Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner w przedziale 3000-3500pln

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jednym słowem dobrym doborem kolumn można bardzo zminimalizować różnice.

Zmniejszyć różnicę na niekorzyść wzmaka stereo , takimi kolumnami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeżeli weźmiemy dwa wzmaki o wyrażnej różnicy w ich wydolności prądowej (ale oba dobrej jakości)

Od kiedy amplituner wielokanałowy jest dobrej jakości ?

Tam trzeba wstawiać wiele rzeczy , a to kosztuje . Cierpi na tym jakość podzespołów .

Ukryta Zawartość

Zmniejszyć różnicę na niekorzyść wzmaka stereo , takimi kolumnami :

Ukryta Zawartość

Żarty sobie robisz ?, u Lutka właśnie na high endowych Tannoyach które są wysokoomowe i wysokoskuteczne jakość najtańszego wzmacniacza była tak mało odkształcona względem najdroższego że nikt nie był ich w stanie rozróżnić !. I to nie są jakieś tam tanie kolumny.

Poniżej możesz się zapoznać ze spisem linków do testów Lutka :

Ukryta Zawartość

W sumie to warto też przestudiować poniższy temat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę miał czas to przestudiuję .

U mnie to jest tak :

Diora WS 442 ----- OK

Yamaha AX 396 ----- OK

Pioneer A 9 J ------ OK

HK 980 ------ OK

Diora WS 520 ------- beeee

Yamaha RXV 750 ------ beeeee

Potwierdzam! Żaden! ale to absolutnie żaden amplituner kd nie nadaje się do stereo, z tego co przerabiałem w kinie i stereo to Yamaha DSP-AX1 była tylko POPRAWNA w stereo ale mimo wszystko przy AX-900 wymiękała,

no super tylko, ze ax-900 nigdy nie byl i do dzisiaj nie jest tanim wzmakiem.

na podstawie tego jednego porownania stwierdziles ze "absolutnie zaden bla bla bla..." ? LOL

Temat zależności jakości wzmacniaczy od obciążenia różnymi kolumnami był już wiele razy wałkowany, ale napiszę w skrócie, jeżeli weźmiemy dwa wzmaki o wyrażnej różnicy w ich wydolności prądowej (ale oba dobrej jakości) i podłączyme je pod typowe kolumny o dość sporych spadkach krzywej impedancji i o umiarkowanej skuteczności, to i różnica w zaburzeniach/destrukcji wychodzącego z nich sygnału może się wyrażnie różnić ale jeśli podepniemy kolumny będące łatwym obciążeniem i o wysokiej skuteczności, to przy średnich poziomach głośności różnice zaburzeń wyjściowego sygnału przy takiej samej głośności (jak we wcześniejszym porównaniu) pomiędzy wzmacniaczami znacznie zmaleją. Czyli jednym słowem dobrym doborem kolumn można bardzo zminimalizować różnice. No ale wiadomo że drogi i wydajny wzmak (nawet na łatwych kolumnach) będzie miał większą rezerwę niezniekształconej mocy no i oczywiście będzie bardziej elegancki.

To już trochę inny temat ale częściowo zgadzam się z Kolegą, choć dla ciekawostki podam że Yamaha AX-2000 posiadająca trafo o poborze 300W i AX-900 posiadająca trafo o poborze o połowę większym czyli 600W i posiadające tą samą moc RMS = 130W przy 8 omach grają obie z takim samym wykopem tyle że jakością brzmienia niestety AX-900 poległa. Fizycznie nie ma opcji żeby wielokanałowy amplituner zagrał lepiej od stereofonicznego wzmaka-za dużo w nim kompromisów, tak jak pisałem alternatywą są wzmaki do kina domowego posiadające jak najmniej bajerów (np Yamaha DSP-A1, AX-1 itd) lub dzielone zestawy mające większą wydolnośc zasilania (np Denon AVP-A1 + POA-T2 i T3 - ten zestaw można na ebayu skompletować za jeszcze przyzwoite pieniądze i cieszyć się fajnym stereo i kd).

