Skocz do zawartości
IGNORED

Świąteczne kulinaria

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na brak inwencji twórczej i trzymanie sie (jak przystało w forum) schematów.. propozycja rozszerzenia gamy pomysłów..Przyda się i tym co pierwszy raz:)

Zacznę od przystawki:

Wiosenny sledzik.

Płaty słedziowe , po lekkim pozbyciu sie soli (moczenie, plukanie ) kroimy w tzw dzwonka,ukosnie.otrzymujac rombowe kawalki.to jest baza..

Jako dodatek kroimy w kostę cebulkę(moze być czerwona) kwasne jabłko. szczypior,i zielony koperek. Warzywny wsad mieszamy z kwaśna gęsta smietaną, I robimy okład na porcjowanego sledzia. Po wierzchu posypujemy zielonym ogorkiem pokrojonym w kostkę i odciśniętym z własnego soku. Oczywiscie doprawiamy świerzo mielonym pieprzem.Smacznego..

PS musi postac aby sie aromaty przegryzły

https://www.audiostereo.pl/topic/93467-%C5%9Bwi%C4%85teczne-kulinaria/

Tak przygotowany śledż powinien odstać1-2 dni,gdzie oliwka? wykluczam ogórek,śmietanę,zalecam rodzynki:)

No widzisz Rydzu.

Tym razem Ty czytasz moje myśli... kulinarne...

Dobry temat Ricon.

Gość rydz

(Konto usunięte)

De gustibus non discutante:)

W moim wydaniu 1-2 dni? - niedoczeka :Q

<<Ricon,ja tylko,odjąć dwa składniki,inne+dwa składniki = dwa różne smakowo dania,obydwa równie smaczne:)))

Żaden wyrafinowany teraz przepis,może nie wszystkim znany?

Świąteczne i nie tylko:) jajeczko,typowo na twardo,majonezik,szczypior,soli szczypta,papryczki szczypta i wisienka??nieee marynowany grzybek,polecam.

No widzisz Rydzu.

Tym razem Ty czytasz moje myśli... kulinarne...

Allle się czytamy:))

De gustibus non discutante:)

W moim wydaniu 1-2 dni? - niedoczeka :Q

tam brakuje est w ktoryms miejscu ;]

ale rzeczywiscie sie o nich nie dyskutuje.

chociaz jako szef kuchni moge powiedziec ze kuchnia jest jeszcze bardziej rozleglym tematem niz audio ;]

a napewno jest wiecej mozliwosci i kombinacji.

dodatkowo szef kuchni ma swoja wizje i moze wykreowac cos co bedzie smakowalo albo i nie, ale to zawsze jest jego wersja i nie koniecznie musi byc bledna, kwestia smaku i upodoban... temat tak rozlegly ze im wiecej sie wie tym bardziej mozna filozoficznie powiedziec ze sie nic nie wiem ;p

gotujcie panowie i sie nie przejadajcie.

pozdrawiam wszystkich amatorow kulinariow

Bart

www.twojkucharz.pl

żona zrobiła fają sałatkę na święta,,

potrzebna paczka mieszkanka sałatkowa z roszponką na to kładzie się tuńczyka w oleju kawałki na to 4 jajka na twardo ćwiartki kilka oliwek czarnych (można kawałeczki śledzi matiasy ale my robimy bez) cebula krążki czerwona na to sos czyli oliwa musztarda i łyżka miodu z cytryną , rewelacja sycąca i smaczna

Focal + Naim

Ech, dysputy o takich kwestiach. Dla mnie abstrakcja.

W niedzielę, z tego co pamiętam, na śniadanie barszcz buraczany knorra. Na obiad taka "kiełbasa" w słoiku. Nawet niezła. I krakersy. Fakt że calutki dzień w pracy. A w domu na kolację pieczony chleb z olejem i ciepłe mleko.

W poniedziałek na śniadanie pieczony chleb z czosnkiem i ciepłe mleko. Na obiad kartofle i pulpety ze słoika. Kolacja pominięta, jeśli nie liczyć literka kakao.

Może i średnio wykwintnie, ale dla mnie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.