Skocz do zawartości
IGNORED

Barokowa muzyka chóralna

Marcin T.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakie barokowe dzieła z muzyką chóralną/sakralną uważacie za najpiękniejsze? Zaznaczam, że nie chodzi mi tutaj o barokowa, matematyczna precyzje w konstrukcji utworu, a raczej o sile i wyjatkowosc doznac metafizycznych ;-) Jakies konkretne plyty, wydania?? Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/9298-barokowa-muzyka-ch%C3%B3ralna/

Barok to głównie Bach, Handel, Vivaldi możesz więc pogrzebać w ich dorobku.

Takie sztandarowe dzieła sakralno/chóralne to na pewno Mesjasz Handla(Ch.Hogwood/ASMF) jak i też inne oratoria - Juda Machabeusz, Herkules, Salomon, Saul itd... Też trochę kantat jest w dorobku Handla - wydane są na Archiv z Goeblem. Najbardziej wzniosłym dziełem jest chyba Dixit Dominus - to na pewno Ci się spodoba

Bach - kantaty, tzw. "krótkie msze", Msza h-moll, oratoria. Chorały - komplet - dość dobre wykonanie jest w serii Teldeca 2000 BACH pod dyr. G.Leonharda

Muzyka sakralna Vivaldiego nie zachwyca i nie ma jej wiele, ale poznać można.

Innych kompozytorów też warto posłuchać, chociażby Corellego, Pergolesiego, Telemanna, Henichena, synów J.S Bacha - Carla P.E i Johanna.H, H.Purcella, Scarlattiego itd..

Z konkretnych płyt i wydań z taką muzyką wyrywkowo polecam:

[obrazekLUKASZ-139666_1.jpg] [obrazekLUKASZ-139666_2.jpg] [obrazekLUKASZ-139666_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1087-100004466 1170257469_thumb.jpg

post-1087-100004467 1170257467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i

[obrazekLUKASZ-139667_1.jpg] [obrazekLUKASZ-139667_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1087-100004464 1170257471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsze Stabat Mater Pergolesiego.

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

>mahler

Jak to "muzyka sakralna Vivaldiego nie zachwyca"??? - czy jest piękniejsze Stabat Mater (może Pergolesi) , Nissi Dominus. Obydwa utwory nagrał Andreas Scholl. Bardzo dobra jest seria z muzyką sakralną Vivaldiego nagrana dla Hyperionu przez Roberta Kinga. Doskonałą płytę (dokładnie 2 CD) z hipotetycznę rekonstrukcją Nieszporów ("Vespri") nagrał ostatnio Alessandrini (Naive) - warto zapoznać się z tym wydawnictwem.

> Marcin T. Zdając sobie sprawę że muzyka chóralna nie pokrywa się w całości z sakralną moje rekomendacje są następujące:

Obok utworów JSB najpiękniejszym barokowym utworem sakralym jest dla mnie "Vespro 1610" Monteverdiego - polecam wykonanie Savalla.

Buxtechude - "Membra Jesu Nostr" - w wykonaniu Gardinera(Archiv) lub Jacobsa(HM).

Schutz "Geistlische Cormusic" - Herreweghe (HM), "Symphiniae Sacre II" - Roland Willson (Sony), "Psalm od David" Cantus Coeln" (HM).

Barok francuski to sera tzw "Grands Motets" min. Rameau, Campry- nagrywana przez Christiego.

Warto też posłuchać nagrań Gabriela Garrido dla wytwórni K617 tzw. barok z Nowego Świata.

Pozdrawiam

Gdy chodzi o Bacha to bez wątpienia do największych chóralnych jego dzieł należą Motety na dwa chóry. Wśród nich ostatnie dwa są chyba najbardziej 'metafizyczne', choć swoją drogą utwory te są tak żywe i 'gęste' w budowie, że te metafizyczne doznania czerpię bardziej z podziwu dla harmonii bogatej polifonii niż spokojnego i wzniosłego nastroju charakterystycznego dla kantat, czy pasji. Być może dlatego wolę ich słuchać na słuchawkach aby w tej nawałnicy głosów żadnego nie przegapić:-). Wciąż ulubione nagranie to Herreweghe.

Pozdr.

• 1 miesiąc później...

Które z wykonań Stabat Mater Pergolesiego polecaie? Powyżej wspomniano o dwóch, czy są jeszcze inne warte uwagi?

Chęć zapoznania z Pergolesim zawdzięczam Vivaldiemu:-) i jego Stabat Mater i Nisssi Dominus, które wczoraj znowu sobie posłuchałem... Czy jest jeszcze więcej tak pięknej tego typu wokalnej muzyki?

Pozdr.

Piotrze:

słyszałem kiedyś w radiu płytę jak ta:

Ukryta Zawartość

wycofana z katalogu ! mnie się nie podobała, natomiast to samo z A. Scholl/B. Bonney = znakomita muzyka i do tego pięknie wydane CD.