no super tylko, ze ax-900 nigdy nie byl i do dzisiaj nie jest tanim wzmakiem.

na podstawie tego jednego porownania stwierdziles ze "absolutnie zaden bla bla bla..." ? LOL

Niekoniecznie! Bo AX-900 i DSP AX-1 to wysoka liga w swojej klasie! Teschics SUV-X820 który jest tańszy od AX-900 z drugiej ręki też niestety zagrał lepiej w stereo. Trzeba sobie uświadomić że w komercyjnym sprzęcie wielokanałowym stereo występuje jako opcja obojętnie czy z PURE DIRECT czy nie, bynajmniej w tym nowszym, początkowe modele do kina były budowane na bazie wzmacniaczy z dołożonymi dekoderami i to jeszcze dawało radę natomiast dzisiejsze maszyny to konstrukcje wypasione ale budowane na kompromisach!

DSP-AX1 w stereo gra na poziomie coś pomiędzy AX396 a 596 są to niezłe budżetówki ale dalekie od bdb hi-fi.

To już trochę inny temat ale częściowo zgadzam się z Kolegą, choć dla ciekawostki podam że Yamaha AX-2000 posiadająca trafo o poborze 300W i AX-900 posiadająca trafo o poborze o połowę większym czyli 600W i posiadające tą samą moc RMS = 130W przy 8 omach grają obie z takim samym wykopem tyle że jakością brzmienia niestety AX-900 poległa. Fizycznie nie ma opcji żeby wielokanałowy amplituner zagrał lepiej od stereofonicznego wzmaka-za dużo w nim kompromisów, tak jak pisałem alternatywą są wzmaki do kina domowego posiadające jak najmniej bajerów (np Yamaha DSP-A1, AX-1 itd) lub dzielone zestawy mające większą wydolnośc zasilania (np Denon AVP-A1 + POA-T2 i T3 - ten zestaw można na ebayu skompletować za jeszcze przyzwoite pieniądze i cieszyć się fajnym stereo i kd).

Niekoniecznie! Bo AX-900 i DSP AX-1 to wysoka liga w swojej klasie! Teschics SUV-X820 który jest tańszy od AX-900 z drugiej ręki też niestety zagrał lepiej w stereo. Trzeba sobie uświadomić że w komercyjnym sprzęcie wielokanałowym stereo występuje jako opcja obojętnie czy z PURE DIRECT czy nie, bynajmniej w tym nowszym, początkowe modele do kina były budowane na bazie wzmacniaczy z dołożonymi dekoderami i to jeszcze dawało radę natomiast dzisiejsze maszyny to konstrukcje wypasione ale budowane na kompromisach!

DSP-AX1 w stereo gra na poziomie coś pomiędzy AX396 a 596 są to niezłe budżetówki ale dalekie od bdb hi-fi.

Przepraszam - muszę skorygować! Yamaha RXV-1800 gra w stereo na poziomie wzmacniacza AX-396, DSP-AX1 można porównać do ... AX-596 lub odrobinkę wyżej - i jak wyżej ... są to niezłe budżetówki ale... .

Panowie ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że połączenie KD i stereo jest praktycznie niemożliwe, a jeżeli już w jakimś stopniu, to kosztuje chore pieniądze (siedzę mocno w motoryzacji i to jest tak samo jak z połączeniem samochodu rajdowego i cywilnego-po prostu nie da się, a każda próba będzie zawierała w sobie jakieś półśrodki na niekożyść jednego albo drugieo sposobu użytkowania. Wiem to z autopsji po budowie swojego samochodu i widzę, że bardzo podobnie jest w przypadku KD i stereo) ale ten sprzęt nie będzie dla audiofila. Ma to po prostu służyć do KD i poprawnego odsłuchu muzyki.

Poza tym trochę się pozmieniało i oprócz amplitunera potrzebuję jeszcze kolumny podłogowe, które zastąpić mają GH FS2188. Na dzień dzisiejszy po odsłuchach moim faworytem jest NAD 737 + Focal CHORUS 714V. Co myślicie o takim zestawie?

