Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tipa, tipsy to noszą wyfoczone laski :)

Pozdro,

Yul

No i niech im bedzie na zdrowie,byle by byly Ostre,he,he

Wiecie co, cos jest na rzeczy z tymi " wektorami, " jak ryszard prawi. Ja się na tym rzecz jasna nie znam ,ale zycie to potwierdza.

Pomierzylem w swoim Fontku , uzywając tej " audiofilskiej " wagi za 20 zyla i wyszło , ze dla VMS 20 na poziomie płyty jest 1,1 grama , a na wadze połozonej na talerzu, to jakieś 15 cm wyżej jest 1,4 grama.

Tak wię fajnie aby ryszard rozrysował to i owo ..

robiz

Taki pomysł - może jakiś prosty eksperyment zamiast rysowania. Np. prowizoryczne założenie jakiejś innej p-wagi, z centrycznie umieszczonym otworem, zamiast tej oryginalnej AF z otworem wywierconym mimośrodowo. Lub alternatywnie - nienormalne obrócenie oryginalnej p-wagi AF w bok, o 90 stopni w stosunku do normalnego położenia i powtórzenie opisanych wyżej pomiarów. Wzrosną asymetryczne naciski na łożyska Cardana, pomiar może być więc nie do końca miarodajny, jednak mimo wszystko może dać pojęcie o co właściwie chodzi.

Zainstalowałem prawie centryczną przeciwwagę-piszę prawie,ponieważ wzięta z jakiegoś starocia i otwór miał ok 2 mm luzu-pomiar nacisku wykazał jeszcze różnicę ale już na poziomie 0,15 grama..

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Czy będzie można posłuchać tego gramofonu na najbliższym audioshow?

Och byłoby wspaniale.

Gdyby tak posłuchać AF podłączonego do Atolla i Equillibrium Atmosphere, czy nawet Nano... marzenie ściętej głowy.

Prawdopodobnie nie będę obecny na AS z powodów zawodowo-rodzinnych.Jestem jednak do dyspozycji we Włocławku i jakby komuś było po drodze to zapraszam.Proszę jedynie o informację o najdogodniejszym terminie...

Moj Fontes zmienil wlasciciela. Bedzie vieszyc oczy i uszy mlodeko adepyta winyla z Dabrowy Gorniczej.

Ogloszenie jest nieaktualne.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Moj Fontes zmienil wlasciciela. Bedzie vieszyc oczy i uszy mlodeko adepyta winyla z Dabrowy Gorniczej.

Ogloszenie jest nieaktualne.

Pozdro

Czytając posty pmcomp" odnosnie Colibri ,przystapilem do ponownej regulacji Shibaty w AD Fontes i przyznaje ,że ustawienie azymutu to wyzwania dla chirurga po jednym glebszym"

Ostry szlif wymaga precyzji i wytrwalosci ,ogólnie nie polecam dla maniaków LP mniej wytrwalych.

Jednakze dla wytrwalych -To cala przyjemnosc!

Różnica w brzmieniu ,jest kolosalna

przystapilem do ponownej regulacji Shibaty w AD Fontes

Ustawiałeś za pomocą dr Feicerta czy "na piechotę"?

Ustawiałeś za pomocą dr Feicerta czy "na piechotę"?

Nie na polpiechote ,plyta Analogis i oscyloskop.

Robione od tyly najpierw VTA ,nastepnie nacisk i na koncu azymut!!.

Znaczenie ma nacisk i VTA,to ostry szlif.Efekty na poziomie 25mV -30mV dla odniesienia 1,25V

Qrcze, muszę się jakoś tego nauczyć. Mógłbyś podać laikowi kilka wskazówek? Ale tak od zera - poważnie. To znaczy, nie od tłuamczenia czym jest VTA itp:) Ale metodyka pomiaru. Prościej i chyba w moim zasięgu będzie taka metoda - do dr F. chyba dłuższa droga... Ale może kiedyś?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wstydzę się :) Ludzie tu kapustę wydają na kosmiczne przyrządy, a ja rysik, lusterko, suwmiarka, a potem i tak zmieniam na słuch :)

Zagadaj na priv Andrzeja A. jak to najszybciej i w jakiej kolejności zrobić.

Edytowane przez frywolny trucht

Qrcze, muszę się jakoś tego nauczyć. Mógłbyś podać laikowi kilka wskazówek? Ale tak od zera - poważnie. To znaczy, nie od tłuamczenia czym jest VTA itp:) Ale metodyka pomiaru. Prościej i chyba w moim zasięgu będzie taka metoda - do dr F. chyba dłuższa droga... Ale może kiedyś?

Maciek1 ,

ok zawsze zaczynalem od ustawienia azymutu (lusterko,grafion itp)

tutaj odwrotnie:

1) plyta testowa Ultimate Analogue Test (mozna dostac w kraju)

2) ustaw VTA dla tej plyty (ona jest 180g)

3) zmierz nacisk (wage masz?))

4) podlacz oscyloskop do wyjsc pre

5) sciezki 2i 3 sluza do poprawnego ustawienia Azymutu ( na min. wskazan ,praktycznie ustawia sie przesluch miedzy kanalami wkladki)

to chyba tyle

Gość vasa

(Konto usunięte)

5) sciezki 2i 3 sluza do poprawnego ustawienia Azymutu ( na min. wskazan ,praktycznie ustawia sie przesluch miedzy kanalami wkladki)

Tylko nie próbuj doprowadzić do wyrównania kanałów!

To tyle popularny co błędny pomysł :/

Wstydzę się :) Ludzie tu kapustę wydają na kosmiczne przyrządy, a ja rysik, lusterko, suwmiarka, a potem i tak zmieniam na słuch :)

Zagadaj na priv Andrzeja A. jak to najszybciej i w jakiej kolejności zrobić.

