Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość wkładki a igła

sanders

Rekomendowane odpowiedzi

ortofon w swojej Gold Kolekcji coraz częściej przypomina Dom Aukcyjny Christie, lub co najmniej sklep Harodsa w Londynie.Zważywszy że igły nie są wieczne- pytanie....,a właściwie brak pytań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj Black kosztuje 400 zł taniej, niż u naszego dystrybutora, a nie sądzę, aby to była podróbka.

Ukryta Zawartość

Wkładka "Digitrac by Ortofon", sprzedawana przez Wamat, też wygląda bajecznie, tyle tylko, że Ortofon zaprzestał jej produkcji 25 lat temu.

No popatrz Yulu - cały świat kupuje te wstrętne podróby i jeszcze śmie się nimi zachwycać. Toż to skandal zwykły jest.

O handlu i prawach, jakie nim rządzą wiesz mniej więcej tyle co ja o balecie mongolskim.

uuuu to się zmartwiłam patrząc na te zdjęcia - moja wkładka ortofon 2m red, którą zakupiłam w audiopunkcie wraz z gramofonem ( w sensie pro - ject rpm 1.3 genie z wkładką ortofon 2m red) nie posiada tego napisu na lewym boku ( nie ma Xmas11) a na prawym ma 2m i tyle... jak to jest podróba to - to po prostu szlag mnie trafi :>:>:>:>

nie ma takiego napisu:

Ukryta Zawartość

czy możliwe że to podróba ????????

oczywiście nie dostałam do tego ani wagi ani szczotki etc.. wkładka była po prostu zamontowana na ramieniu i tyle....

Ukryta Zawartość

czy możliwe że to podróba ????????

Co się martwisz? Przecież tak pięknie Ci zagrało na tej sklejkowej podstawce :)

Aż sam się zastanowiłem, czy sobie takiej nie zrobić :)

Jak tak głębiej pomyśleć, to co za idiota produkowałby świetnej jakości podróby z pominięciem naniesienia tego napisu, co przecież nie jest żadnym problemem?

No popatrz Yulu - cały świat kupuje te wstrętne podróby i jeszcze śmie się nimi zachwycać. Toż to skandal zwykły jest.

O handlu i prawach, jakie nim rządzą wiesz mniej więcej tyle co ja o balecie mongolskim.

Nic na to nie poradzę, że o ekonomii i handlu myślisz jeszcze kategoriami Hilarego Minca.

Ukryta Zawartość

post-15186-0-70753000-1332914104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wysiliłeś się zbytnio Yulu. To może napiszę powoli i wyraźnie: przytaczasz książkową wiedzę, która często ma się nijak do rzeczywistości.

Powodzenia w rozszyfrowywaniu spisku wkładkowego.

Jak tak głębiej pomyśleć, to co za idiota produkowałby świetnej jakości podróby z pominięciem naniesienia tego napisu, co przecież nie jest żadnym problemem?

a tak sobie panikuje i szukam dziury w całym ;) ;) ciekawe czemu jedne mają napis a z kolei inne nie :P fakt faktem gra dobrze :))

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ciekawostka teraz będzie. To źle nazwany wątek do tego typu problemu, ale trudno. Poleję też wodą na młyn Yula, który wiadomo co wietrzy :)

Przesłuchuję sobie z radością dziennie ok 3-4 płyt. Wkładka 2M Red kupiona, wiadomo gdzie, na początku lutego tego roku. Ustawiona na wadze Ortofona na 2g i co ja dziś paczę? 1mm maks miedzy wkładką a płytą, a gdy płyta krzywa zaczyna to wyglądać naprawdę groźnie.

Odkręciłem przeciwwagę uzyskujac 1,8g, wkładka się uniosła do poprzedniej pozycji, skorygowałem lekko antiskating i gra. W sumie identyko :)

Ale, ale! Co by było, żeby uzyskać taki prześwit jak u Yula? Pi razy oko wyszło, że mam 1,25g, igła patrząc wzdłuż rowka nie jest już idealnie prostopadła, ale wiele jej nie brakuje, tymczasem następuje poważna zmiana dźwięku. Wyskoczyło sporo wysokiej średnicy i wysokich. Pojawiły się zupełnie nowe dźwięki:) czyli płyty mają jeszcze sporo u mnie do odkrycia. Dźwięk nabrał detaliczności i lekkości, ale kosztem ciężaru niskich. Te się nieco cofneły na drugi plan. Igła po korekcie antiskatingu chodzi równo, nie ma tendencji do przeskakiwania, acz jest teraz bardziej wrażliwa na szturchnięcia stołem :)

Zejscie do 1g powoduje, że kobiece wokale zaczynają seplenić ( sybilanty).

