Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do ONKYO TX-NR609 Kino/Stereo

taylor5vince

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio udało mi się kupić po okazyjnej cenie onkyo tx-nr609 srebrny - nowy - z 5 letnią gwarancją, problem mam natomiast z dobraniem kolumn, oczywiście podpowiedzi jest masa lecz dla mnie to nie wszystko, Kompletuję zestaw KD z tym, że też słucham muzyki, wszystko..od elektroniki, juno reactor, infected mushrooms, po mike oldfield, chillout, ale i rammstein, metallica.. do kina będzie tez podłączona konsola ps3 no i radio internetowe...suma sumarum ma to być zestaw uniwersalny. Po podpowiedziach, moje grono głośników zawęziło się do:

KEF IQ70 - później IQ10 + IQ60C,

B&W CDM 7SE i analogicznie mniejsze do kina..,

Klipsch RF62 .....,

Monitor Audio RX6 lub GS20

PARADIGM monitor 9

Bardzo proszę o sugestie...i ewentualne zmiany. Jeszcze będę potrzebował pomocy w kwestii kabli do tego zestawu...tu jestem całkowicie zielony :)

z góry DZIĘKUJĘ!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj.

Ja swego czasu miałem GS-20 i spisywały się bardzo dobrze zarówno w kinie jak i w muzyce. Więc mogę je z czystm sumieniem polecić.

A co do Onkyo 609 to masz jakąś dziwną gwarancję, bo dystrybutor na Polskę czyli firma E.I.C daje trzy lata...

A odnośnie kabli głośnikowych, to z tych będziesz zadowolony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

drogie kolumny do przeciętnego amplitunera kinowego to pieniądze wyrzucone w błoto (MA GS, B&W), w sumie i tak wszystkie tu wymienione są za dobre... w granicach 2k za fronty to i tak będzie aż nadto i tu rozważyłbym dwie opcje kolumn ze świetnym basem, które poradzą sobie także i z cięższą muzyką - te w/w Klipsch RF62 i Oli Roth 40, Klipsch grają bardziej bezpośrednio i ostro na górze, więcej wykopu, mniej finezji, Roth - odwrotnie do Klipsch

nie napisałeś rozmiaru pokoju, ale wnioskuję że masz przynajmniej te ~20m2

Tez mi sie wydaje że kupujac takie glosniki nie wykorzystasz ich w pelni. klipsch zabrzmi ciekawie bo ma wysoka skutecznosc. Sam sluchaj Juno Reactora to wiem o czym mowisz. Klipsch bedzie do tego odpowiedni, jednak w angli wybral bym i nie zastanawial za długo nad Tannoy Revolution macie je w rewelacyjnych cenach. Sam chcialem sobie przywiesc pare

Bierz jak najlepsze kolumny, ampli zawsze łatwiej można zmienić niż kolumny...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzięki za podpowiedzi, Mateusz wierzę w klipsch ale rb81II są troszke za niskie, a wartość estetyczna też jest dla mnie ważna...THX - w sumie to przekonałeś mnie do swojej wypowiedzi, że ampa zawsze mogę zmienić, a chcę postawić dom w Polsce więc metraż sie na pewno powiekszy. Więc jestem w trakcie aukcji KEFów:

Ukryta Zawartość

jutro się okaże, a sprzedawca mieszka blisko mnie wiec moge sie przejechac po nie. W innych aukcjach koleś ma też centralny i dwie IQ10tki więc nie wiem czy sie nie pokusic na cały zestaw. Pozostaje problem kabli, dostałem podpowiedź o kimber-ach 4PR ale nigdzie nie ma tego towaru! albo za słabo szukałem, na brytyjskich stronach, rozumiem ze wszystkie głośniki muszą śmigać na kablu tego samego typu?. Dzięki za pomoc i jutro dam znać czy wygrałem te głośniki czy jednak szukam dalej. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No to powodzenia :)

Witam wszystkich

i po 'ptokach' kolumny poszły za 389 funtów, co za goście! nowe można kupic za 419 a oni podbijali cene az do wspomnianej 388!!!

