Skocz do zawartości
IGNORED

[TL 3-way] jaki midi i wysoki ? (duża skuteczność, do 500zł)

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Zasada jest taka:

FS < 30

Vas >= objętości obudowy

średnica – kształt tunelu (ciśnienie)

i totalnie nas nie obchodzi reszta, TL to stara konstrukcja nie liczyli wtedy parametrów tak jak pod BR któe jest nowsze. Więc witek_z ma racje.

Czyli 25 cm głośnik (SD270-88) FS 29 / Vas 112 wypada trochę blado przy GDN 30/80/2. (pomijam cenę). Trzeba by nabyć naprawdę fajną 25 by uzyskać efekt lepszy od 30 cm, wtedy buda pod 25 (110 litrów) i gra fajnie, lepiej. W przypadku użycia Daytona efekt będzie gorszy niż na tosnilu 30.(gdzie logika), Dolny zakres (10-20hz) można osiągnąć wydłużając labirynt.

Zasada jest taka:

FS < 30

Vas >= objętości obudowy

i totalnie nas nie obchodzi reszta, TL to stara konstrukcja nie liczyli wtedy parametrów tak jak pod BR któe jest nowsze. Więc witek_z ma racje.

Czyli 25 cm głośnik (SD270-88) FS 29 / Vas 112 wypada trochę blado przy GDN 30/80/2. (pomijam cenę). Trzeba by nabyć naprawdę fajną 25 by uzyskać efekt lepszy od 30 cm, wtedy buda pod 25 (110 litrów) i gra fajnie, lepiej. W przypadku użycia Daytona efekt będzie gorszy niż na tosnilu 30.(gdzie logika), Dolny zakres (10-20hz) można osiągnąć wydłużając labirynt.

Niskie Vas to zaleta a nie wada. Wychodzi ci wtedy mniejsza obudowa przy przy tych samych parametrach Qts i Fs. Istotne w głośniku jest iloczyn wychylenia liniowego i powierzchni membrany.

Dla Daytona 359*6mm a dla tonisila 500*3.

Policz sobie który ma więcej.

Poza tym to Dayton ma bardzo sztywną membranę mimo że celuloza i wydać to po charakterystyce.

Tonsil to raczej frędzel a już na pewno ten z karbowaną membrana i ten głośnik obchodził bym raczej z daleka.

Co do samego zejścia to trudno mi się wypowiadać co do TL bo nie mam doświadczenia. Niech napiszą ci co mają w tym względzie większe doświadczenie. Samo Niskie Fs nie gwarantuje niskiego zejścia. Przykład to Piccolino gdzie głośnik ma rezonans 100Hz a kolumienki schodzą prawie do 50 Hz w TL.

Dla BR Tonsil 30/60/1 w ogóle by się nie nadawał bo przy tak wysokim Qts obudowa miałaby trzykrotną wartość Vas. a ten 30/80/2 miałby zdecydowanie słabsze zejście z powodu niskiego Qts niż ten Dayton.

Nie wspominając o tym że membrany są stasznie miękkie w obydwu i bas brzmi jakby ktoś walił w gumowy bęben.

TL to nie taka prosta sprawa,mozna gdzies blad zrobic.

Moze to troche przekroczy budzet ale proponuje dobrze opracowane i pomierzone klasyczne 3 way o sredniej skuteczniosci pewnie cos kolo 90 db nie trudne do napedzenia.

3 seasiki i kolumny na lata.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przecież wiesz o co mi chodzi.

Co ma Vas do wiatraka w TL?

Przecież wiesz o co mi chodzi.

Co ma Vas do wiatraka w TL?

Teraz trochę zdurniałem. Co to jest wiatrak?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Joł ludzie. Ile ludu tyle teorii (to jest jedyna pewna rzecz).

Dayton jest lepszym głośnikiem, potrzebuje 50% mniejszej budy by zagrać jak tonsil i to jest niepowtarzalne, moda jest na miniaturyzacje. I niepodważalną prawdą jest to co piszesz że tonsil do BR się totalnie nie nadje.

