Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  100 członków

Pass Labs Klub

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie! Dlaczego pre, a nie kable głośnikowe, jeżeli dysponujemy wewnętrznym przedwzmacniaczem w cd? Zakładamy, że kable to pełnowartościowy element systemu, traktowany na równi z preampem. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych miałem taki dylemat, który zresztą opisałem w poście... # 55.

Pozdr, M

Parker's Mood

należałoby spytać co mocniej wpłynie na ewolucję brzmienia systemu?Jestem zdania,że pre ponieważ prawidłowo wysterowana końcówka jest mniej wrażliwa na resztę toru.Preampy w cd to taka dość uproszczona wersja.

Moim zdaniem na ewolucję brzmienia wpływa zarówno kabel głośnikowy Transparenta jak i pełnowartościowy preamp z pierwszej ligi. Zresztą taki preamp posiada kilka wybitnych cd playerów z poprzednich lat. Dylematem jest sens wydania grubej kasy na jedną z tych dwóch rzeczy: kabel czy preamp...??? W jakim przypadku lepiej, czy też korzystniej sprawdzi się jeden z tych dwóch, jakże różnych elementów toru audio. Jak u Szekspira: kabel albo preamp... oto jest pytanie...

Parker's Mood

No nic to... Pomyślałem, że to będzie niezły temat, ale jak widać, zainteresowanie niewielkie. Jakkolwiek Panowie... niezłe jaja dzieją się w hajendzie... dyskusja o wpływie podkładek i podpórek kablowych na dzwięk! Na pewno większy wpływ na brzmienie systemu niż preamp i kable głośnikowe! Ja ..... !

Przepraszam za trolling... przede wszystkim autora wątku. Nie mam napięcia, wszystko pod kontrolą... '-) Nie zrozumcie mnie żle... '-)

Pozdro, M

Parker's Mood

W dość krótkim czasie przerobiłem kilka pre Bryston BP25DA, Metaxas Marquis, BAT VK-30, Audio Research LS17, LS27 i najlepiej gra mi z przetwornika z regulacją... Do pre już nie planuje wracać więcej. Najczystsze, najdynamiczniejsze i najprawdziwsze brzmienie oferuje mój Calyx Femto. Żaden z powyższych preampów mi tego nie dał. Pozbycie się przedwzmacniacza ujawniło sporo więcej detali w przekazie i otworzyło brzmienie jakby ostatnia kotara opadła. Pre nie może poprawić brzmienia, może je tylko zmienić. Grunt to znaleźć takie źródło, żeby nic zmieniać już nie trzeba było i dobrze sterowało wzmocnieniem. Wtedy preamp jest już niepotrzebny.

Edytowane przez Iceman007

A chciałem kupić LS17, albo ls27 :) Dobrze, że nie kupiłem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A chciałem kupić LS17, albo ls27 :) Dobrze, że nie kupiłem.

Do twojego wzmacniacza szukałbym raczej preampu w referencyjnej klasie. Dla mnie przedwzmacniacz to serce systemu i mógłbym mieć nawet kilka na pokładzie. Uwielbiam! To tak jak z gitarami i wzmacniaczami, których kombinacje powodują różnego rodzaju brzmienie; nie w kategoriach lepsze/gorsze, tylko jak już wcześniej wspomniałem, inne. Generalnie bardzo lubię brzmienie lat sześćdziesiątych Blue Note, nawet bardziej niż idealne realizacje z ECM, chociaż to zupełnie inna szkoła dzwięku. Tak samo bardzo lubię ciemne brzmienie gitary: Wes, Joe Pass, Jim Hall... a najbardziej chyba najsłynniejszy model L5 Gibsona z dobrym Fenderem, zresztą nie tylko Gibsona. W moim systemie preamp daje mi właśnie lekko ciemniejsze brzmienie z fenomenalną aurą powietrza i przestrzeni. Przerabiałem różne kombinacje połączeniowe i bez preampu jest za sterylnie i za dokładnie, czego osobiście w dzwięku nie lubię.

