Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Unia Europejska przetrwa?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Kolejne genialne posunięcie KE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj następne posunięcie a tym razem wielkiej i cwanej UNI.Wygląda na to,że skansenem bendziemy i jako małpy witać Panów z Brukseli....bendziem na własnej ziemi.

Kiedyś można było budować na własnej ziemi,przy wodzie(jezioro lub rzeki)teraz ten pas rozszerzają Unici do 100 metrów.Masz ziemie i jej nie masz.O to chodzi?

Jeśli tak dalej będzie,to prztrwa.Pytanie czy my....przetrwamy.

Ukryta Zawartość

Nie mogę się doczekać kiedy euro przestanie istnieć. Waluta któerej brak pokrycia nie ma szans. Wiele dużych krajów wschodu wysofało sie z używania jej. Wszystko wskazuje, że na rynek świaowy wejdzie nie długo nowa światowa waluta mająca pokrycie w surowcach w tym i złocie. Słyszeliście, że Niemcy chcieli wycofać swoje 1,5 tyś ton złota z depozytów w USA i się im nie udało. Ponieważ go brak /znikło/. Powiedziano im, że dostaną za 7 lat. My mamy ponoć(?!) w Londynie 100 ton złota. Dobre co?

Jaki macie inny pomysł na miejsce Polski w świecie?

Co raz bardziej zielona wyspa

Utrzymianie jakiejkolwiek dyscypliny w UE, a raczej szczęśliwości nie tyle jej obywateli co kasty nadbiurokratów mozna wyłącznie zamordyzmem i powolnym, konsekwentnym znoszenieniem demokracji.

Efekt dość typowy, czyli powtarzanie błedów z historii w nowocześniejszym technologicznie opakowaniu.

Likwidowanie na siłę wieży Babel raczej skończy się jej raptownym jej zawaleniem wszystkim na łby.

Niestety moim zdaniem zaprowadzi to znowu Europę do powrotu wszelkich ekstremizmów....niekonieczne w słowie lecz uczynkach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Poprawiony link.Chodzi o prawo wodne,które nie dosyć,że gwałciło prawo własności to teraz będzie jeszcze bardziej....gwałciło.

<br />Utrzymianie jakiejkolwiek dyscypliny w UE, a raczej szczęśliwości nie tyle jej obywateli co kasty nadbiurokratów mozna wyłącznie zamordyzmem i powolnym, konsekwentnym znoszenieniem demokracji.<br />
Prawo własności jest podstawą demokracji.Mamy takie prawo własności?NIE!!!Więc o czym mowa?SKANSEN na użytek biurokratów=POLSKA

Prawo własności w Polsce jest gwałcone przez kilka ustaw.Jakie?Kto wie?

1.Przez ustawe o ochronie środowiska

2.Przez Prawo Wodne.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kilkanaście dni temu w jednym z wątków napisałem tak: "(...)czy ostatnia: polska zatruta wołowina, którą rozpętał rząd Irlandii przy wydatnym udziale rządu brytyjskiego. Podczas, gdy pobieżne badanie sprawy wykazuje na razie udział w niej przetwórców i handlowców z Luksemburga, Francji, Rumunii czy Cypru. Nie można jednak wkluczyć, za wszystkim oczywiście stoją polaczki, zresztą nawet jak nie - to i tak na pewno chcieli to samo zrobić."

Oficjalnie nadal nic nie ustalono, ale wpływowy niemiecki "Der Spiegel" ponownie oskarża Polskę. Zdaje się, że wyrok już wydano. Teraz tylko za wszelką ceną trzeba znaleźć jego uzasadnienie.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nowy przykład umacniania Jedności Europejskiej: http://www.defence24.pl/cameron-przedstawil-wlasna-wizje-europy-dzis-wieczorem-bedzie-konstruowal-dla-niej-zaplecze-miedzynarodowe/!

Unia unią, a Wielka Brytania i tak będzie prowadziła swoja tradycyjną politykę. No i wydaje się,że Cameron lokuje Polske w swoich wizjach gdzieś nad Morzem... Kaspijskim.

Jest takie powiedzenie:Jakie prawo własności,taka demokracja.

właśnie, nikomu nie oddamy naszego niezbywalnego prawa własności do naszych śmieci!

i tego będę się trzymał

ustawa śmieciowa ma tyle z demokracją co dekret Bieruta

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Moderatorzy

tak naprawdę to chyba większość krajów chętnie widziałaby poluzowanie unijnego zbratania i zachwowała jedynie brak ceł, rynek pracy i strefę Shengen.

przynajmniej mnie uwiera ogólnounijny totalitatyzm prawny,

dostosowywanie sie do wielu absurdów prawnych jest wg mnie już szkodliwe, a jestem przekonany że politycy robią to by zasłużyć na unijne emerytury.

np. dalsze duszenie gospodarki w celu spadku emisji CO2 to praktycznie sabotaż kraju.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

"Unia Europejska strasznie czepia się Węgier, gromiąc je za wszystko, czego tylko się tknie rząd Viktora Orbana. Trochę to dziwne, bo Unia Europejska i Węgry są do siebie bardzo... podobne - uważa Igor Zalewski": http://www.fakt.pl/Unia-ledwo-zipie-a-poucza,artykuly,143055,1.html.