Ukryta Zawartość

Niestety, żadnej płyty Pergolesiego nie mam w swoim zbiorze, tej także nie słyszałem. Co do nagrań jego Stabat Mater doszły mnie tylko głosy, że to jedno ze słabszych dokonań w dorobku Scholla. Entuzjastyczne natomiast opinie słyszałem o dwóch nagraniach: Veronique Gens/Lesne oraz Kirkby/Bowman. Czy miałeś okazję któreś z nich posłuchać?

Pozdr.

Dzięki.

A to chyba trzy najczęściej wpominane nagrania...

[obrazekLUKASZ-156199_1.jpg] [obrazekLUKASZ-156199_2.jpg] [obrazekLUKASZ-156199_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1186-100003895 1170258311_thumb.jpg

post-1186-100003896 1170258310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja natomiast chciałbym polecić, poza wcześniej tu rekomendowanymi, nagrania zespołu który zafascynował mnie ostatnio najbardziej - mianowicie Cantus Cölln pod dyrekcją Konrada Junghanela.

Wprawdzie idea wykonań tego zespołu sprowadza się do brzmień bardzo kameralnych, z partiami chóralnymi zredukowanymi do jednego lub dwóch śpiewaków na głos, ale piękno wykonania, wspaniała przejrzystość i wręcz anielska subtelność brzmienia są bardzo poruszające.

Cantus Cölln nie nagrali wprawdzie zbyt wielu kantat JSB, ale za to te które nagrali "rzucają na kolana" ;-))

Polecam gorąco płytę “Actus Tragicus” – Cantatas BWV 4, 12, 106 & 196 (Harmonia Mundi)

Ponadto nagrali wspaniale motety lipskiego kantora i szereg dzieł wokalnych kompozytorów baroku przesłoniętych nieco wielkością Jana Sebastiana, w tym licznych jego własnych antenatów: Johanna, Heinricha, Johanna Christopha, Johanna Michaela, Georga Christopha i innych Bachów - wydane na znakomitej płycie Altbachisches Archiv.

[obrazekLUKASZ-156637_1.jpg] [obrazekLUKASZ-156637_2.jpg] [obrazekLUKASZ-156637_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2292-100003877 1170258336_thumb.jpg

post-2292-100003878 1170258334_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze wybrane, naprawdę przepiękne nagrania Buxtehudego, Telemanna i Rosenmullera:

Pozdrawiam

:-)

[obrazekLUKASZ-156641_1.jpg] [obrazekLUKASZ-156641_2.jpg] [obrazekLUKASZ-156641_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2292-100003874 1170258339_thumb.jpg

post-2292-100003875 1170258338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Specjalistą pierwszej wody od chórów barokowych jest przede wszystkim niejaki Haendel, którego tu już wielokrotnie wymieniano.

Pojawił się już Juda Machabeusz, to ja jeszcze polecę oratorium"Israel in Egypt". Są dwa wykonania godne uwagi, oparte na zupełnie innym manuskrypcie. Pierwsze to Gardiner ze swoim Monteverdi Choir (Philips), drugie pod dyrekcją Parrota na Veritas. W wersji Gardinera dołożono jeszcze dwa anthemy (hymny): Zadok the Priest i The King Shall Rejoice.

Miłego słuchania.

Przyłączam się do zachwytów nad Kantus Koeln. Gdybym "Actus Tragicus" miał na winylu, byłby już dawno zdarty :-)) Na przeciwległym biegunie jeśli chodzi o sposób wykonania stoi Harnoncourt. Jego "Christ Lag in Todes Banden" brzmi w porównaniu do Junghanela jak szlifierka. Ale ileż tam autentycznych emocji i napięć... i chór chłopięcy. Polecam.

Dzięki Gutten że przypomniałeś o Gardinerze i jego Monteverdi Choir...

Dziś jego wykonania bachowskie wyszły z mody i są dość powszechnie krytykowane za pewną oschłość, beznamiętność i czasem dość kontrowersyjne pomysły wykonawcze, ale nawet najwięksi oponenci przyznawali, że Monteverdi Choir to po prostu chyba najlepszy chór na świecie... Warto więc czasem wracać do tych nagrań (albo je poznać) właśnie ze względu choćby na ten chór (a nawiasem mówiąc, ich wykonanie np. Magnificat Bacha jest wciąż chyba nie do pobicia :-)...

Pozdrawiam

Tej płyty - "Actus Tragicus" Bacha nagranej przez Kantus Koeln - po prostu nie można nie mieć w swym Bachowskim zbiorze... cudowna muzyka w przepięknym wykonaniu!