Ale...

Dayton w mniejszej obudowie przy minimalnie gorszym FS zagra bardzo porównywalnie do tonsila w większej obudowie ale za pieniądze trzykrotnie większe, więc nie ma w tym żadnej logiki. Gdybym nie miał miejsca to bym zbierał kasę na dobre 20-25 cm które zagra mi jak tonsil tylko żę w obudowie np. 70-100 litrowej. Ale musiałbym na to przeznaczyć naprawdę dużo kasy. Kolejny problem z tą miniaturyzacją to sam tunel który musi być zmniejszany względem wielkości głośnika przy zachowaniu długości i siły przepływu powietrza. Więc zabawa się komplikuje.

Do obudowy 110 litrów 25cm dayton miażdży 25cm tonsila ale do 30 mu brakuje.

Samo Niskie Fs nie gwarantuje niskiego zejścia. Przykład to Piccolino gdzie głośnik ma rezonans 100Hz a kolumienki schodzą prawie do 50 Hz w TL.
Bo FS ~40 starczy ci by grać 20hz.

Możemy wrócić do góry i średnich ? Jak dozbieram kasę to pomęczę niskie.

TL to nie taka prosta sprawa,mozna gdzies blad zrobic.

Moze to troche przekroczy budzet ale proponuje dobrze opracowane i pomierzone klasyczne 3 way o sredniej skuteczniosci pewnie cos kolo 90 db nie trudne do napedzenia.

3 seasiki i kolumny na lata.

http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

wszystko można zwalić zwłaszcza jak się robi to pierwszy raz. TL ma też swoje problemy dlatego korzystamy ze sprawdzonych oryginalnych i opracowanych projektów które kolega modyfikuje już kilka lat... Nie lubię jakości basu BR i nie widzę tej konstrukcji za dobrze w dolnym paśmie (10-30hz to tragedia). Kto słuchał TL to na BR ma żeby i to duże, ta technologia jest ok przy bardzo dobrym głośniku czyli przy większych kosztach... (a co dopiero TL z drogim stafem).

Ukryta Zawartość

S.P.3- CA22RNX-359,04zl szt

S.P.2-MCA12RC-250,38 szt

S.P.1- 27TFFC-161,63 szt

to jakies 1500 zl na glosniki mniej skomplikowana obudowa i granie na wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

średnie raczej przytłumione (nie ten głośnik do zestawu), góra trochę taka rozszalała, bas niestety słabiutko zobacz co się dzieje w niższych pasmach.

Panowie pisałem wyżej, nie wciskamy innych projektów a już zwłaszcza na BR !! i skończmy proszę dyskusje na temat co jest prawdą a co jest fikcją, chciałbym chociaż jedną pozycje głośników !! (o co bym zwłaszcza prosił @witek_z i @KrzysiekA)

Już formalnie by wyeliminować tego tonsila to może http://www.monacor.pl/product/show/2107/SPP-300 ?? dzięki mniejszej o 50% mocy łatwiej będzie dopasować górę... co o tym myślicie ?

chciałbym chociaż jedną pozycje głośników !! (o co bym zwłaszcza prosił @witek_z i @KrzysiekA)

Głośnik aluminiowy

Fs- 30 Hz

Qts - > 0.4

Qms - > 5

średnie raczej przytłumione (nie ten głośnik do zestawu), góra trochę taka rozszalała, bas niestety słabiutko zobacz co się dzieje w niższych pasmach.

Panowie pisałem wyżej, nie wciskamy innych projektów a już zwłaszcza na BR !! i skończmy proszę dyskusje na temat co jest prawdą a co jest fikcją, chciałbym chociaż jedną pozycje głośników !! (o co bym zwłaszcza prosił @witek_z i @KrzysiekA)

Już formalnie by wyeliminować tego tonsila to może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? dzięki mniejszej o 50% mocy łatwiej będzie dopasować górę... co o tym myślicie ?

