Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten antyskating wydaje mi się dość potężny jednak, odległość miejsc zaczepienia sznurka od pivotu jest duża. Zamiast sznurka przydałaby się cienka żyłka raczej.

Oj, po kolei:

Rydz - mam cięższe ramie, przesiadka z wersji "klasycznej" (węglowa rurka) wykazała, że to ramię zachowuje się nieco inaczej. Czy to problem ? Jak ciężarek ma 1g to niewiele, z praw fizyki wynika, że siła skatingu jest zawsze, kwestia jest jej siły.

Maciek - nie nawiercałem, mam taką windę (dwa imbusy do mocowania), co robi ten powyżej ? - chyba trzyma ten kapturek.

Konrad - może to mała ogniskowa optyki ale to nie wisi, jest naprężone (1g), do dekoracji nie jest bo słychać wyraźnie.

Kupię jutro metr żyłki :-)

Vlado - nie o skalowanie mi tu chodzi, nie posługuję się tabelą ale płytą testową. Pewnie po 100 pomiarach na 20 wkładkach można wykonać tabelkę i opisać wskaźniki.

Vlado - nie o skalowanie mi tu chodzi, nie posługuję się tabelą ale płytą testową

W takim przypadku odpowiedniejszym będzie gładki pręt i gumowy stoper. Jeśli test AS wykaże, że idealna wartość As wypada w położeniu żyłki pomiędzy nacięciami.

Ciężarek jest 0,6g, zaczepiony na ŻYŁCE 0,1mm, nie napina jej przy pętli.

Yul - odległość pivot-żyłka AS w granicach 4,5 - 7 cm. Na fotce około 7 cm, pivot-spindle u mnie 34,7 cm.

Czy to duża siła ? Chyba nie, pamiętam 9 calowe ramie z Lenco 75, założyłem DL103 i ciężarek musiałem doważać do około 4g. Dystans pivot-żyłka było około 4cm.

Maciek - od strony przeciwwagi ? jakoś nie widzę tego...

Czy to duża siła ? Chyba nie, pamiętam 9 calowe ramie z Lenco 75, założyłem DL103 i ciężarek musiałem doważać do około 4g. Dystans pivot-żyłka było około 4cm.

Matko kochana! Ja mam ciężarek 2 g, ale odległość pivot- miejsce zaczepienia żyłki wynosi 8-12 mm. Przy 40-70 mm antyskating by mi chyba ramię wyrwał, a na pewno złamał cantilever we wkładce. To ramię z Lenco to chyba jakieś radło.

Matko kochana! Ja mam ciężarek 2 g, ale odległość pivot- miejsce zaczepienia żyłki wynosi 8-12 mm. Przy 40-70 mm antyskating by mi chyba ramię wyrwał, a na pewno złamał cantilever we wkładce. To ramię z Lenco to chyba jakieś radło.

Oj tam Yulciu, ty masz "letki" gramofon co to sam po stole lata, i ramionko rachityczne, to i dźwignia AS króciuśka:-))

Jak zawsze W.

Oj tam Yulciu, ty masz "letki" gramofon co to sam po stole lata, i ramionko rachityczne, to i dźwignia AS króciuśka:-))

Syćko prowda! Letkie gurom!

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jej chłopaki jak ja wam zazdroszczę ,że możecie się bawić tym co tak lubię. Ją od tygodnia leżę w szpitalu. Na dodatek z okropną diagnozą. Tak chciałbym poustawiać wkladeczki i bawić sie antysketingiem

Edytowane przez miniabyr

To życzę skutecznego wyzdrowienia i szybkiego powrotu do domu. A diagnozami się nie dołuj, one się zmieniają, raz jest tak, a raz siak. Myśl o wyzdrowieniu, a nie o chorobie.

