Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy MM

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.Condensatory papierowo olejowe ,gra podobno super analogowo -posłuchamy ,zobaczymy.

Fajno, że wreszcie ktoś posłucha tej nowej wersji. Proszę, koniecznie porównaj z dotychczasowym produktem, bo może "nie urywa", a różnica w cenie znaczna... Gdybyś nie miał możliwości bezpośredniego porównania, to mogę podrzucić swój pre (często bywam w Łodzi). A może uda się ustalić jakiś wspólny odsłuch w któryś z weekendów?

Jak najbardziej jestem za.Będę po niego jechał przed 20 Lis.czekam na telefon.

Kurka... JA akurat teraz w weekend od czwartku będę w Łodzi. Następny weekend niestety nie, dopiero kolejny:) Może mógłyś dowiedziec się od Konstruktora, czy ma na stanie "starą" wersję. gdyby nie miał, to mógłbym Ci podrzucić w ten weekend mojego Phoenixa i sam byś posłuchał i porównał. Może w kolejny weekend bym się wprosił na chwilkę do Ciebie i wtedy odebrał mojego Phoenixa szybciutko porównując już oba - oczywiście gdybyś sie zdecydował na tego nowego:) Nie ma to jak subtelne włażenie komus do domu:)))) Przepraszam:) PS. Ja mój sprzęt mam na Śląsku niestety...

• 2 miesiące później...

Przymierzam się do zakupu przedwzmaniacza gramofonowego i chciałbym aby był lampowy :-) - biorę pod uwagę modele :

1. Pro-Ject TUBE BOX DS

2.VINCENT PHO-700

3.PRO-JECT TUBE BOX S

4.DYNAVOX TPR-2

Współpracować będzie on z gramofonem Audio Technica AT-LP120 z wkładką AT-440 oraz ze wzmacniaczem Yaqin MS-30l (po wymianie lamp) + kolumny Vandersteeny 1Ci. Czy ktoś z szacownego grona może mi doradzić który z tych przedwzmacniaczy będzie najlepszy w tym zestawie, ciekaw jestem w ogóle odczuć i opini posiadaczy powyższych pre ...

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Poszukuję jakiegoś przedwzmacniacza do gramofonu Onkyo CP1050. Macie jakiś godny polecenia sprzęt?Uzupełnię trochę danych. Będzie to wszystko grało z wzmacniaczem lampowym Williamson-integra- na lampach EL34 manufaktura Haiku-Audio, podpięty do kolumn Tannoy Revolution xt8f. Muzyka jaką słucham to klasyka. Pozdrawiam

Też myślałem nad ta firmą, byłby komplet. Haiku SOL MM 2 tranzystor. Zastanawiałem się nad serią Ganymede lampowy przedwzmacniacz. Który lepiej będzie brzmiał tranzystor czy lampa?

mam lampę i tranzystor i brzmią tak samo , lampy z natury bardziej szumią i łapią jakieś śmieci magnetyczne z eteru , ale nie jest to duży problem .

ja do lampy wolę tranzystor , cały tor lampowy sobie odpuściłem ze względu na lepszą dynamikę tranzystora .

cały tor lampowy sobie odpuściłem ze względu na lepszą dynamikę tranzystora

Pozwolę nie zgodzić się z tym zdaniem. Porównując przedwzmacniacze tj. tranzystorowe i lampowe to oczywiście odstęp od szumów układu lampowego jest mniejszy. Osiągnięcie S/N w pre phono lampowym na poziomie -70dB graniczy z cudem. Ale nie jest to problem przy odsłuchu płyt winylowych gdzie poziom szumów jaki wprowadza igła szorująca po rowku na pewno jest o rząd wielkości większy niż szum generowany przez sam przedwzmacniacz. Co się tyczy dynamiki to lampa jest górą. Uzyskanie zapasu nieprzesterowanego sygnału do poziomu 20V rms nie jest niczym nadzwyczajnym w lampowych przedwzmacniaczach gramofonowych. Taki poziom jest nie do uzyskania w pre na układach operacyjnych i większości tranzystorowych. Zapas dynamiki czasem się przydaje i w istocie ma wpływ na brzmienie zwłaszcza w nagraniach symfonicznych.

tak moltos , ale jeżeli ktoś posiada wzmacniacz lampowy ( pisałem o całym torze ) to , to czy lampa , czy tranzystor go przesterowuje nie gra roli. W szumy zbytnio nie wchodzę , bo ich nie słyszę . Dynamika na vinylu i tak jest obniżona więc też nie ma po co o nią walczyć.

Jakoś tak z lampą jest , że gra albo ciepło z nastrojowo , albo ostro i dynamicznie . Ja jakoś wolę ciepłe granie i preferuje szczegółowe pre do wydobycia detali . Jak mam wydawać dużo pieniędzy na lampę co gra jak tranzystor - to wolę tranzystor , odpada problem wymiany lamp.

Dwie wypowiedzi i dwie różne opinie. Do słuchania płyt winylowych połączenie lampa-lampa zda egzamin i powinien zostać wygenerowany dźwięk bardziej naturalny,czysty niż połączenie lampa-tranzystor?

Zapas mocy,dynamika i lekkość z jaką dźwięk wydobywa się z kolumn to by mi najlepiej odpowiadało.

i powinien zostać wygenerowany dźwięk bardziej naturalny,czysty niż połączenie lampa-tranzystor?

to jest bzdurą bo lampy mają jednak większe zniekształcenia od tranzystora , i czasem można przedobrzyć z parzystymi harmonicznymi . Naturalności tu bym nie szukał , słowo przyjemniej było by właściwsze.

Zapas mocy,dynamika i lekkość z jaką dźwięk wydobywa się z kolumn to by mi najlepiej odpowiadało

Chyba trochę się zagalopowałeś : D

Tak łatwo nie jest.

Dwie wypowiedzi i dwie różne opinie. Do słuchania płyt winylowych połączenie lampa-lampa zda egzamin i powinien zostać wygenerowany dźwięk bardziej naturalny,czysty niż połączenie lampa-tranzystor?

Zapas mocy,dynamika i lekkość z jaką dźwięk wydobywa się z kolumn to by mi najlepiej odpowiadało.

Nie potestujesz u siebie to nie będziesz wiedział co i jak połączyć - lampa lampa czy i lampa tranzystor by dobrze zagrało , własne uszy to najlepiej zweryfikują . Z ciekawości sam pożycze od kumpla pre riaa lampowe na testy czy dobrze się zgra z klasą A :-)

to jest bzdurą bo lampy mają jednak większe zniekształcenia od tranzystora , i czasem można przedobrzyć z parzystymi harmonicznymi

Bolo coś dziś taki nabuzowany ?

nie nabuzowany , tylko próbuje wytłumaczyć w miarę sensownie , że lampa to nie siódmy cud świata . Gra może się podobać , ale nie musi i do niektórych rzeczy cały tor lampowy to tylko kwiatek do kożucha.

A wiesz jakiś DIY , kupiłem to parę lat temu ale sprzęt miałem słabszy więc odsprzedałem koledze , wtedy te pre już ładnie grało dlatego ciekaw jestem jak zagra teraz . Będę miał to pokaże fotki środka .

Za dużo ostatnio zmieniałem pre , ramion wkładek itd to już zgłupiałem sam z tym dzwiękiem . Teraz to muszę na spokojnie posłuchać i porównać co i jak .

I jak wymieniasz,zmieniasz te wszystkie rzeczy to wychodzi Tobie na plus z dźwiękiem czy jedynie kombinujsz co z czym połączyć?

Zapukam do Wiktora Krzaka i postaram się wypożyczyć SOL MM2 i jakiś pre lampy.

Pre Electro z wbudowanym preampem Mc gra tak ze 103 R , że tu szukał czegoś lepszego nie będę . U mnie na plus idzie w większości wypadków ale potrzebuje też już dobre pre do mm - tylko znalezć odpowiednie to już problem .

• 7 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.

Przepraszam,ECC83 to ta nowa wersja,układ oparty na 5 lampach.Condensatory papierowo olejowe ,gra podobno super analogowo -posłuchamy ,zobaczymy.

Trochę beznadziejnie podniosę wątek. W sumie, to która to wersja Phoenix'a? Ta "nowa", oferowana jako alternatywa do "Hiragi" była na 4 lampach w tym 3 ECC83. Wspominasz o pre na 5 lampach w tym 4 ECC83... To miała by być taka prosta podmianka lamp z przelutowaniem podstawek czy nowa konstrukcja?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.