Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I tu zemściło się pisanie postów w jak największym skrócie:-) Pisałem (tak mi się wydawało) o tym, że porównanie swobodnie położonej płyty/maty szklanej na jednolicie metalowym talerzu do konstrukcji talerza typu sandwich jest błędne. Oczywiście każdy talerz obojętnie z czego i jak zbudowany posiada rezonans własny. Jednak nie oddziałuje w paśmie akustycznym z rezonansem ramie/wkładka. Natomiast "mata" szklana posiada rezonans położony wystarczająco wysoko aby wnosić własne podkolorowania. Pamiętajmy, że mówię o "macie" szklanej, nie szklanym talerzu. Matę rozumiem jako taflę grubości do powiedzmy 6mm. Leżąc bezpośrednio na metalowym talerzu żyje sobie własnym życiem z powodu styku z nim w wielu, ale jednak tylko punktach, więc posiadając zdolność do własnego "brzmienia".

Oczywiście Twoja uwaga o właściwościach talerza jest całkowicie prawidłowa.

Ja odnoszę się do "maty" szklanej:-)

Pozdrawiam Włodek.

.......czekam na opis pomiarów i wrażeń z odsłuchów. Oczywiście z nadzieją, że będą?

Będą, tylko to wymaga czasu. Z pomiarów będzie próba regulacji azymutu na identyczny przesłuch w obu kanałach z wykorzystaniem dedykowanej do tego płyty Clearaudio i analizatora oraz rutynowo rezonans ramienia z wkładką. O ile czas pozwoli będą bezstratne i gęste sample z zestawu płyt dobranych inaczej niż poprzednio oraz z użyciem innego pre. Być może oprócz krótkich 3 minutowych, będą dostępne również "sample" do bardziej kompleksowej oceny, ok. 35 min na płytę, ok. 70 min na album. Dasz radę ściągnąć pliki ważące ok. 800 MB?

Edytowane przez ryszard_pp

Dziękuję Ryszard.

Oczywiście, że dam radę:-) Oddeleguję do tej pracy jeden z komputerów i niech tyra:-)

Pozdrawiam Włodek.

Dziękuję Ryszard.

Oczywiście, że dam radę:-) Oddeleguję do tej pracy jeden z komputerów i niech tyra:-)

Pozdrawiam Włodek.

Na razie mam wszystko strasznie rozbebeszone, z całym AF i jego podstawami (granitami) włącznie, zmieniam pre, kombinuję z kolcami, wytłumieniami, wkładkami itd.....to potrwa, a czasu mam mało, ale co się odwlecze to nie uciecze. Wynik będzie jakiś albo żaden, pożyjemy to zobaczymy. Z ciekawości zamówiłem wkladkę MC - AT33PTG w kraju kwitnącej wiśni, no ciekawe jak to zagra z AF, jest dwukrotnie "miękksza" od DL103R, teoretycznie powinna się dobrze zestroić z AF. Eksperymenty więc potrwają. Z matami również. Zewnętrznym pierścieniem i dociskami też. Jest zima - trzeba coś robić z czasem. Aha, nabyłem tez biały pasek napędowy do Projecta - ten owalny, powinien pasować, kolejny eksperyment.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Z ciekawości zamówiłem wkladkę MC - AT33PTG w kraju kwitnącej wiśni, no ciekawe jak to zagra z AF, jest dwukrotnie "miękksza" od DL103R, teoretycznie powinna się dobrze zestroić z AF.

Z niecierpliwością czekam na relację. Także chciał bym nabyć tę wkładkę w przyszłości. Będziesz ją montował na "klasycznym" ramieniu AF alu? Wg wyliczeń teoretycznych to właśnie na nim powinna ona pracować bardzo dobrze.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Z pomiarów będzie próba regulacji azymutu na identyczny przesłuch w obu kanałach

Proponuję wziąć pod uwagę inne rozwiązanie i poszukać maksymalnego sygnału, bez równoważenia kanałów.