Teraz sie zastanawiam czy brac te nowe czy jeszcze poczekac na inne okazje na ebay-u. W sumie nigdzie mi sie nie spieszy, a moze jeszcze jakies ciekawe sugestie na ten temat otrzymam, dzięki :)

Tu jest całkiem przyzwoita oferta:http://www.ebay.co.uk/itm/Monitor-Audio-GS20-Speaker-Gloss-Black-/230760064507?pt=UK_AudioVideoElectronics_HomeAudioHiFi_HiFiSpeakers&hash=item35ba5f25fb

Ale najlepiej odczekać, jak już aukcja będzie się miała ku końcowi...

no...co za kolesie,

wracając do głośników to co jakis czas pojawiaja sie nowe na ebay - teraz są MA GR20, ale za bardzo nie moge znalesc nic na ich temat, a te roth oli 50? mission m35i, MA bx6? masakra, kocioł we łbie

Witam

Włąśnie zakupiłem Onkyo Lan Wireless na ebayu za 30funtów także problem bezprzewodowości netu rozwiązałem :) aktualnie licytuje Roth oli50 sa w dobrej cenie póki co i blisko ode mnie także przewioze się po nie, cena 100funtów za czarne używane lecz jak twierdzi właściciel są w perfekcyjnym stanie, kupił je za 800f osiem miesiecy temu ale ma jakieś zyciowe problemy także ide w tym kierunku :)

Teraz mam do was pytanie...by rozwinąć KD kupić na tył Roth oli10?? czy zalecane jest by była to ta sama firma co fronty? jesli tak to co z centralnym gdyż z roth'a nie widziałem centrala póki co...mam nadzieje ze 609tka pociagnie te OLI50...tam tyle tych głośników w kolumnie...:)

aaa no i jeszcze jedno, czy mógłby mi ktoś doradzić w sprawie kabli (najlepiej dostepnych na amazonie lub brytyjskim ebay-u gdyz w/w kable nie sa dostepne na e bayu...a i przyznam sie ze nie mam pojecia jak podłączać te kolumny do wzmaka - kolumny maja 4 wejścia z tyłu...jak to się je? przepraszam ale to dopiero mój pierwszy zakup i nie mam pojęcia co do czego... Dzieki i pozdrawiam!

aaaa sorki i tam są jakieś banany:) o co z tym chodzi?

Witam

Włąśnie zakupiłem Onkyo Lan Wireless na ebayu za 30funtów także problem bezprzewodowości netu rozwiązałem :) aktualnie licytuje Roth oli50 sa w dobrej cenie póki co i blisko ode mnie także przewioze się po nie, cena 100funtów za czarne używane lecz jak twierdzi właściciel są w perfekcyjnym stanie, kupił je za 800f osiem miesiecy temu ale ma jakieś zyciowe problemy także ide w tym kierunku :)

Teraz mam do was pytanie...by rozwinąć KD kupić na tył Roth oli10?? czy zalecane jest by była to ta sama firma co fronty? jesli tak to co z centralnym gdyż z roth'a nie widziałem centrala póki co...mam nadzieje ze 609tka pociagnie te OLI50...tam tyle tych głośników w kolumnie...:)

aaa no i jeszcze jedno, czy mógłby mi ktoś doradzić w sprawie kabli (najlepiej dostepnych na amazonie lub brytyjskim ebay-u gdyz w/w kable nie sa dostepne na e bayu...a i przyznam sie ze nie mam pojecia jak podłączać te kolumny do wzmaka - kolumny maja 4 wejścia z tyłu...jak to się je? przepraszam ale to dopiero mój pierwszy zakup i nie mam pojęcia co do czego... Dzieki i pozdrawiam!

Contral z Oli Roth to Oli C20.Sam mam jego.Ja bym na tył proponował Oli 20 a nie te małe 10tki.