Wszystko jest kwestią preferencji i gustu... który może być jak najbardziej wyrafiniwany lub mniej wyrafinowany...

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

W dość krótkim czasie przerobiłem kilka pre Bryston BP25DA, Metaxas Marquis, BAT VK-30, Audio Research LS17, LS27 i najlepiej gra mi z przetwornika z regulacją... Do pre już nie planuje wracać więcej. Najczystsze, najdynamiczniejsze i najprawdziwsze brzmienie oferuje mój Calyx Femto. Żaden z powyższych preampów mi tego nie dał. Pozbycie się przedwzmacniacza ujawniło sporo więcej detali w przekazie i otworzyło brzmienie jakby ostatnia kotara opadła. Pre nie może poprawić brzmienia, może je tylko zmienić. Grunt to znaleźć takie źródło, żeby nic zmieniać już nie trzeba było i dobrze sterowało wzmocnieniem. Wtedy preamp jest już niepotrzebny.

Panie Icemann007 - za mocno Waść upraszczasz :)

z pre wg mnie zawsze gra lepiej, ale...

należy wziąć pod uwagę:

dodatkową parę XLR - które "degradują"

dodatkową sieciówkę, która też nie poprawia

co ważne - dopasowanie PRE do końcówki, oraz Pre do źródła...

ja sam teraz jadę z CD/DAC + końcówka a pre ARC stoi obok i się kurzy...

niestety, bez kabli i spełnienia powyższych warunków (cena x3) lepiej gra połączenie DAC+pre + końcówka niż dodatkowy pre z masą badziewnych elementów... czyli poszedłem w taniość co chyba wydaje się być rozsądne :)

jednak zapodając odpowiedni pre + peryferia czyli druciaki (niestety druciaki okazują się być równie ważne jak klocki) wchodzimy w nieco inne walory dźwiękowe :)))

Panie Kivlov - musimy się w końcu zgadać na jakiego odesłucha! Szalenie jestem ciekaw tego X250 - tym bardziej, że są teraz 2 do kupienia! :)) Może do moich paczuszek zacniej podpasuje taki PASSek? Przynajmniej nie byłoby 16szt lampek do zmiany haha! No i tego LS-22 byś posłuchał!

Edytowane przez masterofdeath6

Trzeba będzie się kiedyś umówić tylko u mnie zawsze krucho z czasem. Jak będzie jakiś wolniejszy weekend to zapraszam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Do twojego wzmacniacza szukałbym raczej preampu w referencyjnej klasie. Dla mnie przedwzmacniacz to serce systemu i mógłbym mieć nawet kilka na pokładzie. Uwielbiam! To tak jak z gitarami i wzmacniaczami, których kombinacje powodują różnego rodzaju brzmienie; nie w kategoriach lepsze/gorsze, tylko jak już wcześniej wspomniałem, inne. Generalnie bardzo lubię brzmienie lat sześćdziesiątych Blue Note, nawet bardziej niż idealne realizacje z ECM, chociaż to zupełnie inna szkoła dzwięku. Tak samo bardzo lubię ciemne brzmienie gitary: Wes, Joe Pass, Jim Hall... a najbardziej chyba najsłynniejszy model L5 Gibsona z dobrym Fenderem, zresztą nie tylko Gibsona. W moim systemie preamp daje mi właśnie lekko ciemniejsze brzmienie z fenomenalną aurą powietrza i przestrzeni. Przerabiałem różne kombinacje połączeniowe i bez preampu jest za sterylnie i za dokładnie, czego osobiście w dzwięku nie lubię.

Wszystko jest kwestią preferencji i gustu... który może być jak najbardziej wyrafiniwany lub mniej wyrafinowany...