Ja się poddaję. Ten komentarz powyżej to chyba nie do Seasa?

Obawiam się że mamy zupełnie inne podejście do akustyki. Ja osobiście nie jestem w stanie ci pomóc. Myślę że ten Tonsil będzie dla ciebie perfekcyjny.

Ukryta Zawartość

Zasada jest taka:

FS < 30

Vas >= objętości obudowy

Oj kolego, Ty chyba 50 lat pod lodem przelezales. To co piszesz jest nieprawda, kiedys pisano takie bajki, bo nie nie znano szczegolowych parametrow T-S, ani oprogramowania symulacyjnego do projektowania jakiejkolwiek obudowy. Wszystko robiono prawie "na oko". W obudowie TL jak i BR dzialaja te same prawa fizyki i nie ma absolutnie zadnego powodu, dla ktorego budujac TL mialoby sie korzystac z jakis mitycznych wskazowek, magicznych stuczek z czarnej ksiegi.

Kazdy parametr glosnika ma istotny wplyw na prace w obudowie TL i to jest absolutnie bezdyskusyjne. Proponuje wrocic do podstaw i przeczytania publikcji MJK

Ukryta Zawartość

Do poki sie nie przyswoi tej wiedzy, to nie ma sensu w ogole brac sie za budowe linii transmisyjnych, bo jedyne co z tego wyjdzie to zmulone basem ogromne obudowy, przetlumione welna, z cherlawa wytrzymaloscia mocowa i niska efektywnoscia.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)
Ja się poddaję. Ten komentarz powyżej to chyba nie do Seasa?

Obawiam się że mamy zupełnie inne podejście do akustyki. Ja osobiście nie jestem w stanie ci pomóc. Myślę że ten Tonsil będzie dla ciebie perfekcyjny.

Tak do niego, słuchałem tego zestawu (nie wiem czy dokładnie tego projektu, wygląda podobnie) głośniki te analizowałem (mam w notatkach modele) i się zawiodłem, brakowało mi kilku dźwięków, bas tez zadka nie ruszał.(może zwalona zwrotnica nie wiem)

Dobra chłopaki, jak narazie wszyscy są wygadani i pałają niesamowitą wiedzą tylko nikt z was nie poczynił żadnego postępu w temacie, tylko jeden przeskakuje drugiego. A najlepsze jest to że pewno z 2 osoby wogle TL na oczy widziały. Nie to chciałem osiągnąć

@meloV8 - liczyć trzeba wszystko i wszystko ma większe lub mniejsze znaczenie, Nie zależnie od technologii temat można zachrzanić albo wykonać dobrze, pierwszy labirynt nabyłem blisko 15 lat temu a nie była to pierwsza konstrukcja tego człowieka a wież mi że nie jedną lekturę przeczytał.

Słuchałem dobrej 20cm w średnim TL i bas był rewelacyjny głębszy niż 30cm tonsila tylko że konstrukcja była ponad 5 razy droższa !!

Piszę ostatni raz, ja miałem znaleźć głośniki midi i hi, nikt nie podał nawet jednej propozycyj. Nie ja będę konstruował kolumny (pisałem dwukrotnie!), jak już zeszło na bas to konstruktor powiedział że mam się skupić na tych 3 wytycznych jeśli chodzi o obudowy które wybrałem, on się zajmie resztą bądź odrzuci głośnik!!

Jakby ktoś jedna szukał:

bas:

FS < 30

rozmiar: 30 cm (opcjonalnie 25 cm),

aluminium

Vas: >= 200L (dla 25 >= 140)

Qts > 0.4

midi

FS: ~140

VAS < 4

najlepiej 12 cm (dla 2x sztuk (4ohm) mniejsze i VAS < 2 )

hi:

FS ~1100

Wspólne:

8ohm

SPL 90 dB (40-60w rms) / <90 dB (80w rms)

rece opadaja

Ja sie poddaje ,niech konstruktor urodzi glosniki .

