Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

A ten gramofon "dla wybranych", to jest jednak hasło miesiąca października. Prawdziwy, forumowy "michałek" :)

Nie wiem co panowie wybrańcy sądzą, ale rzeczywiście jest tak, że każdy z nas miał przyjemność poznać Pana Andrzeja. Każdy z nas musiał przyjechać, mniej lub więcej kilometrów do niego, mógł posiedzieć na miejscu słuchając płyt i gawędząc. Spędzanie czasu w tak doborowym towarzystwie jak z Panem Andrzejem, jest niezwykle cenne. Pod tym względem, czuję się niestety wybrańcem.

Nie kupiłem pro-jecta w media markt, ach jaka szkoda...

Edytowane przez absolute magnitude

Plinta jest wyjątkowa, bo 14" calowe ramię jest wyjatkowe (...to nie Fonica...)

no właśnie.

Jak myślicie dałoby się takie ramie zrobić na bazie taniego ramienia foniki R-12 zastępując rurkę dłuższą rurką tytanową??

Jeśli chodzi o plintę pytałem nie tyle o kształt co o w ogóle inną konstrukcję. coś podobnego do tej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to tylko taka luźna uwaga była.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

[...]

Jak myślicie dałoby się takie ramie zrobić na bazie taniego ramienia foniki R-12 zastępując rurkę dłuższą rurką tytanową??

Takiego raczej nie, bo to przecież inna konstrukcja, natomiast jakieś inne zapewne tak.

Jest taki rodzaj klejonego drewna impregnowanego jakimiś żywicami które się w krosnach stosowało na bijaki. Nie wiem co to było ale kilka razy widziałem toczone z niego elementy. Jakby taki materiał zastosować to by dopiero było coś.

W Ad Fontes jest kilka rodzajów materiału sprasowanych razem. O ile wiem, jest tam między innymi jakiś rodzaj sklejki, czyli właśnie klejone drewno warstwowe.

Edytowane przez jozwa maryn

tak właśnie zrozumiałem. Chodzi o nasączenie drewna żywicami epoksydowymi i następnie sklejenie żeby powstał laminat o wysokiej gęstości przy zachowaniu pewnej stratności. Nie wiem czy to jest możliwe, jak przynajmniej nie znam metody, żywice po wymieszaniu z utwardzaczem są zbyt geste i nie zostaną wchłonięte przez materiał porowaty.

ps. Yul ja cię rozumiem że jako posiadacz pro-jecta uważasz go za ósmy cud świata i jego cenie nie ma już nic lepszego.

Ale ludzie mogą mieć inne zdanie na temat cudów.

• Redaktorzy

Yul, idź się prześpij.

O ile pamiętam, Andrzej sporo eksperymentował z różnymi plintami, zanim ostatecznie wybrał ten wariant.

Arku Mdf fajnie chłonie żywice epoksydową - sprawdziłem

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Arku Mdf fajnie chłonie żywice epoksydową - sprawdziłem

Ale jak to nasączyć? Po zmieszaniu z utwardzaczem wiąże w kilkanaście minut!

Frywolny trucht

Uprasza się o nieobrażanie Króla Juliana bo to sympatyczne zwierzątko -

Ukryta Zawartość

Czy nie uważacie, że ostatnie 2 strony należało by wypier....lić w niepamięć z tego wątku?

Źle się robi jak się to czyta ...

Jest tu jakaś służba co się tym zajmuje czy nie?

