Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

gagacek,

wiesz co ? (kilka spacji)

Współczuję Ci, musisz być nieszczęśliwy :(

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

- Jasne. Tak, przyznaję, jestem bardzo nieszczęśliwy i proszę Ciebie abyś w powodzi swojego współczucia zmówił za mnie paciorek.

Rozumiem też to, że z Twojej strony skończyły się argumenty i nadeszła pora na inwektywy.

Mam dla Ciebei dobrą radę: Nie oceniaj innych swoją miarą, bo mozesz się baaardzo pomylić

A teraz czekam na opinie, dlaczego konstrukcja bezapelacyjnie zasługuje na nagrodę Darwina. Konkrety proszę.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Myślałem, że nigdy nie będę musiał tego robić, a jednak...kolega gagacek dostał bana. Jego wypowiedzi nie wnosiły nic nowego do tematu a jedynie prowokowały jałową dyskusję i wzajemne obrzucanie się błotem.

Wklejam na prośbę kolegi:

Chwileczkę. Kogoś, kto chce rzeczowo opisać aspekty tego urządzenia nie nazywa się trollem.

Ja rozumiem, że wzajemnemu kółku zainteresowania nie w smak jest, że łatwo można wykazać że jest to nie fair działanie wobec klientów i starają się to zatuszować. Ale:

Po pierwsze

Urządzenie zakłóca a nie pomaga. Dzieje się tak dlatego, że generuje (o tym za chwilę) falę która tworzy interferencję do naturalnego pola i SZKODZI. Nie ma żadnego układu synchronizującego naturalne i sztuczne

pole, jest to pominięte z premedytacją. Przy okazji: Twierdzenia, że fala gdzieś-tam zanika i trzeba ją wspomóc są równie idiotyczne jak sposób realizacji promieniowania pola. Proszę zapoznać się z podstawami, teorią pola oraz zastanowić się w jaki sposób można zaekranować tak wolnozmienne pole.

Po drugie.

Gdyby nawet urządzenie działało, to sposób realizacji wykonana generatora świadczy tylko i wyłącznie o rzucie na kasę, albo totalnej niewiedzy z podstaw elektroniki. Zrealizowany układ jest tylko i wyłącznie generatorem harmonicznych, co jest totalnie sprzeczne z ideą urządzenia z czego NA PEWNO zdaje sobie sprawę konstruktor urządzenia i z premedytacją wykonał taki krok. Jeśli wykonał tę kopię zna jakiekolwiek podstawy i doskonale zdaje sobie sprawę, że To SZKODZI.

Po trzecie

Gdyby nawet urządzenie było zrealizowane rzetelnie, było przemyślane, (tego wymaga uczciwość wobec klienta, ale...), to musiałoby wypromieniować falę. Zachodzą tu jednak dwie rzeczy:

Po czwarte

- Długość falowa anteny jest pomijalnie mała i w opisywanym urządzeniu poniżej zdrowego rozsądku. Przypomnę, że anteny do komunikacji z łodziami podwodnymi w paśmie 3-3000Hz pracując zgodnie z prawami fizyki (wiem, ból..) komunikując się z super czułymi odbiornikami na pokładzie mają długość od kilkudziesięciu km do 10000km (słownie: dziesięć tysięcy kilometrów).

Po piąte

- Nawet jeśli wszystkie powyższe założenia byłyby spełnione, jest jeszcze mały problem. Otóż sposób wykonania cewki nadawczej nie można inaczej nazwać jak dzieło kretyna który zrealizował wzór cewki w której dwie połówki indukcyjności wzajemnie się znoszą, tworząc cudowne zero na

wyjściu. Jasne? ZERO! Jedynym wybawieniem mogłoby tu być ultra niestaranne wykonanie urządzenia powodujące desymetrię, dzięki czemu taka antena by działała. Pomijając oczywiście to, co powyżej napisałem.. ale tu, ze względu klienta, w końcu wygląd to podstawa, urządzenie zostało wykonane bardzo ładnie.

