Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8000s - budowa nowego systemu?

acid1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję kompletną przebudowę mojego systemu i proszę o rady w doborze ewentualnych komponentów - kierunków poszukiwań.

Obecnie posiadam:

Wzmacniacz - Audiolab 8000s.(UK).

CD - DVD(SA) - Philips DVD 963SA (nie wiem co o nim myśleć).

Kolumny:

- 1. Canton CT- 800 (obudowa zamknięta)

- 2. Visaton visaton Experience v20.

Kable głośnikowe - Kimber PR4

Interkonekt - Ixos 1002-50(Tani).

Pomieszczenie to 22m2.

Kolumny max.30cm-40cm cm od ściany.

Planuję zakup używanego CD(około 600zł) i Kolumn od 1000 do 2500zł(nowe?).

Obecny wzmacniacz byłby pierwszym z elementów nowego systemu.

Jakie zestawienie z Audiolabem da dźwięk o bardzo dobrej przestrzenności i scenie, detaliczności z odrobiną ciepła i "słodyczy".

Chciałbym aby zestawy w miare możliwości "znikały" w pomieszczeniu odsłuchowym, aby lokalizacja instrumentów i żródeł pozornych była na bardzo dobrym poziomie.

Słucham różnej muzyki raczej spokojnej w tym Jazzu.

https://www.audiostereo.pl/topic/93471-audiolab-8000s-budowa-nowego-systemu/

to b. dobry wzmacniacz.

u mnie dobrze sprawdzał się z firmowym źródełkiem (też oczywiści UK) ale i z Myryadem MC 100 (tu lepsza przejrzystość, przestrzenność i szczegółowość, choć trochę lżejszy dźwięk). kolumny to kwestia gustu, ja preferuję dwudrożne monitory - tu musiałyby być dość duże. z racji ustawienia konstrukcja zamknięta ewentualnie bas refleks z przodu. generalnie używki (nowe nie idą w dobrą stronę) najlepiej stara angielska szkoła - KEF, Monitor Audio, Rogers, Spendor itp

kabelki na końcu...i dopiero wtedy zadziała;-)

wit-told

Wiem, że takie połączenie cd +amp na pewno byłoby niezłe ale cenowo to już więcej niż 1000zł za cd.

Zakładałem trochę mniejszy przedział cenowy.

Jak wygląda sprawa z wymianą lasera w odtwarzaczach z listy? Bo jednak są to cd używane a nie chciałbym wpakować się na minę.

Biorę pod uwagę następujące odtwarzacze:

Audiolab 8000cd wersja UK czy... jest różnica?

Arcam Alpha 8 - jestem poważnie zainteresowany

Arcam Alpha 9 cenowo wysoko

Myryadem MC 100

cyrus 7 - ?

Micromega - ?

Nad - chyba nie za bardzo

Lista kolumn:

B&W CDM 7NT, B&W CDM 7 SE

B&W CDM 1 SE

B@W 685 -?

Dynaudio ?

Monitor Audio - BR5 - używka 1500 (Ponoć całkiem, całkiem jak za tą cenę)

DALI IKON 2 - ?

Epos m12

Co do laserów to na elektronice się zbytnio nie znam więc nie będę się wypowiadał.

jak dobrze poszukać to Cd Audiolaba za niewiele ponad 1000 można by znaleźć, wydaje mi się że warto..

Arcam: 8 - niezbyt udany, 9 - dobry, ale troszkę droższy

Myryad - jak najbardziej, ale też ponad 1000

Micromegi - fajnie grają (zwłaszcza 5 i 6) ale kapryśne w obsłudze

z kolumn to ja (subiektywnie) nie lubię B&W

Dynki są niezłe, tak jak starsze Monitor Audio czy Eposy

U mnie audiolab 8000S anglik gra z kolumnami AE Aelite 3 i gra to moim zdaniem fajnie - wysokie są delikatne i nie walą po uszach, średnica jest ciepła trochę przyciemniona, jeśli trzeba jest sporo punktowego sprężynującego basu. W sumie przyjemne i nie drażniące brzmienie nawet przy straszych gorzej zrealizowanych rockowych nagraniach. Kolumny nie mają wysokiej skuteczności (87dB) a mimo to zestaw spokojnie wystarcza do nagłośnienia pokoju ok 22m, tak żeby mury drżały. Wzmacniacz ani razu mi sie nie wyłączył, ten problem dotyczy chyba nowych audiolabów SE made in china. Na Twoim miejscu kupiłbym oczywiście CD Audiolaba (może sam to kiedyś zrobię, na razie szukam tunera) - piękny komplet dla konesera. Ten wzmacniacz gra lepiej bądź na równi z wieloma dzisiejszymi klockami w cenie do 6 tys.