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wracając do wątku, Przeczytałem właśnie recenzję w prasie i gratuluję poczucia humoru u recenzenta - tak się składa że mogę dokonywać w czasie rzeczywistym bezpośredniego porównania między ramieniem ad-fontes z goldringiem co prawda z serii nie 2 a wcześniejszej 1 (podobno bardziej lubianej) i Koetsu (też tym oryginalnym robionym przez Sagumo) a nie obecnym snobistycznym ale nigdy nie strzeliło mi do łba by montować tą mc na 14" ramieniu Andrzeja - i nie dlatego że to wybitna i cholera wie jaka jeszcze wkładka tylko poprostu to nie ma prawa zagrać przez kompletne niespasowanie. I przez takie babole potem mamy że coś nie graa, że coś jest wybitne itp - sorry ale obstawiam w ciemno (bo nie chcę się kompromitować podmianą) że Koetsu na 14" Andrzeja to wielkie G WIELKIE - i naturalnie wyłącznie przez niespasowanie - a nie ramię nie daje rady wielkiej Koetsu. - ramie też jest w tym wypadku totalnie niespasowane i naprawdę nie trzeba wielkich geniuszy by się temu nie dziwić jak dziwi się redaktor z artykułu. Dl 103 też nie pasuje, SPU też nie pasuje. i igła bambusowa z patefonu też nie pasuje. Za to mm pasują - tor 14" + mm może być idealnym jako 2 alternatywna opcja przy solidnym 12" ramienu z masywna i dobrą MC. Inaczej nie da rady - chyba że pozostajemy przy jednym ramieniu 16" unipivot masywnej mc ze szlifem nieco lepszym od Koetsu. Lub jeśli nie mamy takiej możliwości przestajemy robić takie bzdurne porównania i cieszymy się muzyką pamiętając tylko o złotej zasadzie że nie wszystko złoto co się świeci - aby nie tworzyć potem nie tylko kretyńskich zestawów wkładka + ramie, ale też całych kretyńskich systemów, wkładka+ramie+gramofon+pre+wzmacniacz+kolumny+pomieszczenie+bezkrytyczny odbiorca, które niby mają zagrać bo kosztowały sporo, bo mamy takie nadzieje, bo kolega powiedział, czy prasa napisała.

Edytowane przez Piotr__

tamten kolega nie spasował się do wątku, ale to już wyłącznie jego problem bo jednak fora są niby po to aby dobrze wszystko dopasować. Pozdrawiam wszystkich fanów analogu i znikam

Czy nie uważacie, że ostatnie 2 strony należało by wypier....lić w niepamięć z tego wątku?

Źle się robi jak się to czyta ...

Jest tu jakaś służba co się tym zajmuje czy nie?

Ukryta Zawartość

jak widać mają w pompie...

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chyba mnie spora część imprezy ominęła.

Oficjalnie- ile będzie droższa wersja piano łajt. Szczególnie gdybym poprosił o tę wersję szlifowaną ręcznie przez kloszardów.

Jak to było w dowcipie Mleczki:Polski turysta patrząc na piramidy:My ze szwagrem nie takie rzeczy po pijaku robili...A

Ja tam robię dalej gramofony...A wczoraj byłem na grzybach z wnuczką!Jak zwykle wtargnęła do piwnicy i zażądała muzyki z gramofonu.Czerwony jak cegła z płyty dżemu załatwił sprawę.To jest ważniejsze niż wszystko na świecie..Ważniejsze niż.........................................................................

Andrzeju A. serdeczne pozdrowienia.

Dzięki za dozę dobrego humoru i piękną gustowną odpowiedź ;)

Prośba do admina -miło by było gdyby kilka(naście) wypowiedzi zaśmiecających wątek zniknęło... ewentualnie "pisarze poloniści i materiałowi detaliści " -zdaje się, ze własną wypowiedź można skasować lub edytować....

Tak ogólnie -nadal zachwycam się gramofonem -i w odróżnieniu od co poniektórych nie piszę zanim nie posłucham. Fajnie dowiedzieć się jak jest wewnątrz zbudowana plinta -ale szczerze mówiąc jest mi to obojętne -egzotyczne czy zwykłe drewno, sklejka , mdf czy aluminium lub złoto -szczegół

-ważne jak gra. A gra super.

I słuchając muzyki -a w szczególności winyli na Ad Fontesie - czuję się wybranym -mimo, że w torze mam złomowy prawie 30 letni wzmak za jedyne 350zł plus odrobinka pracy -i często słucham nawet bez dodatkowego zewnętrznego pre... Najwyraźniej bycie wybranym jest jeszcze tańsze niż pisze jeden z kolegów...

Pierwsza została sklejona z tzw.sklejki meblowej.

Czy to jest sklejka czy płyta meblowa? Taka złożona z kantówek i oklejona obłogiem?

