Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL1200 ... hifi czy ściema?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Yul, a forum audiostereo jest jedyne w całym internecie.

Czyli rozumiem, że udzielasz się także na forum ogrodników i piekarzy? Wiesz, może tami ci jednak będzie lepiej, bo jak masz pisać takie kocopoły jak w poście 21 w tym wątku, to raczej wracaj na tamte fora. Bo ja post 21 czytałem na kolanach, a teraz to już zaczynam się modlić...

Już widzę te rzesze :))) Te recytujące rzesze :)))

Taki Technics 1200 się nie nadaje. Ale ten którego ja mam TERAZ, nie ma z tym nic wspólnego ;-)

Może po tak wzbudzającym zainteresowanie zakończeniu peanu kolega zaszczyciłby profanów zdjęciem tego wyjątkowego egzemplarza?

Wielkie uznanie za płomienność wypowiedzi. Pozdrawiam.

Może po tak wzbudzającym zainteresowanie zakończeniu peanu kolega zaszczyciłby profanów zdjęciem tego wyjątkowego egzemplarza?

Wielkie uznanie za płomienność wypowiedzi. Pozdrawiam.

Zawiodę Cię, ale zdjęcie nie pokaże nic szczególnego. Wygląda jak fabryczny. Po 10 latach bardzo intensywnego grania na imprezach zostało w nim wymienione niemal wszystko co, było narażone na szkodliwe warunki dyskotek. a więc obudowa, łożysko z bolcem ustalającym, pitch fader, przewody sygnałowe i uziemienia, lampka target light oraz koszyczek. Prawdę mówiąc z tamtego gramofonu pozostała jedynie elektronika i zasilanie oraz ramię. Ramię zostało całkowicie rozebrane, wszystkie elementy mechaniczne i łożyska wymyte w myjce ultradźwiękowej w benzynie ekstrakcyjnej. Złożone i skręcone (dokręcenie odpowiednimi momentami). Łożysko główne smarowane raz w roku oliwką do łożysk precyzyjnych.

@ tomarder -> Nie, nie mamy innego pojęcia kultowości, tylko obracamy się w innych kręgach i na co innego zwracamy uwagę.

Zbyt dużo by pisać, ale ten model to moim zdaniem doskonały pomysł na bohatera książki. Mam 28 lat i z perspektywy mojego wieku, przez kolejne lata i niezliczone rozmowy z różnymi ludźmi uważam, że mogę powiedzieć, że jest to urządzenie kultowe. Nie znam Twojego wieku, ale mogę przypuszczać że dla Twojego pokolenia kultowy nie jest. Ale dla mojego raczej tak. Tak jak obrazy wielu Twórców... Nie doceniane za życia, bezcenne po śmierci.

@ Yul -> Już 5419, patrz jak to szybko leci :-) Ja wiem, że internet jest fajny, bo można być anonimowym i jeździć po obcych ludziach bezkarnie.

Wpisz sobie w wyszukiwarkę na YT wyraz gramofon albo turntable i zobacz co Ci wyskoczy. Zrób to samo z Google i z Wikipedią. A po takim treningu wpisz sobie w google trolling i poczytaj. Jak ktoś ma mało postów i trolluje to dostaje bana. A jak ktoś ma dużo postów i trolluje to jest... ?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chwilami drogi bracie. Jak wpisać polski gramofon pokazuje się pierwszy Bambino. Może on i kultowy ale z przymrużeniem oka.

Ja oczywiście pamiętam owe gramofony z suwakiem z prawej strony. Tak jak kojarzę odjazdowy styl Bambino. Nadal nie wiem do czego służył w Technicsie suwak, nie planuję spamiętywać symboli Technicsa, bo nadal traktuję go-Technicsa- z przymrużeniem oka.

Tutaj to mamy tak w ogóle parafię św. Thorensa TD :)

@ frywolny trucht. Rozumiem Twój punkt widzenia, jednak odbicie piłeczki zupełnie chybione.