Wkładka "z definicji" może mieć różne sygnały na kanałach i poszukiwanie na siłę zrównoważenia skończy się najprawdopodobniej traumą właściciela i/lub szkodą dla ustawienia.

jest dwukrotnie "miękksza" od DL103R,

Ryszard dobrze przeliczyłeś podatność dynamiczną At-33 PTG ? Z zalecanym naciskiem 1,8g nie wygląda na zbyt "miękką" wkładkę.

• Redaktorzy

Dzień dobry wszystkim, dłuższy czas chorowałem i nie bardzo byłem w stanie pisac i korespondować. Teraz z powrotem będę miała czas i sposobność na zajmowanie się moim gramofonem i obiecuję więcej ciekawych spostrzeżeń. Na razie krótkie uwagi co do wkładek: w konfiguracji z ramieniem OL Van den Hul MC-1 zupełnie się nie nadaje (za duża podatność), natomiast Ortofon MC-25 raczej niewskazana (zbyt szczegółowa dla tego napędu w mojej opinii). Ale VdH może być dobra dla oryginalnego ramienia Andrzeja.

Witamy rekonwalescenta:-) Szybkiego powrotu do pełni formy i w przyszłości zdrowia, przede wszystkim zdrowia.

W.

Proponuję wziąć pod uwagę inne rozwiązanie i poszukać maksymalnego sygnału, bez równoważenia kanałów.

Wkładka "z definicji" może mieć różne sygnały na kanałach i poszukiwanie na siłę zrównoważenia skończy się najprawdopodobniej traumą właściciela i/lub szkodą dla ustawienia.

Nieporozumienie. Prośba o uważne przeczytanie mojego tekstu. W żadnym wypadku nie pisałem o równoważeniu sygnału w kanałach, to byłby dziecinny błąd, wyraźnie ! pisałem o równoważeniu przesłuchu w kanałach - a to drastyczna i baaardzo zasadnicza różnica. Za propozycję regulacji azymutu na maximum sygnału dziękuję, ale oczywiście odrzucam, jest błędna.

Ryszard dobrze przeliczyłeś podatność dynamiczną At-33 PTG ? Z zalecanym naciskiem 1,8g nie wygląda na zbyt "miękką" wkładkę.

Nawet nie trzeba było tego przeliczać, obie wkładki sa japońskie i obie mają fabrycznie podawaną podatność dla częstotliwości pomiarowej 100Hz (spełniony warunek pełnej porównywalności), AT33PTG - 10, a Denon DL103R - 5. Denon dynamicznie dwa razy twardszy.

Z niecierpliwością czekam na relację. Także chciał bym nabyć tę wkładkę w przyszłości. Będziesz ją montował na "klasycznym" ramieniu AF alu? Wg wyliczeń teoretycznych to właśnie na nim powinna ona pracować bardzo dobrze.

No... na klasycznym Alu, tylko mocno wytłumionym i dociążonym ostatnio pod Denona, patrz moje wcześniejsze fotografie tłumienia tego ramienia, więc pewności z AT33PTG nie ma - ale zobaczymy, w razie czego odciążę ramię, pobawię się tym trochę.

Witaj i bądź zdrów. Ostatnio coś nas magnetofoniarze nakrywają :)

Każdy vinylowiec prędzej czy później, w większym czy mniejszym stopniu, zostanie magnetofoniarzem:-) I vice versa:-)

Witaj i bądź zdrów. Ostatnio coś nas magnetofoniarze nakrywają :)

To ja.

Po zakupieniu magnetofonu szpulowego i kasetowego jestem bardziej analogowy.

BTW kopia winylu na szpuli przy prędkości 38 cm/s jest równie dobra jak "oryginał". Wadą jest tylko cena: koszt szpuli z dobrą nową taśmą to ok. 100 zł za 42 min nagrania. Winyl w stanie NM zazwyczaj wychodzi taniej. Zaletą jest mozliwość zrobienia sobie składanki i grania 42 min non stop. Chociaż wtedy preferuję zgranie do cyfry 24/96 i granie z plików. Na najbliższym spotkanku audiofilskim u mnie zrobimy porównania odsłuchowe. Podzielimy się wrażeniami.