Postawa Węgier , które chcą wprowadzić do konstytucji m.in. zapis, który wzmacnia m.in. instytucję małżeństwa zdefiniowanego jako związek kobiety i mężczyzny - traktowany jako podstawa rodziny. To boli kraje starej UE, które po niezwykle udanym multikulti, na ura wprowadza multiseksi. Przykład może być zaraźliwy i trzeba go zsłamsić w zarodku, metodami subtelniejszymi niż robił to w przeszłości UW: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,13529623,Zawiesza_doplaty_za_lamanie_wartosci_Unii_Europejskiej_.html.

W ten kontekst dobrze wpisują się słowa ustępującego Vaclava Klausa:

"- Starałem się nie dopuścić do żadnych ustępstw wobec wciąż powracających prób kwestionowania powojennego porządku Europy i naszego państwa, które tworzy jeden ze stałych elementów naszego życia narodowego. Starałem się promować ludzką wolność w sferze obywatelskiej i w sferze przedsiębiorczości przeciwko wszystkim naciskom, które jej zagrażają. Starałem się występować przeciwko rosnącej sile i władzy biurokracji oraz przeciwko nasilającemu się regulowaniu naszego życia czy to pochodzenia krajowego, czy to europejskiego. Nie mogę powiedzieć, że mi się to wszystko udało, nie miałem na to siły - przyznał Klaus w 20-minutowym wystąpieniu przed kamerami czeskiej telewizji publicznej.

- Niemal dziewięć lat jesteśmy już częścią coraz bardziej centralizującej się i ograniczającej rolę poszczególnych państw Unii Europejskiej, co prowadzi do tego, że przestaliśmy być krajem w pełni suwerennym. Większość moich obaw się niestety spełniła. Polityczna integracja Europy pogłębiła się tak, że nie mamy niemal żadnych środków, by ochronić nasz kraj od najróżniejszych przez nas niezamierzonych i niechcianych kroków i projektów – dodał Klaus." (http://biznes.onet.pl/czechy-vaclav-klaus-wyglosil-pozegnalne-oredzie,18515,5439364,1,onet-wiadomosci-detal)

Nie od dzisiaj widać, że UE zamienia się w ponadpaństwowa i ponad narodową organizację dyktatu. W sferze gospodarczej, politycznej, obyczajowej i kazdej innej

dalsze duszenie gospodarki w celu spadku emisji CO2 to praktycznie sabotaż kraju.

a nowe akty prawne są sporządzane wyłącznie w celu dostosowania prawa do dyrektyw UE

vide choćby ta ustawa śmieciowa - realizacja 12 dyrektyw UE

Ukryta Zawartość

i już zamiast 50 będę płacił 90zł

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

a nowe akty prawne są sporządzane wyłącznie w celu dostosowania prawa do dyrektyw UE

Ukryta Zawartość

mnie Zdanowska też podnosi o 80%

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/nazwa/456_u/$file/456_u.pdf

mnie Zdanowska też podnosi o 80%

U mnie też będą poważne zmiany. Już informują mnie o tym - samorząd i odbiorca śmieci (dotychczasowy był OK), ceny jeszcze nie znam, ale umowę muszę wypowiedzieć. Na razie dużo niejasności co do odbioru, a przede wszystkim nowej ceny.

Ciekaw jestem ile w nowej ustawie jest wymogów EU, a ile twórczości własnej Posłów. Można to sprawdzić tu: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111520897.

Na Węgrzech zostały uchwalone kontrowersyjne poprawki do konstytucji. Wzbudziły one niezadowolenie w samej UE oraz w USAmeryce: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wegry-zmienily-konstytucje-Niepokoj-w-UE-i-USA,wid,15403976,wiadomosc.html.

Moim zdaniem, przeforsowanie tych zmian przez prawicowy rząd węgierski oraz krytyka nadmiernej ingerencji UE w w narodowe prawodawstwo, nadmiernego narzucania ponad państwowej regulacji wielu dziedzin przez ustępującego prezydenta Czech, są wyrazem niezadowolenia i protestu przeciwko działaniom ze strony tych nowych członków UE.

Moim zdaniem, przeforsowanie tych zmian przez prawicowy rząd węgierski oraz krytyka nadmiernej ingerencji UE w w narodowe prawodawstwo, nadmiernego narzucania ponad państwowej regulacji wielu dziedzin przez ustępującego prezydenta Czech, są wyrazem niezadowolenia i protestu przeciwko działaniom ze strony tych nowych członków UE.