Porównaj, jak długo był produkowany w niemal nie zmienionej postaci gramofon Technics SL-12xx mk_ i w ilu wersjach i ilu egzemplarzach w każdej serii oraz przytoczony przez Ciebie Bambino, albo jakiekolwiek inne urządzenie. Pamiętajmy, że google operuje silnikiem który bazuje na najczęściej wpisywanych frazach a co za tym idzie na skojarzeniach ludzi którzy je wpisują. I nic dziwnego, że ludziom fraza "polski gramofon" kojarzy się z Bambino. Tak samo jak nie dziwi mnie że po wpisaniu gramofon, czy turntable wyskakują takie a nie inne wyniki.

37 odpowiedzi w tym temacie. A tylko 4 na temat. Ja się pytam jak wy maturę z polskiego zdaliście.

A co do wątku przewodniego... Kolego adamgdansk, naprawdę polecam Ci tego gramiaka. Tak samo jak każdemu innemu, kto bierze go pod uwagę planując zakup. Naprawdę się nie zawiedziecie za te pieniądze. Tylko naprawdę polecam dobrze się rozejrzeć. Rynek jest zawalony podyskotekowymi wytarciuchami w różnym stanie. Zakup nowego zaczyna być ponad zasięgiem. Jednen z polskich bardzo poważanych sklepów internetowych oferuje Technics'a 1200 MK2 za cenę 9999 PLN. Technics 1210 m5G to 11999 PLN. Model 1210 jest już niedostępny. Pozostają jeszcze pewnie jakieś sklepy które mają ostatnie sztuki na stanie. jedno jest pewne. Zadbanych egzemplarzy, które przetrwają kolejne lata w stanie kolekcjonerskim będzie coraz mniej.

37 odpowiedzi w tym temacie. A tylko 4 na temat. Ja się pytam jak wy maturę z polskiego zdaliście.

A co do wątku przewodniego... Kolego adamgdansk, naprawdę polecam Ci tego gramiaka. Tak samo jak każdemu innemu, kto bierze go pod uwagę planując zakup. Naprawdę się nie zawiedziecie za te pieniądze. Tylko naprawdę polecam dobrze się rozejrzeć. Rynek jest zawalony podyskotekowymi wytarciuchami w różnym stanie. Zakup nowego zaczyna być ponad zasięgiem. Jednen z polskich bardzo poważanych sklepów internetowych oferuje Technics'a 1200 MK2 za cenę 9999 PLN. Technics 1210 m5G to 11999 PLN. Model 1210 jest już niedostępny. Pozostają jeszcze pewnie jakieś sklepy które mają ostatnie sztuki na stanie. jedno jest pewne. Zadbanych egzemplarzy, które przetrwają kolejne lata w stanie kolekcjonerskim będzie coraz mniej.

Czolem

A miales moze okazje posluchac 1200MKII z np. wkaldkami MC? Jesli tak to jakie wrazenia?

A miales moze okazje posluchac 1200MKII z np. wkaldkami MC? Jesli tak to jakie wrazenia?

No niestety, nie miałem okazji. Na razie testowałem następujące wkładki: Ortofon 2M Red (przy tej zostałem), Shure M44-7, Shure V15 serii III.

Ten Shure V15 jest mojego taty, więc nie mogłem go sobie zatrzymać, choć zagrał z tej trójki moim zdaniem najładniej. Na moim systemie (szczegóły o mnie) bardzo wyraźnie było słychać charakter każdej z tych igieł. Więc jest to dobry początek do eksperymentów. Mój preamp CA 640P może pracować z igłami MC i jak tylko taką kupię, to z chęcią podzielę się wrażeniami.

Gość

(Konto usunięte)

A co to jest HIFI czy to taki zwierz określany przez przedpotopową norme DIN 5...

Jeśli tak to Techniks 1200 jest HIFI.

Zaliczają się też do HIFI wszelkie pażdzierzako-mdfo dykciaki jaki  i inne dinozaury którym trza podorabiać plinty co by jakoś grały a przynajmniej wyglądały.

