Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie głośników-Audyssey Auto Setup-błąd subwoofera

iron74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

To mój pierwszy post na tym forum i wiąże się on zakupionym przeze mnie sprzętu.

Posiadam ampiltuner Denon AVR 1612 i zestaw głośników MA seria MR - 2 przody+centralny+ 2 surround + subwoofer Tonsil Fenix, taki:

22449696173.jpg

Ustawienie głośników wykonałem za pomocą mikrofonu Audyssey....i pojawił sie problem, wszystkie głośniki oprócz subwoofera zostały "odczytane" - ustawione. Podczas sygnału testowego z suba wydobywał sie dzwiek ale na tyle cichy że mikrofon nie był w stanie go ustawić.

W instrukcji amplitunera jest napisane tak co do ustawień subwoofera przez Audyssey:

1. Jeżeli używasz subwoofera z trybem direct: ustaw tryb direct na "On" oraz wyłącz regulację poziomu głośności i ustawienia częstotliwości odcięcia.

2. Jeżeli używasz subwoofera bez trybu direct: wykonaj ustawienia:

- poziom głośności na "godzine 12"

- częstotliwość odcięcia:maksymalna-najwyższa częstotliwość

- filtr dolnoprzepustowy: OFF

- tryb oczekiwania: OFF

Moje pytanie i prośba jest taka:...jak to sie ma do mojego subwoofera Tonsil? czy ten sub jest z direct czy nie? Jak go ustawić?

Subwoofer mam podłączony przez "zwykły" kabel cinch-cinch (inaczej jak na zdjęciu). zalezy mi że sub był w całym zestawie bo szkoda żeby sie kurzył w kartonie. Czy macie jakieś pomysły. Z góry bardzo dziekuje za pomoc.

O ile dobrze pamietam w pewny momencie audyssey wprowadil taka kalibracje suba:

na ekranie pojawia sie infrmacja aby sub byl na poziomie glosnisci ok. 45dB wtedy ustawiasz suba na volume tak zeby osiagnal ten poziom i wtedy odpalasz konfiguracje. wtedy amplituner rozpozna prawidlowo i dobierze + badz - na ampli

Jak na dotychczasowe "grzebanie" w ustawieniach nic podobnego do tego co piszesz mi sie nie wyświetliło :).....postanowiłem wymienić kabel od suba na solidniejszy....zrobiłem ponowny test ustawień Audessey... sub głośniej "zagrał" a mikrofon wyłapał dźwięk bez błędu, choć ustawił go na -12dB i przy odtwarzaniu muzyki nie było go słychać, ręcznie go wysterowałem i jest ok.

To jakim kablem miałes podpiete z początku?

kabel był 1xRCA-1xRCA ale taki najzwyklejszy za pare złoty, wymieniłem go na bardziej solidny i lepszej jakosci. Szczerze to nie do końca jestem pewny że w 100% pomógł kabel ale dzwiek z suba przy pomiarach był wyraźniejszy i mikrofon go "wyłapał". Sprzęt poznaje i wogóle zaczynam sie bardziej wkręcać w tematy audio-video wiec moja znajomośc o sprzecie jest jeszcze nie duża :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.