Ciekawostka teraz będzie. To źle nazwany wątek do tego typu problemu, ale trudno. Poleję też wodą na młyn Yula, który wiadomo co wietrzy :)

Przesłuchuję sobie z radością dziennie ok 3-4 płyt. Wkładka 2M Red kupiona, wiadomo gdzie, na początku lutego tego roku. Ustawiona na wadze Ortofona na 2g i co ja dziś paczę? 1mm maks miedzy wkładką a płytą, a gdy płyta krzywa zaczyna to wyglądać naprawdę groźnie.

Odkręciłem przeciwwagę uzyskujac 1,8g, wkładka się uniosła do poprzedniej pozycji, skorygowałem lekko antiskating i gra. W sumie identyko :)

Ale, ale! Co by było, żeby uzyskać taki prześwit jak u Yula? Pi razy oko wyszło, że mam 1,25g, igła patrząc wzdłuż rowka nie jest już idealnie prostopadła, ale wiele jej nie brakuje, tymczasem następuje poważna zmiana dźwięku. Wyskoczyło sporo wysokiej średnicy i wysokich. Pojawiły się zupełnie nowe dźwięki:) czyli płyty mają jeszcze sporo u mnie do odkrycia. Dźwięk nabrał detaliczności i lekkości, ale kosztem ciężaru niskich. Te się nieco cofneły na drugi plan. Igła po korekcie antiskatingu chodzi równo, nie ma tendencji do przeskakiwania, acz jest teraz bardziej wrażliwa na szturchnięcia stołem :)

Zejscie do 1g powoduje, że kobiece wokale zaczynają seplenić ( sybilanty).

Już widać dla czego Yulowi wkładka kupowana w Mediamie siada dopiero po 4 latach :) niby nic tylko 0,55 gram mniej a żywotność dłuższa o 3,5 roku :)

Yul Ty wrzuć jakiegoś placka bo igły ci się nigdy nie zużyją ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wkładka 2M Red kupiona, wiadomo gdzie

Kiedyś kupiłem tam (wiadomo gdzie :)) niby japoński zamiennik igły do Shure V15II. To jakaś masakra a nie igła była.

Zaraz zamówiłem też zamiennik i też japoński na eBayu od Niemca i grała porównywalnie z oryginałem.

Już widać dla czego Yulowi wkładka kupowana w Mediamie siada dopiero po 4 latach :) niby nic tylko 0,55 gram mniej a żywotność dłuższa o 3,5 roku :)

Yul Ty wrzuć jakiegoś placka bo igły ci się nigdy nie zużyją ;)

Rzecz w tym, że ona mi nie siada wcale, hehe. Mam czyste płyty, tak więc nie bardzo widzę możliwość zużycia się ostrza igły, jej diamentowego tipu, za to zużycie zawieszenia igły nastąpi wcześniej czy później. Ważne żeby nie po pół roku wkładka ryła swym body o rowki, bo to jest popelina jakaś. Nie mam obecnie założonej 2M Blue, bo nie uważam tej wkładki za jakiś szczególny wyczyn Ortofona, wcześniej produkowane serie, np. 5X0 czy VMS, były moim zdaniem bardziej udane, choć wymagały staranniejszych ustawień.

>Frywolny< jak zwykle odkrywa Amerykę :) Zawsze odciążenie igły dopuści do głosu średnicę, poprawi wyrazistość dźwięku, da odetchnąć górze pasma i "odtłuści" bas. Pojawią się też tzw. "nowe dźwięki", bo odciążona od nadmiernego nacisku wkładka pokaże lepiej całą aurę pogłosową nagrań. Coś co pachniało nam poprzednio "suchym studio" może się okazać pełnopasmowe, bardzo przestrzenne i eufoniczne wręcz.