Pytanie z innej beczki: zauważyłem, że wkładki MC VdH mają bardzo wysoką podatność, nawet powyżej 20 czy 30. CZy nadawały by się do Fontesa ze standardowym ramieniem?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Każdy vinylowiec prędzej czy później, w większym czy mniejszym stopniu, zostanie magnetofoniarzem:-) I vice versa:-)

Co prawda to prawda!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW kopia winylu na szpuli przy prędkości 38 cm/s jest równie dobra jak "oryginał". Wadą jest tylko cena: koszt szpuli z dobrą nową taśmą to ok. 100 zł za 42 min nagrania. Winyl w stanie NM zazwyczaj wychodzi taniej.

A nie próbowałeś 19cm/s? Nie wiem jak Otari ale na X2000M 38cm/s to nieuzasadniona rozrzutność. Przy 19 cm/s kopia winyla jest idealna.

A nie próbowałeś 19cm/s? Nie wiem jak Otari ale na X2000M 38cm/s to nieuzasadniona rozrzutność. Przy 19 cm/s kopia winyla jest idealna.

Nie, jeszcze takiej proby nie robilem. zrobie w niedziele. Ale spodziwam sie, ze roznica bedzie i bedzie slyszalna w smaczkach i szczegolikach. A tych z Fontesa nie brakuje. A i sie nie zdziwie jak sie pojawi rozwiazlosc na basie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jeszcze raz powtórzę, nie wiem czego spodziewać się po Otari i być może będzie tak jak piszesz. Ale spróbuj koniecznie. TEAC na 19cm/s robi kopię nie do odróżnienia.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Za propozycję regulacji azymutu na maximum sygnału dziękuję, ale oczywiście odrzucam, jest błędna.

Biorąc pod uwagę fakt, że ja to ćwiczę od dłuższego czasu a Ty dopiero zaczynasz zabawę z ustawianiem azymutu na przyrządach, to dość pryncypialne stwierdzenie.

Ale nie będę się już więcej wtrącał i z zainteresowaniem przeczytam kolejne bezkompromisowe i autopromocyjne wpisy.

No... na klasycznym Alu, tylko mocno wytłumionym i dociążonym ostatnio pod Denona, patrz moje wcześniejsze fotografie tłumienia tego ramienia, więc pewności z AT33PTG nie ma - ale zobaczymy, w razie czego odciążę ramię, pobawię się tym trochę.

Proponuję kupić, pożyczyć dobre ramię fabryczne albo uznane DIY.

I posłuchać AT33PTG na takim ramieniu.

Nie ma Pan, żadnego punktu odniesienia jak może zagrać wkładka! Jak dla mnie jest to ślepa uliczka.

Oczywiście ramię ma być zestrojone z wkładką.

Niemniej życzę powodzenia w zabawie jaką daj gramofon.

VIS

Pewnie chodzi o ramiona Thomasa Schicka, Schroedera, albo takie coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to kopia schroedera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-Proponuję kupić, pożyczyć dobre ramię fabryczne albo uznane DIY. I posłuchać AT33PTG na takim ramieniu.-

z d e cy d o w a n i e tak

jaki jest sens wyważać drzwi już otwarte

to sztuka dla sztuki chyba

panowie nie zrozumcie mnie źle, ale obserwując ten klub widzę , że nie daje wam życ słowo haj end, tak mocno chcecie się w nim znaleźć, te zjadanie konkurencji -wyluzujcie to nie wyścigi tak mi się wydaje przynajmniej.

oczywistym chyba jest ze ramię andrzeja w życiu nie zagra na takim poziomie z wkładkami małopodatnymi jak ramiona ciężkie specjalnie zbudowane dla tych wkładek.

nie sztuką jest na lekką rureczkę nałożyć tytanowe śruby, i 400g przeciwwagi, a później pisać peany jaki fantastyczny sound to jest, bo średnia to prawda.

inne uznane ramię:

trans fi -terminator

pozdr.

Jakie są inne uznane ramiona DIY

Tak, masz rację nie ma uznanych ramion DIY.

