Skocz do zawartości
IGNORED

skalowanie dvd do HDMi

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos przerabiał temat odtwarzania filmów z plyt dvd, Divxów przepuszczanych przez ampli, kotre maja procesory video i obraz jest skalowany do poziomu HD ?

Zapewne obraz nigdy nie bedzie jakosci HD, tylko interesuje mnie jak bardzo kłamia producenci w swoich opisach sprzetu.... Czy jest znaczna poprawa obrazu w stosunku do normalnego DVD czy tez kolejna bzdura?

Bo jesli obraz jes takiej jakosci jak np. filmy z przed 10 lat na TVP HD, i innych stacjach HD itp. ( filmy przerabiane na HD) to bylbym pod mega wrazeniem, ale podejrzewam jednak , ze to co jest w TV to efekt profesjonalnej obróbki obrazu w studiach , nie do osiągniecia w warunkach domowych. Jakośc jest naprawde powalająca pod wzgledem ostrosci

https://www.audiostereo.pl/topic/93505-skalowanie-dvd-do-hdmi/

Zarówno mój DVD (onkyo) jak i odtwarzacz multimedialny (WD) robią upscaling. WD radzi sobie nieco lepiej, ale to zupełnie inna liga niż upscaling w TV. Obraz dla oka jest niby przyjemniejszy bo nie ma pixelozy, ale niestety odbywa się to kosztem ostrości, mydełko się robi.

Z gówna bata nie ukręcisz. Jak coś jest 720x576 to można jedynie rozepchać materiał do wyższych rozdzielczości z dodatkiem kilku problematycznych polepszaczy jak np. ostrość i inne takie duperele. Można nic nie robić a upscalingu dokona sam telewizor o ile jest HD, w koncu nie wyświetli filmu w oknie, zawsze rozciągnie materiał aby pokrył pełny ekran. Stare filmy to co innego. Zarejestrowane na błonach filmowych tak naprawdę oferują więcej niz obecne FullHD jest w stanie przenieść z rozdzielczością włącznie. Owszem trzeba poczyścić z rys, 4:3 wykadrować do 16:9, wystabilizowac drgania, czasem sprzętowo odszumić ale to tylko kosmetyka,

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Ja bym sobie odpuścił temat skaloania i został przy oryginale. Dobry player potrafi naprawdę dużo wyciągnać z DVD jak i dobrego divxa. Nie raz się spotkałem że filmy blu ray były wizaulanie gorsze od DVD. Pomijam tutaj polskie produkcje które nie ważne na jakim nośniku są gorsze.

Po za tym należy pamiętać że każdy resampling (nie ważne w którą stronę) powoduje utratę jakości, mimo że optycznie może nam się wydawać co innego. Jeśli Chcesz poprawić jakość filmów możesz pomyśleć nad procesorami wideo a przedewszystkim zorintować się w co jest wyposarzony Twój amplituner, (jeśli skaluje obraz ma jakiś procesor). Niestety nie miałem nigdy z tym styczności i nie jestem w stanie powiedzeić jaki efekt można uzyskać.

Z gówna bata nie ukręcisz
Popieram..

Przy zmianie rozdzielczosci nalezy sie kierowac bardzo prosta zasada - operacja ta powinna byc wykonywana przez ten element toru wideo, ktoremu wychodzi to najlepiej. Mozna to sprawdzic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obraz korzystajac ze skalowania roznymi urzadzeniami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Skalowanie przez amplituner lub BD jest lepszym skalerem niz ten który jest w TV. Wiec ogolnie lepeij jest puszczac przez tego typu urzadzenia. Ogolnie uwazam ze jest lepiej jednak jestem za aby te formaty DIVX 700 MB itp odeszły do lamusa po to są mkv i DIVXHD

Mkv to jest kontener a pozostale dwa to kodeki, ponadto divx hd to to samo co divx tylko zapakowane w nowe pudelko, zeby ludziska drugi raz kase wydali. Tak wiec w sumie zaden z wymienionych terminow nie ma za duzo wspolnego z tym jakiej jakosci jest material wideo.

server unreachable;--

Wyświetl postUżytkownik Edson dnia 07.04.2012 - 16:49 napisał

Stare filmy to co innego. Zarejestrowane na błonach filmowych

to chyba jakis wpis z przyszlosci :P

Z jakiej przyszłości? Niestety celuloid staje się powoli przeszłością bo ...plajtują jego nieliczni ostatni producenci.

Moje zdanie jest podobne jak Edsona "z gówna bata nie ukręcisz" a zeskanowana taśma odda nawet 4k (np do realizacji i projekcji DCP tak się robi), więc aby obrazek był ładny trzeba skupiać się na dobrych realizacjach, jeżeli takich brak to na dobrym skalerze, chociaż zawsze będzie to oparte na interpolacji...:)

Skalowanie przez amplituner lub BD jest lepszym skalerem niz ten który jest w TV. Wiec ogolnie lepeij jest puszczac przez tego typu urzadzenia. Ogolnie uwazam ze jest lepiej jednak jestem za aby te formaty DIVX 700 MB itp odeszły do lamusa po to są mkv i DIVXHD

Jestem tego samego zdania co migrena - który skaler najlepszy, można sprawdzić samemu.

Skalowanie dvd do HDMi???

Sam tytuł tego posta to nieporozumienie...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Z jakiej przyszłości? Niestety celuloid staje się powoli przeszłością bo ...plajtują jego nieliczni ostatni producenci.

przemysl filmowy caly czas korzysta z tasmy swiatloczulej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.