Skocz do zawartości
IGNORED

Sumiko Blackbird - ktoś słyszał?

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup wkładki lepszej niż dotychczasowej Denon DL-103. Została mi zaproponowała właśnie Sumiko, nigdy jej nie słyszałem, ba nawet nie słyszałem żadnej innej z tej stajni.

Zależy mi na używaniu dotychczasowego pre wbudowanego w:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiele znalazłem o tej wkładce w sieci, tak właściwie to tylko opis Pana W. Pacuły

Może znajdzie się ktoś kto porównywał różne wkładki z podobnego poziomu cenowego.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

z jakim gramofonem miała by współpracować ?

czego oczekujesz po wymianie wkładki ? (jakie lubisz brzmienie, bo 103jka moim zdaniem ma bardzo charakterystyczne brzmienie)

audiokarma.org

No właśnie gramofon dość nietypowy, robiony na zamówienie z ramieniem tangencjalnym ciężko podać mi parametry.

Brzmienie jakie lubię to przede wszystkim naturalne. Denon jak dla mnie głównie gra średnicą brakuje mi niskiego basu i filigranowej góry, nie jest źle ale oczekuje czegoś lepszego.

nie znając parametrów ramienia będzie ciężko dobrać wkładkę

można jedynie w ciemno coś zasugerować także z mojej strony proponuję Denona 304

gra angażującą średnicą podobnie jak 103jką, lecz skraje pasma ma bardziej podkreślone - słychać zdecydowanie więcej szczegółów

Blackbirda nie słuchałem niestety

audiokarma.org

A ile masz na tą wkładkę?

Bo jak chcesz wydać ok. 4000zł to musisz się dowiedzieć jaka jest masa ramienia żeby dobrać wkładkę o odpowiednim compilance. Ważnym jest tez opcja regulowania pojemności w pre gramofonowym i jego ogólna jakość dzięki której będzie można usłyszeć na co stać wkładkę.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

W sumie to myślałem do 3 tysięcy - maksymalnie do 5, ale wtedy kupił bym za miesiąc.

Co do pre to o jego jakość jestem spokojny, ale wadą jest to że nie jest regulowane. Dlatego chciałbym dobrać wkładkę konkretnie pod pre. Może być trudno zwłaszcza, że brakuje mi jeszcze doświadczenia w takich szczegółach.

Ważnym jest tez opcja regulowania pojemności w pre gramofonowym

Tu jest mowa o wkładkach MC, dla których opcja dopasowania pojemności nie ma zastosowania (stosuje się ją wyłącznie dla wkładek MM).

Witam.

Planuję zakup wkładki lepszej niż dotychczasowej Denon DL-103. Została mi zaproponowała właśnie Sumiko, nigdy jej nie słyszałem, ba nawet nie słyszałem żadnej innej z tej stajni.

Zależy mi na używaniu dotychczasowego pre wbudowanego w:

Ukryta Zawartość

Nie wiele znalazłem o tej wkładce w sieci, tak właściwie to tylko opis Pana W. Pacuły

Może znajdzie się ktoś kto porównywał różne wkładki z podobnego poziomu cenowego.

pozdrawiam.

Wkładka Sumiko Blackbird, a również DL-304 to wkladki typu MC HO - High Output, wysokosygnałowe, a więc to byłby regres, cofnięcie się pod względem ogólno-konstrukcyjnym w stosunku do DL103 , która jest LO - Low Output. Wkładkami o najwyższych parametrach konstrukcyjnych są zawsze bez wyjątku wkładki typu MC LO, niskosygnałowe, i przy tego typu wkładkach sugerowałbym pozostać, skoro już się zaczęło właśnie od wkładki tego typu.

No, chyba że pewne niezadowolenie z DL103 ujawniło jakiś ukryty problem z pre MC w tym wzmacniaczu, lub problem w innej części instalacji, wtedy zmiana typu może subiektywnie pomóc.

Ukryta Zawartość

W sumie to myślałem do 3 tysięcy - maksymalnie do 5, ale wtedy kupił bym za miesiąc.

Co do pre to o jego jakość jestem spokojny, ale wadą jest to że nie jest regulowane. Dlatego chciałbym dobrać wkładkę konkretnie pod pre. Może być trudno zwłaszcza, że brakuje mi jeszcze doświadczenia w takich szczegółach.