I w taki oto sposób otrzymaliśmy urządzenie, które robi dokładnie nic i to na kilku płaszczyznach na raz. A jeśliby nawet robiło, to szkodziłoby ono użytkownikowi, ponieważ albo z premedytacji albo głupoty nie zostało ono prawidłowo skonstruowane, co z kolei spowodowane zostało tym, że wymagałoby znacznie większego nakładu pracy. A liczy się zysk, prawda?

Bardzo polecam urządzenie i pozdrawiam gagacek

Edytowane przez yancho

Dla wyjaśnienia: urządzenie zostało wykonane na wyraźną prośbę forumowiczów, każdy kto je używa ma z pewnością świadomość jak działa i jaki ma wpływ. Nie ma również generatora w oficjalnej ofercie firmy, a przecież skok na "zysk" to przede wszystkim odpowiednie podanie Klientowi, reklama na stronie z szerokim opisem zjawiska i zbawiennego wpływu samego rezonatora okraszone ładnymi zdjęciami. A tego nie ma!!! Naprawdę nikt nikogo nie zmusza do zakupu i używania.

A to, że jednego boli to co drugi zrobi to już norma w naszym kraju, niestety....

Pozdrawiam

Tomanek zrealizował za przystępną cenę potrzeby forumowiczów. Oby takiej postawy było więcej:)

Zwracam uwagę, że nie piszę na wątku sponsorowanym (jakiego wymagałaby przyzwoitość), mam pełne prawo rzeczowej dyskusji. Dlatego nawiązałem do intencji sprzedającego, bazując na konkretnych przykładach.

O jednym wyrobie wspomniano już powyżej, uważam że jest w tym dużo racji. Jeśli chodzi o zasilacze, to może posłużymy się przykładem zasilacza Tomanek i chińskiego wyrobu. Absolutnie nie twierdzę Tomanek że jest zły, zwrócę tylko uwagę na to, że trzeba by nieźle wysilić się, aby spieprzyć wykonanie takiego zasilacza... Proszę też nie wmawiać, że jest to mistrzostwo świata. Reklamowy tekst z 3055 na czele jest, hmm... zastanawiający. Ugryzę się w język.

Faktem jest, że to naprawdę rzetelna konstrukcja. Bardzo prosta, pozbawiona dodatkowych filtracji, tak z praktycznego punktu wykonana po najmniejszej linii oporu, z nie przemyślanym zabezpieczeniem powodującym straty i pogorszenie parametrów, zamontowana w klasycznym Hammond, do tego bajerki kabelki, oplot z linki wspinaczkowej itd. Na tle sprzedawanych dedykowanych dalekowschodnich zasilaczy wypada słabo, zarówno od strony wizualnej jak i technicznej. Bardzo proszę powściągnąć emocje i nie operować bezsensownymi ogólnikami.

Dla kogoś kto cokolwiek wie o elektronice różnice będą widoczne od razu.

post-28069-0-84461200-1344074877_thumb.jpg

post-28069-0-17705500-1344074888_thumb.jpg

No to kupuj chińskie i nie marudź:) Naprawdę nikt nikogo nie zmusza do konkretnych. Przeglądałem Twoje ostatnie posty i wiedzę, że zrzędzenie, krytykowanie i marudzenie to tematy przewodnie w Twych wypowiedziach a to o czymś świadczy.

I w czym (konkrety proszę, nie ogólniki) ten chiński zasilacz jest lepszy od mojego? Powtarzam konkrety! Zarzucasz komuś ogólniki a sam operujesz nimi na lewo i prawo.

Miałem 2 zasilacze Tomanka i złego słowa nie powiem .

Oczywiście chciało by się taniej , ale skoro nawet palcem nie ruszylem ...

To oczywiście trzeba płacić :)

Piszę miałem , ponieważ wziołem rozwód z audio hobby :(

Sądzę , że to są godne polecenia produkty . Na dodatek działają i maja pozytywny wpływ na jakość dźwięku .

Równie kolega MR Gacek mógłby zrobić szczegółowy rozbiór tego co nam wciskają do jedzenia . ( konserwanty , barwniki itd.) Nie mam pojęcia czemu jesteś taki ...

Wredny (?)

Miłego dnia i wiecej relaxu .

Maciej

Do Kolegi Mr Gacek: w sumie jednak daruj sobie już odpowiedź. Mój błąd, że dałem się sprowokować dyskusją z Tobą. Przepraszam w swym imieniu tych, którzy musieli to czytać.