Słuchałem jeszcze Anthema MRX-300 i 500 zestawionych z Paradigmami SE-3 oraz Monitor 11 v.7. Moje wrażenia są takie, że porównać z NADem 737 można bardziej MRX-500, niż 300 więc z 300 od razu odpadła, natomiast i tak według mojego laickiego ucha lepiej zagrał NAD na Focalach, niż Anthem na Paradigmach. Dodatkowo biorąc pod uwagę jeszcze cenę(bo ta jakby nie było też nie jest bez znaczenia) mój wybrór pójdzie chyba właśnie w kierunku NADa i Focali

Generalnie nie zależy mi na bajerach typu radio internetowe, obsługa plików z iPhone/iPod itp, tylko na jakości dźwięku zarówno przy kinie domowym, jak i audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ten amplituner ma się do NADa 737 albo Anthem-a MRX-500 bo jest to znacznie niższy model? Chodzi mi głównie o stereo bo pewnie przy kinie poradzi sobie bez większych problemów.

Szczerze mówiąc to nie bałem go nawet pod uwagę...

Ukryta Zawartość

Porównanie jest raczej bezcelowe. Harman 255 to półka jakościowa Denona 1910 (1912) czy Onkyo 609. Jak na swoje warunki gra nieźle w stereo (podkreślam - jak na swoje warunki) jednak to zupełnie inna historia niż NAD czy Anthem.

Ja z tych dwóch również bardziej skłaniałbym się do Nada, natomiast z kolumn, które łatwo znaleźć do odsłuchu może Dali Ikon 6 ? Miałem okazję do ich odsłuchu na Nadzie C375 i zagrało to naprawdę fajnie. Chociaż to zupełnie inne granie do Focali, jak pewnie już wiesz kwestia gustu.

Porównanie jest raczej bezcelowe. Harman 255 to półka jakościowa Denona 1910 (1912) czy Onkyo 609. Jak na swoje warunki gra nieźle w stereo (podkreślam - jak na swoje warunki) jednak to zupełnie inna historia niż NAD czy Anthem.

Tak właśnie myślałem...

Co do Dali, to też zastanawiałem się nad tymi kolumnami ale akurat nie mieli ich w salonie gdzie słuchałem NADa i Anthema więc nie mogłem ich porównać z pozostałymi. Były tylko Ikon 8, a to już zupełnie inna kolumna i cena.

Dostałem jeszcze propozycję na amplituner w postaci Integry DTR-40.3, co myślicie o tym sprzęcie? Gra podobnie do wyższych modeli Onkyo, czy mogę się spodziewać zupełnie czegoś innego?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Wracając do temu ampli co z pozycjami minimalnie droższymi (~500 zł) typu yamaha RX-A1010 (porównywana z denonem 33xx) która niby w stereo radzi sobie całkiem dobrze?

... która niby w stereo radzi sobie całkiem dobrze?

A co ci to da że ktoś ci odpowie że jego ampli na jego kolumanach (i przy typowych dla niego poziomach głośności) radzi sobie w stereo całkiem dobrze a inny amplituner sobie z tym nie radził ?, czasami wystarczy podpiąć inne kolumny i efekt będzie nawet na korzyść tego co sobie wcześniej gorzej radził oczywiście pod warunkiem że miał lepsze inne parametry poza wydajnością prądową, tak też czasami bywa. Tak że co inne kolumny to i efekt będzie inny. A od technicznego punktu widzenia wygląda to tak że przy bardziej wymagających kolumnach zwiększają się przesłuchy międzykanałowe (ma to kolosalny wpływ na tzw głębię stereo), wzrastają poziomy harmonicznych (co daje nieprzyjemne oste i niedetaliczne brzmienie), powstaje załamanie poziomu basów (a im głośniej dajesz tym bardziej) itp, a im będziesz podłączał łatwiejsze kolumny tym bardziej będzie się odbudowywać jakość wychodzącego sygnału względem tego ampli który lepiej sobie radzi na trudniejszym obciążeniu. Między innymi z tego powodu są sprzedawane tzw adaptory (taka przejściówka) do słuchawek które zwiększają impedancję słuchawek aby wzmacniacz który nie ma wysokiej wydajności prądowej mógł zaoferować równie wysoką jakość dźwięku co ten znacznie droższy przy nieco zmniejszonej mocy. W przypadku pomiaru z adaptorem impedancji i bez adaptora na niskoomowych słuchawkach jest wyraźnie widać że parametry wychodzącego sygnału ze wzmacniacza diametralnie się różnią, tak jak zresztą słychać to na słuch.