Norma z zasady określa jakieś widełki i dany sprzęt je spełnia albo nie. A ponieważ te widełki często są relatywnie szerokie więc wiele urządzeń się łapie. Pytanie tylko w której części tych widełek dany model się znajduje. I w swojej klasie Technics 12xx, zarówno konstrukcją jak i cenowo bije wiele innych gramofonów na głowę. O płycie MDF i dykcie nie wspominam, bo to zupełnie inny regał. Poprzez Hi-Fi miałem na myśli jakość przetwarzania sygnału dająca ponadprzeciętne wrażenia słuchowe.

Chwilami >>> Kulture naszych forumowiczow juz poznales, ich zdanie na temat 1200mk2 tez, sam zauwazyles jaka maja skutecznosc zwalczania Technicsolubow wiec daj na wstrzymanie bo rozpeta sie kolejna wojenka ktorej nikt nie potrzebuje ,dobrze radze (wiem co mowie).

Co do okreslenia typow wkladek to nie iglami sie to robi ,poniewaz je rozrozniamy jako sferyczne,eliptyczne itd. a MM,MC to konstrukcje wlasnie wkladek i ich budowa (to tak zeby uscislic).

Ps. Frywolny trucht >>> Kogo i po jaka cholere chcesz ,,wykosic,, kolego ,jaki masz w tym cel i jakim przeslaniem sie kierujesz ?

robix

A co to jest HIFI czy to taki zwierz określany przez przedpotopową norme DIN 5...

Nie. Norma to DIN 45500. Wyznacza minimum parametrów od spełnienia których można zaliczyć urządzenia audio jako HiFi. Abyś dobrze zrozumiał, minimum to zostało ustanowione aby stymulować rozwój techniczny i nieograniczone przekraczanie parametrów tej normy.

Aby kpić warto wiedzieć z czego:-)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja nie chcę przeklinać, ale ten poważny sklep jest dla didżejów, a owa maszyna to osiemsetmilionowa sztuka w serii kultowej dla didżejów, ponoć ostatnia, nieużywana, dla ostatniego fana skreczowania :)

http://www.djshop.pl/i799,technics,technics-sl-1200-mk2.html

A takie gomułkowskie peany...

Nie jestem specem, ale czy aby amerykański Music Hall nie opiera się dziś na tej konstrukcji i kosztuje coś niecałe 1,5 tys zł?

Jaki poważny sklep pozwoliłby sobie na słowo "zkonstruować" ?

Nie wiem, jaka jest prawidłowa nomenklatura, czy typ, czy konstrukcja. Ja rozumiem że igła ma szlif sferyczny lub eliptyczny i jest typu MM lub MC. Typ jest pojęciem szerszym, bo te same szlify występują we wkładkach MM i MC. Może wogóle to od tego powiniennem zacząć, że ja się tego wszystkiego od nowa uczę, bo przez 10 lat do tej pory tylko wykorzystywałem Technics'y jako dyskotekowe player'y. Więc jeśli mieszam coś z nazewnictwem, to przyjmuję poprawki, bo to dla mnie fajna wiedza.

@ robix -> Nigoko i po żadną cholerę nie chcę wykosić i nie mam złych zamiarów. Napisałem na forum posta, bo już trochę się pouczyłem i posłuchałem i miałem coś do powiedzenia na temat pytania kolegi. Nie wiem czemu zostałem od razu napadnięty, że Gomułka, że patos. To grzecznie odpowiedziałem na te zaczepki, ale ktoś zawsze musi mieć ostatnie słowo. Skupiajmy się na meritum:)

@ frywolny trucht -> Hehe, dla ostatniego fana skreczowania :-)

Widać jak się kolego znasz. I jak chcesz coś wyśmiewać to przynajmniej chociaż zobacz jak to wygląda, żebyś się z siebie nie śmiał.

