Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mata połączona z talerzem chyba pozwoli wykazać się samemu, masywnemu talerzowi - jedynie położona być może sama przenosić coś od siebie?

A co miałaby przenosić akurat ta mata? O ile się dobrze orientuję podstawową jej funkcją jest nie tyle izolacja od talerza, ale ochrona płyty przed "ślizganiem" po nim i tym samym zapobieganie jej rysowaniu. Peezeet chyba dlatego robił ją taką cienką, tym bardziej, że jego talerz akurat ma wgłębienie ma label ;-)

A co do tego jakie czy i jakie maty stosować to już zupełnie inna dyskusja filozoficzna i każdy ma tu swoje gusta i zdanie. Gdzieś na forum jest dyskusja o tym ;-) IMHO w przypadku talerza Andrzeja matę warto stosować (on sam, jak widzę na większości zdjęć coś kładzie), ale to czy ma to być mata miękka (np. filcowa), czy twarda (np. akrylowa, czy winylowa), dodatkowo izolowana czy nie to będzie zależeć od preferencji dźwiękowych i... chyba musisz to sam sprawdzić.

A co miałaby przenosić akurat ta mata?

Ano właśnie, co?:) Skoro ma wpływ na dźwięk to chyba coś od siebie dodaje?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja mam Ad Fonciaka z gumową matą, której podpórki na płytę kończą się przed labelem :) Coś takiego jak fotografowana wersja czarna gramofonu.

Ta cienka mata peezeeta ma ponoć dodać trochę detaliczności i jasności. Nie skusiłem się, bo Ad Fonciak tego zabiegu wg mnie nie potrzebuje.

Szprychówka z adama?:)

Najlepsze (przystępne cenowo) maty gumowe to moim zdaniem te z Thorensów z lat 80', ważą chyba 500g. Szprychówki mają tą wadę, że płyta w niektórych miejscach w ogóle nie dotyka maty.

No właśnie, "szprychówki" to chyba nie najlepsze wyjście, ze względu na mały kontakt. Akurat teraz jest wysyp mat filcowych z labelem strobo. W zasadzie jak znalazł dla AdFontes, jednak mam opór przed filcem. Wątek o matach dosyć skutecznie te wątpliwości wzmacnia. Szukam jakiejś dobrej "gumy". Rozejrzę się za tą z Thorensów.

Edytowane przez maciek1

A ja stosuję filcową, dźwięk mi bardziej pasuje niż bezpośrednio z akrylowego talerza. Dźwięk jest bardziej uporządkowany, więcej wybrzmień - zapewne dlatego, że mata izoluje od ew. drgań talerza. Mata ma swoje wady - głównie takie, że łapie kurz, a ten potem zostaje na płycie. W AdFonciaku bez pokrywy to faktycznie mało praktyczne.

Nie wiem do końca jak problem drgań własnych talerza wygląda w bądź co bądź masywnym, ale jednak metalowym adfontesie. Będę go stosował akurat w nowym gramiaku i z tego co widzę (a raczej słyszę) to trochę "dzwoni". Także wydaje mi się, że bez czegoś miękkiego, co będzie izolować talerz od płyty się nie obejdzie. Andrzej też chyba zdaje sobie sprawę z tych przypadłości aluminium, bo w różnych wersjach daje też talerze "kanapki", z różnych materiałów.

No właśnie, "szprychówki" to chyba nie najlepsze wyjście, ze względu na mały kontakt. Akurat teraz jest wysyp mat filcowych z labelem strobo. W zasadzie jak znalazł dla AdFontes, jednak mam opór przed filcem. Wątek o matach dosyć skutecznie te wątpliwości wzmacnia. Szukam jakiejś dobrej "gumy". Rozejrzę się za tą z Thorensów.

Może taka, ciężka i gruba, jeśli oryginalna to bardzo dokładnie i solidnie wykonana, duża powierzchnia przylegania, neutralna brzmieniowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo taka:

post-26459-0-91601600-1357832758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

ryszard_pp

Każda z nich bardzo fajna. Rozglądam się za takimi. Przy okazji ta wyglądająca jak płyta, z clearaudio, to ma przy labelu jakieś nieregularne zagięcia czy tak wyszło na zdjęciu?

ryszard_pp

Każda z nich bardzo fajna. Rozglądam się za takimi. Przy okazji ta wyglądająca jak płyta, z clearaudio, to ma przy labelu jakieś nieregularne zagięcia czy tak wyszło na zdjęciu?

Tylko tak wyszło - wgłębienie na label płyty. Obecnie używam właśnie tej maty.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Józwa na AS zastosował matę na kolcach. Tam to już w ogóle kontakt z winylem jest iluzoryczny. Mały kontakt z- w dodatku- gumą powinien nieco zmiękczyć dźwięk. Dla mnie efekt byłby pożądany :)

Gdzieś już słyszałem, że to co mam pochodzi z Adama. He, jakoś bliżej mi do excela więc :)

A jak pomyslę jakiego Junkersa mogę zrobić na AF wkładką to Adam wysiada z zazdrości.

