Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch rf-52 czy Mission mx3 ?

Misiok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce sobie wybrać kolumny podłogowe do max 2000zł/para słyszałem dobre opinie o kolumnach zarówno z serii Klipsch RF-52 jak i o Mission MX3.

Zależy mi żeby kolumny grały czysto na każdej części pasma (słucham wszystkiego po trochu od techno poprzez rock aż po niektóre zespoły power-metalowe. Kolumny będą mi też służyły do nagłośnienia kina domowego) od soczystego nie dudniącego bassu poprzez czyste średnie aż do krystalicznych sopranów. Posiadam pokój około 20m^2 Wzmacniacz pod którymi będzie grał nowy sprzęt to Denon AVR 1804. Sprzedawcy polecali mi Klipsche RF-52 ale wspominali że Missiony mogą zagrać podobnie (Klipsche kosztują 2000zł/para natomiast Missiony 1500)

Chyba że macie inne ciekawe propozycje do 2 tyś zł, chętnie posłucham.

Ps. Nie mogę przekroczyć kwoty 2000zł więc proszę o nie pisanie komentarzy w stylu żebym dołożył do Klipschy RF-62 bo wiem że są lepsze ale nie na moją kieszeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/92993-klipsch-rf-52-czy-mission-mx3/

Witaj,

pod względem odsłuchiwanej muzyki zdecydowanie polecam kolumny Mission. Z upustem klubowym spokojnie w kwocie 2000 zł. zmieścisz się z modelem Mission mx4, który to zdecydowanie polecam. Bardzo dobrą alternatywą są także kolumny KEF C7 (podobne kwoty) oraz Tannoy Mercury V4. Te ostatnie zagrają najbardziej równo, z najlepszym środkiem pasma.

W miarę możliwości polecam odsłuchy,

w przypadku pytań słuźę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

pod względem odsłuchiwanej muzyki zdecydowanie polecam kolumny Mission. Z upustem klubowym spokojnie w kwocie 2000 zł. zmieścisz się z modelem Mission mx4, który to zdecydowanie polecam. Bardzo dobrą alternatywą są także kolumny KEF C7 (podobne kwoty) oraz Tannoy Mercury V4. Te ostatnie zagrają najbardziej równo, z najlepszym środkiem pasma.

W miarę możliwości polecam odsłuchy,

w przypadku pytań słuźę pomocą

Macie państwo w swojej ofercie kolumny Klipsch ?

Piotr

dzięki za porady, napewno będę w miarę możliwości starał się przesłuchać jak najwięcej z podanych typów kolumn. Swoją drogą uważacie że Klipsch rf-52 spośród wyżej wymienionych nie byłby najlepszym wyborem? (Mnie osobiście martwi wielkość głośników niskotonowych 2x133mm mimo wysokiej sprawności 96dB) Z doświadczenia z car-audio wiem że 16cm głośniki są w stanie dać z siebie więcej pod każdym względem, nie wiem czy ta zasada dotyczy kolumn stereo ale na logike rzecz biorąc myślę że tak.

Jeżeli jesteś zdecydowany na zakup i masz gotówkę w kieszeni, to zrób tak jak ja.

Wchodzisz na allegro i patrzysz na najlepsze oferty w swoim mieście. Piszesz do sprzedającego, że możesz dać za konkretny model od ceny wyjściowej mniej np o 300-400zł i na 99% się zgodzi.

Ja kupiłem w ten sposób mission MX-5 (najtańsza oferta wtedy Warszawie to 2700zł) za 2400zł.

Radzę zainteresować się powyższym modelem ponieważ widziałem ofertę salonu z bodajże Rybnika na allegro z tymi kolumnami za 2150zł (za pare - żeby nie było).

byłem dzisiaj w 4 różnych sklepach na odsłuchach, odsłuchałem następujące kolumny:

Klipsch RF-52 (czysto zagrały na każdej szerokości pasma, dynamiczny nie dudniący bas, czyste średnie i krystaliczne sopraniki)

Mission MX4 (hmm to nie jest sprzęt dla mnie, średnie tony były moim zdaniem jakieś nijakie, nudne wręcz)

KEF C5 (średnie tony zagrały czysto wysokich również nie brakowało basu może troszkę mi było mało)

Monitor audio MR4 (muszę przyznać że zrobiły te kolumny na mnie miłe wrażenie był tu i ładny bass a mimo to średnie tony także fajnie zagrane)

Monitor Audio MR6 (głębszy bas średnie i wysokie tony bardzo zbliżone do MR4 jednak bardziej dało się odczuć przestrzeń tzw. scenę)

Roth Oli 40 (tutaj zaskoczenie, mimo że Monitor Audio MR6 wpadły mi w ucho te kolumny moim zdaniem zagrały lepiej, może mają w sobie mniej basu od MR6 ale ten bas jest przyjemny i nisko schodzi natomiast średnie i wysokie tony naprawdę zrobiły na mnie ogromne wrażenie)

JBL ES80 (w ogóle mi ten model nie przypadł do gustu na moje ucho gra do bani zarówno średnie jak i niskie tony)

Na obecną chwilą mam dylemat między Klipsch RF-52 a Roth Oli 40 oba modele mi bardzo spasowały jednak myślę że zdecyduję się na Klipsche RF-52 ze względu na to że grają bardzo dobrze na każdej częstotliwości pasma i mają także bardzo dynamiczne brzmienie w tym i bas (mimo tylko 13cm głośników!) poza tym dobrze by grały z moim wzmacniaczem, czysto średnie i górne tony a basu był by zapas, to dobrze gdyż Denon avr 1804 daje troszkę mało basu przy stereo moim zdaniem.

Mam nadzieje że moja opinia pomoże komuś w przyszłości przy doborze kolumn. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.