A powracając do Pergolesiego lecz nie opuszczając jednak Bacha:-), dopiero kilka dni temu odkryłem, że Bach dokonał adaptacji jego Stabat Mater!... zmieniając oczywiście znaczenie tego dzieła przez włożenie innego tekstu, czyli Psalmu 51 z Biblii Lutra. Muzyka Pergolesiego w zasadzie pozostała, choć trudno tak mówić skoro i ją Bach zmodyfikował i przystosował do własnego stylu...

W katalogu Bacha utwór ten widnieje pod numerem BWV 1083, "Tigle, Hochster meine Suden", nie ma chyba wielu nagrań z tą "parodią"... ale słyszałem nagranie Le Parlement de Musique pod Martinem Gesterem i ... słucha się tego znakomicie...

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Ktore wydanie Stabat Mater Pergolesiego uwazacie za bardziej warte kupienia: Harmonia Mundi (Sebastian Hennig, Rene Jacobs) czy Decca (Kirgby, Bowman, Hogwood)?? Co warto kupic w pierwszej kolejnosci: "Stabat Mater" czy "Actus Tragicus". Bede mial obie - ale w tym miesiacu musze ograniczyc wydatki :-) Z gory dzieki za sugestie.

Jeszcze raz polecam Tobie to wydanie:

Ukryta Zawartość

To jest najlepsze Stabat Mater Pergolesiego polecane przez Penguina (rozetka czyli płyta wybitna) a także przez Gramophone. Najlepsze w obu katalogach. Dopiero jako następne polecane są Hogwood czy Rousset.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Hej! Z opiniami Grammophone'a i Penguina raczej nalezy uwazac. Nie wiem dokladnie jakich maja specow od baroku, ale jak chodzi o opere, to nie zawsze sie zgadza z odczuciami rodzimej krytyki i moimi wlasnymi. No ale to tez nie znaczy, ze ja mam taki dobry i nieomylny gust - chce tylko powiedziec, ze te opinie nie wydaja mi sie wiazace.

Co do Stabat Mater - mam wydanie, ktore nagrala decca (Kirkby, Bowman, Hogwood). Nie mam porownania z innymi, ale wokalnie jest to genialne. Zadnych operowych wtretow, niepotrzebnego wibrata itd..., mnie sie bardzo podoba. Trudno mi jednak wypowiadac sie o dynamice nagrania, czy poprawnosci interpretacji. Ja po prostu glownie slucham spiewakow...

Poydrawiam

>MarcinT

Chyba bezpieczniej będzie jak najpierw kupisz "Actus Tragicus" (masz same zachwyty tych którzy tę płyte słyszeli), a Pergolesiego w następnym miesiącu. Zostanie ci trochę czasu na posłuchanie kilku wykonań i wybranie tego które bardziej przypadnie ci do gustu. Ja dotąd posłuchałem trzech i na żadne nie byłem w stanie się zdecydować, zawzyczaj z powodu przesadnego wibrata, które ciężko znoszę w barokowej muzyce sakralnej, zresztą nie tylko. U mnie wybór naprawdopodobniej padnie na którąś z par oszczędnie wibrato stosujących w nagraniach muzyki okresu baroku, a więc Kirkby/Bowman lub Gens/Lesne. Ale po uprzednim przesłuchaniu.

Pozdr.

Tak. Należy uważać bo generalnie w 90 przypadkach na 100 wprowadzają ludzi świadomie w błąd:)

Nagrody roku i rozetki przyznają każdej miernocie:)

A generalnie płyty z klasyką są nagrane do d...:)

Także kolekcjonerzy bądźcie czujni !!!! :)

Pzdr.

Sabat Mater w wykonaniu Concerto Italiano z Alessandrinim jest w serii wydawniczej EMPIK'u za

jedyne 19.99. Na dodatek jest jeszcze Sabat Mater Vivaldiego.

Nic tylko kupować : naprawdę świetne nagranie. Chyba kupili licencję od Opus 111.

w internecie nie widziałem. w salonie w Krakowie jest bez problemu do dostania.

Seria wydaje się ciekawa z w miarę nowymi nagraniami.

Inną płytka z serii którą nabyłem to Conterto Grossi op.3 Geminiani'ego

w wykonaniu Europa Galante ze skrzypkiem Fabio Biondim. Płytkę kupiłem

zachęcony koncertem jaki niedawno odbył się w Krakowie w ramach Muzyki w Starym Krakowie.

jednym z moich ulubionych nagrań jest bachowa pasja sw jana pod dyr. herrewega. takich emocji generalnie poszukuję w muzyce (Arek67: nie na drodze rozumowej, przeciew wiesz, że są rózne drogi poznania:). Jedna z najpiękniejszych, najbardziej dramatycznych, najbardziej wzruszających i poruszających płyt jakie mam. genialni wykonawcy scholl, padmore, wszystkie 3 basy.

[obrazekLUKASZ-164168_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.