Bardzo przepraszam za przejęzyczenie.

Są tylko kiepskie podróby DIY.

Do bardzo dobrych ramion zaliczam np ramię produkowane przez firmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Frank'a Schröder'a..

Ale to już nie jest DIY bo ramię ma patent.

Przepraszam a co to jest >>Zonteka<<

VIS

Ukryta Zawartość

Ja akurat bardzo cenie to co robi Ryszard, wkłada dużo pracy w modyfikacje, dzieli się doświadczeniami, to jest bardzo cenne nie tylko dla posiadaczy 14' Andrzeja A. Oczywiście są bariery nie do przeskoczenia, ja w ogóle zastanawiam się, czy kardan to dobre rozwiązanie na tym poziomie analogu - ale mówie to z czystej intuicji, budowanie ramion jeszcze daleko przede mną i być może bardzo się teraz myle. Tak trzymać, panowie, bardzo ciekawy wątek.

Ramie Zontek to 15 calowe ramie z "drapaka pezeeta".

Niektóre podróby Schroedera wyglądają nieźle, oczywiście nikt ich nie sprzedaje ze względu na patent.

pzdr

Edytowane przez tomasz_pianista
Gość vasa

(Konto usunięte)

Moje ramię nad którym pracuje będzie z pernabuco- surowca na smyki wiolinowe.

Tłumi drgania bo pudło z efami ma grać.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

VIS to ja przepraszam. Przejęzyczenie. Miała być Zonda. Taki tam samochodzik DIY.

Tak poza tym to nie rozumiem wydźwięku ostatnich wpisów?

Trochę nie rozumiem fubb o co walczysz? Wracamy do słuchania MF bo nie doceniliśmy, że wystarczy przekuć, przekrzywić, dogiąć, wymienić, tam młotkiem, tu śrubkę i już jest gut?

Czytam w innym wątku, że odkryciem jest wydłużenie ramienia. No jest to jakieś odkrycie w wątku o 14 calowym ramieniu.

Edytowane przez frywolny trucht

witaj frywolny

hmmm, jeśli Ty uważasz mój wpis o przeróbce ramienia jako odkrycie, to raczej nie nadajemy na tej samej fali, dla mnie jest to oczywistość (choć są wyjątki), myslę że jak przesłuchasz kilka ramion o różnej wadze i długości na swym napędzie,posłuchasz wkładek o różnej podatnośći z tymi ramionami, to odkryć w analogu poszukasz w innym miejscu.

jeśli walczyłem to właśnie przestałem ;)

bez odbioru.

Proponuję kupić, pożyczyć dobre ramię fabryczne albo uznane DIY.

I posłuchać AT33PTG na takim ramieniu.

Nie ma Pan, żadnego punktu odniesienia jak może zagrać wkładka! Jak dla mnie jest to ślepa uliczka.

VIS

Vis, zastanowiłem się trochę nad tym, i powiem tak, to jest w końcu tylko hobby i bardzo dobra zabawa, ja po prostu od zawsze lubiłem tę dłubaninę, wkładkę po wygrzaniu zawsze mogę zostawić w zaprzyjaźnionym salonie na kilka dni, wpadać, posłuchać, ocenić, porozmawiac z kompetentnym człowiekeim, w zasadzie nie ma problemu. Ale mnie właściwie chodzi o sam proces dochodzenia do pewnego celu, który albo się osiągnie albo i nie. Ważna jest droga, także nie do przecenienia wiedza, którą wszyscy po drodze zdobywają w ramach wymiany poglądów na forum. W końcu temu to forum ma służyć.

Oczywiście, jeśli w ogóle udostępnię jakieś sample nagrań - to mam nadzieję na absolutnie bezkompromisową i bezlitosną ocenę, bo tylko taka może mieć jakąkolwiek wartość.

Poza tym ramię rzeczywiście zawsze można wymienić, a zresztą nowe ciężkie jest jest chyba "under construction" u Andrzeja, zabawa więc trwa i jeszcze potrwa.

• Pokaż nowe odpowiedzi