A teraz najważniejsze, sprzedawca z dużym doświadczeniem i z dużym wyborem kolumn może ci bez problemu dobrać przy odsłuchu kolumny tak aby lepiej wypadł ten ampli który mu pasuje aby wypadł bardziej korzystnie, tak samo jest ze wzmacniaczami słuchawkowymi.

Wracając do temu ampli co z pozycjami minimalnie droższymi (~500 zł) typu yamaha RX-A1010 (porównywana z denonem 33xx) która niby w stereo radzi sobie całkiem dobrze?

Nie wiem za bardzo o co pytasz ale słuchałem tej Yamahy(którą no tabene można wyrwać za takie same pieniądze, jak NADa 737) i według mojego laickiego ucha zagrała gorzej niż 737, czy MRX-500. Słuchałem jej na tych samych kolumnach co NADa i Anthema ale być może(?) na innych też efekt byłby inny.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Z tego co na razie wyczytałem to ten NAD to jest słabizna i np. w moim przypadku jest za slaby, sugeruje się tutaj parametrami które podaje producent.

@Krak_oN – nie sugeruje się jakąś tam wypowiedzią tylko kilkoma testami które przeczytałem (głównie zagranicznymi), a nawet polskie podają że ten sprzęt w stereo gra całkiem ok. Analogicznie skoro w innych egzemplarzach o stereo nie piszą nic więcej poza tym że jest to jakiś impuls by się tematem zainteresować. Zresztą oczywiście się zgadzam dlatego jak pisałem wyżej NAD się nie nadaje a jakby nie było yamaha daje 2x 120 albo 5x80 watt przy 8 omah (poparte testami) co jest zdecydowanie lepszym wynikiem.

Yamaha to tylko pomyśl, sam powoli planuje zmianę i nie mogę niczego namierzyć bo oczywiście „żaden amplituner nie zagra dobrze stereo”. (na muzykę jednak kładę spory nacisk)

A co powiecie gdyby Focal-e 714 zamienić na Roth Oli 50 albo Mistral Bow A-3 lub A-2?

Mi w roth nie pasuje bas (chociaż nie jest zły), ale to może być kwestia przyzwyczajania do basu generowanego przez labirynt.

Z tego co na razie wyczytałem to ten NAD to jest słabizna i np. w moim przypadku jest za slaby, sugeruje się tutaj parametrami które podaje producent.

Rozumiem, że nie słuchałeś tego amplitunera(?) więc na Twoim miejscu nie sugerowałbym się papierologią, tylko go posłuchał jeżeli masz taką możliwość. Ja po zobaczeniu parametrów na papierze też byłem sceptycznie nastawiony ale po odsłuchu zmieniłem zdanie. Moim zdaniem w przypadku tego amplitunera parametry na papierze mają niewiele wspólnego z rzeczywistością przy odsłuchu...

Parametry na szczęście nie grają :)

Idąc tym tropem według producenta (na papierze) moje kolumny są 8 Ohm (bajka), mimo że są nominalnie 4 Ohm z zejściem do 2,8 Ohm. I jak tu po parametrach je oceniać?

Gość cycus12

(Konto usunięte)
Parametry na szczęście nie grają :)
Biorąc pod uwagę że najsłabszy głośnik w kolumnie frontowej (bass) ma 60 watt czyli o 20 więcej niż deklaruje producent a na granicy możliwości tego sprzętu według testów jakie znalazłem to masz rację nie grają. Wątpię by męczenie końcówki granicą jej możliwości owocowało brakiem zniekształceń no może przez kilka pierwszych minut (Nie muszę chyba tłumaczyć co się wtedy dzieje z sygnałem).