>>>>>>>>>>>>>Oj kolego, Ty chyba 50 lat pod lodem przelezales.

Podpisuje sie pod tym obiema rekami.

Jeszcze jedno .

>>>>>>>>>>>>(10-30hz to tragedia) kto tego bedzie sluchal?? Ponoc slonie slysza ponizej 20 hz .:)

Jeszcze jedno .

>>>>>>>>>>>>(10-30hz to tragedia) kto tego bedzie sluchal?? Ponoc slonie slysza ponizej 20 hz .:)

Po coś jednak w standardowym fortepianie klawisz A0 (ok. 27Hz) jest - myślisz że od parady go dają? W organach robi się nawet piszczałki C0 a więc 16.35Hz - wielkie i kosztowne. Znowu - czy budowniczowie organów to debile?

Fakt że te częstotliwości są cholernie trudne do porządnego odtworzenia głośnikami, że już nie wspomnę o modach pomieszczeń powyżej zakresu "ciśnieniowego", jednak w muzyce się zdarzają i rozumiem próby ich reprodukowania. Może nie linią transmisyjną która zwykle w typowych realizacjach miewa dominację basu wyższego nad niższym (pomiary przedstawione na forum - dominował bas znacznie powyżej "strojenia" linii), tym niemniej to że coś jest trudne nie znaczy że rezygnacja jest jedyną opcją.

>>>>>>>W organach robi się nawet piszczałki C0 a więc 16.35Hz - wielkie i kosztowne.

Wszystko sie zgadza,tylko osiagniecie tego chocby -6dB w warunkach domowych i w zalozonym budzecie -dla mnie nie mozliwe.

Może nie linią transmisyjną która zwykle w typowych realizacjach miewa dominację basu wyższego nad niższym (pomiary przedstawione na forum - dominował bas znacznie powyżej "strojenia" linii), tym niemniej to że coś jest trudne nie znaczy że rezygnacja jest jedyną opcją.

Bo w typowej linii transmisyjnej to rezonans polfalowy jest najsilniejszy, szczegolnie jesli dochodzi do mocnego tlumienia tunelu. Natomiast jesli zalezaloby nam na najnizej oktawie z TL, mozna wykonac obudowe ze znikoma iloscia materialu tlumiacego, ktora pracowalaby wylacznie w zakresie rezonansu cwiercfalowego, czyli to tunel, a nie glosnik bylby glownym zrodlem dzwieku, powiedzmy od 16hz do 40hz. Oczywiscie bez aktywnego filtrowania ze stromym zboczem sie nie obejdzie.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ludzkie ucho odbiera z 20hz - 20khz niżej 20hz bas się czuje nie słucha, to wysokie pasma mają gorzej zwłaszcza z wiekiem im jesteśmy starsi tym zapotrzebowanie na nie spada, a nawet młody człowiek mało który słyszy powyżej 15khz, tylko że to kwestia mózgu nie ucha ale na ten temat dokształć się sam (co chyba coś słąbo). Co gra tak nisko ? elektroniczny bas którego jest pełno w np w nowoczesnej muzyce (zwłaszcza hip hop), jazz czy nawet nawet niektóre nagrania popowe, zróbcie sobie analizę widna to zobaczycie. Nawet w radiu np "trójka" są audycje gdzie pan ostrzega uwaga zachodzimy poniżej 20hz... Często też w filmach ale tutaj ograniczaniem jest kodek dźwięku przestrzennego który przeważnie tnie przy 20hz.

(10-30hz to tragedia) kto tego bedzie sluchal??
Ja i to wystarczy. (chyba że ty też chcesz słuchać)

>>>>>>>>>>>>>Oj kolego, Ty chyba 50 lat pod lodem przelezales.

Podpisuje sie pod tym obiema rekami.