Kupowanie wkładki MC, a szczególnie MC HO, bez posiadania regulowanego pre gramofonowego jest bez sensu. Wydasz prawdziwą górę pieniędzy zanim utrafisz taką wkładkę, która będzie dobrze współpracowała z parametrami elektrycznymi nieregulowanego wejścia w pre. To Ci się może i w końcu uda, tylko po ilu próbach, a każda próba kosztuje 3 do 5 tysięcy. Nawet krótko użwaną wkładkę MC odsprzedasz z dużą stratą finasową, będziesz mógł się cieszyć jak odzyskasz na sprzedaży z 20-30% jej sklepowej wartości. Zdobądź trochę danych o swoim pre i trochę danych o tym ramieniu, bo jak chcesz działać "na ślepo", to ja Ci współczuję, a ścislej to Twemu portfelowi. No chyba, że "cost no object".

Pozdro,

Yul

W sumie to racja. Ktoś mi kiedyś mówił, że jak mam dobre pre to można zbudować oparte na lampach urządzenie do regulacji. Tylko pytanie czy jest sens czy lepiej nie kupić regulowanego pre i wkładki razem za 5kzł. Tylko co? Pozostaje jeszcze ramię. Producent zamieścił na nim denona dl-103 oryginalnie, ale nie wiem jak będą się spisywały inne wkładki. Postaram się zdobyć jakieś dane.

Na razie dziękuje za dotychczasową pomoc.

Ano. MC HO do tego to porażka.

DL304 to wkładka MC LO.

DL103 się nie nadaje do tego pre - ma za dużą impedancję wewnętrzną ...

Musiałbys znaleźć taką, która ma max 5ohm (internal impedance) i poziom wyjściowy minimum 0,3mV (300uV).

Poszperaj w ofercie Ortofona. I zwracaj uwagę na szlif.

Tanio to możesz spróbować Nagaoki JT555. Ale to MM.

"jak mam dobre pre to można zbudować oparte na lampach urządzenie do regulacji" - nie ma czegoś takiego.

Możesz spróbować step-up do wkładek MC i podpiąć go wtedy do sekcji MM.

Możesz też dokupić tzw pre-pre czyli samo wzmocnienie do wkładek MC.

Zakup osobnego klocka jest sensowny. O ile sensowne są w nim nastawy.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam.

Panowie postanowiłem najpierw zająć się zakupem regulowanego pre, wtedy posłucham z nim 103 i ocenie czy taki dźwięk mi wystarczy, jak nie to zainwestuje wtedy we wkładkę.

Za jakiś czas dostanę pre od producenta gramofonu do testów.

Dziękuję za porady i za otwarcie oczu.

Pozdrawiam.

OT

Opowieści pewnego pana wspomnianego w 1 poście należy traktować z wielką ostrożnością ... delikatnie mówiąc.

DL304 to wkładka MC LO.

Ops, dzięki za korektę, 0,18 mV - rzeczywiście moja pomyłka, widocznie w pośpiechu zaświtała mi w tzw. tyle glowy jakaś polskojęzyczna fałszywka, np. tu (reklamujaca bezpośrednie podłączenie tej wkladki do wejścia MM pre):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to niby czemu. Po prostu 103 słyszałem tylko ze swoim pre. Warto więc posłuchać jej z innym tym bardziej, że regulowanym, jak dalej będzie niedosyt to chociaż temat pre będzie mam nadzieję zamknięty. Wtedy będzie można bawić się wkładkami. Generalnie kasę przeznaczoną na wkładkę w całości planuje wpakować w pre, a później się zobaczy.

>>radziu21_

Ależ mnie chodziło o tego kogo wymieniłeś w swoim 1 poście ... ;-)

To , że warto posłuchać to oczywista.

Tu jest mowa o wkładkach MC, dla których opcja dopasowania pojemności nie ma zastosowania (stosuje się ją wyłącznie dla wkładek MM).

Racja. Pomyliłem się, przepraszam.

Jak mieszkasz w Wawie lub okolicach to pewnie w Hifi Club można posłuchać Lyry, a w RCMie (Katowice) Dynavectora i Benz Micro.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Radzu21,ale ten twój gramofon ma jakiegoś producenta. Nie rozumiem dlaczego nie możesz się dowiedzieć od niego o masę efektywna tego ramienia? Z twojego opisu brzmienia denona dl 103 wynika ,że jest to wkładka o zbyt małej podatności do masy zastosowanego ramienia. Co więcej producenci japońscy wkładek podają podatność dla f=100Hz a nie dla 10Hz jak pozostali , co jeszcze bardziej wprowadza w błąd kupujących .Preamp jest istotnym elementem toru audio ,ale jęśli wkładka nie będzie spasowana z ramieniem ,to d.pa, cała para w gwizdek. Denon 103 to wkładka z charakterem, ale zastosowana ze zbyt lekkim ramieniem niweczy cały jej potencjał . Ja gram obecnie na dl 103r i ciężkim ramieniu i jest zacnie.Jeśli twoje ramie jest lekkie ,to masz jeszcze większe pole manewru -wkładek o wysokiej podatności jest sporo i jest w czym wybrać.poz miniabyr