Rozumiem, że nie słuchałeś tego amplitunera(?) więc na Twoim miejscu nie sugerowałbym się papierologią, tylko go posłuchał jeżeli masz taką możliwość. Ja po zobaczeniu parametrów na papierze też byłem sceptycznie nastawiony ale po odsłuchu zmieniłem zdanie. Moim zdaniem w przypadku tego amplitunera parametry na papierze mają niewiele wspólnego z rzeczywistością przy odsłuchu...

Niestety nie słuchałem, dziś zrobiłem objazd po sklepach ale nie znalazłem nic ciekawego. I zgodzę się że ten sprzęt jest zdecydowanie lepszy (mocniejszy) niż deklaruje producent jak każdy sprzęt w tym przedziale cenowym z jakim się spotkałem więc jeśli chodzi o same tabelki to nie wiem zbytnio czym się tak „cieszycie” skoro prawie każdy tak ma.

Poza tym nie mowie że NAD jest fe, owszem ma swoje wady np. słaby wyświetlacz, dość dziwne wzornictwo, pilot itd.. nie ma też gadżetów jak usb czy net co jest akurat moim zdaniem zaletą. To jest sprzęt który ma grać i ponoć takim jest (nie znam nikogo kto pogardził tą marką).

Szukam jeszcze jakiś normalnych testów 737, możecie coś polecić ? 747 jest jednak drogi a w obu przypadkach martwi mnie też pasmo, według informacji które widziałem żaden z nich nie gra poniżej 20hz... (trochę lipa....i znowu argument na nie)

Poza tym nie mowie że NAD jest fe, owszem ma swoje wady np. słaby wyświetlacz, dość dziwne wzornictwo, pilot itd.. nie ma też gadżetów jak usb czy net co jest akurat moim zdaniem zaletą. To jest sprzęt który ma grać i ponoć takim jest (nie znam nikogo kto pogardził tą marką).

Każdy przy wyborze sprzętu patrzy na coś innego. Dla mnie akurat to, co wyminiłeś nie uchodzi za wady bo nie zależy mi na gadżetach typu usb, czy net, wzronictwo też mi odpowiada, a wyświetlacz jest jaki jest ale wychodzę z założenia, że ten sprzęt na grać, a nie wyglądać, chociaż oczywiście nie może też straszyć ;)

Szukam jeszcze jakiś normalnych testów 737, możecie coś polecić ? 747 jest jednak drogi a w obu przypadkach martwi mnie też pasmo, według informacji które widziałem żaden z nich nie gra poniżej 20hz... (trochę lipa....i znowu argument na nie)

poniżej 20hz ale pewnie tylko w przypadku końcówek mocy, więc to raczej bez znaczenia, bo jakie kolumny zejdą jeszcze słyszalnie poniżej 20hz ?

ważne żeby pasmo na suba przez LFE przepuszczał bez ograniczenia

NAD 737 konstrukcyjnie nie wyróżnia się niczym na tle nawet tańszych budżetowych modeli konkurencji. Małe trafo, trochę zabałaganione wnętrze. Zerknijcie na tanie denony, marantze czy harmany - to są praktycznie te same "bebechy".

Ukryta Zawartość

Rasowe konstrukcje z dużymi toroidalnymi trafami mają dopiero najwyższe modele NADa.

Oczekiwanie że budżetowa konstrukcja zabrzmi znacznie lepiej niż taka sama budżetowa konstrukcja konkurencji tylko dlatego że ma znaczek NADa jest dość naiwne. Z pustego i Salomon nie naleje, albo jak to mówią, wyżej ch..ja nie podskoczysz.

Przypomnę, że jeszcze niedawno w ofercie NADa był odtwarzacz BR za około 5tys zł, w brzmieniu którego recenzenci doszukiwali się "muzycznych talentów" bo to przecież NAD. Sęk w tym, że był to 100% klon LG za 900zł...

