Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Moim skromnym zdaniem, w przypadku niestandardowych ramion wyłącznie przy użyciu sprzętu pomiarowego. Moim zdaniem, AS zależne jest oprócz masy nacisku na rowek i siły oporu poruszającej się igły(szlifu) również od podatności zawieszenia wkładki. Udokumentowana siła AS, nie może zostać całkowicie zrównoważona prostowaniem łuku przy dłuższych ramionach (w granicach rozsądku). Jeśli występuje, może zmienić wartość, lecz nie zniknie. Dopuszczenie zrezygnowania z AS w ramionach 14inch i więcej, dotyczy jedynie ciężkich ramion i twardych wkładek.

Ps. co do wrażliwości AS na podatność wkładki:

Proszę o wyobraźnię, Długie 16inch ramię, średnio twarda wkładka: brak urządzenia AS spowoduje wpierw ciągniecie kantilewera igły a następnie całej masy ramienia i wkładki.

Resztę starań o idealne VTA i resztę można o d,,, potłuc.

Ale to tylko moje własne rozważania.

W.

Wykonałem dzisiaj prowizoryczny AS, proszę się nie śmiać za głośno.

Efekt jest taki, że z obciążeniem 1 gram w około 1/10 długości ramienia teraz mam czysto ścieżkę numer 8 (czyli +16dB). Następna ścieżka (+18dB) ma zniekształcenia, ale równe w obu kanałach.

(testuję płytą HiFiNews)

Bez tego AS, ścieżka numer 8 ma wyraźne zniekształcenia w prawym kanale.

Mam wrażenie, że 1 gram to mało.

edit, fotka:

Edytowane przez Benpe

Z tego co pamiętam to Andrzej na specjalne życzenie wykonywał ramię z AS.

Ale Twoja nakrętka is beautiful. Jak forfiter.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

To się nazywa robić testy!!!Super!!!Robię AS ale w dalszym ciągu twierdzę,że dla lekkich ramion to niepotrzebna komplikacja!A

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Przeciwwaga w AF jest niecentryczna w związku z tym, przekręcona w prawo lub lewo, działa jak as. Przynajmniej u mnie tak się dzieje. Denon DL 304 okazał się wredny do ustawienia i bardzo czuły na kalibrację. Wygląda na to, że przy miękkich MC na lekkim ramieniu, zachodzi konieczność zastosowania as - u mnie to słychać wyraźnie.

!Robię AS ale w dalszym ciągu twierdzę,że dla lekkich ramion to niepotrzebna komplikacja!A

??? Według mnie, to ciężkie ramiona i twarde wkładki radzą sobie bez AS.

W.

Wygląda na to, że przy miękkich MC na lekkim ramieniu, zachodzi konieczność zastosowania as - u mnie to słychać wyraźnie.

Dokładnie tak.

To się nazywa robić testy!!!Super!!!Robię AS ale w dalszym ciągu twierdzę,że dla lekkich ramion to niepotrzebna komplikacja!A

Zgadzam sie z Andrzejem,

gram na Thorensie z ramieniem 7,5g i nie uzywam AS po wykonanych pomiarach na plycie testowej.

Przeciwwaga w AF jest niecentryczna w związku z tym, przekręcona w prawo lub lewo, działa jak as

Błąd. To nie ma nic wspólnego z antyskatingiem, zaburzasz w ten sposób tylko wyważenie ramienia w płaszczyźnie pionowej, o ile miało ono takie wyważenie od początku. Antyskating polega na przyłożeniu do ramienia słabej siły (ok. 5-10% VTF), działającej w płaszczyźnie horyzontalnej.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Błąd. To nie ma nic wspólnego z antyskatingiem, zaburzasz w ten sposób tylko wyważenie ramienia w płaszczyźnie pionowej, o ile miało ono takie wyważenie od początku. Antyskating polega na przyłożeniu do ramienia słabej siły (ok. 5-10% VTF), działającej w płaszczyźnie horyzontalnej.

Pozdro,

Yul

Tak, masz rację, jednak równoważy to w moim przypadku, silę odśrodkową. Kiedy miałem przeciwwagę ustawioną idealnie, słyszałem zniekształcenia. To przy wkładce MC, przy MM Ortofon VMS 20 to zjawisko nie występowało. Nie dysponuję narzędziami pomiarowymi, słucham, na tym sie opieram.

