Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Winilowy pewnie jest początkujący w tym temacie i nikt nie powinien Go winić za takie ustawienie wkładki. Dobrze, że dostaje rady, a nie zostaje wyśmiany. Ale jest dobrym przykładem, na obronę mojej interwencji w tym ciekawym wątku.

On też jest zachwycony z dźwięku. Ale na Swoje szczęście wkleił zdjęcia i można Go poprowadzić dalej. Gorzej jak ktoś tylko "pieje z zachwytu" bez punktu odniesienia nie wiedząc, że błądzi. Czasem może nie być wystarczająco osłuchanym, czasem podłączy gramiaka do nie całkiem dobrze dobranego systemu, a i tak jest zachwycony.

Większość z Was tutaj zna się na rzeczy i zaznaczacie, że "Fontek" nie do końca się spasował z resztą toru podczas odsłuchu i szacunek za to. Dlatego bardziej wiarygodnym jest opis bezpośredniego porównania z innym napędem, niż zakładanie, że przeskakuje jakością droższe zestawienia w ciemno.

pozdr. Jacek

Ps. Jeśli jestem uciążliwy to dajcie znać. Chociaż Andrzej mnie nie przegonił.

Chociaż Andrzej mnie nie przegonił.

Ponieważ ciągle się uczę dzięki Tobie i Ponieważ to nie mój wątek!!!!Dzięki!
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Nie pozostaje nic innego jak wykonać test Ad fotes'a z np pro ject'em, scoustic solidem,czy clearaudio.Myślę ,że na forum jest sporo osób które mogą się tego zadania podjąć.Do dzieła Panowie i czekamy na relację

>> Andrzej

Ja tam się nie znam, tylko trochę zestawów posłuchałem (raczej z wyższej półki )i wiem jak pisać, żeby być wiarygodnym. A Twoja konstrukcja nie jest przypadkowa i sądzę, że wiele jeszcze pokaże.

pozdr. Jacek

Nie pozostaje nic innego jak wykonać test Ad fotes'a z np pro ject'em, scoustic solidem,czy clearaudio

Wyścigów też nie ma co robić. Nie przesadzajmy. To jest hobby dla przyjemności.

Edytowane przez umka
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1.Ten AF ma chyba wszystkie parametry geometryczne uwalone. VTA też. Się zdziwiłem, że Cardan z windą leżą niejako na zero w miejscu gdzie się wysuwa w górę ( nie wiem jak to nazwać), a talerz wyższy od mojego. Rzut oka na kąty na zdjęciu 3 i chyba wszystko jasne. Ciekawe czy kolega wcześniej też tak miał. Cyrk.

2. Witaj królu Yulu :)

3. Umka, owszem zaczynasz być meczący z tym mentorskim tonem starca, który wszystko widział i wszystko wie. "Dzieci drogie, nie podniecajcie się, bo to niezdrowe, tak jak niezdrowy i nieestetyczny jest samogwałt" :)

Ojcze! Samogwałt jest wporzo!

:)

Edytowane przez frywolny trucht
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ale dla czego zaraz wyscig? Postawienie gramofonu Andrzeja w szranki z innymi gramofonami pozwoli pozycjonować jego produkt.To chyba normalne podejście do sprawy .Ja zachęcam do testów ,to jedyna metoda aby się o tym nausznie przekonać ,choć zdaję sobie sprawę, że znajdzie sie mnostwo malkontentów którzy podważał każdą inicjatywę
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Całe pozycjonowanie weźmie w łeb! Andrzej od zawsze mówił, że jego gramofon powstał z myślą by udowodnić, że tania wkładka MM ma sporo do zaoferowania.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

A ja recze Tobie ,że gramofon Andrzeja moze przyprawić o ból głowy pro-jecty ,clearaudio etc.Miałem go u siebie ,i nie tylko ja go slyszalem. Jest na to jeszcze trzech świadków.Wygrywa z nimi np. 14`ramieniem.Ale trzeba pamietać ,że są gramofony ktore grają lepiej od Ad fontes'a .Czy ta swiadomość jest jakaś straszna?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W muzyce ambitni wykonawcy nie lubią być szufladkowani ( pozycjonowani). Szukają za wszelką cenę swojej niszy, a gdy jakiś dziennikarzyna ich gdzieś zaszufladkuje strzelają do niego ostentacyjnie z dupy. Hmmm . Może tak jest w przypadku AF? Nie wiem, aż tak nie znam konstruktora. W sumie lekko z widzenia tylko :)

Fajnie, że masz ciśnienie, prężysz muskuły, szukasz dowodów jaki fajny jesteś, ale...

Jak znajdziesz pogromcę swojego cudeńka znajdziesz tysiąc powodów by wytłumaczyć ten stan rzeczy. Różnica cen bedzie z pewnością pierwszą po którą sięgniesz. Dziś jakby zapominasz o tym.

Cały ten Wasz test był od początku bez sensu, co każe przypuszczać, że wazniejsze było udowodnienie czegoś. Konstruktor AF wielokrotnie tu wspominał, że ramię ma grać z MM bo zostało tak pomyslane.

Z tego co pamiętam róznica mas efektywnych ramienia między AF i Zontekiem jest dwukrotna?

Edytowane przez frywolny trucht
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Zaproponowalem wyżej-zrobcie porownanie z innymi gramofonami bedzie wszystko słychać.O swoje cudeńko się nie martwie ,tak jak nie martwię sie,że ktoś moze mieć fajniejsze.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No nie mów, ze jak przyjdzie kolega burza ze swoim gramofonem wycenionym na 8 tys i zrobi kuku Zontekowi będziesz miał uśmiech od ucha do ucha :)

No nie mów, ze jak przyjdzie kolega burza ze swoim gramofonem wycenionym na 8 tys i zrobi kuku Zontekowi będziesz miał uśmiech od ucha do ucha :)

burzy raczej z tego nie będzie ;) nie moja liga. A wyceniłem mojego klocka na 8 kzł? Nie pamiętam, ale ... czemu nie? Zawszeć to radość że ma się coś wartościowego. Zontek to konstrukcja skończona a moja nie. Ciągle gonię króliczka i dziękuję AA i Peezeetowi za inspirację oraz pokazanie marchewki.

Panowie, może więcej luzu, pliz. Dacie radę ? Ale jak wołacie do Zontka to nie ten wątek.

Ja odebrałem dzisiaj LP Tom Waits, The Heart of Saturday Night, słucham, podoba mi się i według mnie o to chodzi.

Jesteś leń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym założył średnią arytmetyczną albo przyjął z drugiego linku.

Drugą znajdź sobie sam.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Z tego co pamiętam róznica mas efektywnych ramienia między AF i Zontekiem jest dwukrotna?

Niestety nie, moje ramie ma 14G. To ramię Miniabyra grające z Denonem ma 22G.

A czy przypadkiem twierdzenie że jakieś ramię jest dedykowane tylko do wkładek MM a nie do MC nie powstało przypadkiem na naszym forum, bo jakoś nie spotkałem się z tym pojęciem gdzie indziej? Są przecież wkładki MM o niższym kompilance od niektórych MC i co wtedy? Pozdrawiam.

Jesteś leń

Wielkie dzięki. Klepałem w google różne zapytania i nie dotarłem? Czasem sie nie udaje, jednak fajnie że można liczyć na kolegów :))

Zupełnie na marginesie. Czy wie ktoś jaką podatność ma wkładka Shure VST III, ewentualnie M97XE?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Niestety nie, moje ramie ma 14G. To ramię Miniabyra grające z Denonem ma 22G.

A czy przypadkiem twierdzenie że jakieś ramię jest dedykowane tylko do wkładek MM a nie do MC nie powstało przypadkiem na naszym forum, bo jakoś nie spotkałem się z tym pojęciem gdzie indziej? Są przecież wkładki MM o niższym kompilance od niektórych MC i co wtedy? Pozdrawiam.

Które ramię brało udział w spektakularnym teście?

Co z tego, że standardowe ma 14 skoro wyniki podano dla 22g jako jedyne prawdziwe?

Cała ta sytuacja z wkładakami to troszkę wina spolegliwości Andrzeja. Zamiast pierdolnąć w stół i powiedzieć, że to ramię jest to serii Ortofon VMS i wysokopodatnych MM ( takie wpisy znajdziesz w tym wątku, ale w formie delikatnych sugestii), to każdy kolejny nabywca próbował uniwersalnić produkt niejako na swoje ryzyko.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nawet nie chodzi o to , że jako własciciel AF bronię jego czci, tylko dziwię się wam, że chciało się testować z tak tanim, ułomnym sprzetem?

Nie powinniscie celować w Transrotora Z3 na przykład?

Nie powinniscie celować w Transrotora Z3 na przykład?

Z Z3 już było. Nie ma za bardzo z czym robić te porównania. Więc Chłopaki zapragnęli postawić AF. Ja tam wcale się nie garnąłem do tego.

Frywolny, to nie był test przez duże T, to są koledzy, znajomi, było miło, był bimber, ogórki i chleb ze smalcem. Czujesz klimat ? Pewnie w podobnym gronie spotkamy się w lutym. Przetestujemy Fontka i traktor Ursus ze złotej epoki winyla. :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi