Skocz do zawartości
IGNORED

Kompletny zestaw do 15000zł

zibek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zakupić zestaw audio do salonu (powierzchnia ok 40m2). Nie jestem biegły w temacie sprzętu, modelach itd., więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w skompletowaniu zestawu. Muzyka jakiej słucham to rock, trochę popu, soulu... Budżet to 15.000zł

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/92886-kompletny-zestaw-do-15000z%C5%82/

Witaj,

zakładam, że w skład zestawu wchodzi wzmacniacz, cd i kolumny. Ze względu na wielkość pomieszczenia, musimy nastawiać się na zestaw kolumn podłogowych.

Oczywiście musisz koniecznie odsłuchać poszczególne konfiguracje, gdyż każda opinia jest oparta na subiektywnej ocenie brzmienia, mam jednak nadzieję że moje propozycje pomogą Ci przygotować się do odsłuchu.

Tak więc napewno proponowałbym Ci konfigurację opartą na elektronicę marki NAD model C375BEE / C565BEE. Jest to zestaw bezpieczny, mogący zasilić prawie każde kolumny ze względu na dużą rezerwę prądową. Oczywiście warto także alternatywnie posłuchac systemu Audiolab serii 8200 (zawsze w przyszłości można wzbogacić system o końcówke mocy), Roksan Kandy, Naim - ale to już w studio odsłuchowym. Idealnym rozwiązaniem byłby także wzmacniacz Hegel H70, jednak zupełnie nie zmieścimy się w założonym budżecie przy kompletowaniu integra + cd marki Hegel. Hegel H70 natomiast posiada wzbudowany przetwornik z USB DAC - jeśli możemy skorzystac z innego źródła dźwięku oraz wbudowanego przetwornika, warto taką konfigurację brać pod uwagę.

Co do kolumn, to zwróciłbym Twoją uwage na kolumny Audio Physic Yara II Superior lub (niestety przekraczamy znacznie budżet) Audio Physic Tempo 6. Bez problemu powinna sprawdzić się także w Twoim pomieszczeniu włoska kolumna Opera Seconda Linea Classica (jest to konstrukcja zamknięta). Bezpiecznym wyborem będzie Tannoy Revolution 6T lub jeden z modeli Monitor Audio serii Rx (np. Rx8).

Pozostają odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

skoro ma byc nowe to tylko odsłuch w salonie

druga sprawa akustyka w twoim pomieszczeniu moze okazać sie słaba i bedzie problem

jak juz cos wybierzesz wstepnie, to moze salon wypozyczy na odsłuch do domu

Myślę też o tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możliwych kombinacji jest jakieś osiem i pół miliarda, pomnożone przez pi razy drzwi do kwadratu,

jeśli dorzucić warunki lokalowe czy osobiste preferencje użytkowników tego czy jakiegokolwiek innego forum,

dlatego moim skromnym zdaniem kompletowanie systemu od zera możesz spokojnie pozostawić przypadkowi,

bo szanse na to, że trafisz za pierwszym razem są teoretycznie bliskie zeru, a praktycznie jeszcze mniejsze,

więc szarpanie się na zakup nowych klamotów w sklepie jest według mnie pozbawione jakiegokolwiek sensu,

zważywszy na fakt, że za miesiąc góra pół roku będziesz to wszystko sprzedawał i dostaniesz może z 50% ceny.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

H70 z Yara superior zagra napewno bardzo fajnie, u mnie z tymi kolumnami gral H100. Jednak moim skromym zdaniem wzmacniacz jest conajmniej o klase lepszy od ww glosnikow i smialo mozna podlaczyc do niego lepsze. Do takiego pomieszczenia pomysl o jakis dosyc efektywnych glosnikach gdyz H70 nie posiada jakiejs ogromnej mocy, jednak jakosc dzwieku w tej kategorii cenowej jest trudna do osiagniecia dla innych. Pomysl tez nad DAC zamiast CD, zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc mozna na lepsze kolumny.

Kiedys rowniez kupowalem nowy sprzet, jednak jest duzo racji w tym co pisze parantulla i lepiej kupic solidny uzywany sprzet, w razie checi zmiany na co innego nie traci sie tak duzo a czasmi wcale. Ludzie nie boja sie kupowac uzywanych aut a boja sie uzywanej elektroniki, naogol niepotrzebnie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.