Stylus Co. robi co robi - robi erzatznadel czyli tzw. erzac. Ktoś chce mieć erzac, to kupuje erzac, inny woli oryginał i zapłaci za niego 10 razy tyle co za erzac. I bardzo dobrze. Erzac będzie wydawal się nawet dobry...dopuki nie posłuchamy oryginału. Moim zdaniem szkoda czasu na erzac, bo życie mamy w końcu tylko jedno, drugiego nie dostaniemy żeby słuchać na oryginałach zamiast na erzacach i fejkach.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Erzac będzie wydawal się nawet dobry...dopuki nie posłuchamy oryginału. Moim zdaniem szkoda czasu na erzac, bo życie mamy w końcu tylko jedno, drugiego nie dostaniemy żeby słuchać na oryginałach zamiast na erzacach i fejkach.

Widziałeś w dzisiejszych czasach oryginalną igłę NOS do V15II?

Ja raz widziałem na eBayu z Japonii. 400$ wołali... i poszła :)

Widziałeś w dzisiejszych czasach oryginalną igłę NOS do V15II?

Ja raz widziałem na eBayu z Japonii. 400$ wołali... i poszła :)

Zamiennik można zrobić dobrze i można zrobić też go po najmniejszej linii oporu. Autentyczny NOS kosztuje ile kosztuje, no chyba że "NOS" od Wamata - ten jest w ciągłej sprzedaży - z bieżącej produkcji :)))

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W moim przypadku rzeczywiście jest to odkrycie, bo jak dotąd wszyscy kazali ustawiać nacisk zgodnie z wytycznymi producenta zbliżając się do górnej granicy obciążenia. Tak naprawdę mam gramofon ( poza drobnym incydentem) od grudnia ub.r. to się chyba mogę trochę dziwić, prawda?

Powiedzcie lepiej czy inwestować w Bronze ( seria 2M ładnie mi pasuje wysokościowo, dźwiękowo) i na ile mi starczy igła z wiadomo skąd, bo jakby mi padło zawieszenie po 3 miesiącach to kurwica lekka.

Lepiej zainwestować w przedwzmacniacz i porządny gramofon. 2m bronze w Twoim denonie to będzie przerost formy nad treścią, wkładka z tak wysokiej półki nie rozwinie skrzydeł na tym sprzęcie. W analogu wszystkie elementy muszą być dopasowane i na tym samym poziomie.

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy wkładek serii 2M. Czy dotknął Was identyczny problem z zawieszeniem w tych wkładkach jak autora wątku ? To bardzo popularne wkładki i wielu z nas je posiada/posiadało. Ustalmy więc, czy przypadek sanders,a to zjawisko jednostkowe, czy jednak właściwość całej serii ?

Bardzo proszę borykających się z identycznym problemem o podanie źródła z którego nabyli ową wkładkę.

<<Vlado,sanders to chyba przeholował z ustawieniem nacisku igły.

Ok. Doczytałem cały wątek:) Jednak jak zwykle błąd ludzki, czyli wkładki zakupione u różnych sprzedawców jako oryginał nie wykazują przedwczesnego zużycia zawieszenia igły. Czy taki wniosek możemy uznać za prawdziwy?

Ok. Doczytałem cały wątek:) Jednak jak zwykle błąd ludzki, czyli wkładki zakupione u różnych sprzedawców jako oryginał nie wykazują przedwczesnego zużycia zawieszenia igły. Czy taki wniosek możemy uznać za prawdziwy?

Był jeszcze na forum przypadek wkładki 2m Black z zarwanym zawieszeniem, też kupionej u Wamata. Na wnioski zatem jeszcze za wcześnie.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na pewno jest tak, że moja dygnęła nagle niżej. Codziennie się przyglądam igle czy zebrała już wystarczająco dużo kota ( mam ragdolla długowłosego) by zebrać paprochy. Oświadczam więc, że klapnęła z dnia na dzień. Cofnięcie nacisku o 0,2 g spowodowało jedynie, że uzyskała pozycję jak dla 2g. To nie jest tak, że padnięcie się cofnęło, gdybym wrócił do 2g miałbym to samo klapnięcie.