Co do Philips DVD 963SA mogę go szczerze polecić naprawdę kawał dobrej elektroniki sam jego używam wraz ze wzmacniaczem Cyrus ONE i te dwa klocki zgrywają się bardzo dobrze, podejrzewam że z Audiolabem też powinien się zgrać.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Pobieżnie odsłuchałem(porównałem) ostatnio Philipsa 963sa z Denonm DCD1015 i Technicsem SLPS840.

Denon wykazał najjaśniejszą detaliczną górę pasma (miłą dla ucha).i dobry bas. Ale chyba trochę za dużo wysokich tonów (np. perkusja - jazz), choć niektórzy lubią taki sposób prezentacji. Wykazał się też energetycznym przekazem. Najbardziej zauważalne zmiany brzmieniu po podłączeniu.

Technisc brzmi bardziej wyrównanie ale za krótko słuchałem. Ogólnie brzmi przyjemnie.

Pod względem budowy napędu i obudowy to "kosmos". Solidna podstawa i waga, a napęd rewelacyjny.

Philips chyba jednak najlepiej wypadł. Połączenie pasma średnio i wysokotonowego wypadło najlepiej, natomiast bas troszkę szczuplejszy niż u Denona. Ogólnie bardzo wyrównany dźwięk z bardzo dobrym odtworzeniem wokali.

Muszę jeszcze posłuchać aby wyróżnić pozostałe aspekty brzmienia.

• 2 tygodnie później...

powinno być dobrze, choć to małe kolumny do małego pokoju. u mnie audiolab grał ze starszymi angielskimi kolumnami i było bdb, ale oczywiście najlepiej posłuchać samemu.

pozdr!

• 2 miesiące później...

Witam po przerwie.

Gra już mnie zestaw SPENDOR S1 + Audiolab 8000s + różne cd , tuner ... + kabelki w bi-wire na górze Kimber 4PR na dole Procab ls 25.

Mam problem z doborem kabelków głośnikowych do mojego systemu. Chce zmienić na coś z dobrą przestrzenią i "słodkimi" detalicznymi wysokimi tonami bez jakichkolwiek wyostrzeń.

W konfiguracji pojedynczej było troche mało basu ilościowo (kimber) reszta w miarę dobra ale można pewnie lepiej. W bi-wire z Procabem(na bas) już ok.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem sprzedając kimbera.

Kusi mnie:

- JANTZEN TAŚMA OFC 16AWG 4N(cena śmieszna)

- Solid Core OFC 17+20AWG 6N Bi-Wire(tu już bez odsłuchu? nie wiem).

- Kimber 4vs, ale cena...

• 4 miesiące później...

Witam

Po dość długim okresie odsłuchu Spendor S1 i audiolaba 8000s oraz porównaniach z innym kolumnami i moim wzmacniaczem, doszedłem do wniosku, że czas na małe zmiany kolumn.

Moje pomieszczenie jest jednak trochę duże dla S1. Małe składy brzmią cudownie i pięknie natomiast przy rocku i większych składach brakuje wypełnienia i basu. O dziwo chill out i muzyka elektroniczna wypada b.dobrze.

S1 potrafią mnie niekiedy pozytywnie zaskoczyć.

Mam do wyboru:

- Spendor S5e - bardzo mi się podobają wizualnie no i Spendor, ale z basem może być kiepsko w 22m2, a odsłuchu nie mam możliwości (małe głośniczki :)))) - Cena 2500 - 3000zł

- Proac studio 125 - muszę umówić się na odsłuch bo z audiolabem to chyba dobre zestawienie, ale trochę ich jakość komponentów mnie zniechęca. Cena 2500 - 3000zł

- Minas Anor - spóźniłem się z zakupem używek bo była okazja. Cena 4500zł

Do Audiolaba zdecydowanie poszukałbym Usher X-719. To połączenie to poezja.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam

Po dość długim okresie odsłuchu Spendor S1 i audiolaba 8000s oraz porównaniach z innym kolumnami i moim wzmacniaczem, doszedłem do wniosku, że czas na małe zmiany kolumn.