Być może bardziej zaawansowany szlif igły ma tu znaczenie, z tego co zauważyłem, dl-304 wymaga naprawdę dobrej kalibracji.

Edytowane przez GratefullDe

przekoszona niecentryczna przeciwwaga -to w niewielkim stopniu zmieniasz azymut -i może to słyszałeś.

na kardanie zawsze jest jakiś minimalny luz -przekoszona przeciwwaga -kasuje ten luz w jedną stronę -w ramach jakiegoś ułamka milimetra czy ułamka stopnia przechyla w bok ramię naprężając kardan.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

przekoszona niecentryczna przeciwwaga -to w niewielkim stopniu zmieniasz azymut -i może to słyszałeś.

na kardanie zawsze jest jakiś minimalny luz -przekoszona przeciwwaga -kasuje ten luz w jedną stronę -w ramach jakiegoś ułamka milimetra czy ułamka stopnia przechyla w bok ramię naprężając kardan.

Może, niemniej odkryłem coś co spowodowało istotną zmianę w brzmieniu. Mimo dobrej kalibracji ramienia/wkładki, to iż "przekręciłem" przeciwwagę dało dobre rezultaty, pozbyłem się zniekształceń, słyszalnych. Piszę tylko o doświadczeniach a azymut miałem ustawiony ok. generalnie ustawiałem wg szablonu wydrukowanego z template gen.

a azymut miałem ustawiony ok. generalnie ustawiałem wg szablonu wydrukowanego z template gen.

Możesz podać link do szablonu?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Proszę, program w linku trzecim od góry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki wielkie! Miłego dnia!

Ukryta Zawartość

Jeśli posiadasz ramię z luzem na kardanie wpływającym na ustawienie azymutu, wywal je na śmietnik. Poważnie!

W.

Jeśli posiadasz ramię z luzem na kardanie wpływającym na ustawienie azymutu, wywal je na śmietnik. Poważnie!

W.

zwykle ten luz jest "likwidowalny"

Chyba że konstrukcja gniazd " na kamieniach" a one wykruszone.

Konrad, witO twierdzi, że "na kardanie zawsze jest jakiś minimalny luz" jednak podany rząd wielkości tego luzu, umożliwiający zmiany ustawienia azymutu, świadczy o "regulacji" łożysk przez co najmniej laika i skutkującym tym o czym wspomniałeś. Prawidłowo wyregulowane i eksploatowane ramię takich luzów mieć nie może.

W.

Proszę, program w linku trzecim od góry:

Ukryta Zawartość

Chryste Panie, GratefulD, a co ty za "wzdory" wypisujesz? Nie wprowadzaj ludzi w błąd. To przecież znany i popularny generator szablonów do regulacji-minimalizacji błędu KĄTA STYCZNOŚCI i tylko kąta styczności plus stroboskop, wg algorytmu Loefgrena1 (Baerwald), Loefgrena2 i Stevensona - przecież publikowałem to dokładnie w tym wątku, czy ty coś w ogóle czytasz? Co ten szablon ma wspólnego z azymutem, przecież NIC ?

......równoważy to w moim przypadku, silę odśrodkową. ......

Po problemie z "zakończoną sukcesem" próbą ustawiania azymutu za pomocą szablonu do regulacji kąta styczności (Loefgren, Baerwald, Stevenson) jeszcze i to - siła odśrodkowa.

Skating to siła DO-środkowa.

Przy tak głębokiej wiedzy na te podstawowe przecież tematy zniekształcenia muszą być - koniecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ryszard_pp

Co ten szablom ma wspolnego z azymutem, przecież NIC ?

Kiedy czytałem wczesnym rankiem post, też zaskoczył mnie szablon dotyczący azymutu:) Ale powtórna lektura postu, bardzo uważna dopuściła myśl, że w zasadzie pisząc to GratefulDe nie miał na myśli szablonu do azymutu. Pytałem o szablon i otrzymałem odpowiedź ok. Nie wprowadził mnie w błąd, ale dziękuję za czujność.

Prawidłowo wyregulowane i eksploatowane ramię takich luzów mieć nie może.

W.