Nie ma się co wstydzić - ja to robię dokładnie tak samo i Andrzej w tej metodzie już nie pomoże - spokojnie sobie radzę:) Pytałem o inne metody których nie znam.

4) podlacz oscyloskop do wyjsc pre

Dzięki. Korzystasz z jakiegoś konkretnego urządzenia czy jakiejś wersji komputerowej?

Edytowane przez maciek1
Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Ludzieee!!!

Zamawiajta piano black, to najładniejszy kolor AF na świecie.

; )

najładniejszy to rzecz gustu, a gusta są różne ...

Nie ma się co wstydzić - ja to robię dokładnie tak samo i Andrzej w tej metodzie już nie pomoże - spokojnie sobie radzę:) Pytałem o inne metody których nie znam.

Dzięki. Korzystasz z jakiegoś konkretnego urządzenia czy jakiejś wersji komputerowej?

Moze byc i milivoltomierz lecz na oscyloskopie masz widok dwóch kanałow niezaleznie.

Ja korzystam od kolegi z cyfrowego -czterokanalowego

Moj Fontes zmienil wlasciciela. Bedzie vieszyc oczy i uszy mlodeko adepyta

Pieprzyć "koliberka". Grunt , że (jak widzę) - tak zwany litkup został porządnie zastosowany ! Od razu widać : i sprzedający przyzwoity a i kupujący fajny ( mlodeky adepyt) - czują winyla!:)) Bardzo uprzejmie pozdrawiam - Jacek. PS - jeśli "macie w posiadaniu" płytę Młynarskiego w Ateneum (dziś mnie wzięło na ruskie i polskie historie) - posłuchajcie piosenki z pierwszej strony a jakże - winyla . Utworu piątego -Ukladanka Pucel - się nazywa. I myślcie o naszych kochanych gramofonach z przyległościami :)))) Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Z czego to wynika, może ze sposobu zawieszenia ramienia? W klasycznie łożyskowanym ramieniu to chyba nie ma takich zmian.

Ba, problem dużych różnic w VTF dla ramienia AF wydaje się w większej części wyjaśniony - ekscentryczność przeciwwagi, pozostaje jednak pytanie, co dalej? Pod dywan czy na klatę? Może jakaś trzecia droga?

Edytowane przez ryszard_pp

Ludzieee!!!

Zamawiajta piano black, to najładniejszy kolor AF na świecie.

; )

Ta wersja najbardziej mi się podoba, ale...Jeśli nie wiadomo o co chodzi to...

Ba, problem dużych różnic w VTF dla ramienia AF wydaje się w większej części wyjaśniony - ekscentryczność przeciwwagi, pozostaje jednak pytanie, co dalej? Pod dywan czy na klatę? Może jakaś trzecia droga?

"Ekscentryczność"? Jest jakiś problem ze zrobieniem otworu centrycznie? Nawet łatwiej bo od razu na tokarce...

"Ekscentryczność"? Jest jakiś problem ze zrobieniem otworu centrycznie? Nawet łatwiej bo od razu na tokarce...

Lepiej jest, jak jest właśnie ekscentrycznie. Niżej jest środek ciężkości ramienia, dzięki czemu jest lepszy tracking.

Pozdro,

Yul

Lepiej jest, jak jest właśnie ekscentrycznie. Niżej jest środek ciężkości ramienia, dzięki czemu jest lepszy tracking.

Pozdro,

Yul

Może tak być:)

W obr. skr.raczej nie używa się takiego terminu.W fizyce, matematyce czy dla określenia osobowości, owszem:)

Edytowane przez paul_67

Pozdro,

Yul

Chyba niezupełnie. Płyta nie jest idealna, więc w trakcie obrotów jej powierzchnia lekko faluje w pionie. Ta odkryta przez kolegów różnica w VTF dla AF polega na tym, że gdy powierzchnia płyty lekko podnosi się, VTF rośnie, igła jest mocniej dociskana do rowka. Natomiast gdy powierzchnia płyty lekko opada, VTF - uwaga - maleje. W trakcie obrotu płyty wartość VTF w tej wersji ramienia oscyluje w miarę pionowego ruchu powierzchni płyty.

Edytowane przez ryszard_pp

Rysiu, nie wymyślaj cudów na kiju z tym VTF. Płyty mocno pofalowane się wyrzuca, a lekko pofalowane prostuje. Tego się trzymaj.

Pozdro,

Yul

Fontesowcy ... moja dotychczasowa wkladka wiszaca na Fontesie do oddania za mniej niż 50% ceny detalicznej. A jak gra moze potwierdzic miniabyr, benpe i peezeet.

Mowa o topowej wkładce MM ze stajni ClearAudio czyli Maestro Wood. Stan idealny, grała 250-300 plyt.

Cena startowa 1800 zł.

Zamieniam się w sluch. W rozliczeniu wezmę baaaardzo drogie phono pre i .... dopłacę :).

aposdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Fontesowcy ... moja dotychczasowa wkladka wiszaca na Fontesie do oddania za mniej niż 50% ceny detalicznej. A jak gra moze potwierdzic miniabyr, benpe i peezeet.

Mowa o topowej wkładce MM ze stajni ClearAudio czyli Maestro Wood. Stan idealny, grała 250-300 plyt.

Cena startowa 1800 zł.

Zamieniam się w sluch. W rozliczeniu wezmę baaaardzo drogie phono pre i .... dopłacę :).

aposdro

Mam pytanko jak to sie ma do Ortofona 2M Black,oczywiscie odnosnie brzmienia,mile widziane uwagi z twojej strony?

• Pokaż nowe odpowiedzi