Każdy zrobi i tak w zgodzie z własnym osądem, jeden kupi u Chińczyka, drugi u Majkela, trzeci może u mnie i po sprawie!

Edytowane przez Tomanek1

Każdy zrobi i tak w zgodzie z własnym osądem, jeden kupi u Chińczyka, drugi u Majkela, trzeci może u mnie i po sprawie!

A, dziękuję za wspomnienie o mnie! :) Pozdrawiam klubowiczów wraz gospodarzem wątku!

Natomiast od strony teoretycznej to niestety wszystko prawda, co napisał Gagacek na temat Schumanna, ale że nie mam nic przeciwko pozytywnym skutkom wiary lub stosowania placebo, to nie będę odwodził od zakupu rezonatora. Na pocieszenie dodam, iż zrobić takie coś działające zgodnie ze sztuką byłoby nie lada wyzwaniem i raczej niemożliwym wykonanie w jednej tylko obudowie - tu polecam również jako gimnastykę intelektualną - dlaczego?

*Od razu informuje że jestem tylko zadowolonym użykownikiem i nikt mi nie płaci za pisanie tego tekstu*

Otrzymałem wczoraj zamówionego ULPSa do Squeezeboxa Touch więc wypadałoby coś skrobnąć o jego wpływie na dźwięk.

Otóż poprawa w dźwięku w porównaniu do standardowego pseudozasilacza dodawanego do Toucha jest ogromna! Dźwięk się uspokoił, można powiedzieć że zrobił się bardziej dojrzały, wokal i instrumenty brzmią o wiele naturalniej i lepiej wybrzmiewają. Różnice słychać gołym uchem :-)

Wykonanie zasilacza bez zastrzeżeń, jesli już miałbym się na siłe do czegoś przyczepić to zmieniłbym śrubki na dekielkach z błyszczących krzyżakowych na czarne inbusowe ew. torxy.

ULPSa testowałem na zestawie z sygnatury czyli: McIntosh MC2300, Infinity IRS Omega, IC DIY ze srebra, kable głośnikowe Magnan Reference i oczywiście Squeezebox Touch(+Touch Toolbox 3.0). Użyty materiał muzyczny to

-DALI Demonstration disc Vol.1 i Vol.2 [FLAC]

-Pink Floyd - Wish you were here [FLAC 24/96] oraz The Wall [FLAC]

-Yello - The Eye i Touch Yello [FLAC]

-Katie Melua - Secret Symphony [FLAC]

-Sungha Jung - Perfect Blue [FLAC]

Nie przeszkadza mi że zasilacz Tomanka jest prostszy od jakiegoś chińczyka, ważne że pozytywnie wpływa na dźwięk a przecież o to chodzi. Jak to mówią: less is more.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 2 tygodnie później...

Witam

Korzystam z zasilacza Tomanka do rDac-a.

Poprawa dźwięku widoczna i myślę, że warta ceny zasilacza. Słucham już jakiś czas.

Co do głosów krytycznych. Zawsze mnie wnerwia takie marudzenie. Skoro jesteś gościu taki obeznany w temacie zaproponuj lepsze rozwiązanie, konkurencyjne cenowo. Jak widać jest spore zapotrzebowanie i można przy odrobinie chęci na tym zarobić.

Nie mam takich zdolności i wiedzy więc zakupiłem gotowe rozwiązanie.

Gdyby zamiast krytykowania powstała kolejna konstrukcja/cje, do szerokiej gamy urządzeń jak u Tomanka, to było by tylko lepiej dla kupujących, a i dla sprzedających konkurencja jest dobrym motorem do rozwoju, poszukiwań.

Skoro konstrukcje Tomanka są takie proste i takie tanie - pokonanie ich na rynku nie powinno stanowić problemu. Działajcie Panowie. Chętnie zapoznam się z lepszym, bardziej zaawansowanym produktem w tej samej cenie.

Lub co prościej ściągnijcie gotowe produkty z Chin. Zalejcie rynek i spijajcie śmietankę z pracy małych chińskich rączek.

Ale pewnie skończy się na gadaniu ;-). Jak to zawsze u nas.