Prezydenco :

Vlado- OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ:)

Niestety wobec ramion hand made KARDAN posiadam obawę co ich tzw inercję (o czym uparcie piszę) .

Wszelkie śruby ostrzone na końcach nie zastąpią toczonych choćby kiełków ,I równie precyzyjnych ich gniazd .A po regulacji kontr z gwintem

dronozwojowym (precyzyjnym).

Niemniej ważne są masy elementów wahliwych.

Edytowane przez ricon

Przeciwwaga w AF jest niecentryczna w związku z tym, przekręcona w prawo lub lewo, działa jak as. Przynajmniej u mnie tak się dzieje.

- sorry ale chyba za sprawą przeciągów wiosennych albo może się coś zakleszczyło i AS stoi w miejscu. Pozdrawiam

Niestety wobec ramion hand made KARDAN posiadam obawę co ich tzw inercję (o czym uparcie piszę) .

Masz prawo, dobrze aby twórcy ramion uznanych za dobre, podawali wzorem profesjonalnych wytwórni, parametr oporu ruchu pionowego i poziomego swych konstrukcji.

Jednak w tym konkretnym przypadku mówimy o ramieniu Andrzeja i właśnie fakt zaobserwowania, że zmiana wyważenia przez skręcenie mimośrodowej przeciwwagi powoduje reakcje ramienia (ucieczkę do, lub od środka płyty) świadczy o minimalnym oporze ruchu poziomego. W luzy na panewkach kardana nie wierzę, Andrzej to nie przedszkolak:-) Nie chce mi się szukać opisu jakiego typu łożysk używa, całkowicie ufam Jego inżynierskiej fachowości i uczciwości.

• 2 tygodnie później...

- sorry ale chyba za sprawą przeciągów wiosennych albo może się coś zakleszczyło i AS stoi w miejscu. Pozdrawiam

Albo pionowa oś kardana nie jest ustawiona dokladnie pionowo, ma znacząca odchyłkę, zdaje sie, że coś jest nie tak.

Wątek spada, więc pozwalam sobie go odświeżyć. Panowie, nikt już nie gmera przy swoim AF ? Nikt nic nie robi ? Nic się naprawde w materii AF nie dzieje?

Bo u mnie gorąco, AF rozgrzany do czerwoności od prób i testów, aż placki lekko się deformują....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ciekawe co sam konstruktor majstruje :)

Z poczynionych obserwacji to powiem tylko, ze jak mam go niemal rok ( tak jakoś to czuję) z wkładką Goldi 2500 tak igła nie ma odchyłu w związku z brakiem antyskatingu. Patrząc od przodu igła wisi idealnie pionowo, symetrycznie w osi pionowej.

Jeśli ktoś się bał, że siła dośrodkowa odegnie igłę w zawieszeniu, to chyba nie ma się czego obawiać.

Edytowane przez frywolny trucht
<br />z wkładką Goldi 2500 tak igła nie ma odchyłu w związku z brakiem antyskatingu<br />
Jak nie ma antyskatingu to nie ma co giąć tej igły. Edytowane przez peezeet

Poprawiłem na siłe dośrodkową, teraz chyba wiadomo co kaman.

Bez znaczenia- jak ramię nie ma anty skatingu to igła zasuwa zgodnie ze swoim oporem tarcia z uwzględnieniem siły dośrodkowej czyli po najmniejszej linii oporu i nie ma co jej wyginać na boki, antyskating ma za zadanie przeciwdziałać sile dośrodkowej co powoduje wywieranie nacisku na igłę w kierunku przeciwstawnym do kierunku działania wektora siły dośrodkowej. Było omawiane trylion razy.

antyskating ma za zadanie przeciwdziałać sile dośrodkowej

Hmmm... AS ma przeciwdziałać tej sile, czyli dążyć do tego aby wypadkowa była bliska zeru - tak mi się zawsze wydawało mimo tryliona razy omówienia problemu, ale może mimo to coś mi umknęło? Czyli bez AS sama siła dośrodkowa powinna oddziaływać na igłę. Źle myślę?

No przecież oddziałuje ale jest niewielka bo ma do pokonania tylko masę i bezwładność ramienia.

Edytowane przez peezeet
  • Pokaż nowe odpowiedzi