To się podpisuj bo gdybyś trochę poszperał to byś odnalazł datę powstania tego projektu. A nie powiesz mi że ponad 50 lat temu ktoś się zajmował taką matematyką, nawet nie znali tylu numerków o czym słusznie napisała tylko jedna osoba. Ogólnie jest to trochę śmieszne bo czepiacie się o parametry dzięki którym powstał tańszy i łatwiejszy w drożeniu system czytać bass reflex między innymi z powodu rozwoju technologii i zdolności obliczeniowych. TL jest bardziej tolerancyjny niż BR i nie wymaga ścisłego napisano 40 ma być 40 ale konstrukcyjnie jest trudniejszy do wykonania, po za tym każdy kto zna podstawy fizyki i zjawisko odwracania fazy sygnału sam bez żadnej dokumentacji (do której chyba tylko linki znacie) jest w stanie policzyć sobie podstawowe parametry linii (co innego już eliminacja efektów ubocznych).

Z całym szacunkiem ale czy wy nie rozumiecie że przedstawiony projekt powstał w latach 60 tych (ciężko w link kliknąć ? jakie trafienie z 50tką.) i został zaprojektowany do głośników basowych tamtejszych. Nowoczesny głośnik to ciężki temat do takiej konstrukcji, dlatego między innymi został tonsil który jest technologicznie stary nadaje się idealnie (po małych modyfikacjach budy). Dla mnie jest to tani sposób na dobry, głęboki, w miarę precyzyjny i dynamiczny bass przy zachowaniu naprawdę dużej energii i "czucia" bo każde uderzenie idzie po podłodze. Po raz kolejny piszę nowoczesny głośnik jest lepszy ale do obudowy do tego przeznaczonej! (przecież o tym wiecie!!) Jak pisałem słuchałem takiego w TL ale nowszej generacji ! (tu faktycznie wchodzi więcej matmy).

Czy tak ciężko zrozumieć że nowe nie pasuje do starego ?!! zdecydowałem się na to bo wiem jak to gra, jest to konstrukcja używana od lat, opanowana i dopracowana. Mam do dyspozycji 50mkw więc dla mnie bez sensu jest kupować dużo droższy głośnik i realizować projekt mniej opanowany i bardziej skomplikowanej obudowy (tu można naprawdę coś skopać) by uzyskać zbliżony (ale lepszy) efekt, bólem jest góra i środek o których nikt nawet się nie zająknął!

I sory panowie ale nie jeden plecie bzdury (druga wojna o typ kabla... śmiech na sali!). qr,,,,,,,,!

mozna wykonac obudowe ze znikoma iloscia materialu tlumiacego, ktora pracowalaby wylacznie w zakresie rezonansu cwiercfalowego, czyli to tunel, a nie glosnik bylby glownym zrodlem dzwieku, powiedzmy od 16hz do 40hz. Oczywiscie bez aktywnego filtrowania ze stromym zboczem sie nie obejdzie.
no w końcu.... z czymś się zgodzę, dodatkowo niską granicę można regulować długością tunelu dlatego głośnik starszy (gorszy bo wymaga większego kartonu) z dużym Vas jest do tego dobry.

a nawet młody człowiek mało który słyszy powyżej 15khz, tylko że to kwestia mózgu nie ucha ale na ten temat dokształć się sam (co chyba coś słąbo).

Jestem po 30stce i slysze bez problemu do 18khz, a za mna wiele lat meczenia sluchu na sluchawkach. Z tymi 15khz to gruba przesada.

A poza tym rozpisales sie na temat jakis starych klamotow, ktore nie zawsze byly godne uwagi. Skoro tak sie znasz na TL to jaki masz problem z dostosowaniem obudowy TL do obecnych glosnikow? Z byle STX, ktory jest tanszy niz Tonsil wyciagniesz wiecej jakosci, bo to po prostu lepszy technologicznie przetwornik. Nikt Ci nie kaze pchac sie w drogie woofery tylko ma sie wrazenie, ze chcesz z kupy bat ukrecic.

