Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon + preamp do 6 -7 tys

frost1971

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam sie całkowicie z tym co Napisałeś. Co do preampu,to ten Musical Fidelity V-LPS MKII zle nie wypadł z ta wkładką,wiec na razie np przeczekanie by wystarczył. W przypadku tego drugiego to w promocji wychodzi około 2400 zł,więc nawet jakbym zrezygnował chwilowo z pokrywy,to i tak mi nie starczy,a zważwszy że jest teraz tańszy o vat i rabat 5%,to raczej ciężko będzie coś więcej utargować. Słyszałem też że Primare R32 jest wart uwagi.

Aż dziw, że jeszcze nikt nie zaproponował................. ;)

Pre- Audio ???

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

a ten ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale to chodzi o upgarde " AUKCJA DOTYCZY FIRMOWEGO PAKIETU PRZEBUDOWY GRAMOFONU Z MODELU DIVA II DO MODELU DIVA II SP"

.

taa daaam

1210m5gold_main.JPG

Ja nie Armin Van Buuren :-)

Kiedys myślałem o Technics'ach,ale wtedy budżet był skromniejszy.

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Przydało by się jeszcze parę cekinów i bylaby Full Gypsy Edition.

Brakuje tylko złotych implantów szczęki ......swoją drogą Romowie moga być zachwyceni na widok tego technics'a

Romowie go...robią podobno :)))

>>>frost,

Budżet napięty, rozumiem, sam to znam. Czyli będzie tańszy pre - taki prowizoryczny, "na przeczekanie". Z drugiej strony się mówi: "najtrwalsze są prowizorki" :) O prowizorycznym rozwiązaniu, które trwa już dobrych kilka lat, to mógłby coś powiedzieć jeden z kolegów, obecnie dość niezadowolony z tego co ma, a źródłem i przyczną niezadowolenia jest ta właśnie prowizorka.

Pozdro,

Yul

Mam zagadkę dla wszystkich: co jest lepsze od złotego technicsa?

Zasadniczo mogłoby tak być,ale z racji że mogłem posłuchać też na tym lepszym,to wiem że warto zmienić ten tymczasowy na lepszy. Mogę też poszukać coś lepszego urzywanego,na Alle,lub giełdzie hifi,a te parę dni tylko podziwiać gramofon do czasu aż nie przyjdzie paczka. Może znajdę coś do 600 zł lepszego niż ten podstawowy Musical

Banalna ta zagadka-oczywiście ceramiczny .

dj1.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1280230932893

W jakiej Cepelii można kupic takie cacko?

Gratis różowe stringi z Koniakowa.

Gość vasa

(Konto usunięte)

A przeglądałeś stronę http://www.audio-markt.de/_markt/

Jest tam grupa pt. gramofony kompletne, można też nałożyć ograniczenia finansowe.

Pobieżnie przejrzałem ogłoszenia i kilka jest wartych uwagi.

Phono pre też sporo.

A przeglądałeś stronę

Ukryta Zawartość

Jest tam grupa pt. gramofony kompletne, można też nałożyć ograniczenia finansowe.

Pobieżnie przejrzałem ogłoszenia i kilka jest wartych uwagi.

Phono pre też sporo.

Nie,nie zaglądałem na tą stronę,bo nie myślałem o zakupie za granicą,więc nawet nie szukałem na Ebay i innych.

Ukryta Zawartość

a ja miałem tego VPI Scouta w domu do posłuchania, a wybrałem jednak Pro-Jecta RPM 9.1, bo grał od niego bardziej interesująco.

W jakim sensie, przedałoby mi się takie pisemne porównanie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W jakim sensie, przedałoby mi się takie pisemne porównanie.