Moje pomieszczenie jest jednak trochę duże dla S1. Małe składy brzmią cudownie i pięknie natomiast przy rocku i większych składach brakuje wypełnienia i basu. O dziwo chill out i muzyka elektroniczna wypada b.dobrze.

S1 potrafią mnie niekiedy pozytywnie zaskoczyć.

Mam do wyboru:

- Spendor S5e - bardzo mi się podobają wizualnie no i Spendor, ale z basem może być kiepsko w 22m2, a odsłuchu nie mam możliwości (małe głośniczki :)))) - Cena 2500 - 3000zł

- Proac studio 125 - muszę umówić się na odsłuch bo z audiolabem to chyba dobre zestawienie, ale trochę ich jakość komponentów mnie zniechęca. Cena 2500 - 3000zł

- Minas Anor - spóźniłem się z zakupem używek bo była okazja. Cena 4500zł

Jestem posiadaczem 8000se i dotychczas grałem na dali ikon 2 było to połącznie niezle. Ostatnio pożyczłem AudioAcademy phoebe III i dzwięk stał się pełniejszy, bas dużo lepszy. Ogólnie brzemienie stało się bardziej dociążone. dali grało dobrze nawet niektórym moim kumplom bardziej się podobało od aa, ja chyba zostawie sobie aa a duńczyki sprzedam. Uważam że AA phoebe grają lepiej niż większość podstawkowców do 3tyś. m in MA RX2 też testowałem. Gram w pokoju do 20m.

AudioAcademy phoebe III - Trochę mnie przeraża ten głośnik niskośredniotonowy Visatona za 100zł.

Miałem Visatony Experience v20 na tej serii głośników basu był miękki i całkiem przyjemny ale... Wiem wiem to inne konstrukcję do innego grania.

Może to nie najgorszy głośnik i zestrojono te AA dobrze. Nie miałem okazji słuchać. A co na górze siedzi nie wiem.

Chciałbym też posłuchać RLS DEMIOS II - Ponoć dobre :) ale najbliżej mam do Bydgoszczy 130km.

Miałem okazję słuchać ostatnio kolumn za grube tys. PLN oczywiście używane bo nowe to >10000 lub więcej i muszę powiedzieć, że wysokie spendorów s1 w połączeniu ze średnica przyjemniejsze jak dla mnie.

Jutro odsłucham Proac studio 125 - zobaczę co dalej

Nadal faworytem są Spendor S5e

Znalazłem takie wolnostojące maluchy NEAT MYSTIQUE 2 ale chyba za małe do 22m a cena też wysoka jak za używki.

W AA masz na górze norweskiego Seasa, i gra to naprawdę nieżle, tylko kolumna musi być dobrze wygrzana i kable odpowiednio dobrane. Ale oczywiście najważszniejszy jest odsłuch. W mojej ocenie AA ładnie uporządkowały scenę w moim systemie, brzmienie jest ogólnie dobrze zrównoważone i odbrobinę miękkie tak jak napisałeś. Kolumny w relacji jakość/ cena hit.

Odsłuchałem Proac 125 ale nie w swoim pomieszczeniu i nie wiem czy to jest to...

Bas miękki i trochę go dużo. Wysokie tony detaliczne bez ostrości ale bez rewelacji. Na dobrze nagranych płytach grają czysto, energetycznie trochę mało średnicy (wokale nie urzekają) - może kabelki nie takie. Ogólnie dobre kolumny ale czy tego szukam... bez odsłuchu u siebie nie kupie.

U siebie odsłuchałem Adam A.R.T Pencil - piękna góra(wstęgi grają obłędnie - gładko, szczegółowo i z bdb wybrzmieniami) i średnica też niczego sobie choć w spendorach bardziej jest uwypuklona. Bas w moim pomieszczeniu niestety nienajlepszy, ale to wina pomieszczenia. Niestety wzmacniacz jest nieadekwatny(audiolab 8000s) do kolumn. Potrzebują czegoś lepszego - droższego :) i może być naprawdę nieźle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.