Jeśli już komuś zależy koniecznie na "audiofilskim" brandzie to znacznie poważniejszą konstrukcją jest Cambridge Audio 640R:

post-17029-0-56107300-1334682529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Każdy przy wyborze sprzętu patrzy na coś innego. Dla mnie akurat to, co wyminiłeś nie uchodzi za wady bo nie zależy mi na gadżetach typu usb, czy net, wzronictwo też mi odpowiada, a wyświetlacz jest jaki jest ale wychodzę z założenia, że ten sprzęt na grać, a nie wyglądać, chociaż oczywiście nie może też straszyć ;)

"nie ma też gadżetów jak usb czy net co jest akurat moim zdaniem zaletą.".. Owszem ma grać ale … kobiety ;]

poniżej 20hz ale pewnie tylko w przypadku końcówek mocy, więc to raczej bez znaczenia, bo jakie kolumny zejdą jeszcze słyszalnie poniżej 20hz ?

ważne żeby pasmo na suba przez LFE przepuszczał bez ograniczenia

Każdy labirynt zagra ci 20 hz, większe obudowy (powyżej 120 litrów) pod głośniki 25 albo 30 cm przy 10hz przestawiają meble (16hz poparte testami). Więc system z subwooferem raczej mnie nie interesuje. Zwłaszcza że sub do muzyki to tak... w kij

P.S człowiek nie słyszy poniżej 20hz...

Cambridge Audio 640R wizualnie mi się podoba, ale próżno szukać testów jak i stanów magazynowych, zaś 650R... mocna w cenie i na outpucie. I fakt w klasie o której mówimy urządzenia są bardzo mało zróżnicowane jeśli chodzi o „tabelki”

Każdy labirynt zagra ci 20 hz, większe obudowy (powyżej 120 litrów) pod głośniki 25 albo 30 cm przy 10hz przestawiają meble (16hz poparte testami). Więc system z subwooferem raczej mnie nie interesuje. Zwłaszcza że sub do muzyki to tak... w kij

P.S człowiek nie słyszy poniżej 20hz...

jeśli budujesz system do muzyki i do takich bardziej wymagających kolumn, to co tu robi w ogóle amplituner ?

system z subwooferem jest konieczny do kina domowego, wszędzie tak gdzie jest ścieżka LFE nagrana jest olbrzymia różnica między oryginalnym LFE a mixowaniem i podawaniem sygnału z LFE do frontów,dotyczy to również frontów z porządnymi basowcami (niezależnie od tego co piszą "znawcy" nie mający suba), oczywiście sub musi być adekwatny jakościowo i mocowo do frontów

"nie ma też gadżetów jak usb czy net co jest akurat moim zdaniem zaletą.".. Owszem ma grać ale … kobiety

Kobiety kobietami, ale jakieś źródło dzwięku trzeba zapewnić, a wachlowanie płytami w obecnych czasach powoli odchodzi w zapomnienie....

Gość cycus12

(Konto usunięte)
a wachlowanie płytami w obecnych czasach powoli odchodzi w zapomnienie....

BR/DVD ma USB i łyka wszystko, TV ma USB i łyka wave.

Bez usb co za problem zrobić sobie rip ulubionych płytek na dvd w surowej formie. I czy odchodzi w zapomnienie ? …

jeśli budujesz system do muzyki i do takich bardziej wymagających kolumn, to co tu robi w ogóle amplituner ?

Nie stać mnie na dobry ampli + dobry wzmacniacz.

wszędzie tak gdzie jest ścieżka LFE nagrana jest olbrzymia różnica między oryginalnym LFE a mixowaniem i podawaniem sygnału z LFE do frontów,
Zgodnie z definicja DD kanał LFE przekazuje pasmo od 20 hz tam chyba do 150 czy może mniej, też zgodnie z DD każdy kanał pokrywa pełen zakres 20-20k hz. Niestety nie miałem okazji posłuchać LFE z dobrym subem (przeważnie przeszkadzały grając gorzej od frontów) dlatego nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Może napisz coś więcej

Odnośnie subwooferów, to nie jestem zwolennikiem ich obecności w muzyce nawet tych dobrych. W kinie dobry sub na pewno nie zaszkodzi ale jako urządzenie uzupełniające (po za tym otrzymujemy zdolność korekcji wedle własnych predyspozycji).