Pisałem o tym kiedyś chyba w jakimś wątku >withesnake'a<, no ale nie mogę znaleźć, a skoro moja opinia kogoś interesuje, to napiszę jeszcze raz. Zaznaczam, że odsłuch miał miejsce około 2,5 roku temu, tak więc nie wszystko dokładnie pamiętam. Miałem wtedy też tylko prostsze pre (Cambridge Audio Azur 640P oraz Pro-Jecta PhonoBox SE), które być może ograniczały gramofon VPI, ale w takim samym stopniu też ograniczały Pro-Jecta RPM 9.1. VPI Scout grał dźwiękiem potężnym i równym, którego podstawową cechą było słyszalne "zaciemnienie". Góra pasma była nie tyle wycofana, bo te wysokotonowe szczegóły były w nagraniach, co niosła jakby mniej energii. Granie było prawidłowe, ale jakieś takie jakby "jednonutowe". Mam tu na myśli sytuację, że "temperatura" nagrań z kameralną klasyką, elektrycznym jazzem i bardziej hałaśliwym rockiem była dziwnie podobna. Ja lubię np. po wysłuchaniu barockowych koncertów na flet, klawesyn i violę da gamba przenieść się do "innego świata", założyć na talerz jakieś ZZ Top albo Sisters of Mercy, słuchać zatem nadal dobrej muzyki, ale o całkiem innej estetyce. A tu tego nie było. Nie było tego "świata rocka", zmieniałem te płyty i wciąż tkwiłem w takim lekko podgrzanym, jednakowym nastroju. Pro-Ject pokazywał to dosadniej, był bardziej energiczny w rocku czy przy perkusji Billego Cobhama, a delikatniejszy w klasyce. Miał większe możliwości w pokazywaniu innnego charakteru różnych nagarań, tej odmiennej estetyki właśnie. W pewnym sensie wadą Pro-Jecta jest bardzo silne powiązanie tego co słyszymy z jakością tłoczeń. Jeśli nagrania są słabe, "płaskie", to RPM niestety nic od siebie nie doda, żeby to pokazać lepiej. Takie płyty się zdarzają, ale nie chcę powiedzieć, że do RPM-a potrzebujemy tylko i wyłącznie amerykańskich firstpressów. Mam głównie tłoczenia niemiecke, pewnie jak każdy Polak, i z reguły jest dobrze i bardzo dobrze.

Stereofonia z VPI nie była całkiem prawidłowa, co składam na brak antyskatingu w ramieniu JMW. No i ten bujający się unipivot, no sam nie wiem... Wprawdzie to jest najgorsze na początku płyt i później się uspokaja, ale mam przeczucie, że to dla zawieszenia wkładki zdrowe nie jest. Kojarzy mi się to z dentystą, który "buja" zębem w paszczy znieczulonego pacjenta, żeby go łatwiej wyrwać :) W ramionach typu gimbal takich cudów nie ma.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ja bym chyba odwrócił kolejność.

Zacząłbym od wyboru wkładki bo to (przy prawidłowym doborze reszty) ona odpowiada za to co słyszymy, co chcemy usłyszeć z czarnej płyty. Do wkładki dobrał preamp (najlepiej uniwersalny, regulowany, rozwojowy). A za resztę bym szukał napędu z ramieniem adekwatnym do wybranej wkładki.

Frost,

Zastanów się także nad Marantzem TT-1551. Widzę, że jest na wyprzedaży w Top Hi-Fi. Ten model jest robiony przez Clearaudio dla Maranzta. To w zasadzie nieco zmodyfikowany Clearaudio Emotion SE, który normalnie kosztuje około 10 000zł. Dobre ramię Satisfy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Frost,

Zastanów się także nad Marantzem TT-1551. Widzę, że jest na wyprzedaży w Top Hi-Fi. Ten model jest robiony przez Clearaudio dla Maranzta. To w zasadzie nieco zmodyfikowany Clearaudio Emotion SE, który normalnie kosztuje około 10 000zł. Dobre ramię Satisfy.

Ukryta Zawartość

Tak wiem co to za gramofon.Niestety promocja skończyła się się wczoraj.

Ten Marantz TT-1551 był w zaszłym roku opisywany w którejś krajowej gazecie.

Ukryta Zawartość

Miałem wtedy też tylko prostsze pre (Cambridge Audio Azur 640P oraz Pro-Jecta PhonoBox SE), które być może ograniczały gramofon VPI, ale w takim samym stopniu też ograniczały Pro-Jecta RPM 9.1.

Słuchałeś tych gramofonów oczywiście z taką samą wkładką? Bo nie z tą samą, jak myślę? A gdybyś posłuchał z tą samą, mogłoby być tak samo?

Słuchałeś tych gramofonów oczywiście z taką samą wkładką? Bo nie z tą samą, jak myślę? A gdybyś posłuchał z tą samą, mogłoby być tak samo?

Z tą samą, z Ortofonem 540 Mk II. Porównywanie gramofonów ma sens jeśli założy się tą samą wkładkę, da to samo pre i ten sam interkonekt. Interkonektem był Linn Analoque Interconnect (tzw. Black Interconnect).

Z tą samą, z Ortofonem 540 Mk II. Porównywanie gramofonów ma sens jeśli założy się tą samą wkładkę, da to samo pre i ten sam interkonekt. Interkonektem był Linn Analoque Interconnect (tzw. Black Interconnect).

No to gratuluję złotego ucha, bo ja bym chyba nie odróżnił brzmienia samych mechanizmów w poprawnie skonstruowanych gramofonach.

Yul, najlepiej byłoby mieć również to samo ramię na obu gramofonach, ale to już tak do porównań na zupełne serio. Chyba, że pewne zabiegi konstrukcyjne wykluczają zamontowanie identycznych ramion, jak to jest w gramofonach Regi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.