Zarzucasz nam, ze nikt nie podpowiedzial co dac na srednice, ale i takie odpowiedzi padly, chocby moje propozycje o Greencone Saby, przeciez one tez sa takie 50 letnie, prawie z lat jak stare patenty TL Isophona. Jak poprawnie zaaplikujesz Saby, to ciezko je przebic, nawet drogimi glosnikami nowoczesnej konstrukcji.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Może napisze jeszcze raz

---------------------------------------------------

każdy z was wie że głośnik dobiera się do obudowy a nie na odwrót (w tym przypadku zwłaszcza bas) i to jest zrobione !

Temat miał na celu dobrania pozostałych 2 głośników do "basu". Tonsil był podany tylko informacyjnie !!!

Jestem po 30stce i slysze bez problemu do 18khz, a za mna wiele lat meczenia sluchu na sluchawkach. Z tymi 15khz to gruba przesada.
podałem statystycznie, znam i 20 latka który nie usłyszał 14khz z generatora gdzie ja sie skuliłem. Masz dobre ucho a więc i pewno dobry sprzęt :)

A poza tym rozpisales sie na temat jakis starych klamotow, ktore nie zawsze byly godne uwagi. Skoro tak sie znasz na TL to jaki masz problem z dostosowaniem obudowy TL do obecnych glosnikow? Z byle STX, ktory jest tanszy niz Tonsil wyciagniesz wiecej jakosci, bo to po prostu lepszy technologicznie przetwornik. Nikt Ci nie kaze pchac sie w drogie woofery tylko ma sie wrazenie, ze chcesz z kupy bat ukrecic.
Ja nie chciałem dopasować basu, to był temat zamknięty to inni stwierdzili że to szrot i się zaczęło, jedyny głośnik który znalazłem w zastępstwie też poszedł do tego worka, daytone jest fajny ale w mniejszej obudowie ma tylko 7L zapasu co jest mało na lawiracje z niskim pasmem (jest za dobry!) a zagra podobnie (podejrzewam że gorzej) niż szrot 30cm więc po co przepłacać. Czy nikt nie każe... przeczytaj początek tematu... Co do STX'a to nie brałem go nawet pod uwagę, kojarzy mi się zawsze z tandetą (jak golf z dresem), masz coś konkretnego na myśli ?

Dostosować obudowę damy radę ale wszystko kwestia funduszy... Głośniki przeważnie są droższe a efekt w nieco większej cenie będzie zbliżony. Musiałbym mieć więcej pieniędzy na sam bas, wtedy tak, dlatego zacząłem od średnich i góry.

Zarzucasz nam, ze nikt nie podpowiedzial co dac na srednice, ale i takie odpowiedzi padly, chocby moje propozycje o Greencone Saby, przeciez one tez sa takie 50 letnie, prawie z lat jak stare patenty TL Isophona. Jak poprawnie zaaplikujesz Saby, to ciezko je przebic, nawet drogimi glosnikami nowoczesnej konstrukcji.
Faktycznie, przepraszam. Próbowałem nawet szukać ale miałem klienta i temat umarł (ciężko coś dorwać). Po za tym nie pogardziłbym jakimiś konkretami bo nie wieże że każdy głośnik jest udaną konstrukcją.

Co do STX'a to nie brałem go nawet pod uwagę, kojarzy mi się zawsze z tandetą (jak golf z dresem), masz coś konkretnego na myśli ?

Kiedys mieli duzo tandety, teraz mozna znalesc sporo ciekawych glosnikow w dobrych cenach i tak np ciekawa moze byc 12 calowa opcja W.STX.12.2.500.8.F.S.MC

Faktycznie, przepraszam. Próbowałem nawet szukać ale miałem klienta i temat umarł (ciężko coś dorwać). Po za tym nie pogardziłbym jakimiś konkretami bo nie wieże że każdy głośnik jest udaną konstrukcją.