Ciężko sobie wyobrazić np. wybuch z lewej strony a czuć bas z prawej gdzieś „z za okna”. Ja się zdecydowałem na zestaw 5.0 gdzie fronty biorą na siebie fundament basu zaś efektowne na 20cm głośniku też potrafią ruszyć talerze w kuchni. Czy to się sprawdzi ? Mam nadzieje, cały zestaw bez wykończenia zamyka się w śmiesznej kwocie za która nie kupi się nawet rozsądnych frontów. Niestety subwoofery są w wielu przypadkach jedyną opcja na uzyskanie basu w stereo czy kinie, wiele kolumn za czasem nie małą kasę jest go prawie pozbawiona, a jak już gra go brzydko.

BR/DVD ma USB i łyka wszystko, TV ma USB i łyka wave.

Szczerze to nie chciałoby mi się ripować płyt cd, żeby później nagrywać je na DVD i dalej wachlować płytami, ale jak masz napęd, tym bardziej z USB to jakoś w ostateczności da się to ogarnąć :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Aż tak wiele i gęsto muzyki nie słucham (90% dnia i tak chodzi radio). Poza tym co by nie gadać damy radę, tylko człowiekowi się robi niedobrze jak ma coś wybrać. Brak testów, często wypisywane bzdury i dość małe zróżnicowanie sprzętu przyprawia o ból głowy i skutecznie zniechęca do drążenia tematu. Teraz sobie rozłożyłem w programach kanały z 5 filmów akcji i jestem w szoku jak to się „słuchaczowi” wciska ściemę.

Zgodnie z definicja DD kanał LFE przekazuje pasmo od 20 hz tam chyba do 150 czy może mniej, też zgodnie z DD każdy kanał pokrywa pełen zakres 20-20k hz.

LFE nie ma ograniczeń jako takich żadnych, DD jest rzadko wykorzystywane, teraz jest najczęściej DTS (95% blue ray)

Niestety nie miałem okazji posłuchać LFE z dobrym subem (przeważnie przeszkadzały grając gorzej od frontów) dlatego nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Może napisz coś więcej

Odnośnie subwooferów, to nie jestem zwolennikiem ich obecności w muzyce nawet tych dobrych. W kinie dobry sub na pewno nie zaszkodzi ale jako urządzenie uzupełniające (po za tym otrzymujemy zdolność korekcji wedle własnych predyspozycji).

ja też nie jestem zwolennikiem subwoofera w muzyce, do kolumn jakie posiadasz będzie zbędny, choć w najniższych partiach i przy większych głośnościach dałby radę jeszcze coś poprawić (kolumny może i przeniosą słyszalnie te 20hz ale bez dużego ciśnienia jakie wygeneruje np 12' sub w obudowie zamkniętej)

Ciężko sobie wyobrazić np. wybuch z lewej strony a czuć bas z prawej gdzieś „z za okna”. Ja się zdecydowałem na zestaw 5.0 gdzie fronty biorą na siebie fundament basu zaś efektowne na 20cm głośniku też potrafią ruszyć talerze w kuchni. Czy to się sprawdzi ?

nie sprawdzi się... po kolei - efektowe na 20cm głośniku to przerost formy nad treścią, nie usłyszałbyś różnicy między takim a 13 czy nawet 10cm głośnikiem, bo prostu w surroundach przez 99% czasu idzie pasmo średnio-wysokotonowe (głównie "pogłos"), basu praktycznie brak

jedynie przy muzyce wielokanałowej (nie koncertach) nagranej w DD/DTS rozmiar może mieć już większe znaczenie bo generowany jest nienaturalny dźwięk instrumentów z tyłu

lokalizacja suba moim zdaniem bez znaczenia, miałem swojego w kilku miejscach w pokoju, teraz stoi przy ścianie obok prawej kolumny i nie sposób usłyszeć gdzie stoi, przynajmniej nie zwróciłem nawet na to uwagi czyli nic nie przeszkadza

fronty nie wezmą na siebie fundamentu basowego suba, a nawet jakby były wystarczająco potężne w najniższym paśmie (nie tylko przeniosą te 20hz ale i wygenerują duże ciśnienie) to nie będzie im to dane, zmixowany sygnał LFE do frontów to jakieś popłuczyny po oryginalnym LFE