Pozdrawiam,

Yul

Jej chłopaki jak ja wam zazdroszczę ,że możecie się bawić tym co tak lubię. Ją od tygodnia leżę w szpitalu. Na dodatek z okropną diagnozą. Tak chciałbym poustawiać wkladeczki i bawić sie antysketingiem

Zdrowiej,Zdrowiej

a wkladeczki moga na Ciebie zaczekać?

Pozdrawiam,

TAD

Jeśli tylko nie leżysz jako ofiara wypadku, to ichnie diagnozy(polski szpital) miej w dużym dystansie do swojej kasy:-)

Mnie kiedyś trzymali 13 dni pod kroplówką dajac 40% szans na wyzdrowienie wiedząc, że mam małe dzieci i prowadzę wydawnictwo i masarnię. Bez łapówek wypisali ze szpitala po 20 dniach, chudszego na ciele o 13kg, ale nie okradzionego. ZUS nie zapłacił ani grosza chorobowego za pobyt w szpitalu(prowadzącemu działalność-standard). Nie daj się, jak masz dla kogo żyć, dasz radę:-)

Były patriota, kombatant Solidarności, Włodek

Przepraszam za off, jednak dzisiejsza rzeczywistość boli, czasem...:-((

Zdrowiej! Włodek.

Paweł nos do góry!

Trzymaj się Mini, za wszelką cenę się trzymaj, Będziesz niejedną jeszcze piękność MM a kto wie, może nawet MC Annę głaskał po brzuszku i pończoszki konektorów na smukłe złocone nóżki zakładał. A ja właśnie ustawiam wkładeczki.Ba, nawet otulam troskliwie poduszeczkami-tłumiczkami wyciągnięte do mnie przyjaźnie ramionko Ad Fontesika ! W ubiegłym roku przygotowałem i poprowadziłem załogę w rejs pełnomorski 10-tonowym jachtem żaglowym, lekarz w szoku spadł z krzesła jak się o tym dowiedział. Skasowali mi też wiosną ubiegłego roku roczny samochód ze mną w środku za kierownicą, a ja dalej sobie ustawiam wkładeczki i biegam po mieście. Wywalczyłem ubezpieczenie i kupiłem następny. Człowiek jest jak wańka wstańka, MIni - można, naprawde można wyjśc z bardzo ciężkich opresji, więc wytrwaj i trzymaj się Mini na Maksa.

Edytowane przez ryszard_pp
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dziękuję za wsparcie .Ryszard a co z oprogramowaniem do kalibracji. Lenisz się. Ale o tym trzeba pisaćw innym wątku inie zaśmiecać tego.pozdrawiam. Miniabyr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zdrowia miniabyr!

Teraz będzie wyznanie natury eksploatacyjnej.

Po niecałym roczku pierdyknął mi pasek. Oględziny wykazały, że nie padł w miejscu łączenia, ale sam z siebie, wpoprzek, a przy okazji rozwarstwiając się wzdłużnie. Klejenie nie miało sensu, szczególnie, że obok już widać było potencjalne miejsce gotowe do zerwania się z uwięzi. Do śmieci.

Co prawda otrzymałem zapasowy sznurek ale zapadł się on pod ziemię. Nie zraziłem sie tym jednak specjalnie gdyż przeszedłem u konstruktora test klejenia paska.

Kupujemy więc sznur gumowy typu O-ring 1,5-1,7 mm, odcinamy ok metr, dajemy lekko na zakładkę, tniemy obie końcówki jednym ciachem pod kątem ok 50 stopni, przecieramy lekko papierem ściernym powierzchnie styku i sru Super Glue.

Jak coś mówię źle, na pewno sprostujecie :)

Jako, że nie chciało mi się czekać na przesyłkę z Allegro, wrzuciłem hasło łożyska, uszczelnienia, moje kochane miasto i za 10 sekund telefon do najbliższego sklepu.

Potwierdziłem, że mają, podjechałem i kupiłem sobie dwa rodzaje. Czerwono-pomarańczowy silikonowy i czarny z mieszanki kauczukowej NBR ( nie wiem dokładnie który typ):

http://mieszanki-gumowe.eu/nbr.html

Dostałem do tego klej do gumy jak na zdjęciu za 7 zł. 2x2,5m +2x2,5m za sznurki wyszło 20zł .