Wrzuc w googla haslo Saba Greencone i mase tego wyskoczy. Sporo niepotrzebnego pisania, nawet tu na forum jest duzo informacji o tych glosnikach. Oczywiscie moga byc tez inne Isophony, Siemensy, Grundigi i tak dalej. Sa to stare dziadki, ale przy odpowiednim dopasowaniu zwrotnicy daja naprawde wiele frajdy. Jasne, ze mozna uzyc nowoczesnych i pewnie lepszych glosnikow, ale napewno nie beda one tansze.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Masz dużo szczęścia. Niestety słuch można sobie zniszczyć słuchawkami i znam przykłady. Poza tym przeważająca większość populacji traci umiejętność słyszenia tonów wysokich wraz z wiekiem. W wieku około 25 lat słyszałem dużo wyżej niż 18 kHz, dziś będąc w grupie 50+ (i to duży plus) słyszę maksymalnie do 13,5 kHz. Na bardzo dobrym sprzęcie mam wrażenie, ze się coś tam jeszcze snuje przy 14kHz, ale to już z uchem przy głośniku. A słuchawek nie słuchałem w życiu zbyt dużo.

Przepraszam za OT.

Gość cycus12

(Konto usunięte)
ale napewno nie beda one tansze
I tu pies pogrzebany, fundusze słabe :(

dzięki za info, jutro będę szukał chociaż już widzę że dziadek to tu jest na serio :)

Moja uwaga do projektu - duży, wysoko-efektywny woofer i podział 800Hz - to trąci estradą ew. Altusami. Ja bym pomyślał o średniotonowcu schodzącym niżej, żeby było pole manewru w razie jakby mody własne woofera (nie do uniknięcia) podbarwiały za bardzo.

Jeszcze raz napiszę 1400 zł na średnio i wysokotonowe to dużo.

Ten 12" STX który podał meloV8 wygląda na bardzo dobry, ktoś ma z nim doświadczenia?

Ja bym wybrał dwie/trzy opcje:

1. połączyc 12" TL z dobrym fullrange (np Fostex) już przy 120-150Hz, (brak walki z renonsami w TL) i do tego jakiś gwizdek powyżej 10kHz np też z Fostex FT17H lub Tonsil GDWT 9/100 (bdb głośnik, wykorzystany przez WLM w ich flagowym projekcie) będzie dobrze przy 94dB a da się wycisnąc nawet 98dB spokojnie;

2. ew. coś bardziej konwencjonalnego z Seasa, wtedy podział sporo niżej, 2,5 - 5kHz ale wtedy będzie ledwo 90dB w porywach do 92dB

2. połaczyć go z driverem w tubie (hornie) przy 500-800Hz,

żeby kolumna była "przyjazna" obu projektom, zrobiłbym osobna obudowę tylko dla 12", a średnie i wysokie w formie nadstawki, wtedy będzie można dowolnie kombinować a nawet ją zastąpić hornem z driverem.

GŁOŚNIKOWY OPORNIK

Ja bym wybrał dwie/trzy opcje:

1. połączyc 12" TL z dobrym fullrange (np Fostex) już przy 120-150Hz, (brak walki z renonsami w TL) i do tego jakiś gwizdek powyżej 10kHz np też z Fostex FT17H lub Tonsil GDWT 9/100 (bdb głośnik, wykorzystany przez WLM w ich flagowym projekcie) będzie dobrze przy 94dB a da się wycisnąc nawet 98dB spokojnie;

Niestety to nie zadziala. Po pierwsze problemy przy niskim strojeniu cwiercfalowym beda jeszcze nizej niz 120hz. Po drugie nie ma mozliwosci aby 12 subwoofer zgral sie z dobrym, lekkim fullrange. W takiej sytuacji ja bym skorzystal z tandemu mniejszych glosnikow w linii transmisyjnej lub obudowie basrefleks.

Mozna do szerokopasmowki dolozyc 12 calowy woofer, ale napewno nie subwoofer. Raczej cos z tluczkow estradowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.