Witam

już było kilka przypadków spalenia wysokotonowców w tych 50-tkach podłączonych do amplitunerów kinowych, więc będziesz miał sporo szczęścia jeśli ten Onkyo nie będzie się przesterowywał

na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tymi kolumnami, tym bardziej że do tego modelu Onkyo nie podłączysz już dodatkowej końcówki mocy/wzmacniacza, więc ryzyko spore

zresztą 40-stki wystarczą spokojnie na 25m, na tyły radzę 10-tki, szkoda przepłacać za coś czego nie wykorzystasz w filmach (surroundy to głównie pasmo średnio-wysokotonowe, bas odzywa się od święta)

kable podłączasz normalnie, jak masz zwykłe to do + i - bez zdejmowania blaszek łączących zaciski, można też chyba użyć bi-ampingu w tym Onkyo, wtedy podłączasz to dwoma parami kabli i wyjmujesz blaszki z zacisków kolumn - na temat biampingu musisz doczytać w intrukcji amplitunera, będzie dokładnie wyjaśnione co i jak

No udało mi się kupić na ebayu kolumny ROTH OLI50 za 102 funty, gość je ma 8 miesięcy a kupił za 800funtów :) jade je odebrać, dam znać z efektów. Pozdrawiam

no za pół darmo to grzech byłoby ich nie wziąć, jednak to nie zmienia faktu że one się nie nadają do grania pod słabym amplitunerem

jest spora szansa na to, że przy głośniejszym słuchaniu uszkodzisz te wstęgi w kolumnach, w najgorszym przypadku dodatkowo amplituner

no za pół darmo to grzech byłoby ich nie wziąć, jednak to nie zmienia faktu że one się nie nadają do grania pod słabym amplitunerem

jest spora szansa na to, że przy głośniejszym słuchaniu uszkodzisz te wstęgi w kolumnach, w najgorszym przypadku dodatkowo amplituner

właśnie przymierzam się do bi - ampla gdyż i tak nie posłucham dzis ponieważ nie mam jeszcze kabli, biore sie za czytanie instrukcji onkyo by mieć jakieś tam pojęcie ale bardzo bym prosił o wskazówki, jaki by mi wzmak czy ampli wystarczył...z góry dziękuje :)

Jstem po małej lekturze bi-amplingu..jesli dobrze kumam to skoro na moim onkyo bede uzywał 5.1 system to pozostaja dwa kanały do wykorzystania. Rozpinamy połączenia wejść w głośnikach i wpinamy szósty kanał do np górnych wejść w jednym głośniku (froncie) oraz siódmy kanał do drugiego głośnika i też np do górnych wejść (fronty) z tego co wiem to intuicyjnie góra jest od tweeterów a dół od basu. Proszę o skorygowanie jeśli coś źle do mnie dotarło.<br />

Dzięki<br />

Przeczytałem instrukcje kilka razy, podpiąłem bi amp w/g wskazań producenta, kable kupiłem w Maplinie - beztlenowe 2,5mm2, pozostało przestawić w ustawieniach ampa na funkcje bi-amp i wszystko śmiga, gra pięknie, szczerze to jest to moje pierwsze doświadczenie z tego typu sprzętem , gram na kilku instrumentach i słyszałem w życiu wiele ale ten zestaw ONKYO TX-NR609 + Roth OLI50 na bi-ampie gra wyśmienicie. Mam nadzieje, że bez awarii tak pozostanie. Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

no miejmy nadzieję, że Onkyo wytrzyma :)

609 nie posiada pre out dlatego jest problem z ewentualnym podłączeniem dodatkowej końcówki mocy lub wzmacniacza, stąd właśnie ten nacisk na odpowiedni dobór kolumn, po prostu trzeba mierzyć siły na zamiary

mala rada te Maplinowe - beztlenowe 2,5mm2 to totalna kicha(takie beztlenowe ze zajda za 1 miesiąc :)), jak słuchasz w stereo to kup sobie na front, belkin pureav silver series 16awg speaker cable rolka 9m to koszt 9f

no i porządne interconecty :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.