Jeśli sklejka to gdzie taką można nabyć. Chyba ze to wyrób jednostkowy jakiegoś warsztatu meblarskiego.

arnipl nie odpowiedział jak nasączyć drewno żywicą epoksydową. może sa na to jakieś "patenty"?

Jozwa maryn proszę Cię Kolego usuń moje wpisy dotyczące forowiczów i forumowiczów chodzi tylko o moje wpisy, reszta kolegów niech zrobi jak chce ja w każdym razie mam taką prośbę. Rzeczywiście niepotrzebnie zaśmiecony wątek. Zrobiłbym to sam ale nie wiem jak.

Dziękuję i pozdrawiam.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Będzięcie mieli humory jak Yul wróci ... ;)

niekoniecznie, już założyłem odpowiedni wątek dla Yula. Pozdrawiam Panowie!

http://www.audiostereo.pl/pro-ject-niestety-rozczarowanie_97992.html

Czy to jest sklejka czy płyta meblowa? Taka złożona z kantówek i oklejona obłogiem?

Jeśli sklejka to gdzie taką można nabyć. Chyba ze to wyrób jednostkowy jakiegoś warsztatu meblarskiego.

Jest to klasyczna sklejka na oko i na wiertło trochę twardsza i bardziej zbita od normalnej.Warstwy drewna o grubości ok 1 mm klejone dość ściśle.Gdzie to kupowali,nie wiem.Wiem,że nie we Włocławku gdzie są przecież składy z drewnem.Wiem też,że trafiała się taka o grubości ok 30 mm i więcej,co zwyczajnie nie występuje..Jak będę to zapytam o konkretną nazwę produktu tego typu.Co do ich możliwości wykonawczych-to strona firmy meble-camelot.com we Włocławku jest dostępna w necie.Pierwsze meble robiłem u nich już w latach 90.Zegar,którego fotografię załączam jest repliką zegara z 18 wieku i zabrał ok 1000 godzin pracy.Wiedzą jak,z czego i czym robić,a do tego nie ma dla nich rzeczy niewykonalnych..A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arku wierch zmatowić wtedy dobrze chłonie , o narożnikach to nawet nie wspomnę

kończę offtopic w tym zacnym temacie

pozdr

Pozwolę sobie podzielić się eksperymentami z oliwieniem łożyska w Ad Fontes: otóż ku memu zdziwieniu najlepszy efekt uzyskałem stosując olej w sprayu do rowerów, o taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tzn. teraz talerz rozkręcony palcem, kręci się i kręci; wcześniej próbowałem z olejem do Regi i półsyntetycznym do silników samochodowych...jednak, żeby nie było tak kolorowo, zdaje się że konieczne też będzie użycie jakiegoś smaru na samym spodzie, gdyż teraz wyraźnie słyszalne jest tarcie na tej podkładce teflonowej i tu kolejne pytanie do Pana Andrzeja o szczegóły budowy łożyska: jak ta teflonowa podkładka jest 'zamontowana' i czemu akurat teflonowa?

Dzięki i pozdrawiam.

Paweł

Ukryta Zawartość

Jako zapalony rowerzysta tez próbowałem zielonego Finish Line'a, ale to też nie działało tak jak bym chciał, wywaliłem podkładkę teflonową sama kulka Andrzej jeszcze zasugerował olej do końcówek stomatologicznych np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

niezłe.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Mam propozycję testu łożyskowania talerza.

Zdejmujemy pasek, rozpędzamy talerz ręcznie tak powyżej 45rpm.

Czekamy aż strobo pokaże 45rpm i dajemy start stopera.

Potem czekamy aż talerz spowolni do 33rpm i łapiemy dalejmy stop stopera.

Oczywiście nie jest łatwo jednoznacznie uchwycić moment 45 i 33 dlatego warto zrobić kilka pomiarów i coś uśrednić.

U mnie teraz około 30 sekund, pewnie mało.

EDIT

Należy pamiętać, że silnik powinien być obciążony bo to pomaga stabilności, jak ma za lekko to wcale nie oznacza, że dla nas lepiej.