NBR klej skleił natychmiast, silikon dużo trudniej-za pierwszym razem porażka, pękł niemal natychmiast po założeniu, za drugim, poprawka, dłuższe trzymanie spoiny, od godziny się kręci...

A co by wniosło gdybym sobie strzelił pasek 150 cm? Silnik teoretycznie dalej od plinty powinien być zaletą. Zwiększy się powierzchnia styku na rolce silnika, to chyba lepiej. Jakieś wady?

post-32153-0-23306000-1364476140_thumb.jpg

post-32153-0-30278900-1364476324_thumb.jpg

Edytowane przez frywolny trucht

Kończę właśnie negocjacje z wytwórcą pasków z prawdziwego zdarzenia.W przyszłym tygodniu powinny się pojawić na allegro-sprzedawane przez producenta.Ja będę odbiorcą ilości potrzebnych dla zaspokojenia aktualnych klientów nabywających gramofony.Co do sposobu klejenia,to frywolny odrobił lekcję znakomicie!!Dłuższe paski mają tendencję do drgania-potwierdzam.

Tak, jednolite.Musiałem zamówić formę do produkcji.Próbki gumy były bardziej elastyczne od tej którą dysponuję,mam nadzieję,że będzie dobrze.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dzięki :) Tylko sprostowanie. Kupiłem jeden odcinek silikonowy o długości 2,5m, a drugi o tej samej długości z mieszanki NBR. Czliy razem 5m sznurka mnie wyniosło 20zł.

Coś tam się u góry za mocno zapętliłem.

100 cm obwodu .Na gumie się nie znam-taka świecąca się i czarna...Średnica paska ok 1,8-2 mm.Cena nieznana-zależna chyba od fantazji sprzedającego.Na razie nie dostałem jeszcze informacji ile będę płacił za sztukę.Mam nadzieją,że nie więcej niż do RPM9 Pro-Ject'a..który także pasuje do AD FONTES..

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dokonałem 3 długości paska NBR : 103-104cm u mnie wibruje za rolką silnika. Spora amplituda. Efektu w głośnikach jednak nie wychwyciłem.

97 cm jest OK, minimalna amplituda drgań.

90 cm - drgań nie widać poza miejscem łączenia gdy mija rolkę silnika, ale albo mam omamy, albo dżwięk się zabałaganił, stał się mniej klarowny. No i masz babo placek :)

Co ciekawe pasek silikonowy, cieńszy od NBR o 0,1mm spowodował sporą różnicę prędkości obrotowej. Zasuwał jak dzik, trzeba było ostro hamować ( ponad ćwierć obrotu na gałce) :)

Nie wiem czy to magiczne właściwości czerwonego silikonu, czy róznica grubości.

Gdyby ktoś się nie mógł znowu doliczyć metrów, które kupiłem to wszystko jest OK. 104 przyciąłem na 90 cm :)

Co ciekawe pasek silikonowy, cieńszy od NBR o 0,1mm spowodował sporą różnicę prędkości obrotowej. Zasuwał jak dzik, trzeba było ostro hamować

Dziwne. Nijak mi nie wychodzi, że średnica paska może wpływać na prędkość RPM. Średnica kółka napędowego i średnica obracanego talerza - owszem tak. To pewnie ten czerwony silikonowiec "zdrowo ciągnie", lepiej i skuteczniej od tego NBR, który może się lekko ślizga.

Frywolny, jaki masz profil powierzchni roboczej kółka napędowego - wklęsły (do paska okrągłego w przekroju) czy prosty (do paska kwadratowego w przekroju)?

Pozdro,

Yul

Ja cie ... a ja naiwny myslalem ze faceci o innych gumach i ich wytrzymalosci powinni dyskutowac.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi