Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw homerecording, muzyka, filmy, gry - dobór elementów(zielony)

鮎沢美咲

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż ze względu na nagły przypływ pieniążków będę posiadał całkiem niezły komputer i chciałbym nagrywać moją gitarę elektryczną raczej poprzez mikrofon dynamiczny, który jest przystawiony do comba gitarowego, słuchać muzyki, dźwięk z filmów, dźwięk z gier. Jako, że jestem fanem stereo chcę konfigurację 2.0

Konfiguracja PC:

Intel i5 2500k 3,3GHz @ 4,2 GHz

2xHDD Samsung F3 500GB RAID 0

GeForce GTX 680 2GB

4x2GB OCZ Reaper DDR3 1600MHz CL8 LV(w sumie 8GB)

PSU Corsair CMPSU-850AXEU - 850W

Gigabyte GA-Z68XP-UD4

SSD Corsair FOrce GT (pod system i gry)

słucham:

Rock, Blues, Power Ballady i trochę elektronicznej muzyki

i tutaj najważniejsze jaka karta dźwiękowa pod moje upodobania

-dobra jakość nagrywania gitary poprzez mikrofon dynamiczny

-dobra jakość muzyka

-dobra jakość dźwięku z filmów

-dobra jakość dźwięku z gier

-dobra jakość dźwięku z słuchawek

czytając artykuły trafiłem na karty takie jak:

-ESI Juli@

-Echo MiaMidi

-RME HDSP9632

-RME HDSPe AIO

trafiłem także na karty E-mu, jednakże nie jestem zainteresowany stajnią Creative'a

kolumny aktywne:

- Dynaudio X12

mikrofon:

-Shure SM57

combo gitarowe jakie posiadam:

Orange Tiny Terror

ok to jest sprzęt który mam lub mam na oku, i tutaj droga prośba do was, może macie coś lepszego, lepszą konfigurację? Co jeszcze potrzebuję, aby móc nagrywać? potrzebuję DAC'a? wzmacniacza do mikrofonu? jak podłączyć? jakie kable?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

[offtopic] Uzywanie kanji w nicku bedzie rodzilo problemy jak sie do ciebie zwracac. Nie moglo byc po prostu zlatynizowane nazwisko? :)

server unreachable;--

Też OT :)

trafiłem także na karty E-mu, jednakże nie jestem zainteresowany stajnią Creative'a

E-mu z Creative ma tyle wspólnego co Ferrari z Fiatem ;) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Też OT :)

E-mu z Creative ma tyle wspólnego co Ferrari z Fiatem ;) :)

tzn. z facebooka sie logowalem, zwracajcie się normalnie;p np przekopiujcie mój nick, ale bym bardzo prosił o pomoc a nie bezsensowne posty

Pozdrawiam

Mi się wydaje, że gitarę w takim przypadku najprościej nagrać wychodząc jakimś wyjściem liniowym z pieca prosto do interfejsu pomijając mikrofon.

Mi się wydaje, że gitarę w takim przypadku najprościej nagrać wychodząc jakimś wyjściem liniowym z pieca prosto do interfejsu pomijając mikrofon.

Albo wychodzi się z pieca Line-out i to nagrywa, albo właśnie mikrofonem. Wzmacniacz ma duży udział w kreowaniu brzmienia gitary.

Nie został określony budżet.

zależy mi bardzo na tym, aby było to poprzez mikrofon, bo najwierniej wtedy oddaje dźwięk jaki jest wydobywany z tego combo, i także kostek których mam podpiętych, cena to kolumny niech będą do tych 2000 i karta też 2000 może być też używane, mic tak do 500 no chciałbym,żeby reszta komponentów była na tym samym poziomie i co potrzebuję do tego nagrywania mikrofonem, oprócz tego mikrofonu i kart dźwiękowej

tzn. z facebooka sie logowalem, zwracajcie się normalnie;p np przekopiujcie mój nick, ale bym bardzo prosił o pomoc a nie bezsensowne posty

Pozdrawiam

Jeśli uważasz, że uwaga neo była bezsensowna to jesteś w błędzie. Mówiąc wprost Emu to od początków kart dźwiękowych sam profesjonalizm. Rzuć okiem na to : E-mu 1616m PCIe (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i przemyśl raz jeszcze, bo to, w szczególności do Twoich celów, jest wręcz idealne.

Dodam może jeszcze, że tak naprawdę to karta powyżej to dużo za dużo jak na Twoje wymagania. To tak naprawdę jest to element małego prywatnego studia nagrań. Dla Ciebie aż nadto dobry jest ten produkt :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Spełnia wszystko co potrzebujesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tańszych interfejsów z allegro:

np.

Ukryta Zawartość

ten fast track pro to jest jakaś promocja, bo wchodzi nowy model, więc wydaje mi się, że jest sporo taniej, niż normalnie.

A jak chcesz taniej to słyszałem o czymś takim, jak maya u5, ma pre mikrofonowe więc uciągnie tego shura.

Może ja się nie znam, ale 800 zł za to emu to trochę sporo.

Ukryta Zawartość

a co sądzicie o M-Audio Fast Track C600 czy to powinno załatwić moje problemy, obawiam się o latency przy nagrywaniu np. 4-5 ścieżek naraz np. mojego małego zespołu(mogę tego fast tracka mieć za okazyjną cenę -50%)

Trochę już nie ogarniam. To ile ścieżek chcesz nagrywać?????

Z tego, co rozumiem, to latency nie ma znaczenia przy nagrywaniu. Chodzi bardziej o to, że jeśli najpierw wpuszczasz sygnał/y do komputera, po czym odbierasz na wyjściu z karty i dopiero nagłaśniasz, wtedy opóźnienia mogą stanowić problem.

Ogólnie to nie jest forum homerecordingu i wątpię, czy ktokolwiek będzie miał doświadczenie z tymi urządzeniami.

1. ok dzięki za odp. czyli jeżeli nagrywam np coś i chcę słyszeć co nagrywam to wtedy mogą być opóźnienia, jeżeli tak to czy przy 5 ścieżkach naraz nagrywania i odtwarzania może być duża latencja jeżeli chodzi o Interfejsy Audio na USB.

2. Posiadam także mikrofon z słuchawkami do gier

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i korzystam także ze skype z nich, więc jak mógłbym je wpiąć do takiego interfejsu audio?

Ukryta Zawartość

A po co chcesz odsłuchiwać? Myślałem, że chcesz grać. Rejestrujesz sobie oddzielnie kilka ścieżek i później ustawiasz poziomy w programie.

Wjechałeś tam wyżej na jakiegoś usera, że offtopuje, a sam piszesz bez ładu i składu. Najpierw otwierasz temat, że chcesz nagrywać samą gitarę bez zespołu i koniecznie na tego shura. Potem, że już z zespołem, tylko nie wiadomo jakim. Czy macie klawisze i mają iść przez jakąś wtyczkę/wtyczki vst? Po co ten odsłuch skoro chcesz nagrywać sam siebie z pieca? (no to rozumiem, że z tego pieca usłyszysz również, co grasz?). A perkusja to co? Z jednej strony chcesz nagrywać gitarę przez mikrofon, z drugiej o perkusji nawet nie wspomniałeś.

Przy rejestracji poszczególnych ścieżek latencja nie ma znaczenia. Ma znaczenie, jeśli używasz komputera w torze tworzenia muzyki (jako wtyczki, efekty itp), czyli głównie do grania live.

Ja przestaję odpowiadać, jeśli nie doprecyzujesz, do czego ten interfejs. Zresztą już chyba dużo napisałem.

Ogólnie na tym sprzęcie to ja się nie znam i jeszcze raz powtórzę, że wątpię, żeby ktokolwiek na tym forum się znał. Interesuję się jedynie tematem, bo chcę przejść z pocketrecordera na jakiś interfejs czterokanałowy.

Doprecyzujmy:

potrzebujesz nagrać tylko gitarę - bierzesz prosty interfejs 2x2 z pre mikrofonowym.

potrzebujesz nagrać zespół 4rech osób (4ry sygnały) - interfejs 4x4.

potrzebujesz nagrać więcej niż cztery sygnały -> interfejs mający więcej, niż 4ry wejścia.

potrzebujesz nagrać zespół + perkusja -> kupujesz zestaw kilku mikrofonów do omikrofonowania perkusji + odpowiedni interfejs do tego. Nagle zrobi się potrzeba rejestracji kilkunastu kanałów na raz i do dużego interfejsu za 2.5kzł będziesz podłączał dodatkowe preampy.

ok, wielkie dzięki za wytłumaczenie. Bardzo mi pomogłeś i jeszcze raz sorry, że pomieszałem. A i czy mógłbyś jeszcze odpowiedzieć na to pyt:

2. Posiadam także mikrofon z słuchawkami do gier

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i korzystam także ze skype z nich, więc jak mógłbym je wpiąć do takiego interfejsu audio?

Ukryta Zawartość

sorr, odpowiedziałem trochę bez sensu. "Tak"miało być jako odpowiedź na pytanie: "czy się da?". Pewnie potrzebne będą 2 przejściówki duży na mały jack, i to tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.