Edytowane przez Benpe

mobil 1 full synthetic 0W40 -u mnie ładnie się sprawdza. z 33 obrotów do zatrzymania - z paskiem -tylko zgaszone zasilanie około 25 sekund.

bez paska z 45 obrotów do zatrzymania -ponad minuta. łożysko wszystko oryginalne.

Uwaga - co zauważyłem -co jakieś 500 godzin trzeba łożysko rozebrać -dokładnie wymyć -(ja myję acetonem) -wytrzeć (u mnie papierowy ręcznik kuchenny) -nasmarować dosłownie kilkoma kroplami oleju i złożyć.

zapomnienie o tym -to wzrost oporu -czasy swobodnego wybiegu spadają a łożysko robi się po prostu brudne. i zaczyna szumieć. cichutko ale zauważalnie.

łożysko trzeba czyścić i smarować.

w moim przypadku co 3-4 miesiące... ale w weekendy gramiak goni od świtu do ciszy nocnej... więc godziny szybko lecą...

a jakie ustawienia wkładki Ad Fontesa Koledzy preferują -jaki przesięg ? lub ile ma ramię od kardana do igły? na jakich szablonach ustawiacie? i jakie wkładki ?

ja mam ustawiony mały około 11mm przesieg -i do katów użyłem jakiś szablon uniwersalny dołączany do płyty Hi-Fi News Analogue Test LP

wkładka MM -ortofon 510 mk2 -(poluję -niestety bezskutecznie na jakiegoś VMS 20 lub 30 -kupiłem już nieużywanego vms20 -niestety musiałem odesłać -bo w transporcie została zniszczona igła :(

zastanawiam się czy nadal szukać ortofonów vms20 lub 30, ortofon 530 lub ortofon 540 -czy kupić goldringa 1042...

Prośba do admina -miło by było gdyby kilka(naście) wypowiedzi zaśmiecających wątek zniknęło...

chyba tak ciężko idzie to czyszczenie bo moderacja też uczestniczyła w tym pokazie "polonistyki"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wit0 Łatwy przepis na nie zgłupienie w "bezwzględnym świecie audio" -

Nie napalaj się ślepo na wkładkę bo ktoś o niej pisze. Zdobądź najpierw mocno używane - każda ma swoje firmowe brzmienie które ją charakteryzuje i za przeproszeniem z g.. bata nie ukręcisz, każda inne właściwości elektryczne więc inaczej współpracuje z pre i kablami, każda inne właściwości fizyczne więc inaczej współpracuje z ramieniem i zawieszeniem/podstawą gramofonu. Potem nie słuchaj nikogo (nawet Andrzeja ;) ) tylko tego czy Ci się podoba czy nie - podoba naturalnie twoja ulubiona słuchana muzyka a nie nowy gramofon, pomieszczenie i nastrój i tak wniosą najwięcej, wszystko inne nie ma wcale znaczenia. Na koniec: jeśli po miesiącu będzie nadal "super" słuchało się muzyki (nie wybranych 3 płyt) możesz wymienić igłę na nową. W przypadku goldringa serii 1 będzie prosto bo wszystkie igły (szlify) pasują zamiennie czyli w jakiegoś 1006 jak go polubisz wpakujesz 1042 - będzie inaczej bardzo inaczej ale patrz wyżej (firmowe brzmienie i podane właściwości). Ortofona VMS też warto mieć tanio zdartego bo...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ortofon to solidna firma i robią nadal nowe całkowicie oryginalne igły do vms20. Co do ustawień to pobaw się kalkulatorem na vinylengine i sam sobie potem rozrysuj szablony - generalnie tzw świętej trójcy nie przeskoczysz a geometria będzie się zmieniać wraz z tym jak będziesz zmieniał długość efektywną ramienia na co ta 14" pozwala - jedynym ograniczeniem będzie tu baza na stałe - ale na szczęście można też korygować kąt całej główki. Jeśli to przejdziesz dyplom wyleczonego z tegp całego aaaudio człowieka masz w kieszeni, w głowie święty spokój, a w domu muzykę, potem można wpadać do siebie nawzajem na odsłuchy przy piwku i umawiać się na kocerty na żywo. Pozdrawiam serdecznie P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr__
  • Pokaż nowe odpowiedzi