Witam. Gdybym tylko przeczytał ze zrozumieniem :-)

Gramofon to model GL1101 pre-audio zdjęcia można podejrzeć na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Jest to jedyny egzemplarz i w dodatku prototypowy, nie mam żadnej dokumentacji i danych do niego, kupując go wiedziałem o tym i dlatego producent zobowiązał się do wymiany w ciągu roku na model dopieszczony i posiadający pełną dokumentację i dane.

Niedługo powinienem go mieć w domu wraz z przedwzmacniaczem.

Postanowiłem więc odpuścić temat wkładki i poczekać przede wszystkim na pre, podejrzewam, że temat wkładki powróci, ale będę już do niego przygotowany :-)

Generalnie brzmienie obecne ustawił bym na wysokiej półce, ale jednak ja wolę trochę coś z "pazurem".

Ciekawie zabrzmiała u mnie muzyka z profilu ahaja z wav-ó podłączona przez srebrne HDMI pod bravię, a ta z kolei też srebrem połączona ze wzmacniaczem - taka mała kombinacja, ale brzmienie ciekawe, choć trochę słychać trzasków płyty :-) U nie jest minimalnie mniejsza przejrzystość i mniej góry ale mówię tu o takiej bardzo delikatnej nie zaokrąglonej tak jak u mnie, u mnie brakuje takiej kropki nad i.

Swoją drogą, to nie sądziłem, że będę jeszcze ściągał muzykę z sieci :-)

Się rozkręciłem. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Generalnie brzmienie obecne ustawił bym na wysokiej półce, ale jednak ja wolę trochę coś z "pazurem".

domyślam się ,że 103jka denona nie zgrywa się w tym tangencjalnym ramieniem

dlaczego tak sądzę ?

bo właśnie dl-103 gra z pazurem, brzmienie jest bardzo dynamiczne, górne rejestry wyraźne lekko zaokrąglone. Basu jej nie brakuje, potrafi przywalić znienacka. Doskonała wg mnie do rocka i jazzu, ale smyczki też brzmią z finezją

może jej brakować delikatności i zwiewności, po części także detalu w górze (delikatnych wybrzmień) ale braku pazura nie mogę jej zarzucić

audiokarma.org

jasne, nic na siłę i nic pod wpływem emocji

sam wiesz ,że do tego hobby trzeba cierpliwości

pozdrawiam

M.

PS :)

rydz, tak sądzisz ?

ciekawe, powiem szczerze ,że nie jestem w temacie tangencjalnych ramion

muszę doczytać jak się dobiera do nich wkładki

parametry są trudne do określenia więc oczywiście czysto teoretyzujemy :)

audiokarma.org

DL103 trzeba obciążyć od 400ohm w górę.

Ramię liniowe stwarza igle większe opory niż normalnie zawieszone ... zwiększając tym samym masę e.

DL103 trzeba obciążyć od 400ohm w górę.

Wiem, że to trochę OT i nie dotyczy bezposrednio Sumiko ale pewnie też będzie ciekawe dla innych:

Czy masz jakies porównanie jak brzmi taka np 103 przy obciażeniu 400+ ohm vs Twoja Nuda, która na wejściu ma wirtualne 0 ohm impedancji? Sam nie robiłem takich porównań, bo nuda zabrzmiała na tyle ciekawie, że nie było potrzeby ale to co piszesz rozbudziło nieco moją ciekawość...

j

OT

W Nudzie + DL103 nie robiłem zmiany impedancji. Nie ma takiej potrzeby, to inna konstrukcja.

Purystycznie podchodząc można od wejścia IN+ zamiast bezpośrednio do masy dać tam rezystor 38/40R - by impedancja wejściowa była taka sama dla obu wejść (IN- i IN+).

Tam ważne jest to by duże wzmocnienie było w 1 stopniu a mniejsze w 2. Korekcja jest pasywno aktywna, takie kombo Phono Cube / Phonoclone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.