Może taka, ciężka i gruba, jeśli oryginalna to bardzo dokładnie i solidnie wykonana, duża powierzchnia przylegania, neutralna brzmieniowo:

z Technicsa 1210 mk2 :)

audiokarma.org

Rozwiązania podkładek gdzie tylko punktowo płyta jest podpierana to nie jest dobre rozwiązanie dla gramofonów typu masloader z ciężkim talerzem, właśnie o tym rozmawiałem dwa dni temu z Wally Malewiczem - jakby nie było ekspertem z 40letnim doświadczeniem w analogu. Dlatego stosuje się dociski, outer ringi i tworzenie "próżni" pod talerzem (micro seki) w celu przyssania/zintegrowania płyty z ciężkim talerzem. Twierdzi On że jakiekolwiek kieszenie powietrzne pod płytą to zło.

Edytowane przez peezeet

Rozwiązania podkładek gdzie tylko punktowo płyta jest podpierana to nie jest dobre rozwiązanie dla gramofonów typu masloader z ciężkim talerzem, właśnie o tym rozmawiałem dwa dni temu z Wally Malewiczem - jakby nie było ekspertem z 40letnim doświadczeniem w analogu. Dlatego stosuje się dociski, outer ringi i tworzenie "próżni" pod talerzem (micro seki) w celu przyssania/zintegrowania płyty z ciężkim talerzem. Twierdzi On że jakiekolwiek kieszenie powietrzne pod płytą to zło.

W takim razie to "gumowe coś" teoretycznie odpada, ale ta winylowa podkładka clearadio powinna spełniać swoją funkcję. Na e-bay można też kupić podobne, akrylowe.

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

$(KGrHqYOKm8E6IOJqMbiBPQIUCsto!~~60_35.JPG

Ja używam takiego śmiesznego brytyjskiego wynalazku z lat 70', który podpatrzyłem u Andrzeja Analogowego. Nazywało się to METRO MAT i robione było przez Metrosound Audio cośtam. Ten kawałek gumy zdaje egzamin, na brak detali nie narzekam. Czy ma to coś właściwości antystatyczne? Hmm, jakichś nadzwyczajnych nie zauważyłem, choć taki był zamysł tego produktu. Ma natomiast fajną równomierną strukturę, która znakomicie trzyma płytę, posiada też delikatne wgłębienie na label. Dostałem to za 13$ w oryginalnym opakowaniu. Tutaj akurat drooogo jest http://www.ebay.com/...=item33721d9026

Naklejka Peezeeta to bardzo fajna sprawa myślę.

Edytowane przez absolute magnitude

Talerz talerzem mata matą ,a mnie cały czas intryguje bezwładność ramienia.

Po lekturze opisów różnych konstrukcji parametr ten oscyluje w granicach 5-10mg, Czy tyle wynosi w AF,? Może szczęśliwi posiadacze by pomierzyli.

jest taki wzór

Calculate the total moment of inertia I(tot)

I(tot) = [m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3] kgm^2

Then effective mass M at effective length L is given by

M*L^2 = [m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3] kgm^2

So M = ([m*(r^2)] + [Z*(L^2)/3])/(L^2) kg

which reduces to

M = [m*(r^2/L^2)] + [Z/3] kg

z zacnego forum

Gdyby ktoś miał na zbyciu gumową matę do Thorensa 280, 320 itd. (czyli tę grubą, płaską) to proszę o cynk na priv. Myślę, że do Ad Fontes'a będzie idealna (przynajmniej dla mnie:)

- ja też się pochwalę swoją matą w gramofonie Universum - jak na zdjęciach - ma wgłębienie na label i ładny wewnętrzny metalowy pierścień - można zauważyć 4 symetrycznie rozmieszczone wytłoczenia otwarte od strony zewnętrznej - podczas obrotów talerza, siła odśrodkowa wydmuchuje z tych wgłębień powietrze, przez co wytwarza się tam podciśnienie dociskające dodatkowo płytę do talerza - generalnie jestem zadowolony ze swojej maty...pzdr.

Ukryta Zawartość

post-25310-0-18457900-1358013741_thumb.jpg

post-25310-0-60840700-1358013757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

generalnie jestem zadowolony ze swojej maty..

Bardzo mnie to cieszy - tak być powinno!. Ja też chciałbym być zadowolony ze swojej... Pozdrowienia!

to ci wydmucha powietrze jak podłączysz pod silnik od szlifierki kątowej ;-)

Szklanej oraz miedzianej maty ktoś używa? jak się sprawują?

- ja też się pochwalę swoją matą w gramofonie Universum - jak na zdjęciach - ma wgłębienie na label i ładny wewnętrzny metalowy pierścień - można zauważyć 4 symetrycznie rozmieszczone wytłoczenia otwarte od strony zewnętrznej - podczas obrotów talerza, siła odśrodkowa wydmuchuje z tych wgłębień powietrze, przez co wytwarza się tam podciśnienie dociskające dodatkowo płytę do talerza - generalnie jestem zadowolony ze swojej maty...pzdr.

pierwsze słyszę żeby siła odśrodkowa wydmuchiwała powietrze ;)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Wczoraj wkonaliśmy test gramofomów Ad fontes'a oraz Zontka w wersji standart. Oba gramofony miały zamontowane takie same wkładki Lyra "Dorian" .Podłączone były do pre Simaudio Moon 5.3 +dedykowany zasilacz. Piszę o tym narazie tylko informacyjnie.Poznałem dwóch forumowiczów Piotra oraz Bernarda ,którzy są właścicielami Ad Fontes'a.Analogowcy to fajne chłopaki som.Mam nadzieję,że Bernard wkleji fotki które robił telefonem.Pytanie moje jest takie,czy robimy oddzielny wątek ,czy rozpychamy istniejące ?

• Pokaż nowe odpowiedzi