Cofnięcie nacisku o 0,2 g spowodowało jedynie, że uzyskała pozycję jak dla 2g. To nie jest tak, że padnięcie się cofnęło

Problem więc występuje. A czy mógłbym Cię prosić Drogi "tancerzu" abyś spróbował określić to ugięcie w milimetrach. I jeszcze jedno pytanie, czemu ustawiacie nacisk nowej wkładki na 2g kiedy zalecany przez producenta nacisk wynosi 1,8 dla 2M Red?

I jeszcze pytanie do Drogiego Yul,a, czy compilance całej serii 2M wynosi 22, czy jest różne dla każdego szlifu? Yul wybacz lenistwo, ale Ty już to przestudiowałeś z danych producenta, wiec idę na skróty:)

Jak zawsze najpromienniej jak umiem. Włodek.

Problem więc występuje. A czy mógłbym Cię prosić Drogi "tancerzu" abyś spróbował określić to ugięcie w milimetrach. I jeszcze jedno pytanie, czemu ustawiacie nacisk nowej wkładki na 2g kiedy zalecany przez producenta nacisk wynosi 1,8 dla 2M Red?

I jeszcze pytanie do Drogiego Yul,a, czy compilance całej serii 2M wynosi 22, czy jest różne dla każdego szlifu? Yul wybacz lenistwo, ale Ty już to przestudiowałeś z danych producenta, wiec idę na skróty:)

Jak zawsze najpromienniej jak umiem. Włodek.

Compliance różni się raptem o 2 jednostki c.u. Dla RED i BLUE wynosi 20, a dla BRONZE i BLACK - 22.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

2M Red Technical data

Output voltage at 1000 Hz, 5cm/sec.

5,5 mV

Channel balance at 1 kHz

1,5 dB

Channel separation at 1 kHz

22 dB

Channel separation at 15 kHz

15 dB

Frequency range at - 3dB

20-22.000 Hz

Frequency response

20-20.000 Hz + 3 / - 1 dB

Tracking ability at 315Hz at recommended tracking force

70 µm

Compliance, dynamic, lateral

20 µm/mN

Stylus type

Elliptical

Stylus tip radius

r/R 8/18 µm

Tracking force range

1,6-2,0g (16-20 mN)

Tracking force, recommended

1,8 g (18 mN)

Tracking angle

20°

Internal impedance, DC resistance

1,3 kOhm

Internal inductance

700 mH

Recommended load resistance

47 kOhm

Recommended load capacitance

150-300 pF

Cartridge colour, body/stylus

Black/Red

Cartridge weight

7,2 g

Czyli zakres nacisku 1,6-2g. Dałem 2g bo zaczynałem od staroci, bałem się porysować przeskakującą wkładką płyty i zniszczyć igłę.

Dzień wcześniej miałem 2,5 mm, a w krytycznym momencie padł milimetr jak nic. 2,5 mm na najbardziej krzywej płycie nie groziło szorowaniem wkładką płyty, ale już 1,5 mm i owszem! Stąd trochę raban podniosłem.

Dałem 2g bo zaczynałem od staroci, bałem się porysować przeskakującą wkładką płyty i zniszczyć igłę

To podstawowy błąd popełniany podczas docierania nowej wkładki. Postąpiłeś jak kierowca nowo nabytego suwa. Zdecydowałeś, że najlepszym i najszybszym sposobem dotarcia pojazdu jest wyjazd z rodziną w Bieszczady załadowawszy go do wartości max podanych przez producenta, i najlepiej po bezdrożach:) Skutek to roztrzepanie zawieszenia. Nową wkładkę najlepiej przez ok 30h zmuszać do pracy na płytach z muzyką symfoniczną, chóralną, małych składach jazzowych lub popularną o spokojnym charakterze. Prawidłowo dotarta wkładka, to muzykalność, szczegółowość i przestrzeń. Dla dotartej wkładki ostre łojenie i niski bas już nie są strasznym wyzwaniem.

Ugięcie zawieszenia o 1mm to wartość na tyle duża, że zmienia kąt śledzenia (Tracking angle) i wymaga dodatkowej regulacji.

Ps.

Dziękuję kolegom za dane o które prosiłem. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.