Tomankowi przynajmniej się chciało coś więcej niż tylko krytykować.

Powtórzę za innymi - obsługa klienta na wysokim poziomie. Szybko , sprawnie, w terminie + dodatkowe życzenia klienta.

Powodzenia życzę i tej konkurencji, żeby było jeszcze lepiej i/lub taniej.

Edytowane przez BobW

Ja znowu mam małą prośbę do p.Tomasza - czy mógłby Pan przetestować ULPSa z filtrem sieciowym Schaffnera albo Delty? Np. coś takiego:

1104562-40.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To jest filtr pojemnościowo-indukcyjny. Z reguły jest to kondensator równolegle do wejścia, następnie dławik współbieżny w szereg z fazą i zerem i na wyjściu dławika znów kondensator - tu już 2 sztuki, jeden między fazą a uziemieniem, drugi pomiędzy zerem a uziemieniem. Filtr zbudowany dokładnie wg tej zasady znajduje się na płytce zasilacza, więc myślę, że nie ma sensu dublować układu.

Pozdrawiam

Dość skąpe są informację w sieci na temat zasilania tego przetwornika.

Doczytałem, że jest zasilany z 6V, a więc tak samo jak rDAC. 3A z zasilacza ULPS for rDAC również z pewnością wystarczy, więc można użyć tego właśnie zasilacza.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Mam 2 zasilacze ULPS for rDAC w niższej cenie 400 zł/szt + 15 zł wysyłka.

Chętnych zapraszam na PW.

Pozdrawiam

A, dziękuję za wspomnienie o mnie! :) Pozdrawiam klubowiczów wraz gospodarzem wątku!

Natomiast od strony teoretycznej to niestety wszystko prawda, co napisał Gagacek na temat Schumanna, ale że nie mam nic przeciwko pozytywnym skutkom wiary lub stosowania placebo, to nie będę odwodził od zakupu rezonatora. Na pocieszenie dodam, iż zrobić takie coś działające zgodnie ze sztuką byłoby nie lada wyzwaniem i raczej niemożliwym wykonanie w jednej tylko obudowie - tu polecam również jako gimnastykę intelektualną - dlaczego?

Acoustic Revive RR-77 też nie jest zsynchronizowany z falami naturalnymi i sprzedaje się to placebo za 1910 zł.....Zresztą nie o to chodzi...solarium to też nie naturalne światło słoneczne, a opala i to nawet szybciej......Placebem może być wszystko - magiczne kabelki również, które działają najdobitniej w naszej sferze psychicznej.....a co do twoich przytyków w ogólności to wiadomo, że konkurencja cię boli, więc na drugi raz oszczędź sobie jawnemu jej dowalaniu w takim stylu nie pierwszy raz zresztą, bo ma to skutek totalnie odwrotny.... może warto gimnastykę intelektualną zacząć najpierw od siebie ?.....

Edytowane przez zyzio
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

witam

posiadam SQB touth z orginalnym zasilaczem

Po zamianie na zasilacz tomanka jakie zmiany następują na średnich tonach ?

Mam 2 zasilacze ULPS for rDAC w niższej cenie 400 zł/szt + 15 zł wysyłka.

Jeden sprzedany, został jeszcze jeden.

Po zamianie na zasilacz tomanka jakie zmiany następują na średnich tonach ?

Zapewne ktoś się wypowie na ten temat:)

Pozdrawiam

Jeszcze muszę skrobnąć parę słów odnośnie rezonatora. Projekt Tomanka jest zbliżony do projektów DIY znanych na całym świecie np. http://www.diy-audio-guide.com/schumann-resonator.html i mających pozytywne opinie wielu użytkowników. Został zrealizowany na naszą wyraźną prośbę, a jak działa i czy na nas działa w ogóle każdy "królik" mógł sprawdzić osobiście na tanim "próbniku", co dodatkowo wzmacnia wizerunek Tomanka, jako konstruktora chcącego "zrobić klientowi dobrze", a nie tylko pazernie oskubać z kasy...... Oczywiście, że rezonator nie jest zsynchronizowany z falami naturalnymi, bo na rynku nie ma takiego rezonatora ! I to tyle odnośnie rezonatora....., który zresztą w wersji z obudową nie tylko działa, ale i prezentuje się wybornie i zgrabnie.....