Pozdr, M

Też mam podobne zdanie! Rok temu miałem pomysł na set minimalistyczny końcówka i cd, długie poszukiwania, dopasowywania mojego Burka 001 do końcówki (brałem nawe pod uwagę Passa 250), skończyło się na ...Krelu FPB 200c, byłem zachwycony jak gra.. ,wyczymałem pół roku i skończyło się na Pre AR Ref2, jest muzyka, wypełnienie, barwa, no i rytm, a wczesniej też mi sie wydawało , że to wszystko mam. Dopiero Rer 2 to poukładał, ale dopiero przy nim poczułem potrzebę posiadania przedwzmacniacza. Co ciekawe takiego wrażenia nie zrobił na mnie najwyższy kiedyś Pass , bodaj XO (taki 3 elementowy), było inaczej, poprawnie, ale dopiero przy Pre lampowym poczułem magię

Poz,KK

Co użytkownik to inna opinia :))))

Trzeba będzie po testować z PRE

• 4 miesiące później...

Wojciech zamiast się chwalić nowym nabytkiem to milczy.

• 2 miesiące później...

Wyglądają bardzo interesująco.

Kamilu, Pass gra calkiem niezle, testowalem go ostatnio z pre kolegi Sonic Frontiers SFL-2 oraz moim Lamm LL2. Z Sonickiem wypadlo troche zbyt sterylnie, z Lammem bardzo dobrze, niemniej nadal wole koncowke lampowa...i nic na to nie poradze;)

W przyszlym tygodniu caly sprzet bedzie juz stal w Swinoujsciu, wiec jezeli masz ochote posluchac to zapraszam:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie jezeli znajde tranzystor co tak gra;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Rowniez na to nie licze:) Ale Pass jest wporzo.

Kurcze do Świnoujścia mam ładny parę kilometrów. Pass X250 to dla mnie na chwilę obecną najlepszy tranzystor. Byłem na Audioshow w 2011 i 2012 i zapewne słyszałem droższe konstrukcje, ale nie w warunkach, które mógłbym z czymkolwiek porównać. Za tydzień kończe remont więc może znajdę czas.

• 7 miesięcy później...

Witam.

Dopisuję się do zacnego Klubu z moim Pas Aleph Os.

Jak na razie gra z Cd-kiem , bo Cd ma regulację wyjścia.

Pre też posiadam, ale krótko jestem z Pass-em, wiec gromadzę dzoświadczenia i najpierw słucham.

Zabawa przednia. Trudno też na tą chwilę wybrać kolumny. Mam Logamny i Infinity. Wyjdzie w praniu.

Ponieważ mam też wzmak lkampowy, porównanie jakieś Pass lampa już mam. Ta sams przestrzeń, ciut inne brzmienie. Pass to SE a lampę mam PP. Pogram, pobawię się z konfiguracją, napiszę odczucia.

Pozdrawiam

Jan

Witam.

Dopisuję się do zacnego Klubu z moim Pas Aleph Os.

Jak na razie gra z Cd-kiem , bo Cd ma regulację wyjścia.

Pre też posiadam, ale krótko jestem z Pass-em, wiec gromadzę dzoświadczenia i najpierw słucham.

Zabawa przednia. Trudno też na tą chwilę wybrać kolumny. Mam Logamny i Infinity. Wyjdzie w praniu.

Ponieważ mam też wzmak lkampowy, porównanie jakieś Pass lampa już mam. Ta sams przestrzeń, ciut inne brzmienie. Pass to SE a lampę mam PP. Pogram, pobawię się z konfiguracją, napiszę odczucia.

Pozdrawiam

Jan

tez sie przymierzam do passa

zastanawiam sie ktorego wybrac bo z odsluchami bedzie ciezko - swojego wybrales po wczesniejszych odsluchach czy na podstawie infornacji z drugiej reki?

nie obawiasz sie ze bedziesz musial zrobic recap? one sie grzeja jak jasna cholera.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.