Gość cycus12

(Konto usunięte)
ja też nie jestem zwolennikiem subwoofera w muzyce, do kolumn jakie posiadasz będzie zbędny, choć w najniższych partiach i przy większych głośnościach dałby radę jeszcze coś poprawić (kolumny może i przeniosą słyszalnie te 20hz ale bez dużego ciśnienia jakie wygeneruje np 12' sub w obudowie zamkniętej)
Same kolumny są konstrukcją budżetową więc naprawdę dużo można w nich poprawić, głośnik basowy to tonsil 30cm spl 94db / 60 watt (więc wkładając „zagraniczny” 4-5x droższy bas można uzyskać lepszy efekt). Głośnik sam z siebie o ile pamiętam przy 20hz miał ~70db. Nie były konstruowane z myślą o filmach tylko o muzyce, za tą cenę nic normalnego się nie kupi.

Nawet przy tej konfiguracji „spec” dzięki któremu w ogóle się dowiedziałem co to labirynt powiedział że sub może mieć naprawdę problem by dorównać kolumnom. Nawet mały labirynt (głośnik 40 watt spl 91) trzęsie talerzami, kinkietami itd. Ale jak pisałem, dobrego suba nie miałem okazji słuchać. O ciśnienie bym się naprawdę nie bał, pamiętaj że kasty są strasznie duże 120/150 nawet 260 litrów a go czuć z samej definicji, każdy bass (niezależnie od częstotliwości) czujesz mocno i zdecydowanie (tego mi brakuje w BR), pewno dlatego najdroższe suby też są oparte na labiryncie

nie sprawdzi się... po kolei - efektowe na 20cm głośniku to przerost formy nad treścią, nie usłyszałbyś różnicy między takim a 13 czy nawet 10cm głośnikiem, bo prostu w surroundach przez 99% czasu idzie pasmo średnio-wysokotonowe (głównie "pogłos"), basu praktycznie brak

jedynie przy muzyce wielokanałowej (nie koncertach) nagranej w DD/DTS rozmiar może mieć już większe znaczenie bo generowany jest nienaturalny dźwięk instrumentów z tyłu

lokalizacja suba moim zdaniem bez znaczenia, miałem swojego w kilku miejscach w pokoju, teraz stoi przy ścianie obok prawej kolumny i nie sposób usłyszeć gdzie stoi, przynajmniej nie zwróciłem nawet na to uwagi czyli nic nie przeszkadza

fronty nie wezmą na siebie fundamentu basowego suba, a nawet jakby były wystarczająco potężne w najniższym paśmie (nie tylko przeniosą te 20hz ale i wygenerują duże ciśnienie) to nie będzie im to dane, zmixowany sygnał LFE do frontów to jakieś popłuczyny po oryginalnym LFE

Z częścią muszę się zgodzić, dziś jak pisałem rozebrałem sobie kilka filmów, pobawiłem się mikserem i szczena mi opadła jak mało informacji jest w kanałach efektownych (z kinem dopiero zaczynam). Generalnie jakość odegrania np. w stereo zależy w jakim % głośności dekoder uzna nałożenie kanałów których nie używamy i tu różnice w efekcie mogą być spore. Zawidowem się też ponieważ bass jest przekazywalny tylko kanałem LFE więc moja teoria legła w gruzach.

Głośniki efektowne są samodzielnym zestawem który w stereo radzi sobie całkiem fajnie z muzyką , są to moje stare kolumny dlatego taki konfig.

No i znowu człowiek jest o coś mądrzejmy (wielkie dzięki). Całości jeszcze nie testowałem ale sugerując się Twoją wypowiedzią to najwyżej skończy się na zbudowaniu suba pod niższe pasma tylko dla kina.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.