Teraz kwestia zasilaczy.....bo tutaj widzę konkurencję trafił szlag po wakacyjnej obniżce ceny niektórych egzemplarzy do 400 zł......Każdy widzi, że budowa nie jest skomplikowana, bo są zamieszczone mega-dokładne zdjęcia, przed którymi akurat konkurencja nie raz się broniła zapewne w domyśle broniąc swoich "unikalnych" rozwiązań...Każdy doskonale widzi za co płaci u Tomanka, na dodatek może liczyć na błyskawiczny kontakt i odpowiedzi niezwłoczne na wszelkie pytania czy też ewentualną pomoc - także niezwłoczną......pod tym względem absolutnie Tomanek wyróżnia się na tle konkurencji i odsadza ją o lata świetlne, co pewnie też ją wpienia i wnerwia.....Pomijam już fakt, że zasilacze naprawdę poprawiają dźwięk i to nie na granicy percepcji, choć oczywiście nie jest to jakaś ogromna przepaść, ale na pewno zasilacz się sprawdza.....

Po co to wszystko piszę ? Z prostej przyczyny.....po prostu ten człowiek nie zasłużył sobie na tak chamski atak jaki miał miejsce ze strony Gagacka, który na dodatek posłużył się kilkoma nickami co jest sprzeczne z regulaminem i nie zostały jakimś dziwnym trafem jego wpisy wycięte, podczas gdy wycina się byle dupinki z klubu Hegla......zakłamanie i wzajemne powiązania to na tym forum jego znak rozpoznawczy...niestety jest to smutne, gdy stosuje się takie nieuczciwe chwyty poniżej pasa chcąc podciąć skrzydła niewygodnej konkurencji......

Edytowane przez zyzio

Zyzio, dobrze prawisz, dać Ci wódki.

Teraz drink, ale jak się może kiedyś spotkamy, to wypijemy za zdrowie takich konstruktorów, jak nasz Tomanek :)

Oni mu do pięt nie dorastają w podejściu do klienta, spełnianiu jego potrzeb, atrakcyjnych cen, , jakości wykonania, personalizacji zamówień, a przede wszystkim w kulturze osobistej. I właśnie ograniaczenie tej kultury, a często jej brak, oraz niemoc przy realnym zmierzeniu się z Naszym Konstruktorem pokazuje nam takie pyskówki, "światłe" argumenty i inne inwektywy, które finalnie ośmieszają tylko ich autorów.

Zdrówko ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Tym razem dla chętnych mam 2 zasilacze ULPS for Squeezebox Touch & Classic w obniżonej do 400 zł cenie (+ koszt wysyłki). Chętnych zapraszam na PW.

Pozdrawiam

Dokładamy do tego 2 szt. ULPS for M2Tech Young w takiej samej cenie: 400 zł/szt.

Chętnych zapraszam na PW.

Mam nadzieję, że nie będzie specjalnym nadużyciem w "Klubie" jeżeli zamieszczę link do opisu Muse Audio Mini TDA1543 DACa, gdzie używałem zasilacz 12V firmy ...Tomanek.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/08/muse-audio-mini-tda1543-dac.html

Chętnych zapraszam do lektury. Ciekawy tani DAC, dobry i niedrogi zasilacz Tomanek.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pozostała jeszcze 1 szt. ULPS for Squeezebox Touch & Classic oraz 1 szt. ULPS for M2Tech Young w niższej cenie 400 zł / szt.

Zapraszam i pozdrawiam.

Mam nadzieję, że nie będzie specjalnym nadużyciem w "Klubie" jeżeli zamieszczę link do opisu Muse Audio Mini TDA1543 DACa, gdzie używałem zasilacz 12V firmy ...Tomanek.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/08/muse-audio-mini-tda1543-dac.html

Chętnych zapraszam do lektury. Ciekawy tani DAC, dobry i niedrogi zasilacz Tomanek.

Witam

Do CocktailAudio X10 też uzywasz zasilacza Tomanek? Pytam bo chcialbym taki dokupić ,jaka cena,czy to specjalne zamówienie czy można dopasować już dostępne.

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.