Oczywiście, że nikt o zdrowych zmysłach nie kupi do klubu gramofonów (przynajmniej dwóch po są i instalacje na cztery lub sześć i więcej) Technics'a za 10k PLN. Zwłaszcza, że istnieją modele innych firm nadal produkowane, o niejednokrotnie lepszych parametrach a tańsze.

Ale wyobrażam sobie, że są ludzie którzy mogą chcieć pójść do sklepu i kupić sobie coś takiego za te pieniądze. Gdyby mnie było stać z chęcią sam bym tak zrobił. Bo mam 1210mk2 Z orginalnymi papierami i w stanie jak z fabryki. Tyle, że jest czarny a ja chcę srebrny, Oczywiście nadal pozostaje zagraniczny serwis aukcyjny, gdzie można nadal faktycznie taniej. A tak z ciekawości, co Ty masz za gramofon ?

@ robix -> Nie do końca ta cena jest absurdalna. Ktoś ma na stanie ostatnią sztukę i nie puści jej taniej. I ja mu się nie dziwię. Bo za kilka lat może się okazać, że to będzie naprawdę tyle warte i jeszcze będzie po to kolejka stała. A sklep robi sobie krecią robotę, bo mógłby jeszcze kilka sprzedać za normalne pieniądze.

no i to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaczyna serio wyglądać jak okazja ;))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I powiem Ci adamgdansk, że jak bym operował taką kasą to bym go brał. pytanie tylko jak on był used przed zabudową ramienia i zasilania. Bo jeśli nówka sztuka plus modyfikacja, to bym reflektował.

Te zasilania to w ogóle jest ciekawa sprawa. Tutaj jest zasilanie solo i można poczytać. Jest też adres stronki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ frywolny trucht -> Przy takim założeniu to można kupić Fiata Uno w cenie SLK z 2003 roku jak się jest debilem.

Patrzmy trochę na jakość wykonania, precyzję, materiały no i w końcu na markę, która do pewnego poziomu zobowiązuje.

O ,,wykoszeniu,, to bylo do frywolnego :) czytaj spokojnie ,bo widze ze Ci koledzy podniesli cisnienie.

Dla mnie gadki na temat Technicsa sa juz zakonczone jakis czas temu i teraz juz sie tylko dobrze bawie czytajac te przepychanki.

robix

Korzystniej będzie zakupić takie coś >>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pójść w tym kierunku z rozbudową/tuningiem.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość chml

(Konto usunięte)

Gralem na nowym SL1200mk2 przez kilka lat. Obok Technicsa stal Linn Sondek, Michell Gyro, Goldenote Bellavista. Dopiero ten ostatni w moim mniemaniu jest bezapelacyjnie lepszym gramofonem. Technics ma swietny, cichy naped, jest bardzo dobrze wytlumiony i skrajnie prosty w obsludze. Gra rewelacyjnie z ciezszymi i mniej podatnymi wkladkami. Na pewno jest wart te 3000 pln (nowy, w pudle) chocby dlatego, ze jego jego plastikowa czesko - austriacka konkurencja (nowa, w pudle) oferuje tak zenadnie niski poziom wykonania, ze czesto po wyjeciu z tego pudla okazuje sie byc zepsuta.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bo nie próbowałeś Bambino.

Wracając do oferty Music Halla: http://www.musichallaudio.com/products.php?l=3&c=2 da się zawuważyć, że inspiracja Technicsem jest najtańsza, a inspiracja austriackim pażdzierzem wyżej wyceniana i kontynuowana, ulepszana do najwyższego modelu.

p.s. Robix, oczywiście nikogo nie chcę wykaszać, tam był usmieszek na końcu. Natomiast da się zauważyć, że tu cyklicznie odbywają się msze w intencji św. Thorensa TD. Czyż nie?

frywolny trucht

Ale Twój Bambino nie ma w swojej klasie konkurencji, zatem jeśli pojawi się o nim wątek zapewne nikt nie wpisze tam jako alternatywy dla niego żadnego TD ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.