Czyli nieważna jest treść i rezultaty poprawek, ważne, że uosabiają one protest przeciwko UE i jej ingerencji? I dodatkowo są reprezentatywne dla nastrojów w całej Europie central-wschodniej?

Ponadto wprowadza zasadę odpracowania w kraju dwukrotnie dłuższego okresu niż czas trwania studiów (w przeciwnym wypadku studenci mają płacić połowę kosztów kształcenia). Kolejna poprawka dotyczy karania bezdomnych, którzy żyją na ulicach miast "w określonych obszarach przestrzeni publicznej".

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czyli nieważna jest treść i rezultaty poprawek, ważne, że uosabiają one protest przeciwko UE i jej ingerencji? I dodatkowo są reprezentatywne dla nastrojów w całej Europie central-wschodniej?

Czyż nie ja to napisałem: "Na Węgrzech zostały uchwalone kontrowersyjne poprawki do konstytucji." Czy sens słowa "kontrowersyjne" nie jest Ci znany, że takie pytanie stawiasz?

Na pewno są reprezentatywne dla części nastrojów. Klaus i Kaczyński są tego przykładem. Poza tym gołym okiem widać, że nie wszystkie unijne pomysły są w interesie nowych krajów członkowskich, a nadmierna integracja i centralizacja UE szkodzić zaczyna.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

chyba najwyższa pora by ktoś głośno powiedział, że nie do takiej unii chcieliśmy wejść i nie do takiej wchodziliśmy i nie koniecznie taka unia jest naszym celem

Ukryta Zawartość

Zawieszenie Pakietu Klimatyczno-Energetycznego UE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Inicjatywę popieram! I to obiema ręcami. Jednak, żądają zbyt wiele danych! Dlaczego IP peceta i jeszcze coś nie wystarczy. Poprę, a potem mój adres będzie wykorzystywany wbrew mojej woli. Za chwilę zarobię 400 Ojro/godzinę czy dzień wbrew własnej woli - jako słup.

taki stary i taki tchórz

wszystkie bazy danych w których jesteśmy zostały już po kilkanaście razy sprzedane

za mało nieznanych maili i telefonów dostajesz by to pojąć?

Czyż nie ja to napisałem: "Na Węgrzech zostały uchwalone kontrowersyjne poprawki do konstytucji." Czy sens słowa "kontrowersyjne" nie jest Ci znany, że takie pytanie stawiasz?

Dopytywałem o Twoje stanowisko, bo w żadnej mierze nie dało się go odczytać z Twojego posta (użycie słowa 'kontrowersyjne' w żadnej mierze nie przedstawia stanowiska odnośnie owych spraw). Ot wszystko. Nie rozumiem, dlaczego od razu uszczypliwe uwagi ad. niezrozumienia słowa 'kontrowersyjne'?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dopytywałem o Twoje stanowisko, bo w żadnej mierze nie dało się go odczytać z Twojego posta (użycie słowa 'kontrowersyjne' w żadnej mierze nie przedstawia stanowiska odnośnie owych spraw). Ot wszystko. Nie rozumiem, dlaczego od razu uszczypliwe uwagi ad. niezrozumienia słowa 'kontrowersyjne'?

Uważam niektóre poprawki za kontrowersyjne. Uznałem, że mój krótki komentarz jest czytelny. Poza tym "owe sprawy" stanowiły tło. Orban i jego Fidesz mają demokratyczny mandat do rządzenia i uchwalania nawet kontrowersyjnych ustaw. W tym przypadku chodziło mi o pokazanie, że kraje starej Unii zaczynają coraz częściej rozmawiać z nowymi i tylko z nimi z pozycji siły.

Nie nazywałbym uszczypliwością tak postawionych pytań.

• 2 miesiące później...
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

>>Komisja Europejska zażądała dziś od Francji pilnego przeprowadzenia reform strukturalnych i uzdrowienia finansów publicznych. Prezydent François Hollande odpowiedział tego samego dnia, że "Bruksela nie może dyktować Francji, co ma robić".<< http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,14008568,Hollande___Bruksela_nie_moze_dyktowac_Francji__co.html

Następny prezydent Francji pokazuje, gdzie ma szlachetne idee europejskie. UE to może dyktować warunki Węgrom albo Polsce. UE to nawet nie przerost formy nad treścią, to przemyślany przekręt w neokolonialnym stylu.

Poza tym gołym okiem widać, że nie wszystkie unijne pomysły są w interesie nowych krajów członkowskich

Ale na tym polega kompromis. Nigdy w grupie 3 krajów wszystko nie będzie w interesie wszystkich. A co dopiero w 27 czy niebawem 28.

No tak w RWPG tego nie było,było "ruki pa szwam"!To normalne,że w tak dużej grupie krajów są tarcia i rozbieżne interesy.I takie sprawy trzeba załatwiać na drodze negocjacji.I bardzo dobrze,zę Francji utarto nosa!A,że Prezydent się oburzył?Ma do tego prawo!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.