podobny efekt daje zamiana zwykłej sieciówki na dobrą w dacu. W kablach Mita jestem ,,zakochany,, już dłuższy okres i ta dzisiejsza próba tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że są to wyborne przewody.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.